Gültenyağmur arkadaşım sana bu bitkileri sıralıyorum
(Kullandığım kaynak İÜ Ecz. Fak. Fitoterapi kitabıdır)
Yalnız şunu da aklından çıkarmamalısın : Tam şifa sağlamak için önce doktora danışmalısın, kullandığın bitki bile olsa bilinçli olmalısın, filanca bitki kesin zararsızdır veya kesin şifalıdır diye bir kanı yoktur. Soğuk algınlığının ötesinde bir durum düşünüldüğü için dikkatli olman gerekiyor.
Kitapta okuduğum ekspektoran (=Balgam çıkartıcı) etkiye sahip bazı bitkileri sıralıyorum ve tıbbi çay tariflerini de belirtiyorum: (Çoğu zaten bildiğimiz bitkiler ama gene de önemli bilgileri yazıyorum)
*Eucalyptus globulus : Ökaliptus, sıtma ağacı = Buğu halinde yararlanılır. 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz. Bir haftadan fazla kullanımda ve periyodik rahatsızlıklarda hekimle görüşmek gerekir. Bitkinin ekspektoran etkisi vardır ancak esas olarak taşıdığı maddeden dolayo "sol.yolu antiseptiği"dir
*Glycyrrhiza glabra : Meyan
Günde 3 çay fincanı yemeklerden sonra: 1/2 çay kaşığı (=1.5g) meyaz kökü üzerine 1 çay fincanı kaynar su dökülür, 5-10 dk sonra süzülür. 4-6 haftadan fazla meyan alınmaması gerekir. Vücuttaki potasyum iyonlarının atılımını artıracağı (özellikle yüksek dozlarda alındığında) için potasyumca zengin besinler (muz, kuru kayısı..) alınmalıdır. Böbrek, karaciğer rahatsızlığı, yüksek tansiyon, potasyum yetersizliği olanlar, hamileler kullanamaz.
* Malva sylvestris : Ebegümeci
Günde 3 defa 1 çay fincanı
1-2 çay kaşığı (1.5-2g) ebegümeci üzerine 1 çayfincanı kaynar su dökülür, 10-15 dk sonra süzülür
Bitki öksürükte göğüs yumuşatıcı etkiye sahiptir. Herhangi bir yan etki / geçimsizlik kayıtlı değildir.
* Pimpinella anisum : Anason
Günde 2 defa 1 çay fincanı
1/2 çay kaşığı (1g) anasona 1 çay fincanı kaynar su dökülür, fincan ağzı kapatılarak 10-15 dk bekletilir, süzülür.
Anason hem solunum yolları enfeksiyonları ve öksürüklerde hem de hazımsızlık gaz gibi sindirim sistemi sorunlarında kullanılmaktadır. Anason plastik kaplarda değil, renkli cam kavanozlarda saklanmalıdır. Nadiren alerji yapabilir.
*Thymus sp : Kekik
Günde 3 defa 1 çay fincanı
1 çay kaşığı (1 çay kaşığını aşmayın) kekik üzerine 1 çay fincanı kaynarsu konur, fincanın ağzı kapatılır, 5 dk sonra süzülür.
Kekik kuvvetli bir antibakteriyel ve ekspektoran yani balgam söktürücüdür, bronş kaslarını gevşetir.
Soğuk algınlığında hem kuru hem balgamlı öksürüklerde kullanılabilir.
Nadiren alerji yapabilmektedir.
*Tilia sp. : Ihlamur
Günde 3-4 defa 1 çay fincanı
1 çay kaşığı(2g) ıhlamur üzerine üzerine 1 çay fincanı kaynar su dökülür, ağzı kapatılır, 5-10 dk sonra süzülür.
Soğuk algınlığı, bronşit vs. solunum yolları enfeksiyonlarında, solunum yolları yumuşatıcısı, gıcık kesici terleticidir. Tek başına veya anason, kekik, ebegümeci gibi benzer etkiye sahip bitkilerle kullanılabilir.
Geçmiş olsun...
Umarım alıntılarımla faydalı olabilmiş, bilgilerinizi artırabilmişimdir...