Oğlum...

Haklısınız, sorun yaşamamasını diliyorum oğlumun. Ama şimdi harfler A, B, C bizim okuduğumuz gibi değil değişik ses tonuyla öğretiliyor oğlum orada zorluk çekebilir çünkü harfleri örneğin, T'yi Te diye okuyor ilkokulda Tı gibi bir vurguyla öğretiyorlar.

Bunun için öğretmeyin diyorlar ama anladığım kadarı ile okulda da bir şekilde öğreniyorlar...
Arkadaşlarının adını; kendi ad ve soyadlarını öğreniyorlar.

Bir de oğlum 2,5 yaşında iken bir doktora gittik; babasının adının son hecesi ile doktorun adının son hecesi aynı imiş; bak diyor doktorun adı babamın adına benziyor; ikisi de ... ile bitiyor. 39 derece ateş ile gittiği doktorda bu dikkatini çekmiş yani...Onların algısı değişik işliyor...

benim yeenim ögrenmişti kendi kendine ana sınıfına giderken ögretmeni tarafından çok sıkıntı yaşamıştı sen biliyosun söyleme diye baskılımış çocuğu içine kapanmıştı öğretmenini çok iyi seçin ve takibi bırakmayın

ablamın ilk oğlu 3 yaşında kendi kendine sökmüştü.ilk okul 1. sınıfı kabus gibi geçti okuma yazma konusunda.sıkılıyor ve ödev yapmamak için bahaneler uyduruyordu.öğretmeniyle inatlaşmalara girmişti o dönem.kitap okumayı hiç sevmezdi.çok korktuk soğudu diye. şu anda yedi tepe üniv. burslu oyunculuk tiyatro okuyor.okumadığı dünya klasiği kalmadı.inanılmaz aktif oldu.bu geçici ama zor bir dönemdi.bu nedenle ikinci oğlunu okula başlayana kadar hep bilgisayardan okuma yzma ile ilgili çocuk programlarından uzak tutmuştuk.

• Aynı durumu biz de yaşadık. Ben 6. sınıftayken kardeşim ana sınıfına gidiyordu, harfleri soruyor bende söylüyordum, kendisi birleştirmiş önce yoldaki tabelalar , gazete başlıkları vs derken okumayı sökmüş, bizde tesadüfen öğrenmiştik sizin gibi. 1. sınıfta arkadaşları okumayı sökme aşaması tamamlanıncaya kadar sıkılacak.
  • Muhtemelen kardeşime de olduğu gibi sınıf atlamasını teklif edecek öğretmenleri, okumayı biliyor 1 sene kaybetmesin diyerek, fakat siz müsade etmeyin, diğer sınıfa arkadaşlarına, öğretmene ve işlenen derse adapte olmakta çok zorluk çekiyorlar ayrıca sınıfın en iyisi olarak başladığında bu durumun değişmemesi için tüm çabayı sarf edip öğrenim hayatlarında daha başarılı oluyorlar, 1 senenin bir zararı dokunmaz.
  • Kardeşim öğretmeninin müsadesi ile diğer arkadaşları okumayı sökene kadar derste kitap okumuş ve resim yapmıştı, sizde bunun gibi aktiviteleri öğretmeni ile değerlendirererk okuldan soğumamasını sağlayabilirsiniz.
  • Fakat söz konusu durum çocuğun geleceği içn risk taşıyor, çocuğunuzun durumunu önceden bilen, mümkünse bu konuda deneyimli, çocuğunuz ile anlaşıp durumuna uygun aktivitelerle çocugu dersten , sınıftan soğutmayacak bir öğretmen araştırıp ona göre bir okula gitmesini sağlamanız gerek. Kitap okumayı sevdirmeniz gerek, kardeşim okula başladığı ilk gün onu okul kütüphanesine yazdırmıştım, her ders 1 kitap bitiriyordu böylece hem okumasını geliştirdi, hem derste oyalanacak birşeyler buldu hem de okuldan soğumadı fakat kitap okuma alışkanlığının gelişmesinde yanında örnek olacak birinin kitap okuyarak bu aktiviteyi bilinçli bir şekilde aşılaması gerek. Siz de kitaplar alarak her gün belirli bir süre okuma saati ilan edip yanıda kitap okuyarak bu bilinci aşılayabilirsiniz.
  • Kolaylıklar dilerim.

bence sorun olmaz ben ilk okul mezunuyum ilkokul bitince 5 ay sonra annem doğum yaptı erkek kardeşim oldu 5 yaşındayken okumaya heveslendi ilk okul öğretmeimi ziyaret ettim ona sordum sakıncası olmaz dedi o dönm bıdık ali kitapları vardı onları tavsiye etti bende okumayı öğrettim hiçte sorun olmadı

ogrenime hevesli ve bu cok cok guzel, anaokul caginda ben de kendi kendime yazmayi, okumayi edinmeye calisirdim. carpim tablosu ile dahil alakadar olmak istermisim. bu heves ile, sanmiyorum ki ilerisi icin bi sorun olabilsin. ogrenim konusunda zorlanma yasamayacaktir bi defa, bende bu sekildeydi. sozel becerisi olabilir, dil bilgisi bi tik daha iyi olabilir cunku guclu bi ogrenme hevesi var. ve baltalanmamali. ahh, oglan cocuklari : - ) nasil isterim. iciniz rahat olsun.

Bir ogretmen adayi olarak soyleyebilirim ki bu durumu cok abartmaya gerek yok. Bende dahil cevremde bircok ogrencinin daha anaokuluna baslamadan okuma yazmayi kendi kendine cozdugune sahit oldum. Ozellikle bu devirin cocuklarinin yetisme sekillerini dusunursek .Ogretmeni ilgili olursa okumayi erken ogrenmesi buyuk avantaj aksine. Neden bu kadar takildiniz bu duruma anlam veremedim ama takilmaniz gereken nokta cocugunuz harfleri ters yazma durumu. Bunu arastirin kesinlikle derim. Baska bir durumdan bahsetmemissiniz sadece harfleri ters yazmis demissiniz ama dikkat edemediginiz baska belirtiler de olabilir.genelde zeki cocuklarda daha cok gorulen bir sorun.

Benim oğlum da okula başlamadan kitap okuyor hesap yapıyordu bu sene ikiye başlayacak inşallah, birinci sınıfta hiç zorluk çekmedi tam tersine bayıla bayıla gitti hiç zararını görmedim

Hey masallah aslan parcasi demekki zeki
Bende 4 yasindaydim ablam abim adimi ogretmeye calisiyorlardi ama sinifta en erken ben ogrenmistim 40 gunde ve sıkılmistim biraz cunku bildigim seylerdi.Bence cocugunuzu bir test yaptirin zekasi icin ozel egitime alabilir devlet.

Benim minigim fistik yegenim de sizin oglus gibiydi... Bu sene 1. Sinifi bitirdi. Biraz sıkılıyordu derste ogretmeni o biliyo diye fazla söz hakki vermiyordu cok ilgilenmiyordu vs.ogretmeni de biraz sıkıntılıydı. Zaten biliyorum deyip okulu onemsemedigi zamanlar dahi oldu...

Ben 5 yaşımda okumayı ve yazmayı öğrenmiştim, kendi kendime değil öğretmişlerdi, hatta okula gitmeden 4 işlemi biliyordum, çarpım tablosunu 5lere kadar biliyordum, 100e kadar ileri ve geri sayabiliyordum. Okula başladığımda 2. sınıftan başlatalım demişlerdi ama sonra çok bocalar dedi öğretmenler zira anaokulu ya da kreş gibi bir okul tecrübem yoktu. 1. sınıftan başlattılar, öğretmenim sen nasılsa biliyorsun diyip beni es geçerdi, çok sıkıldığımı ve gürültüden rahatsız olduğumu hatırlıyorum, hatta öğretmeni senin bunları susturacağın yok başım ağrıdı benim diye azarlayıp sınıfı terkettiğimi anlatmıştı ailem ama onu hatırlayamıyorum nedense. Hep sınıf kapısında beklerlerdi beni çıkıp gitmeyeyim diye. Çocuğunuzun seviyesine uygun eğitim almasını sağlayın mutlaka =))

Günaydın, duruma takılmadım şaşırdım sadece. Çünkü o gün ilk kez harfleri birleştirerek okudu. Harfleri tanımaya başlamıştı onu biliyordum ama dediğim gibi 1. sınıfta zorluk çekebilme ihtimaline karşı çok üzerinde durmadım bu durumun. Ama ben ne kadar üzerinde durmasam da baktım ki o kendi kendine harfleri birleştirip okumaya başlamış. Harfleri ters yazıyor evet bir arkadaş daha söylemişti bu durumu şimdi sizde söylediniz, böyle bir durumu bilmiyordum. Mutlaka araştarıacağım. Teşekkür ederim.

merhaba, ilk olarak bence de problem yaşamayacaktır. sıkıntı konusunu da siz onu sürekli yeni öğreneceği konularda heyecanlı tutarak engelleyebilirsiniz. "bakalım şimdi ne öğreneceksiniz" vs gibi heyecan yaşayarak, meraklandırarak. sıkılıyorum vs derse de diğer arkadaşlarının sana yetişmesi lazım, o yüzden öğretmenin bildiğin şeyleri tekrar tekrar anlatacaktır gibi açıklamalarda bulunun. zaten kendi bildiklerinden dolayı başarılı olacaktır. bunu sabitlemeye çalışın.

bir de:
mesajınıza öyle bir başlamışsınız ki gizemli şeyler olacak filan zannettim başlık zaten "oğlum.." olunca, bi de "sınıfına gitmek için yukarı çıkacaktı durdu bir yere bakıyor.." burada gerilim müziği giriyor zaten benim de hayal gücüm çalışmaya başladı :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…