merhaba, konunuzu ve birkaç gönderinizi daha okudum. çocuğunuzda gözlemlediğiniz şeyler otizmle uyumlu. benim kardeşim otizmli, 23 yaşında. hatta aldığı ilk tanı atipik otizmdi daha sonra gittiğimiz bir doktor atipik olmadığını söyledi. ama zaten çok büyük bir fark olduğunu gözlemlemedim. esas fark erken tanı ile en erken zamanda başlanacak olan özel eğitimdir. özel eğitim ve rehabilitasyonla neredeyse kendi kendine hayatını idame ettirebilen bir çocuğunuz olabilir. olabilir diyorum çünkü otizm çok dipsiz bir kuyu çok belirsiz. umarım siz onlardan olursunuz.
benim kardeşimde ayrıca görme engeli de var , doktor hatası sebebiyle. 6 yaşında otizm tanısı aldık ayrıca, biz bu sebeplerle kendi kendimizi idame ettiremiyoruz.
ankara da gazi eğitim fakültesindeki özel eğitim bölümünün hocaları bize çok yardımcı olmuştu. konuşması için ses kayıt cihazı almıştık ve özel eğitim dersini öğretmen kayıt altına alıyordu. ve evde gün boyu o dersi tekrar tekrar dinliyordu.
kaynaştırma olarak kreş ve anaokuluna gitti. daha sonra görme engelliler okuluna devam etti.
şimdi evin içinde her işini kendi hallediyor ama dışarıya bağımlı maalesef. onun dışında şakalaşacak kadar ilerledi konuşmalarımız.
öfke nöbetleri olacaktır, zamanla azalıyor ama bitmiyor en azından bizde bitmedi. o noktada da psikiyatrik ilaçlarını kullanıyoruz düzenli olarak. sadece dozu - kendi gözlemimiz doğrultusunda tabii ki - az kullanıyoruz.
kısacası şu an için en önemli nokta eğitim. özel eğitim + sonrasında kreş anaokulu kaynaştırma öğrencisi olarak eğitimi özenli devam ettirin. kaynaştırma öğrencisi kabul etmemek gibi şeylerle karşılaşırsanız hakkınızı sonuna kadar arayın.
Allah yardımcınız olsun, iyi ki erken fark edilmiş. bir sorunuz , sorununuz olursa bana yazabilirsiniz.