• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Öğrenci Birikimi

MightyPineapple

La Chica Bonita
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2015
3.242
5.175
73
Hepinize merhaba, deneyimli ablalarımdan bana birikimle ilgili fikir vermelerini rica ediyorum. Üniversite öğrencisiyim, kendi evimde yaşıyorum. Şu ana kadar hiç kemer sıkmak zorunda kalmadım, (yine de 5 milyar biriktirmiştim KYK kredimi harcamayarak ama ona da el koydular) ama artık birikim yapmak zorunda olduğum bir döneme girmiş bulunmaktayım.

En fazla harcama dışarıda yemeğe gidiyor, ya da eve sipariş ediyorum. Bütçemin ocağına incir ağacı diken bir alışkanlık. Minicik bir mutfağım var, mini buzdolabım var, kendim bir şeyler yapsam daha ekonomik olur. Kredi kartı kullanıyorum, aylık limiti 1000 tl. Ama hepsini harcamaya iznim yok, babam banka hesabıma nakit yatırıyor, oradan bir kısmını nakit çekip taşıyorum, kalanını kart borcuma yatırıyorum. Ama kredi kartı kullanımımı minimuma indirmek istiyorum. Aylık 15 tl gibi ufak taksitlerim var Microsoft üyeliği için mesela, onlar dışında acil olmadıkça kullanmak istemiyorum.

Aylık harçlığımın 650 tl olduğunu varsayalım bundan sonra. Erzak, 2 aya bir temizlik malzemeleri ve diğer giderler derken benim için en uygun birikim ne olur? Erzaklarımı nereden ne kadarlık alayım uyguna gelsin? Meyve sebzemi azar azar haftalık olarak pazardan alıyorum.

(Son olaylardan dolayı fazla gezmiyorum, İstanbul'da yaşıyorum, sigortalı çalışamam (sigortasız çalışabileceğim işleri araştıracağım, evden çeviri olabilir), sorabileceğiniz aklıma gelenler bunlar.

Hayırlı olsun canım. Öğrenci olarak böylesine duyarlı olmanı tebrik ediyorum. Artırdıklarınla çeyrek altın parası biriktiğinde çeyrek altın alabilirsin nakit olarak biriktirdiğinde harcamak kolay oluyor ama altın alınca kolay kolay bozduramıyor insan. Birde zorınlu olmadıkça kk kullanmamaya çalışırsan nakit parayla çok daha tutumlu ve düşünerek harcama yaparsın diye düşünüyorum. Çünkü kk harcarken gelecekteki kazanmadığımız paramızı ipotek altına alıyoruz resmen. Birde bozuk paralarını para üstlerini bir kumbarada biriktirebilirsin. Birikiminde konunda hayırlı olsun inşallah:)

Hayırlı olsun canım. Öğrenci olarak böylesine duyarlı olmanı tebrik ediyorum. Artırdıklarınla çeyrek altın parası biriktiğinde çeyrek altın alabilirsin nakit olarak biriktirdiğinde harcamak kolay oluyor ama altın alınca kolay kolay bozduramıyor insan. Birde zorınlu olmadıkça kk kullanmamaya çalışırsan nakit parayla çok daha tutumlu ve düşünerek harcama yaparsın diye düşünüyorum. Çünkü kk harcarken gelecekteki kazanmadığımız paramızı ipotek altına alıyoruz resmen. Birde bozuk paralarını para üstlerini bir kumbarada biriktirebilirsin. Birikiminde konunda hayırlı olsun inşallah:)
Amin teşekkürler :) Şu an bir çeyrek altın kaç lira?

6 ay kadar çekmeyince kyk parayı geri alıyormuş. Nasıl geri başvuracağım onunla ilgili bir fikrim de yok.
:oha: Ne kadar saçma bir şey.Bende öğrenciyim cnm. Ama yaşadığım şehirde üniversiteye gittiğim kyk kredisi falan almadım bu yüzden bilmiyorum.
Öncelikle kendine açılmayan teneke kumbaralardan edin. Eline geçen bozuk yada kağıt paraları bu kumbarada biriktir. Öğrenci olduğun için bankalar hesap işletim ücreti alamaz. Bu yüzden başka bir bankadan hesap açtır ve bunu birikim hesabı yap. Eline geçeni yatır ve bu parayı unut.
Hangi şehirde yaşadığını hangi marketler olduğunu bilmiyorum. instagramda aktüel ürünleri mutlaka takip et. Bir çok marketin indirim haberleri oluyor. Ama genel olarak çağrısemt, A101, bim gibi marketlerden yap alışverişi. Deterjan olarak bn genelde kipa indirime girdiği zaman oradan stok yapıyorum En uygun fiyatlısı orada oluyor indirim zamanı.

:oha: Ne kadar saçma bir şey.Bende öğrenciyim cnm. Ama yaşadığım şehirde üniversiteye gittiğim kyk kredisi falan almadım bu yüzden bilmiyorum.
Öncelikle kendine açılmayan teneke kumbaralardan edin. Eline geçen bozuk yada kağıt paraları bu kumbarada biriktir. Öğrenci olduğun için bankalar hesap işletim ücreti alamaz. Bu yüzden başka bir bankadan hesap açtır ve bunu birikim hesabı yap. Eline geçeni yatır ve bu parayı unut.
Hangi şehirde yaşadığını hangi marketler olduğunu bilmiyorum. instagramda aktüel ürünleri mutlaka takip et. Bir çok marketin indirim haberleri oluyor. Ama genel olarak çağrısemt, A101, bim gibi marketlerden yap alışverişi. Deterjan olarak bn genelde kipa indirime girdiği zaman oradan stok yapıyorum En uygun fiyatlısı orada oluyor indirim zamanı.
Banka hesabı açtım hesap işletim ücreti olmadan iradeli olmam lazım oradaki parayı çekmemek için. İstanbul'da yaşıyorum ve burada hayat çok pahalı, ve maddi durumumuz eskisi gibi değil. Eskiden bol kese harcıyordum, o ülke senin bu ülke benim geziyordum ama artık bütçeyi fazlasıyla kısıtlamak ve birikim yapmak zorundayım. Üstelik bir kedi bakıyorum ve yakın zamanda sahiplendirmeyi düşünüyorum bu yüzden. Kumu, maması, oyuncağı, aşısı derken bayağı masraf olacak ki ilk eve getirdiğimde bile dünya masraf yaptım. Yakınlarda A-101 var neyse ki.

Ogrenciyken niye kendinizi zora sokup para biriktirmeye calisoyorsunuz ki?

Zaten okul bitip hayata atilinca ister istemez gecim derdine duseceksiniz.

Simdiden gecim derdine dusmek kendinizi bunaltmaktan baska bir sey olmasa gerek.

Benim en unutamadigim yillardir ogrencilik yillarim.

Kyk parasini harcamayacaksaniz basvurmasaydiniz keske. Cunku faiziyle geri odeyeceksiniz zaten o parayi biriktirseniz bile tutup geri odemesi baslayinca yine sizin cebinizden daha fazla olarak cikacak.

Ogrenciyken niye kendinizi zora sokup para biriktirmeye calisoyorsunuz ki?

Zaten okul bitip hayata atilinca ister istemez gecim derdine duseceksiniz.

Simdiden gecim derdine dusmek kendinizi bunaltmaktan baska bir sey olmasa gerek.

Benim en unutamadigim yillardir ogrencilik yillarim.

Kyk parasini harcamayacaksaniz basvurmasaydiniz keske. Cunku faiziyle geri odeyeceksiniz zaten o parayi biriktirseniz bile tutup geri odemesi baslayinca yine sizin cebinizden daha fazla olarak cikacak.
Biriktirmek zorundayım çünkü ailecek batsak (ki batıyoruz)üç kuruşum yok kenarda. Kyk kredisini biriktirme sebebim üniversite 4.yılımın ev kirasını toptan ödemek.
İlk yıllarımda yedim, içtim, gezdim tozdum. Türkiye'de çoğu insanın hayalini kuramadığı yerlere tatile gittim, ufak da olsa kendi birikimim olsun istiyorum.

Biriktirmek zorundayım çünkü ailecek batsak (ki batıyoruz)üç kuruşum yok kenarda. Kyk kredisini biriktirme sebebim üniversite 4.yılımın ev kirasını toptan ödemek.
İlk yıllarımda yedim, içtim, gezdim tozdum. Türkiye'de çoğu insanın hayalini kuramadığı yerlere tatile gittim, ufak da olsa kendi birikimim olsun istiyorum.

Himm o zaman durum farkli.

Ben her ay ailenizden duzenli bir harclik geliyor arti kyk var ve siz biriktirmek istiyorsunuz gibi dusundum.

Kacinci sinifsiniz 2 mi?

Kediye bakacak baska biri bulmaniz sart olmus artik. Onunda masrafi var cunku.

Yemegide evde kendiniz hazirlamak yerine okulun yemekhaneleri ucuz oluyor orada yiyebilirsiniz.

Benim zamanimda 2 tl ye corba ana yemek pilav meyve veya tatli su ekmek hersey dahil yemek yeniyirdu okulun yemekhanesinde yemeklerde yenmeyecek gibi degildi.

Ayrica universitelerin yemek bursu oluyor ona basvurursaniz ve cikarsa ucretsiz yemek yersiniz.

Ailenizin maddi durumu kotuye gidiyorsa burs basvurularinda bulunabilirsiniz. Derneklerin meslek odalarinin burslari oluyor onlar cikarsa bir nebze rahatlarsiniz.

Himm o zaman durum farkli.

Ben her ay ailenizden duzenli bir harclik geliyor arti kyk var ve siz biriktirmek istiyorsunuz gibi dusundum.

Kacinci sinifsiniz 2 mi?

Kediye bakacak baska biri bulmaniz sart olmus artik. Onunda masrafi var cunku.

Yemegide evde kendiniz hazirlamak yerine okulun yemekhaneleri ucuz oluyor orada yiyebilirsiniz.

Benim zamanimda 2 tl ye corba ana yemek pilav meyve veya tatli su ekmek hersey dahil yemek yeniyirdu okulun yemekhanesinde yemeklerde yenmeyecek gibi degildi.

Ayrica universitelerin yemek bursu oluyor ona basvurursaniz ve cikarsa ucretsiz yemek yersiniz.

Ailenizin maddi durumu kotuye gidiyorsa burs basvurularinda bulunabilirsiniz. Derneklerin meslek odalarinin burslari oluyor onlar cikarsa bir nebze rahatlarsiniz.
3.sınıfım bu yıl. Vakıf üniversitesinde okuyorum ve yemekhanemiz çok pahalı. 10 tl'den aşağı çıkmak zor tek bir öğün için. Araftayız aslında, zorlanıyoruz ama okuldan burs da vermezler.
Her ay düzenli harçlık geliyor ama kyk'yı harcamıyorum zaten kesmişler krediyi, ona tekrar başvuracağım. Biriken para gelmez ama yeniden bağlatırsam işe girince boşuna ödememiş olurum.

3.sınıfım bu yıl. Vakıf üniversitesinde okuyorum ve yemekhanemiz çok pahalı. 10 tl'den aşağı çıkmak zor tek bir öğün için. Araftayız aslında, zorlanıyoruz ama okuldan burs da vermezler.
Her ay düzenli harçlık geliyor ama kyk'yı harcamıyorum zaten kesmişler krediyi, ona tekrar başvuracağım. Biriken para gelmez ama yeniden bağlatırsam işe girince boşuna ödememiş olurum.

Vakif universitesiyseniz biraz daha zor tabi.

Alttan ders birakmamaya calisin. Uzarsa daha sikintiya girersiniz.

Sizin icin en iyisi evde yemek yapmak o zaman.

Zaten teksiniz. Pratik yemekler yapabilirsiniz kendinize. Bu yemek masrafinizi dusurur. Bir corba yanina bir makarna salatasi bile isinizi gorur. Bazi gunler en kucuk paketlerden tavuk alir kizartirsiniz hem dolabiniz varsa ertesi gune bile kalabilir yemeginiz kolay olur sizin icin.

Bir kumbara edinin kendinize. Bozukluklari icine atin. Sonrada o bozukluklari yol parasi felan yaparsiniz ya da sinav zamani fotokopi cektirirsiniz.

Allah yardimciniz olsun.

Canım bende öğrenciyim. Öncelikle açılmayan kumbaralardan bir tane edinmen lazım. Yoksa senin içinde sıkıntı olur. En azından bozuklukları oraya atarak başla. İkincisi yemeği dışarıdan yemeyi azaltman lazım. Banka hesabın var sanırım eğer harcamam dersen güzel olur ama harcarım dersen altın veya dövize yönel. Bende 10 ay içerisinde buradaki topikler sayesinde 4 çeyrek 60 dolar yapmış bulunmaktayım.

Canım bende öğrenciyim. Öncelikle açılmayan kumbaralardan bir tane edinmen lazım. Yoksa senin içinde sıkıntı olur. En azından bozuklukları oraya atarak başla. İkincisi yemeği dışarıdan yemeyi azaltman lazım. Banka hesabın var sanırım eğer harcamam dersen güzel olur ama harcarım dersen altın veya dövize yönel. Bende 10 ay içerisinde buradaki topikler sayesinde 4 çeyrek 60 dolar yapmış bulunmaktayım.
Çeyreklerini nerede tutuyorsun? Ben evime bir yere saklamayı düşünüyorum gram altın biriktirmeyi düşündüm.

Çeyreklerini nerede tutuyorsun? Ben evime bir yere saklamayı düşünüyorum gram altın biriktirmeyi düşündüm.
Bende evde tutuyorum... Her zaman nete giremiyorum o yüzden hesaplarla uğraşamıyorum. Eğer daha fazla olsaydı mecbur bankaya yatırıcam hırsızlık olaylarından endişeleniyorum

Bir öğün 10 lira mi ? Ne ettin kuzucum yahu çok pahalı

Üniversitem vakıf :) Çok pahalı yemekhanemiz.
Valla ben birikim yapamayanlardanim canım hiç :( ama bir arkadaşım 600 liralar fln habire para biriktiriyordu . İstense de olur diye düşünüyorum. Günlük 1 lira bile atsan kar sana kumbarana. Bak şey yapabilirsin mesela 50 lira yatır kartına o yanında bulunsun onunla idare etmeye çalış. Diğer kartini da evde bırakırsin ben yapıyodum iyi oluyodu gerçi ben yine o paraları sonra yiyodum ama olsun0:dondurma:

Back
X