• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

OKB ile ilgisi olabilir mi?

muzurtilki

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
18 Kasım 2014
6.238
15.575
248
Arkadaşlar şimdiden okuyup yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim. Biraz uzun olmuş olabilir, kusura bakmayın lütfen.
Özellikle OKB veya benzeri bir durum yaşamış, yaşayan, bu konuda gerçekten bilgisi veya uzmanlığı olan arkadaşlardan cevap alabilirsem çok sevinirim.

10 yaşında bir kızım var, daha önceki yorumlarımdan belki bilenler vardır, üstün zekalı tanısı var.
Kızımın kendi masası ile ilgili takındığı tavır beni rahatsız ediyor, kafamda soru işaretleri oluşmasına sebep oluyor.
Normalde çok titiz, düzenli bir çocuk değil, hatta hiç düzenli değil :)))
Fakat ne zaman masasında ders çalışacak olsa, kitaplarını üst üste koyuyor silgi, kalemtraş gibi nesneleri yanyana diziyor ve kesinlikle onların düzeninin bozulmasını istemiyor.
Biraz evvel bir problemde yardım istedi yanına gidince altta duran kitabı almak istedim, anne sakın bozulmasınlar dedi ama derken biraz abartılı bulduğum bir tepki verdi. Daha önce de ders çalışırken buna benzer tepkiler vermişti. Kitapların üst üste duruşunun ve dizdiği nesnelerin şeklinin değişmesini istemiyor.
Peki dedim, yerde duran oyuncakları gösterdim, bunlar da dağınık, rahatsız olmuyor musun? hayır dedi

Arkadaşlarıyla ilişkileri iyi, sürekli espriler yapan neşeli bir çocuk, bildiğim bir takıntısı yok. Küçükken 1-2 tiki olmuştu onlar da geçeli çok oldu. Fakat ders çalışırken ki bu durumu beni endişelendiriyor.

Diyeceksiniz ki psikoloğa gidin. Bir kere, acaba dikkat eksiliği mi var diye gittik. O zaman psikolog dikkat eksikliği olmadığını, zeka seviyesi ile ilişkili olduğunu, bazı konularda ilgisinin eksik olabileceğini oysa sevdiği konularda full konsantre olabildiğini, bunun dikkat dağınıklığı olmadığını söyledi. Ve bana, ciddi problemler ve şüpheler olmadığı sürece kızımı psikoloğa götürmemin doğru olmayacağını anlattı. Çünkü çocuklar etkileniyorlarmış.

Bir de ailemizdeki doktor akrabalar, çocuk psikolojisi alanının çok dikkat edilmesi gereken bir alan olduğu, doktor seçiminin çok dikkatli yapılması gerektiği vs vs konularında uyarmışlardı beni daha yukarıda yazdığım psikoloğa gitmeden önce. O yüzden pireyi deve yapıp çocuğu olumsuz etkilemekten de korkuyorum açıkçası. Şu anda istediğim şey, kızımı biraz gözlemleyebilmek. Fakat neyi gözlemlemem gerektiğini bilmiyorum. Nelere dikkat etmeliyim? İpucu olabilecek birşey var mı? (OKB gibi durumların çocuklarda ortaya çıkma yaş ortalaması 9-12 yaşmış.) Yoksa hiç umursamamalı mıyım? Bu yazdığım çok basit bir şey mi?

Not: Sizlere hemen cevap yazamayabilirim, fakat her yorumu okuyacağımdan ve fırsat buldukça cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.

kizinizin durumunu bilemem de ders calisirken de bende de ayni durum var.koydugum kalemi bulamasam done done ararim ders calisamam.Okb oldugunu zannetmiyorum, konsantre meselesi bence

aynen ben de acaba böyle mi
acaba konsantre meselesi mi diye düşündüm
fakat "onları düzletme ihtiyacı duyuyorum sanki" diyor, çok emin söylemiyor ama sanki diyor

Bilgi sahibi değilim ama durumu merak ettiğim için internetten baktım biraz.

Yapılan klinik çalışmalarda, çocuklarda en sık görülen obsesyonlar şunlardır:
- Kirlilik ,
- Hastalık bulaşacağı düşüncesi,
- Kötü bir şey olacak düşüncesi,
- Birinin öleceği veya hastalanacağı korkusu,
- Simetri,
- Cinsel içerikli düşünceler,
- Yasak veya şiddet içeren düşünceler,
- Anlatma, sorma onaylatma ihtiyacı

Sık rastlanılan kompulsiyonlar ise şunlardır:

- Yıkama,
- Kontroletme,
- Düzenleme,
- Sıralama,
- Sayma,
- Dokunma,
- Tekrarlama,
- Biriktirme,
- Tekrar tekrar düşünme

Bunları takip edin bence,belirtiler var mı yok mu varsa ne durumda diye tepkilerini gözlemleyin ama o farketmesin.
Ben de ders çalışırken masamı öyle yapardım,belki ders çalışırken masası düzenli dursun istiyordur gözü hep orda çünkü,her yere yapmıyormuş sonuçta.

Yaşı gereği de her yaptığını anlamlandıracak durumda değil,bence bu durumun artmasına karşı gözlemci olun ama endişenizi yansıtmayın.

aynen ben de acaba böyle mi
acaba konsantre meselesi mi diye düşündüm
fakat "onları düzletme ihtiyacı duyuyorum sanki" diyor, çok emin söylemiyor ama sanki diyor
valla bakin soyle anlatayim.evliyim bi kizim var su anda butun ev dandini hani yilan aksa deligini bulamaz derler aynen o sekil.ders calisacak olsam calisacagim masayi koltugu temizler kalanina bakmam bile.ben de okb felan yok suphesi bile yok

Bilgi sahibi değilim ama durumu merak ettiğim için internetten baktım biraz.

Yapılan klinik çalışmalarda, çocuklarda en sık görülen obsesyonlar şunlardır:
- Kirlilik ,
- Hastalık bulaşacağı düşüncesi,
- Kötü bir şey olacak düşüncesi,
- Birinin öleceği veya hastalanacağı korkusu,
- Simetri,
- Cinsel içerikli düşünceler,
- Yasak veya şiddet içeren düşünceler,
- Anlatma, sorma onaylatma ihtiyacı

Sık rastlanılan kompulsiyonlar ise şunlardır:

- Yıkama,
- Kontroletme,
- Düzenleme,
- Sıralama,
- Sayma,
- Dokunma,
- Tekrarlama,
- Biriktirme,
- Tekrar tekrar düşünme

Bunları takip edin bence,belirtiler var mı yok mu varsa ne durumda diye tepkilerini gözlemleyin ama o farketmesin.
Ben de ders çalışırken masamı öyle yapardım,belki ders çalışırken masası düzenli dursun istiyordur gözü hep orda çünkü,her yere yapmıyormuş sonuçta.

Yaşı gereği de her yaptığını anlamlandıracak durumda değil,bence bu durumun artmasına karşı gözlemci olun ama endişenizi yansıtmayın.

teşekkür ederim :)
evet ben de okudum bunları fakat öyle şeyler ki konudurmak isteseniz çoğunu kondurursunuz, kondurmak istemezsiniz çoğuna bu yok diyebilirsiniz :))

valla bakin soyle anlatayim.evliyim bi kizim var su anda butun ev dandini hani yilan aksa deligini bulamaz derler aynen o sekil.ders calisacak olsam calisacagim masayi koltugu temizler kalanina bakmam bile.ben de okb felan yok suphesi bile yok

:))))))))))))
aynen kızımı tarif ettiniz :))))
içim rahatladı biraz :))

teşekkür ederim :)
evet ben de okudum bunları fakat öyle şeyler ki konudurmak isteseniz çoğunu kondurursunuz, kondurmak istemezsiniz çoğuna bu yok diyebilirsiniz :))

Büyük ihtimalle de konduramazsınız:) Ben 23 yaşındayım okb teşhisi konmuştu birçok konuda takıntılıyım ama bildiğim araştırdığım kadarıyla kızınızınki konsantrasyon çabası,öyle olmasa odadaki diğer dağınıklığa tahammül edemezdi.
Ben kafama taktım diye gece 12de halı silmeye kalktığımı bilirim:)

Büyük ihtimalle de konduramazsınız:) Ben 23 yaşındayım okb teşhisi konmuştu birçok konuda takıntılıyım ama bildiğim araştırdığım kadarıyla kızınızınki konsantrasyon çabası,öyle olmasa odadaki diğer dağınıklığa tahammül edemezdi.
Ben kafama taktım diye gece 12de halı silmeye kalktığımı bilirim:)

Allah şifa versin arkadaşım. Teşekkür ederim yazdıkların için, içim biraz rahatladı.

Yaşı müsait, yalnız bu yaşlarda başlayan kompulsiyonlar geçici olabilir. Bende çalışırken çalışma alanımın düzenli olmasını isterim. Bence bir süre gözlemle, günlük hayatını sekteye uğratan bir durum yoksa çok takılma derim.

Duzenleme istegi duyuyorum dedigi icin evet yuksek ihtimal asla ama asla yok yerdeki oyuncaklar yok dolaptaki kiyafetler diye kiyaslamaya girmeyin okb cok degidik bir hastalik illaki duzen temizlik takintisi degil yaa heryer duzenli olmasi gerekli gibi bir hastalik degil kafasinda ne varsa orasi rahatsiz eder onu.Tiklerden bahsetmissiniz evet baslangiclarda olabiliyo ama her takintinin bir omru var biri bitip yenisi baslar.Dikkat etmeniz gereken seylerse biryerlere defalarca dokunma hissi varmi ama bu onu sizden gizli yapar ve sizde farkettiginizde gormemis gibi davranmalisiniz.Giyinirken uzun giyiniyomu bunlara dikkat edin.
Psikolog yada psikiyatriylede siz gorusun hasta damgasi vurmayin hemen ciddi moral bozukluklari stres bu hastaligi tetikleyen durumlar.
Karisik ve uzun yazdim kusura bakmayin umarim sadece sizin suphenizdir sormak istediginiz birsey olursa bana ozeldende yazabilirsiniz.

Salça olucam ama konuyu okurken aklıma oğlumun durumu geldi, benimki de oyuncaklarını sıralar,hayvanları var misal, sehpaları yan yana ve muntazam bir şekilde dizer onları,keza küplerini öyle,2 yaşında,ben de bir uzmana götürsem mi yoksa yaşı gereği normal mi

Salça olucam ama konuyu okurken aklıma oğlumun durumu geldi, benimki de oyuncaklarını sıralar,hayvanları var misal, sehpaları yan yana ve muntazam bir şekilde dizer onları,keza küplerini öyle,2 yaşında,ben de bir uzmana götürsem mi yoksa yaşı gereği normal mi
Ben cevapliyim normal bence internette bir iki arastirsaniz o yasla ilgili kaniya varabilirsiniz ama baslangic yasi icin cok minik.
Cocugum yok ama o yastaki cocuklar ben buyudum hukmedebiliyorum benide sayin adamdan havasinda olduklari icin oyuncaklara hukmedip onlari yonetiyo olabilirler kendilerince :)

Seninki oynuyor onlarla

Benim oğlum tüm arabaları dizer araba sınıfı yapar biri öğretmen olur vs vs

Burada konu sahibi ders çalışırken o düzenine takılıyor belki de küçükken masan dağınık olursa kafana girmez diyen olmuştur çocuğun bilinç altına işlemiştir

Ben cevapliyim normal bence internette bir iki arastirsaniz o yasla ilgili kaniya varabilirsiniz ama baslangic yasi icin cok minik.
Cocugum yok ama o yastaki cocuklar ben buyudum hukmedebiliyorum benide sayin adamdan havasinda olduklari icin oyuncaklara hukmedip onlari yonetiyo olabilirler kendilerince :)

Seninki oynuyor onlarla

Benim oğlum tüm arabaları dizer araba sınıfı yapar biri öğretmen olur vs vs

Burada konu sahibi ders çalışırken o düzenine takılıyor belki de küçükken masan dağınık olursa kafana girmez diyen olmuştur çocuğun bilinç altına işlemiştir

Teşekkür ederim cevaplarınız için, diziyo ama hayvanları sorunca söylüyor da, gösteriyor geri yerine koyuyor

Öncelikle merhaba.. Benim kızım OKB.. İzmit umut tepe hastanesine çocuk psikiyatri bölümünde teşhis koyuldu.. İlaç kullanıyorum ve yavaş yavaş bıraktı takıntılarını.. Kızım kendisi istedi doktora gitmeyi.. Artık oda rahatsız oluyordu çünkü.. Mesela benim sağımdan geçtiyse döndüğünde tekrar sağımdan geçer, birşey yerken iki tane veya 4 tane yer tek rakam yemez, bana birşey olacağını benim öleceğimi düşünüp çok korkar ve ağlar, minibuste ineceği yeri söyleyemez utanır ama arkadaş ortamında çok neşeli ve geveze biridir Sevilir.. Bazı geceler kalkar kapıyı pencereyi iki defa kontrol eder.. 8 veya 9 yaşlarındaydı simetri olarak başlamıştı bu durum şu an 16 yaşında bu durumdayız.. Ama psikiyatristle konuşması ve kullandığı ilaç iyi geldi ona.. En azından kendini frenliuo artık bazı konularda.. İki defa yeme alışkanlığı bitti şuan ve minibuse ineceği yeri söyleyebiliyor..
Yani size tavsiyem çocuğunuzu götürmeden önce siz iyi bir çocuk psikiyatrisi bulup konuşun onun yönlendirmelerine göre hareket edin.. Kulaktan dolma bilgilerle çocuğa yaklaşmayın.. Geçmiş olsun

Benim okbli arkadasimda gozlemlerdiklerim:

-yolda yururken ya da evde farketmez fayansin/tasin kesinlikle birlestigi cizgilere basmazlar. İlla o adim ortaya atilir
-ornegin sag elini kasiyorsa, sol elini kasima ihtiyacida hisseder.
-Asimetrik seylerden rahatsiz oluyolar. Mesela yatak ortusunu sererken mutlaka ortunun hizasi duzgun olmali
-misal silgisi, kitabi ve onemliyse baska birisi kullanmak icin aldiginda kesinlikle rahatsiz oluyorlar, tedirgin davraniyorlar

Benim okbli arkadasimda gozlemlerdiklerim:

-yolda yururken ya da evde farketmez fayansin/tasin kesinlikle birlestigi cizgilere basmazlar. İlla o adim ortaya atilir
-ornegin sag elini kasiyorsa, sol elini kasima ihtiyacida hisseder.
-Asimetrik seylerden rahatsiz oluyolar. Mesela yatak ortusunu sererken mutlaka ortunun hizasi duzgun olmali
-misal silgisi, kitabi ve onemliyse baska birisi kullanmak icin aldiginda kesinlikle rahatsiz oluyorlar, tedirgin davraniyorlar

Mesela benim de malım kıymetlidir

Eşim benden ödünç kalem vs almazdım kabederim kızarsın diye

Ama bu mesela tek çocuk olmakla ilgili kimse bir şeyimi almaz bozmaz kırmazdı bu nedenle başkasının eşyalarımı hır kullanması beni rahatsız eder

Oğlumun da eşyası aynı şekilde kıymetli arkadaşı ile paylaşır ama zarar vermesini istemez kızar

Mesela benim de malım kıymetlidir

Eşim benden ödünç kalem vs almazdım kabederim kızarsın diye

Ama bu mesela tek çocuk olmakla ilgili kimse bir şeyimi almaz bozmaz kırmazdı bu nedenle başkasının eşyalarımı hır kullanması beni rahatsız eder

Oğlumun da eşyası aynı şekilde kıymetli arkadaşı ile paylaşır ama zarar vermesini istemez kızar

Bende tek çocuğum ustelik uzun surede tek torundum. ama silgi vs nedir ki 1 ister 2 ister baktim getirmiyor kendi silgimi veririm silgi dedigin 1 2 lira bisey zaten. Ama lukse giren mallarda bende ayni sekilde hir gur kullanilinca sinirlenirim. Demek istedigim basit gelebilecek esyalra fazla anlam yuklenmesi. Mesela kitap konusunda hassasimdir hayatta sayfalarini kivirmam, ustunu cizmem. Arkadasimdan biseye bakmak icin ders kitabini aldigimda gozumun icine bakardi, soguk, soguk terlerdi hatta. Halbuki beni bilen insan 5 6 senelik arkadasimdi.

KIZLAR
OKUYORUM AMA ŞU AN CEVAP YAZAMIYORUM, YANIM KALABALIK
YAZACAĞIM
HEPİNİZE TEŞEKKÜRLER

Back