• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

oğluma bir şey öğretemiyorum

Siz neler oynuyorsunuz birlikte, ailece. Gun içerisinde oturup sohbet etme, birlikte oyun oynama saatleriniz var mi? Doktora gittiginzde çocuk 3bucuk yasindaymis ve muhtemelen doktorunuz 2 kelime ile cümle kuruyorsa demek istemis, anne gel, baba at gibi, ki bu 3bucuk yasa doğru onun 3-4 kelimeli cümlelere evrilmesi gerekirdi. Ancak bu 1 yıllık süreçte hic gelisme olmadiysa tekrar doktora gitmeniz gerekirdi, bir an once gidin. Bir sorum olacak; dili incelerken 2 faktöre bakilir, alıcı dil, ifade edici dil... İfade edici dil sizin dediğiniz aksaklıkla ilgiliyken, alıcı dil, cocugunuza dediklerinizi algılayıp uygulamasiyla alakalidir. Eger soylediklerinizi rahat algiliyor ve yapabiliyorsa, ifade edici dilin gelişimi icin pek endiselenilmez ve zamana birakilir. Ancak bu zaman icinde, bolca hikaye okumali, paylasiminizi artirmali, okul öncesi kurumuna göndermeli, tv tablet telefon sifira indirmeli, egitici oyunlar oynamalisiniz ki, süreç daha olumlu ilerlesin.
geçen seneye göre bu sene fark etti zaten geçen sene ben anlarken bu sene çoğu kişi anlıyor artık konuşmasını mesela geçen haftalarda legoları para yaptık arabaları abisi aldı hayvanları kendisi hadi birbirinizden alış veriş edeceksiniz araba seçiyor ne kadar diye atisi 5 para diyor 5 tane Lego veriyor yani bunuda matematiğe faydası olur diye kurguladım ya da saklanbaç oynarız taşı çıkma oyununu koltuklari çıkma yaparız vs.

4.5 yaşındaki çocuk anne babayı zorla söylüyorsa bana normal gelmedi. Keşke başka doktora da gitseydiniz. Geilişim geriliği, öğrenme bozukluğu ya da ilgi eksikliği olabilir
yok canım yanlış anlaşılma oldu galiba nerdese 1 buçuk 2 yaşından beri anne, baba, teyze,anneanne vs diyor 3 buçuk yaşında uzun cümle kuramıyordu simdi bi tık daha iyi şükür

Geçen sene bende senin gibiydim kızım 3.5 yaşında falan başladı 10 a kadar saymaya düşün. Kreşe gidiyordu yaşıtları çok ondeydi kızımdan. Üzülüyordum haliyle ve bebeksi konuşuyor kızım bazı kelımeleri anlamıyorduk. Sımdı 4 u doldurduk bi anda çocuğum ve kendi kendine baktım kelımeleri düzeldi eskisi gibi değil daha net konuşuyor ve saymayı da kendi öğrendi ben az az konuşup bırakıyordum sıkmamak ıcın. Yani demem o ki çocuğu yaşıtlarıyla kıyaslama. Gerçekten her çocuk kendi kitabını yazıyor her çocuğun gelişim aşamaları farklı.

geçen seneye göre bu sene fark etti zaten geçen sene ben anlarken bu sene çoğu kişi anlıyor artık konuşmasını mesela geçen haftalarda legoları para yaptık arabaları abisi aldı hayvanları kendisi hadi birbirinizden alış veriş edeceksiniz araba seçiyor ne kadar diye atisi 5 para diyor 5 tane Lego veriyor yani bunuda matematiğe faydası olur diye kurguladım ya da saklanbaç oynarız taşı çıkma oyununu koltuklari çıkma yaparız vs.
O zaman rahat olun lütfen, doktor kontrolünü elbette ihmal etmeyin burdan yorum yapmak doğru degil ama bahsettiginiz kadari ile, ciddi bir sorun yok. Dedigim gibi lütfen ama lütfen, tablet tv telefonu iptal edin, bolca hikaye okuyun, konuşmasında dogru olmayan kelimeleri duzeltmek, uzerine yogunlasmak yerine, bir cumle kurdugunda anlasilmiyorsa 'tam olarak anlayamadım, bir daha tekrar eder misin?' 'bunu bunu mu demek istedin?' seklinde sakin ve destekleyici olun. Her gun en az 2 hikaye kitabı! Mutlaka! Secimleriniz de kaliteli olmali. Kendi aranizda sohbet etmeli, birlikte kaliteli vakit gecirmelisiniz. Aile arasındaki konusma hiz farklari da cocugun konuşmasını etkiler, genetik faktorler de... Lütfen didaktik bir şekilde bunu soyle, sunu soyle, oyle degil boyle, sayilari say vs yapmayin. Takıldığıniz noktalarda yazabilirsiniz.

selamlar
benim her iki kızımda işitme engelli
büyük kızım için konuşma eğitimi aldırırken kelimeleri öğrenmesi için öğretmenimiz oyun haline getirmemizi söylemişti
örneğin kızıma diyoruz ki hadi kelime oyunu oynayalım hangimiz en çok doğruyu söylersek o ödül alıyor
kalorifer diyoruz söyleyebiliyorsa ödül, yoksa babası bana dönüyor ama güya bende söyleyemiyorum eşim beni düzeltiyor kızıma da diyor ki annene doğruyu öğretelim mi diye diye kızıma söyletene kadar uğraşıyoruz
şimdi küçük kızıma da mesela sayıları öğretiyoruz eşim parmaklarını uzatıyor 1 2 3 diye sayarken parmaklarını kapatıyor küçük kızım bunu oyun saydığı içino da yapmaya ve söylemeye çalışıyor
üstüne giderek yapmayın oyuna çevirirseniz eminim daha güzel sonuç alırsınız :)
ne güzel annesiniz...
Bende sizin gibi bir annem babam olduğu için çok şükrediyorum. Okudukça duygulandim..
Babamla her akşam bol bol konuşurduk. annem de öle..
bugüne dek güçlü birey olmam ailem sayesinde..
eminmi ki kızlariniz inşallah daha güzel yerlere gelecektir Benden en iyisi DAHA güzel olsun inşallah :KK200:

Çocuk üstünde baskı kuruyorsunuz bu da ters tepki yapar lütfen yapmayın.Kreşe başlayınca rehberlikten yardım alabilirsiniz ya da ayrica çocuk psikologu ile gorusebilirsiniz.Ama lütfen siz bir şey yapmayın tek başınıza

Ekrana çok mu maruz kalıyor?
Yani tablet tv çoksa odaklanmada sıkıntı oluyor. İlgisini çekmek zorlaşıyor.
Ekranı kapatıp oyun oynayarak başlayın. İlgi süresi arttıkça etkinliklere başlarsınız. Boyama, yapıştırma, hamur gibi oyunlarla öğretmeyi deneyin. Yani on tane hamurdan bezelye yaptım. Beş tanesini sen al beş tanesini ben. Ben saydım aldım sıra sende gibi. Yada manav yapın, elma armut yapın hamurdan satma alma işlemler yapabilirsiniz. Adeda yatıncılığın iki üç dört yaş kitaplarını deneyebilirsiniz. Önce üç yaşla başlayın, basitleri yapıp zevk aldıkça zorlaştırırsınız. Orda basit işlemler, rakamları tanıtma fln var

benim oglum 4 yasinda, hadi say deyince asla saymaz, veya yanlis sayar,
ama atiyorum saklambac oynuyoruz diyelim, cok guzel sayar,
hatta guzel bir sey icin geri sayim yapiyoruz ailecek diyelim, bizimle birlikte dogru sekilde geri de sayar.

o yuzden boyle sanki sinav yapiyormussunuz gibi hissediyor ve stres yapiyor da olabilir diye dusunuyorum.

Aynı yaşta oğlum var.
Benzer sorunlar yaşıyorum, bazı harfleri çıkartamaması vb gibi.
Çoğu şeyi kreşe başlatmadan öğretmiştim daha doğrusu kendisi öğrenmiş, biz bayağı bilmiyor zannederken çocuk pat diye 20 ye kadar saydı.
Ama şuan kreşte öğrendiklerini de unuttu, üzerine tek bir öğreti koyamadım.
Bu sebeple anladım ki o isterse alıyor ve ben bu konuda başarılı değilim.
İşin uzmanları her zaman doğru yöntemle yapıyor, çocuklar ebeveynlerine direnç sergiliyor.
Sizin durumunuzda en önemli şey bilgi değil, konuşma becerisi.
Çok çok kitap okuyun, ona düşünmesi gereken sorular sorun.
Sürekli konuşturun, beraber çizgi film izleseniz bile ne olduğunu anlatmasını isteyin.
Yemeği nasıl bulduğunu, ne rüya gördüğünü sürekli ama sürekli konuşturun.

Çocuğu biraz rahat mı biraksaniz ?
Çocuk bu makine değil ki, bilgileri girince hemen kaydetsin.Cani ne zaman isterse o zaman yapar.Siz ilgilenmeye, göstermeye devam edin.Zamani gelince hepsini döker ortaya.

Yorumlardan anladığım kadarıyla şu ana kadar üstünde çok durulmamis.

Ara ara bilgi yuklenilip kendi halinde bırakılmış çocuk.

Simdi de hemen verim bekliyorlar hissi verdi.

Selam herkese..
Benim 4 buçuk yaşında bir oğlum var. daha yeni yeni bazı konuşmalarını anlıyoruz geç konuştu yani.. Ama bundan daha kötü bir şey farkettim bazı dili dönmeyen kelimelerde uğraşıyorum düzeltsin diye çabalıyor ama olmuyor geçen haftalarda eşim de üstüne çok düştü bazı kelimeleri çıkarsın diye bi kaç şey söyletti en son babaanne dedirtmeye çalıştı aslında bayadır anne,baba babaanne,anneanne,abi,hala,teyze vs. gibi şeyleri söylüyordu zaten sadece cümle kuramıyordu. neyse eşim babaanne dedi ve o anne baba dedi ve o an başımdan aşağı kaynar su döküldü sonra neyse doğru bi şekilde dedi. bende artık kreşe gidecek diye en azından 10a kadar sayması için üstüne düşeyim dedim daha öncede saydırıyorduk üstüne fazla düşmedim ama daha yeni konuşmaya başladı zaten diyerek bugün saydırdım 1,2,4,5,7,9,10 aynı bu şekilde saydı oyuncaklarla gösterdim parmaklarla banamısın demiyor hadi say diyorum 10 diyor 1 den başlıcaksn oğlum deyip sayıyorum hadi sen say diyorum yine sayamıyor bazı kelimelerinide düzeltemiyor morelim çok bozuldu ne yapayım nereye gideyim ne iyi gelir böyle bir durum yaşıyan varsa çevresinde filan olan varsa tecrübelerinizden yorum istiyorum :KK43: şimdiden teşekkürler...
Bu kadar baskıya iyi dayanmış çocuk. Biraz Rahat mı bıraksanız. Baskı ilerletmez. Hatta gerilemesine, kafasından silmesine neden olur. Say dedikçe sizin o an olan endişenizi hatırlar ve korkar. Bilerek yapmaz hatta. Lütfen bu kadar sıkıştırmayın. O da mutlu değildir eminim şu an.

Çocuk uzmanı değerlendirsin sonra çocuk gelişimi uzmanları var. Bazı uyaran eksikliklerinden özellikle sürekli cep telefonu, tablet kullanımı gibi sonrası çocuklarda konuşmanın geriden gelmesi olabiliyor. Değerlendirilir. Paylaşılan sayfalardaki oyun tipleri de yine aynı şekilde çocuk için olumlu uyaran kaynağı ve sizi yönlendirir. Sizin anne babaanne vs gibi konuşmanızdan çok günlük diyaloğu sürekli yapmanız, sürekli onunla konuşup oyun oynamanız, rol paylaşımı yapmanız gerekiyor. Endişelenmeyin ama uzmanlardan yardım alın. Çocuğu strese sokmadan, eğlenceli oyunlar oynamak gerekiyor. Cevap verdiğinde istediğiniz cevabı alamadım diye strese girip,olumsuz tepki vermemeniz gerekiyor.

4 yaşına kadar pek konuşmayan çocuk nörolojik takipte de olmalıdır benim bildiğim
çocuk doktoru mu dedi size bu kadar konuşsa yeter diye
Tek tük kelimeler söylüyorsa dört yaşa kadar bekliyor doktorlar( tabi tek sorunun konuşma olduğuna kanaat getirilirse )
Benim oğlum da geç konuştu, 4 yaş itibariyle aile dışındaki insanlarla iletişim kuramazsa daha ileri tetkikler yapılacağını söylediler hep:

Bende hep yazdım.kızım 4.5 yaşında konuştu.o da bazı harfleri söyleyemediği için kelimeleri tam diyemiyordu. Zaten doktor da çocuklar bazi harfleri 6_7 yaşında söyler demişti.inanın şu an 6.5 yaşında.. geçen sene okula başladı.benden iyi R harfini söylüyor.😊artık konuşuyor çok şükür..sayı konusuna gelirsek ,sonuçta çocuk küçük ,zamanla aklında daha iyi tutar..birde mesela benim kızım şarkı ile çabuk öğreniyor.mesela alfabe şarkısını 2_3 defa dinledi alfabeyi saydı.çocuk şarkısı açsanız.1 den 10 a kadar sayan yapan çocuk şarkısı ile belki daha kolay aklında kalır. Telaş etmeyin😊

ne güzel annesiniz...
Bende sizin gibi bir annem babam olduğu için çok şükrediyorum. Okudukça duygulandim..
Babamla her akşam bol bol konuşurduk. annem de öle..
bugüne dek güçlü birey olmam ailem sayesinde..
eminmi ki kızlariniz inşallah daha güzel yerlere gelecektir Benden en iyisi DAHA güzel olsun inşallah :KK200:
çok teşekkür ediyorum çok duygulandım :KK200: :KK200:
inşallah siz de hayatınız boyunca çok daha iyi yerlerde çok daha iyi kalpli, vicdanlı kişilerle olursunuz :KK60:
bazen yetemediğimi düşünüyorum kızlarıma ve çok üzülüyorum ama mesajınız çok iyi geldi sağolun :KK23:

Back
X