• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Oğlum hep aynı şeyi giymek istiyor

benim de 4.5 yaşındaki oğlumda benzer bir durum var, evde giyebileceği kıyafetler ve dışarıda giyebileceği kıyafetleri ayırarak çözdük sayılır. krizlerle çözülmüyor, bir şekilde oyuna çevirebilirsiniz. bugün turuncu günü, bugün kırmızı günü gibi veya başka renkler giydiğinde hoşuna gidecek nüanslar yaparak.

Yardım alın dönemsel olunca bu kadar sürmesi normal değil. Benim de oğlumun pijama takıntısı olmuştu her an onu giymek istedi okula dahi pijamayla gitti kaç gün. 2 ay falan sürdü en sonunda pijamayi sakladık onunla birlikte aradık üzüldük bulamadık diye. uzun süre ağladı ama gün gün unuttu.

Peki nasıl tepki verdiniz? Ben onda da kararsız kaldım..diretip giydirmesem ters teper.diye korkuyorum. Giymesine izin verip görmezden gelince de bitmiyor.gibi geliyor ve sanki koklesiyor gibi hissediyorum. Siz nasıl davranmıştıniz?
ben hiç üstelemedim açıkçası. bir de mecbur bırakıyordum başka bir şey giymek için. aynı anda yıkıyordum hepsini ıslak olduğu için giyemiyordu. ağlıyordu, kucağıma alıp sakince açıklıyordum. cidden sabır istiyor ama 40-45 dk aynı cümleleri kucağımda sakince tekrarladığımı bilirim. zamanla da o kıyafetlerini eskiterek dolaptan çıkardım, küçülünce yenilerini almadım. 3-4 ay uğraştık ama giymemesi yönünde hiçbir telkinde bulunmadım. yeni fenerbahçeli kıyafetler de almadım.

Oyun terapisi de denedi mi psikoloğunuz?
Ya da belki psikologdan önce siz oyunla bilinçaltına işlemeyi deneyebilirsiniz.
Kukla gösterisi yapabilirsiniz ya da hikaye uydurup oyuncaklarla bunu canlandırabilirsiniz.
Her gün başka renk kıyafet seçip başka maceralar yaşayan mutlu ve güçlü bir kahraman yaratabilirsiniz onun için.
Bir fikir sadece

Benim kızım şu an 3 yaşında. Geçen yaz 2,5 yaşlarındayken yazlık terliğine takıntılıydı. Parka da aynı terlik, düğüne de aynı terlikle gitti. Asla farklı terlik ve ayakkabıları giymek istemedi ısrarla reddetti. Kış gelince şükür ki hava soğuyunca bıraktı. Şu an 3-4 çeşit ayakkabı giyiyor bot, spor ayakkabı vs. Umarım yaz gelince yine terlik diye tutturmaz. Siz de atlatırsın bir an önce inşallah.

Teşekkür ederim gerçekten çok iyi fikirler çıktı. Bende öyle yapacağım.alisverise çıkarma, Önce yıkayıp ıslak deyip giydirmeme, renk günleri yapma, sonra zamanla eskidikce kaybetme, saklama bunlar güzel fikirler deneyeceğim.o süreçte eğer olumlu devam edemezsek de başka bir psikolog bularak devam edeceğim. Yazan herkese teşekkürler

Teşekkür ederim gerçekten çok iyi fikirler çıktı. Bende öyle yapacağım.alisverise çıkarma, Önce yıkayıp ıslak deyip giydirmeme, renk günleri yapma, sonra zamanla eskidikce kaybetme, saklama bunlar güzel fikirler deneyeceğim.o süreçte eğer olumlu devam edemezsek de başka bir psikolog bularak devam edeceğim. Yazan herkese teşekkürler
bunları yaparken direnç gösterecektir, en önemlisi kendini sakin tutup onun duygularını anladığını göstermen. sabırla, kızmadan, davranışı tetiklemeden sakince başka kıyafetler önermen. bu sırada bol bol kucaklaşmanızı, temas halinde olmanızı öneririm ben. kızıp, bağırmak, yasaklamak, ağlarken inatlaşmak tamamen ters tepiyor. umarım kısa sürede çözersiniz bu durumu.

Bir dahaki uzman görüşünde duyu bütünleme sorunu olabilir mi diye bi sorsaniz

Selamlar... Torunum su 10 yaşın içinde.
Bir dönem ( 2 yıl kadar) sürekli mavi giydi.
Bir dönem de tepeden tırnağa siyah.
Şimdi yine siyah rengi çok seviyor ama ayakkabi veya herhangi bir kıyafetiyle renk patlatıyor. Kendine has bir tarzı oluştu ve gerçekten çok zevkli. Annesi ve ben kıyafet seçimlerimizde mutlaka fikir alırız. 😍
Tercihine saygı duyun...😉

Benimkide o yaşlarda aynıydı.Ayni mont aynı ayakkabı,üzerinde kediler olsun.sizi anlıyorum ama az daha sabır Şuan 5 yaşındayız .Atlattık o dönemleri

Benim oglum da 3-5 yas Arasi hep ayni kot Pantolonu giydi, dizleri yırtıldı, pantolon perişan oldu o yine giydi, dediğiniz gibi bende çok utandım , hep birilerine açıklama gereği hissediyordum ki annesi bakmıyor demesin diye. Şimdi 16 yaşında , dolabı ağzına kadar dolu , yine aynı takıntısı devam ediyor maalesef, giydiği hep aynı şeyler 🤦🏽‍♀️. Geçen gün yep yeni 7 tane marka pantolonunu birine hediye ettim. Daha etiketi üzerinde duran kazakları var . Yokmuş gibi hep aynı şeyleri giymesi beni deli ediyor, hele onları hep temiz tutmaya çalışmakta sürekli sürekli yıkamak bezdiriyor bazen. 1 ay memlekete tatile gideriz benim çocuğumun giydiği tek şey yazın , formadır , ben lazım olur diye 1 çanta hazırlarım boşu boşuna kendime yük yaparım.
her fırsatta belki heveslenir diye alışveriş yaparız , kendi seçer alır , yok o yine kalır öyle.

2 çocuk annesiyim ve bu yaş döneminde bu tarz davranışlar bizde de oldu. Hatta oğlumda geçen sene desenli kıyafet takıntısı vardı. Asla tek renk olan bir şey gitmezdi, illa araba, dinazor... vs desen olacaktı. Okulda turuncu günüydü ve desenli bulamadığımız için tek renk turuncu kazak aldık. Giymem diye tutturdu😁ben de kazağın üzerine arabalı etiket yapıştırdım🤭 çok mutlu oldu ve okula öyle gitti. Hiç üzerine gitmedim. Bu sene tek renkte giymeye başladı. Zamanla hepsi geçiyor.
Kızım da dolabında çeşit çeşit kıyafeti varken hep aynı taytla okula giderdi😁 ne günlerdi. Hiç kafaya takmayın, hepsi geçiyor.

Benim oglum da 3-5 yas Arasi hep ayni kot Pantolonu giydi, dizleri yırtıldı, pantolon perişan oldu o yine giydi, dediğiniz gibi bende çok utandım , hep birilerine açıklama gereği hissediyordum ki annesi bakmıyor demesin diye. Şimdi 16 yaşında , dolabı ağzına kadar dolu , yine aynı takıntısı devam ediyor maalesef, giydiği hep aynı şeyler 🤦🏽‍♀️. Geçen gün yep yeni 7 tane marka pantolonunu birine hediye ettim. Daha etiketi üzerinde duran kazakları var . Yokmuş gibi hep aynı şeyleri giymesi beni deli ediyor, hele onları hep temiz tutmaya çalışmakta sürekli sürekli yıkamak bezdiriyor bazen. 1 ay memlekete tatile gideriz benim çocuğumun giydiği tek şey yazın , formadır , ben lazım olur diye 1 çanta hazırlarım boşu boşuna kendime yük yaparım.
her fırsatta belki heveslenir diye alışveriş yaparız , kendi seçer alır , yok o yine kalır öyle.
Şuan benim kızımda aynı😁siyah eşofman ve sweet giyiyor sadece. Ben de birkaç tane aynısından aldım, başka kıyafet almıyorum 🤭hatta dün okulda müdürle konuşmuş. Okul kıyafetlerinin siyah sweet olmasını talep etmiş😁

oğlum da herşeyi örümcek adam almak istiyordu. dönüp dönüp giiyor. kendi seçiyordu... şimdi 6 yaşında aman anne istediğini seç, süpriz olsun giyerim ben diyor. daha yeni yeni sen seç demeye başladı.... halen örümcek adamı seviyor ama takıntısı geçti. kuzeni de şuan tam oğunuzla yaşıt onunda çizgifilm kahramanlı olsun diyor. donları bile ç.kahramanlı çocuğun :rolleyes:

2 çocuk annesiyim ve bu yaş döneminde bu tarz davranışlar bizde de oldu. Hatta oğlumda geçen sene desenli kıyafet takıntısı vardı. Asla tek renk olan bir şey gitmezdi, illa araba, dinazor... vs desen olacaktı. Okulda turuncu günüydü ve desenli bulamadığımız için tek renk turuncu kazak aldık. Giymem diye tutturdu😁ben de kazağın üzerine arabalı etiket yapıştırdım🤭 çok mutlu oldu ve okula öyle gitti. Hiç üzerine gitmedim. Bu sene tek renkte giymeye başladı. Zamanla hepsi geçiyor.
Kızım da dolabında çeşit çeşit kıyafeti varken hep aynı taytla okula giderdi😁 ne günlerdi. Hiç kafaya takmayın, hepsi geçiyor.

oğlum da herşeyi örümcek adam almak istiyordu. dönüp dönüp giiyor. kendi seçiyordu... şimdi 6 yaşında aman anne istediğini seç, süpriz olsun giyerim ben diyor. daha yeni yeni sen seç demeye başladı.... halen örümcek adamı seviyor ama takıntısı geçti. kuzeni de şuan tam oğunuzla yaşıt onunda çizgifilm kahramanlı olsun diyor. donları bile ç.kahramanlı çocuğun :rolleyes:
yorumlarınız beni çok rahatlattı gerçekten çok teşekkür ederim. şimdi de işyerindeki arkadaşım oğlunun 4 yaşlarında iken soda şişesine taktığını anlattı. 1 yıla yakın soda şişesi ile yatmış =) gece kalkıp şişe yanında mı diye kontrol ediyormuş. o da baya o dönem çıldırma aşamasına gelmiş. ama zamanla geçti diyo. oğluna soruyormuş neden o dönem öyle yaptın diye, ne bileyim deyip gülüyormuş. =)

yorumlarınız beni çok rahatlattı gerçekten çok teşekkür ederim. şimdi de işyerindeki arkadaşım oğlunun 4 yaşlarında iken soda şişesine taktığını anlattı. 1 yıla yakın soda şişesi ile yatmış =) gece kalkıp şişe yanında mı diye kontrol ediyormuş. o da baya o dönem çıldırma aşamasına gelmiş. ama zamanla geçti diyo. oğluna soruyormuş neden o dönem öyle yaptın diye, ne bileyim deyip gülüyormuş. =)
Aksine çocuğa tepki verilirse davranış kalıcı hale geliyor. En güzeli ona ayak uydurmak. Ben de küçükken hatırlıyorum 🙈sadece makarna yerdim, hep aynı pantalonu giyerdim, üzerine de siyah tişort. Annem hep saygı duydu, hiç müdahele etmedi. Şimdi her şeyi yiyorum, rengarenk giyiniyorum😁

Aslında bir psikolog ile görüştüm emin olamadığını söyledi. Yaklaşık 6 seans gittik biz. Sonuç alamadık. Okb olabilir de ama yaş gereği de olabilr dedi. Verdiği taktikler etki etmedi. Hatta o dönem dediklerini yapınca çocuk kendisi de ben turuncu dışında da giyebilirim ki deyip ağladı falan. Kestik bizde konuyu. Kendini eksik hissetmesin diye. Konuşmadık bı daha. Kendi haline bıraktık. Ama hala bır değişiklik yok durumunuzda. Beni üzüyor bu durum. Okula gidiyoruz hep ayni kıyafetler. Artık yikanmaktsn yakaları eskimeye başladı ama giyiyor öyle. Utanıyorum ne yalan söyleyeyim annesi bakmıyor gibi gözüküyor. Yeni turuncu Bakiler almak da istemiyorum koklesmesin diye. Böyle de üzülüyorum
Kızım bir dönem sadece bale kostümü yada elsa elbisesi giydi. 3.5 yaşlarındaydı o zaman,sonra unuttu gitti.
Oglumda şu an 4.5 yaşında geçen yaz istisnasız her gün forma giymek istedi. Baya bildiğiniz futbol forması. Sitede bir arkadaşında gördü o şekilde tutturdu,yine ustelemedim hatta baktım olacak gibi değil,üzerini değiştirmek istemiyor,gittim ceşitlendirdim tişörtleri,formaya benzer tarzda aldım bir kaç parça, bütün yaz değiştire değiştire giydi.
Bu kış bir tane yeşil eşofmana taktı,üzerindeki yazıdan dolayı,en cok onu giydi diyebilirim.
Bence zorlamak,inatlaşmak işe yaramıyor. Biraz akışına bırakmak gerek,illaki bir yerde sıkılıyorlar.
Yerinizde olsam kendime alışveriş yapacakmış gibi bir mağazaya girer,çocuk giysilerini tesadüfen görmüş gibi orada gözüme farklı renk bir iki parça kestirir,sonra aaa bu ne kadar güzelmiş,hatta sevdiği bir karakter(çizgi film karakteri vb) denk gelirse üzerinde aaa bu senin sevdiğin karakter değilmiydi ,çok güzelmiş sana da çok yakışır diyerek tepkisine bakardım. İstersen alalım diye sorardım. Eve gidince,hadi yıkayalım bunu kurusun yarın okula giderken giymelisin,arkadaşların çok beğenir bunu vb cümlelerle teşvik ederdim giymesini.
Sabah o parçayı çıkarır giymeye teşvik ederdim.
Ben genelde hep yerine baska şeyler koyarak ilerledim bu gibi durumlarda,sonra çeşitlendirdim tabi ki.
Bir deneyin isterseniz. Turuncu konusunu hiç açmamalısınız ama,o konu gündeminiz olmasın. Üzerine düştükce inatlaşacaktır muhtemelen.

Merhaba 4 yasinda bir oğlum var. Yaklaşık 3,5 yaşından beri okula giderken hep aynı şeyleri giymek istiyor. Aşırı derecede turuncu rengine takıldı. Neden anlam veremedim. Başta seviyor diye ustelemedik. Hatta tshirtlerini hep turuncu seçti. Ama şimdi dolapta turuncu olmayan kıyafetlerini asla giymiyor. 3 tane kazağı var onları dönüşümlü giyiyor. Asla başka bişi giydiremiyorum. Maviler yeşiller hepsi yepyeni duruyor. 6 ay oldu artık bugün yarın bırakır dedim ustelemedim ama bırakmadı. Sorun olmaya başladı benim için de. Mesela araba alırım supriz olsun diye ama bunda turuncu yok der burun kıvırır. Benzer durumda olan var mı? Herşeyin içinde turuncu aramaya başladı.
Benimki de kirmizi delisi. Butun evi kirmiziya boyama hayali var. Ne alirsa alsin kirmizi istiyor. Kiyafetlerde tutturmuyor ama kirmizi giydiginde cok seviniyor. Benimkinin de baska takintilari var. Mesela kreste sadece bir tuvalete gidiyormus. O doluysa digerlerine girmiyormus. Cocuk psikiyatrina danistim. Obsesyona yatkin bir cocuk dedi. Oyun terapisi onerdi. Ilk randevumuz gecen aydi...ama deprem nedeniyle hala gidemedik.

Gerçekten mi? Yani ama yeşil dışı giymeme falan gibi bişi oldu mu? Dolap yeni kıyafet dolu giyilmemekten yepyeni duruyorlar. Sevsin takıntı yapmasın tek derdim o.
Zamanla geciyor.herseyi yesil olsun isterdi sizin ki kadar degildi belki😃kizimda simdi benzer takntilar basladi oda 3.5yasnda

Back