• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

oğluma bir şey öğretemiyorum

OLumLu OLumSuz

Üye
Kayıtlı Üye
Selam herkese..
Benim 4 buçuk yaşında bir oğlum var. daha yeni yeni bazı konuşmalarını anlıyoruz geç konuştu yani.. Ama bundan daha kötü bir şey farkettim bazı dili dönmeyen kelimelerde uğraşıyorum düzeltsin diye çabalıyor ama olmuyor geçen haftalarda eşim de üstüne çok düştü bazı kelimeleri çıkarsın diye bi kaç şey söyletti en son babaanne dedirtmeye çalıştı aslında bayadır anne,baba babaanne,anneanne,abi,hala,teyze vs. gibi şeyleri söylüyordu zaten sadece cümle kuramıyordu. neyse eşim babaanne dedi ve o anne baba dedi ve o an başımdan aşağı kaynar su döküldü sonra neyse doğru bi şekilde dedi. bende artık kreşe gidecek diye en azından 10a kadar sayması için üstüne düşeyim dedim daha öncede saydırıyorduk üstüne fazla düşmedim ama daha yeni konuşmaya başladı zaten diyerek bugün saydırdım 1,2,4,5,7,9,10 aynı bu şekilde saydı oyuncaklarla gösterdim parmaklarla banamısın demiyor hadi say diyorum 10 diyor 1 den başlıcaksn oğlum deyip sayıyorum hadi sen say diyorum yine sayamıyor bazı kelimelerinide düzeltemiyor morelim çok bozuldu ne yapayım nereye gideyim ne iyi gelir böyle bir durum yaşıyan varsa çevresinde filan olan varsa tecrübelerinizden yorum istiyorum :KK43: şimdiden teşekkürler...

4,5 yaşına kadar konuşmayınca daha öncesinde bir uzmana danışmışsınızdır sanıyorum ki. Doktorlar genelde 4 yaşı sınır kabul ediyorlar. Size ne dediler bununla ilgili? Gelişim testleri vs yapıldı mı? Az çok bilirsiniz çocuğunuzun hal ve hareketlerinden. Sayı sayması çok mühim değil elbet öğrenir, algılamasında falan bir sorun olabilir mi fark ediyorsunuzdur muhakkak.

Televizyon izlemeye,tablete bakmaya kesinlikle son verin öncelikle. Konuşma geriliginin ve dikkat eksikliğinin en büyük sebebi görseli anında değişen medya yayınları...
Konuya gelince çocuğa bir iki üç dört beş,hadi oğlum şimdi sen söyle mi diyorsunuz ?
Eğer öyleyse çocuk nasıl ogrensin, anca ezberler ki bu da çok saçma bir yöntem.
Sayı öğretmek için binlerce oyun, etkinlik var. O yaştaki Çocuk soyut şeyleri anlayamaz. Somut bir şekilde öğrenmesi lazim bir neymiş iki neymiş.
Bence ilk iş böyle oyunlar bulun, her gün ayrı oyunla çok rahatça öğretebilirsiniz

Benden size birkaç örnek

Pekiştirmek için

Ek olarak bu yazıyı okuyabilirsiniz

Son düzenleme:
4 buçuk yaşında bir çocuğun cumle kurmamasi normal değil.
Nöroloji kontrolünde misiniz? Eğer tıbbi bakimdan hersey yolundaysa, lutfen zorlamayın. Cocugunuzla aranızdaki bağı zedeleyebilirsiniz.
Kres harika olur. Orada hem yaşıtlarıyla hem de pedagojik yeterliligi olan ogretmenleriyle daha hizli ilerler.
Ben kresle cok gelisme kaydedeceginize inaniyorum. 6 ayda sonuc alamazsaniz mutlaka dil terapisine goturun

Selam herkese..
Benim 4 buçuk yaşında bir oğlum var. daha yeni yeni bazı konuşmalarını anlıyoruz geç konuştu yani.. Ama bundan daha kötü bir şey farkettim bazı dili dönmeyen kelimelerde uğraşıyorum düzeltsin diye çabalıyor ama olmuyor geçen haftalarda eşim de üstüne çok düştü bazı kelimeleri çıkarsın diye bi kaç şey söyletti en son babaanne dedirtmeye çalıştı aslında bayadır anne,baba babaanne,anneanne,abi,hala,teyze vs. gibi şeyleri söylüyordu zaten sadece cümle kuramıyordu. neyse eşim babaanne dedi ve o anne baba dedi ve o an başımdan aşağı kaynar su döküldü sonra neyse doğru bi şekilde dedi. bende artık kreşe gidecek diye en azından 10a kadar sayması için üstüne düşeyim dedim daha öncede saydırıyorduk üstüne fazla düşmedim ama daha yeni konuşmaya başladı zaten diyerek bugün saydırdım 1,2,4,5,7,9,10 aynı bu şekilde saydı oyuncaklarla gösterdim parmaklarla banamısın demiyor hadi say diyorum 10 diyor 1 den başlıcaksn oğlum deyip sayıyorum hadi sen say diyorum yine sayamıyor bazı kelimelerinide düzeltemiyor morelim çok bozuldu ne yapayım nereye gideyim ne iyi gelir böyle bir durum yaşıyan varsa çevresinde filan olan varsa tecrübelerinizden yorum istiyorum :KK43: şimdiden teşekkürler...
selamlar
benim her iki kızımda işitme engelli
büyük kızım için konuşma eğitimi aldırırken kelimeleri öğrenmesi için öğretmenimiz oyun haline getirmemizi söylemişti
örneğin kızıma diyoruz ki hadi kelime oyunu oynayalım hangimiz en çok doğruyu söylersek o ödül alıyor
kalorifer diyoruz söyleyebiliyorsa ödül, yoksa babası bana dönüyor ama güya bende söyleyemiyorum eşim beni düzeltiyor kızıma da diyor ki annene doğruyu öğretelim mi diye diye kızıma söyletene kadar uğraşıyoruz
şimdi küçük kızıma da mesela sayıları öğretiyoruz eşim parmaklarını uzatıyor 1 2 3 diye sayarken parmaklarını kapatıyor küçük kızım bunu oyun saydığı içino da yapmaya ve söylemeye çalışıyor
üstüne giderek yapmayın oyuna çevirirseniz eminim daha güzel sonuç alırsınız :)

Anlatımınızdan çocuğa bir şeyler öğretmek uğruna sıkıyormuşsunuz gibi hissettim. Bu doğru bir tutum değil. Hayatın akışında ya da oyunlarla öğretmeliyiz elbette ama öğretmen rolüne bürünmek doğru değil. Ama geç konuşması bir şeylerin ters gittiğinin habercisi olabilir. Onu mutlaka bir uzmana danışmalısınız, göz ardı edilebilecek bir durum değil.

selamlar
benim her iki kızımda işitme engelli
büyük kızım için konuşma eğitimi aldırırken kelimeleri öğrenmesi için öğretmenimiz oyun haline getirmemizi söylemişti
örneğin kızıma diyoruz ki hadi kelime oyunu oynayalım hangimiz en çok doğruyu söylersek o ödül alıyor
kalorifer diyoruz söyleyebiliyorsa ödül, yoksa babası bana dönüyor ama güya bende söyleyemiyorum eşim beni düzeltiyor kızıma da diyor ki annene doğruyu öğretelim mi diye diye kızıma söyletene kadar uğraşıyoruz
şimdi küçük kızıma da mesela sayıları öğretiyoruz eşim parmaklarını uzatıyor 1 2 3 diye sayarken parmaklarını kapatıyor küçük kızım bunu oyun saydığı içino da yapmaya ve söylemeye çalışıyor
üstüne giderek yapmayın oyuna çevirirseniz eminim daha güzel sonuç alırsınız :)
parmaklarla ve oyuncaklarla anlatarak gösterdiğimi belirttim zaten size de geçmiş olsun acil şifalar versin rabbim

Öncelikler doktor görüşmelerinizde durumla ilgili neler söylendi, bunu anlatırsanız daha iyi yardımcı olabilirim.
Sonrasında bu yaş grubu oyunla ve örtük öğrenir. Yani 'hadi gel çalışalım 3 kere 5 kaç eder söyle' gibi olmaz... Ne tür oyunlar oynuyorsunuz? Gün içerisinde paylaşımınız, iletişiminiz nasıl? Geçen yıl bir okul öncesi kurumuna gondermeme sebebiniz var mıydı? Tablet, tv, telefon ne kadar kullanılıyor? (siz de dahil toplam ne kadar)

Öncelikler doktor görüşmelerinizde durumla ilgili neler söylendi, bunu anlatırsanız daha iyi yardımcı olabilirim.
Sonrasında bu yaş grubu oyunla ve örtük öğrenir. Yani 'hadi gel çalışalım 3 kere 5 kaç eder söyle' gibi olmaz... Ne tür oyunlar oynuyorsunuz? Gün içerisinde paylaşımınız, iletişiminiz nasıl? Geçen yıl bir okul öncesi kurumuna gondermeme sebebiniz var mıydı? Tablet, tv, telefon ne kadar kullanılıyor? (siz de dahil toplam ne kadar)
geçen sene götürdüğüm çocuk dr anne baba diyorsa iki kelime kuruyorsa sıkıntı yok dedi erkek çocukları geç konuşur dedi tablet telefon çok sık oynamak durumu yok evde kaldığımız içinde tvde iki saat vakit geciriyor gün içinde ben kapatıp hadi oyuncaklarla oynayın diyorum oyun kurup oyun katıldığımda oluyor

Bu hemen bugün ortaya çıkan bi durum değildir heralde. Sayıları bu yaşına gelene kadar devamlı söyleseydinşz belki sayabilşrdi. Şimdi hadi ben saydım sende say demekle hemen sayamaz. Sizi anlıyorum bianda aklınıza takıldı denediniz ama yolu bu değil. Bi süre devam edin öğretmeye ama ders gibi değil. Mesela kendiniz oyun oynarken arabaları, marketten aldıklarını yerlestirirken domatesleri sayarak çaktırmadan öğretebilirsiniz. Birde bazı çocuklar bildiğini söylemiyorlar ama biliyorlar takip edin.

Selam herkese..

geçen sene götürdüğüm çocuk dr anne baba diyorsa iki kelime kuruyorsa sıkıntı yok dedi erkek çocukları geç konuşur dedi tablet telefon çok sık oynamak durumu yok evde kaldığımız içinde tvde iki saat vakit geciriyor gün içinde ben kapatıp hadi oyuncaklarla oynayın diyorum
Siz neler oynuyorsunuz birlikte, ailece. Gun içerisinde oturup sohbet etme, birlikte oyun oynama saatleriniz var mi? Doktora gittiginzde çocuk 3bucuk yasindaymis ve muhtemelen doktorunuz 2 kelime ile cümle kuruyorsa demek istemis, anne gel, baba at gibi, ki bu 3bucuk yasa doğru onun 3-4 kelimeli cümlelere evrilmesi gerekirdi. Ancak bu 1 yıllık süreçte hic gelisme olmadiysa tekrar doktora gitmeniz gerekirdi, bir an once gidin. Bir sorum olacak; dili incelerken 2 faktöre bakilir, alıcı dil, ifade edici dil... İfade edici dil sizin dediğiniz aksaklıkla ilgiliyken, alıcı dil, cocugunuza dediklerinizi algılayıp uygulamasiyla alakalidir. Eger soylediklerinizi rahat algiliyor ve yapabiliyorsa, ifade edici dilin gelişimi icin pek endiselenilmez ve zamana birakilir. Ancak bu zaman icinde, bolca hikaye okumali, paylasiminizi artirmali, okul öncesi kurumuna göndermeli, tv tablet telefon sifira indirmeli, egitici oyunlar oynamalisiniz ki, süreç daha olumlu ilerlesin.

Daha kucuk geldi bana bende ogluma 2bucuk yasinda falan ogretmistim saymasini guzelde sayiyordu sonra say dedigimde 3 8 1 6 gibi aklina ne gelirse onu soyledi sirayla saymayi unutup 1 sene kadar sacmaladi okula gidince duzeldi
Mesela deftere nasil bulursa oyle yazardi cogu seyi ogretemezdim sirayla yazman lazim dedigimde sayfanin solundan basladigini biliyorum
Başi sonu ogrettim derken yaklasik 2 senedir orta kavramini anlayabilmis degil
Toplamasi cikarmasi suan cok cok iyi mesela ama ortasinda diyince is bitiyo
Cok ustune gitmeyin inanin benim oglandan ogretmenler o kdr sikayetciydiki 3 sene anaokuluna yolladim
Kac defa utandirici bir sekilde sikayet etti ogretmen zamanla o cocuktan eser kalmadi
ne dersen ilgilenmez baska birsey soylerdi simdi duzeldi ve inanilmaz akilli zeki anlayisli bir cocuk oldu

Selam herkese..
Benim kuzenim de oğlunuza benzerdi. 3-4-5-6 yaşına kadar doğru düzgün konuşamadı. 3 yaşından itibaren hep kreş ve anaokuluna gitti. İlkokulu bir veya iki sene geç gönderdiler hatta. Hastane de dil gelişi ile ilgili bölümlere götürdüler. Tedavi yapılmadı. Normal dediler. Şuan 3. Sınıfa geçti gayet normal. Bazı kelimeleri yuvarlıyor ama derslerine yansıyacak kadar veya anlaşılmayacak kadar değil. İçiniz rahat olsun bence.

Back
X