Oku-Yorum-luyorum

Günaydın günün ilk okuması ...
IMG_20240531_062534.jpg

Selamlar,
Haruki Murakami- Dans Dans Dans
528 sayfa
Puanım 8/10
Fare dörtlemesinin dördüncü ve son kitabını bitirdim. 1980'li yıllarda yazılmış kitap(dilimize yakın zamanda çevrilip yayınlansa da),bunu cep telefonunun olmayışı, kaset dinleniyor olması vb şekillerde hissediyor okur aslında. Ben sık sık 80lere gittim ki zaten Murakami klasiği çokça müzik tavsiyesi de içeriyor.
Kitap 30 lu yaşlarda ve ismini 4 kitapta da öğrenemediğimiz kahramanımızın(ben ilk kitaptan beri aynı karakter olduğu için yazarın kendisi olduğunu düşündüm emin olmasamda)Kiki adında güzel kulaklı bir telekız olan sevgilisini aramasını (önceki kitapta ortadan kaybolmuştu)ve bu süreçte yoluna çıkan insanlarla iletişimini de katarak anlatıyor. 13 yaşında bir kız çocuğu ile onun tuhaf anne babası da var,eski okul arkadası olan oyuncu bir arkadaşı da hatta otelde tanışıp aşık olduğu Yumakuşi ve tabi ki hepsi birbirinden bağımsız şekilde anlatılıyor. Başka bir yazar okuyor olsam 13 yaşındaki kız yazarın kızı çıkacak muhtemelen(yoksa ne alaka bunca insan ne bağları var ki) derdim zira illaki bağlardı birbirlerine karakterleri ama Murakami olunca işler değişiyor. Işin tuhafı okuyanları da alıştırmış buna yazar, hiç garipsemiyorum artık ben.
Önceki kitaptan Yunus Otel ve Koyun Adam'da sık sık karşımıza çıkıyor.
Yazarın tarzını okuyanlar bilir,hayal/rüya,paralel evrende bir yaşam,gerçeküstü metaforlar fazlaca var. Keyifliydi bence, ben seviyorum yazarı zaten.
Sevenlerinin ilk kitaptan başlayarak okumasını tavsiye ederim.
Elimde Karanlıktan Sonra,Zembebekkuşunun Güncesi ve Kumandanı Öldürmek kitapları da mevcut ama Murakami okumaya biraz ara verip,tatile gideceğim için başka kitaplar alacağım yanıma. Henüz karar veremedim ne alacağima,onları da netleştirince paylaşırım.

20240622_192011.jpg

arkadaşlar selam kitap kulübü neden kapatıldı çok şaşırdım, yurtdışındayım iki aydır yerleşme derdinden hiçbir şeye bakamadım. şimdi devam edeyim okumalara dedim bir baktım kapanmış. kısaca özetleyebilecek var mı
Merhaba,
Hiçbir fikrim yok açıkçası neden kapandığı ile ilgili.

Ben Amir-Sinan Akyüz
224 sayfa
Puanım 7/10
Kitap ,Bosna Savaşı sırasında Bosnalı Müslümanların yaşadıklarını anlatıyor ki anlatılanlar insan olanı incitecek,midesini bulandıracak,kahredecek cinsten,korkunç olarak nitelendirmek gayet yerinde olur.
Amir evlatlık olduğunu acı bir şekilde öğrenince annesini,babasını araştırıyor. Annesini bulup onunla yüzleşiyor,tecavüz ćocuğu olduğunu öğrenip,babasını da buluyor. Kısaca bu şekilde anlatıyorum ama annesinin dilinden anlatılan 2.bölümde çok hüzünlendim açıkçası.
Savaş,katliam,soykırım var bu kitapta. Çok hüzünlü😔

20240627_154205.jpg

Kudüs'ün Tarihi-Karen Armstrong
608 sayfa
Puanım 8/10
Bu kitap uzun zamandır elimde,okumaya fırsat bulamamıştım. Aslında Pelin Çift-Kudüs'ün Gizemli Tarihi kitabını almak üzere gidip,bulamayıp bu kitabı almıştım. Sonra araya birşeyler girdi alamadım,bu kitapta duruyordu ,sakin bir zamanda okurum diyerek bekletmiştim.
Kitap iyi bir kaynak olmuş ama İslamiyet tarafı Yahudilik tarafına nazaran daha yüzeysel anlatılmış bu sebeple 2 puan kırdım. Yazarın çok tarafsız olduğunu düşünmüyorum,dediğim gibi bu konuda okumak istediğim diğer kitabı da okuyunca daha objektif bir fikrim oluşabilir belki,şu haliyle biraz objektif olmaktan uzak kalmış kitap,Yahudilik tarafı ağır basıyor. Ama yine de yazarın Tanrı'nın Tarihi isimli kitabını da okuyacağım bir ara,listemde zira. Anlatımı gayet akıcı,detaylı ilgi cekici. Kitabın geneli Kudüs'ün 3 semavi din için neden bu denli önemli olduğunu tarihle harmanlayarak anlatıyor aslında. Benimde merak ettiğim bir konuydu bu,doyurucu oldu diyebilirim.
Merak edenler okuyabilir.
20240705_115329.jpg

X