Ögretmen mi Doktor Mu ???

Öncelikle herkese hayırlı kandiller dilerim.
Benim önceki konumdan bilirsiniz ama cok çok kısa özet geçmek istiyorum.
3 yaşında kızıma bir doktor otzm bir doktor uyaran eksikliği tanısı koymuştu.
Rama çıkıp değerlendirme sonucu otizm değil uyaran eksikliği dikkat dağınıklığı olabilir denilmişti. Benim içim rahat etmedi dün bir doktora daha gittik. Kesinlikle otizm değil dedi.
Kreşe basladik 10 gün oldu kreş öğretmenimiz genellikle kendi başına oynuyor bazı anlamsiz sesler çıkarıyo dedi.
İsdiklerini işaret ediyor ama göz teması çok kısa dedi. Bende uyaran eksikliği tanısı aldı faln deyip bütün süreci anlattım.
Uyaran eksikliği değil silik otizm dedi.
Doktora dönüş yaptım bu tanıyı ancak biz koyarız başka bı doktor dese ammenna öğretmen bu tanıyı koyamaz dedi.
Doktorumuz işinin ehli bı doktor tanınan biri.
Acaba yanılıyor olabilir mi yarın baska bı doktora çıkacağız şehir dışına...
Dil terapist hocamız da çok acele etmeyin kreşe başlayalı daha 10 gün çok kısa bir süre en az 1 ay geçmeli diyor.
Artık çok bunaldım bu belirsizlikten ne yapsam bilmiyorum. İnanın çok çabalıyorum ama kafam çok karışıyor olumsuz bir şey duyunca sadece yazmak istedim hepinize teşekkür ederim.
Televizyon telefon izletiyir musunuz dogumdan itiben ne kadar maruz kaldı

Rama çıkıp değerlendirme sonucu otizm değil uyaran eksikliği dikkat dağınıklığı olabilir denilmişti. Benim içim rahat etmedi dün bir doktora daha gittik. Kesinlikle otizm değil dedi.
Kreşe basladik 10 gün oldu kreş öğretmenimiz genellikle kendi başına oynuyor bazı anlamsiz sesler çıkarıyo dedi.
İsdiklerini işaret ediyor ama göz teması çok kısa dedi. Bende uyaran eksikliği tanısı aldı faln deyip bütün süreci anlattım.
Doktora dönüş yaptım bu tanıyı ancak biz koyarız başka bı doktor dese ammenna öğretmen bu tanıyı koyamaz dedi.
Dil terapist hocamız da çok acele etmeyin kreşe başlayalı daha 10 gün çok kısa bir süre en az 1 ay geçmeli diyor.
Artık çok bunaldım bu belirsizlikten ne yapsam bilmiyorum. İnanın çok çabalıyorum ama kafam çok karışıyor olumsuz bir şey duyunca sadece yazmak istedim hepinize teşekkür ederim.
Çocuğunuz sizinle yada babasıyla göz teması kuruyormu? Adını seslendiginizde yada bisey istediginizde getiriyormu ? Tv, tablet çok oynamismiydi? Tabiki taniyi dktr koyar. Biran önce sorunlar ortadan kalkar umarım

Çocuğunuz sizinle yada babasıyla göz teması kuruyormu? Adını seslendiginizde yada bisey istediginizde getiriyormu ? Tv, tablet çok oynamismiydi? Tabiki taniyi dktr koyar. Biran önce sorunlar ortadan kalkar umarım
Bizimle kuruyo evet öğretmenle çok az kuruyomus

Benim oğlum da atipik hafif derece de otizm genelde kararı gelişimsel pediatri ve piskolog veriyor . Ankara şehir hastanesi tavsiyem bu konuda çok güzel hocalar tecrübeli doktorlar var özellikle gelişimsel pediatri de Pelin hocamı tavsiye ediyorum . Şuan özel eğitime gidiyoruz göz temasimiz uzadi kelimeler cümleler kurmaya başladık ( yaş 2 ) şükürler olsun yoluna giriyor gereken eğitimle çözülüyor inşaallah
2 yas çok küçükmüş, farklilik olduğunu nasıl anladınız? Benim kızımda 2 yaşına girdi , kelime söylüyor, cümle kurmuyor

Nasi yasakmis. Okulda mi yasakmis. Anaokulunda
evet özel anaokuluna gidiyordu. öğretmen çocukların konuşmasına izin vermiyormuşmuş... apartman altı bi okuldu. binadan şikayet gelir diye susun diyormuş sürekli... okulun bitmesine doğru söyledi oğlum... oğlumun söylemelerine paralel olarak 1. sınıfa başlayınca konuşması bayabi ilerledi...

Öğretmen tanı koyamaz ancak şunu da bilin,
Doktor en fazla yarım saat gözlemler. Öğretmen günlerce, saatlerce gözlemler.
Branşını bilmiyorum ancak okul öncesi öğretmenleri de çocuk psikolojisi ve ruh sağlığı dersleri alır. DSM-5 tanılama klavuzunu bilir. Yani öğretmenin tanı koyma yetkisi olmaz ama özel eğitim durumlarını hem teorik hem pratikte gördüğü için genellikle şüphelenirse doğru çıkabilir. Öğretmene inanın demiyorum ama dediklerini de es geçmeyin derim.

3 yaşında otizm tanısı koymak hafif durumdaysa kolay değil, bu nedenle genellikle hafif otizm durumlarında tanı koymayı hemen istemiyorlar. Çünkü davranışların kaynağı tam bilinemiyor bazen.

Ne gibi belirtiler vardi sizde

2 yas çok küçükmüş, farklilik olduğunu nasıl anladınız? Benim kızımda 2 yaşına girdi , kelime söylüyor, cümle kurmuyor
İsmine bakmiyordu nerdeyse hiç kelimesi yoktu birkac ay önceye kadar. Yaşıtlarıyla oynamıyor oyuncaklarla da uslune uygun oyanamaddi bide yüksek ses korkusu vardı epey . Robot süpürge gibi

Uyaran eksikliği ve hafif otizm birbiri ile karıştırılabiliyor. Ayrica otizm çok geniş bir spektrum yani bu konuda sizin muhatabınız çocuk psikiyatristi.

Öncelikle neden özel egitime baslamadiniz onu merak ettim. Bu dönemde her gün altın değerindedir, doktorunuzun sizi yönlendirmiş olması gerekiyordu. EEG çekildi mi, Bera işitme testi , Denver gelişim testiniz yapıldı mı?

Dil terapisi bize ilk etapta önerilmemişti, öğretmenlerimiz özel eğitimden sonra daha faydalı olacağını söylediler. Kreşe de öğretmenlerimiz başlayabilir dediğinde başlattık. Doktorlar hemen başlamasını istiyorlar ama bazı çocuklar kreste daha çok yalnizlastigi için öğretmenlerimizin tecrübesine güvendik.

Evdeki tüm ekranları aylarca kapatarak işe başladık, oğlum uyanıkken evde telefon bile kullanılmadı. Haftada 4 gün özel egitime devam ettik, eğitimde yapılanları(benzerlerini) evde uyguladık. Zaman kaybetmeden özel egitime başlamanızı tavsiye ediyorum. Umarım kısa sürede kızınız toparlar.

İsmine bakmiyordu nerdeyse hiç kelimesi yoktu birkac ay önceye kadar. Yaşıtlarıyla oynamıyor oyuncaklarla da uslune uygun oyanamaddi bide yüksek ses korkusu vardı epey . Robot süpürge gibi
Allah şifa versin. Çoğu bebek yüksek sesten korkuyor

Bir öğretmen olarak cevap veriyorum.Bazen ne çok seviyoruz her şeyi bilme işini.Su öğretmenler her şeyde fikir beyan etmese keşke.14. yılım meslekte bir sürü özel ogrencimiz de oldu ama 3 doktorun otizm değil demesine rağmen çok biliyormuşuz gibi konuşuyoruz .Bu söylemlerin Veli'nin ne kadar moralini bozacagini hiç düşünmeden.ilk kızım 14 aylıktı hiçbir cümlesi yoktu anne bile demezdi.O aydaki gelişim olarak farklıydı .Hemne Dr gittik ve uyaran eksikliği dedi.Sonra düşündüm ben akşama kadar okuldayim baba işte tek çocuk ve bakiciyla beraber.Aksama kadar TV açık.dr bana sürekli park bahçe dışarıda olacaksın.Tv telefon vs yasak.yemek yaparken bile anlatırdım kızım bu soğan soğanı doğruyoruz bak bu domates vs.Market katoliglarindan tek tek gösterdim .sürekli park ve dışarı 3 ay geçti bizimki şark bulbulune döndü.Demek o ki öğretmeni boşver bolca etkileşim oyun.

Diğerlerini bilmem ama ramda gerekli testler yapıldıktan sonra bir şey söyleniyor. Bu testleri yapanlar da pdrciler oluyor genelde, dsm-5 onların alanı zaten.
Anaokulu veya bazı kreşlerde açık öğretim çocuk gelişimi mezunları çalışabiliyor, öğretmen sandığınız kişi öğretmen olmayabilir.

Açıkçası ben olsam ramdakilerin dediğini ön planda tutardım. En fazla özel eğitim öğrencisi ile görüşen konuşan onlar sonuçta. Bir an önce özel eğitime başlamanız da faydanıza olur, özel eğitimde eğitim odyoloğu varsa dil terapisini de ona yaptırabilirsiniz. Sizden ekstra dil terapisi ücreti çıkmaz böylelikle

Çocuğunuz otizm belirtileri gösterse; doktor bunu sizden neden saklasın ? Emin olunamayan durumlarda daha fazla gözlem yapmayı tercih edip; sonra bilgi vermiyorlar mı ?

Siz çocuğunuzu doktora götürdünüz. RAM değerlendirmesi yapıldı. Değerlendirme sonucu otizm değil dendi. Siz bir başka doktora daha gittiniz; o da otizm değil dedi.

Kreş öğretmeni, sizin yaptığınız açıklamalar sonrası "uyaran eksikliği değil silik otizm" deme cüretini nereden buluyor ? Bu kreşe devam etmemenizi ve gerekli yetkinliği olmamasına rağmen; öğretmenin çocuklara teşhis koyduğunu bildirmeniz gerektiğini düşünüyorum.

Uyaran eksikliği ve hafif otizm birbiri ile karıştırılabiliyor. Ayrica otizm çok geniş bir spektrum yani bu konuda sizin muhatabınız çocuk psikiyatristi.

Öncelikle neden özel egitime baslamadiniz onu merak ettim. Bu dönemde her gün altın değerindedir, doktorunuzun sizi yönlendirmiş olması gerekiyordu. EEG çekildi mi, Bera işitme testi , Denver gelişim testiniz yapıldı mı?

Dil terapisi bize ilk etapta önerilmemişti, öğretmenlerimiz özel eğitimden sonra daha faydalı olacağını söylediler. Kreşe de öğretmenlerimiz başlayabilir dediğinde başlattık. Doktorlar hemen başlamasını istiyorlar ama bazı çocuklar kreste daha çok yalnizlastigi için öğretmenlerimizin tecrübesine güvendik.

Evdeki tüm ekranları aylarca kapatarak işe başladık, oğlum uyanıkken evde telefon bile kullanılmadı. Haftada 4 gün özel egitime devam ettik, eğitimde yapılanları(benzerlerini) evde uyguladık. Zaman kaybetmeden özel egitime başlamanızı tavsiye ediyorum. Umarım kısa sürede kızınız toparlar.
Siz ne durumdusaniz şuan

Tanı koyma da yetkin olan doktordur. Öğretmenin saha tecrübesi olabilir ama tek başına yeterli değil tabiki.
Ama bence şu an da asıl önemli olan uyaran eksikliği ya da otizm tanısından ziyade, sizinde gozlemlediginiz sorunlara yönelik hareket etmek. Özel eğitim, duyu bütünleme, dil konuşma vs. Neye ihtiyacı varsa yani

X