Oglum beni cok yordu yardım Lutfen..

Dolunay2018

Nirvana
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
24 Haziran 2016
7.412
26.414
548
Selam hanımlar bugunkı bı konuda benden olsun artık nasıl davranıcamı sasırdım. Ikı tane evladım var buyugu on kucugum 3.5 aylik ama buyuk olan bu sene cıleden cıktı. Kucuklugunden beri cok sımartıldı. Biz kızdık babaanne, dede, hala sahip cıktı aynı bınadayız bu arada simdi basedemıyorum. Dayısı gecen sene karne hediyesi telefon aldı yolladı ıcınde hattı yok ama kendi basına Ins.. Hesabı acmıs basına buyruk bı cocuk kontrolum altında oldugu ıcın ses etmedim gecen gun bakıyordum napmıs diye arkadasına agza alınmıcak sekılde kufurler etmıs.
Neyse telefonu aldık elinden bilgisayar vardı onuda yasakladık okuldan bır suru sikayet var. Konusuyorum soz veriyor bır hafta suruyo sözu en fazla. Rehbet ogretmeni ile gorustum onunlada gorustu daha sonra ama bı sonuc cıkmadı. Gecen sene psikologa goturdum hamile halimle ordada bayan dinledi dinledi yine bı sonuc yok sonra zaten dogum falan kaldı devam edemedik.
Bısey soyluyorum hep itiraz ediyor. Bi seferde Dedigim an yapmıyor. Biraz oncede telefonuma oyun yuklemıs bısey soyledim yapmadı bende sildim oyunları cıldırdı kendine vurmalar, sacını cekmeler evde boyle bısey yoktur sinir krizlerine giriyor. Bende bagırdım artık sureklı karsılık veriyor. Bunu sureklı yasıyoruz. Karsısındaki annesımı yoldan gecen herhangi birimi onun ıcın hıc farketmıyor. Asagıya ıncektı gıtmıceksın dedim gidip bizi sikayet ediyor. Bu sefer onlarla tartısma yasıyoruz. Odasına yolladım bagırdı cagırdı Kendısıne kufurler edıyor hıc girmedim sakınlesmesı ıcın simdi uyumuş.

Kardesının olmasını cok istiyordu. Kıskanıyorda ama Esit tutmaya calisiyorum. E haliyle bebek daha fazla kucagımda ve ilgi onda acıkcası.
Ama boyle de ömür gecmıyor napıcamı sasrdım bana bi yol gosterın Lutfen.
Bu arada esim hıc ilgilenmez aksam gelir sarılır öper bu kadar ondada okb var o kendi halinde diyebilirim. Hani cocugu bı hafta sonu gezmeye gotur yemek yedir yoktur. Okb lıler zaten zordur bileniniz vardır. O ada bısey diyemiyorum.
Bebekten once ben goturur gezdirirdim ama simdi havada soguk cocugu cıkaramam nasıl davranıyım sasrdım kaldım.

Çocuk kulüpleri falan oluyor ya da kurslar onları deneyebilirsiniz.Allah yardımcınız olsun.
İste gidip gelısı sorun Dedigim gibi Esimde cok evhamlıdır okb var o yuz den izin vermiyor yazın futbola yazdırmıstım kendim goturup getirdim sonrasında dogumuma uc hafta kala dustum ayagımı kırdım araya dogum falan girdi kaldı zaten yazlıktı futbolda. Amin sagolun bu arada

e sızın otorıtenızı sarsanlar varken ılgılenmeyen bır baba varken tek basına nereye kadar sırtlanacaksınız bu mevzuyu
babanın evdekı rolu de cok onemlı allah yardımcınız olsun
Amin sagolun cok zorlanıyorum. Babası daha net aslında o sadece kural koyar ilgi sıfır.

Çocukta disiplin oturtmak çok dallı bir ağaç. Herkes aynı şeyi düşünecek, gerçekleşmesini isteyecek, karar doğrultusunda hareket etme bilincine sahip olacak. Herkes eğitimci olmadığı ve bu saydığım meziyetlere sahip olmadığı İçin çocuk yetiştirmek zaten zor iken daha da zorlaşıyor.

Oncelikle Allah yardimciniz olsun isiniz cok zor. Henuz ergenlige girmeden kontrolu elde tutamiyorsaniz ergenlik caginda is cigrindan cikacaktir. Baba ve ailenin diger uyeleri ile (dede, buyukanne, dayi vs) ciddi bir sekilde konusup cocugu dogru gordugunuz tek yonde yonlendirmeniz sart. Yani siz hayir derken aile uyelerinden birinin cocugun davranisina onay vermesi, cocugun onay veren tarafa itaat etmesine ve ordan güç destek almasina neden olur. Oncelikle bunun yolunu kapatmalisiniz. Bir karar alinacak, bir davranis onlecekse cocuk uzerinde etkili olan tum aile buyukleri ayni fikirde olmali ve taviz vermemeli. Henuz yasi kucuk oldugu icin kontrol edilebilir. Gerekirse farkli psikolog veya psikiyatri uzmanina gosterin ancak bunu cocuk ergenlige girmeden cozun. Cunku ileriki yaslarda daha ciddi antisosyal davranis bozuklugu ile karsi karsiya kalabilirsiniz. Kotu arkadas cevreleri ve kotu aliskanliklara yatkin olabilir.

Baba rolu eksik anladigim kadariyla.
Omuz omuza disari cikmadigi, lafina sozune deger vermedigi baba/ ornek alacagi bi erkek olmadikca sorunu cozmeniz zor.
Babanin isbirligi yapmasi gerekiyor.

Simartilmis erkek cocugu da baska birseye benzemiyor. Bende dede anneanne felan müdahale etmeye çalışsa izin vermiyorum. Benim cocugim, benim kurallarim. Onlar şımartir ama kötü sonuçlar sizin başına patlar. Pedagoga götürün. Pozitif örnekler de fayda eder diye düşünüyorum. Spor kulüpler veya baska etkinlikler de olabilir.

Bi seferde Dedigim an yapmıyor.

bısey soyledim yapmadı bende sildim oyunları

Bende bagırdım artık sureklı karsılık veriyor.

Asagıya ıncektı gıtmıceksın dedim gidip bizi sikayet ediyor. Bu sefer onlarla tartısma yasıyoruz.

Odasına yolladım bagırdı cagırdı Kendısıne kufurler edıyor hıc girmedim sakınlesmesı ıcın simdi uyumuş.

Bu arada esim hıc ilgilenmez
Konuyu okudukca devamlı birşeyleri dikte eden, kendisine saygı gösterilmesini isteyen, kendisinin her sözünün yapılmasını isteyen, kendisinin kural koyan olmasını isteyen bir anne ve ergenlige yeni girmiş, kafası karışık, 10 yıldan sonra sülalesinin gözdesi olmayı bırakmak zorunda kalmış bir ergen erkek görüyorum.
Bence önce kendiniz değiştirin. Çocuğu rehber öğretmene vs taşımayın da önce bir kendiniz görüşün pedagoglarla, kendisinizi sorgulayin 'ben doğru iletişim kurabiliyor muyum?' diye.
Tabii ki sizi tanımam ama buradan görünen kesinlikle iletişim kurmayı bilmemeniz, eksi usul 'ben dedim yapsin' şeklinde,ona tepeden bakıp cümleler kurmanız.
İyi de yeni nesil sizin zamaninizdaki gibi ezik değil ki, vur kafasına al lokmasina olsun,emirlerinize biat etsin.
Onlar artık bir doguyorlar, etraftan sonsuz ozguven- sonsuz şakşak- sonsuz ilgi üstlerinde... Anne karnında folik asite doymuşlar, ellerinde laptop bilgiye anında ulaşabiliyorlar...
Böyle bir çocuğu ikna etmeden 'şunu yap bunu yap' derseniz de o çocuk onu yapmaz.
Bunda şasacak şey yok
Ki zaten yapmak zorunda değil. Yaşı küçük diye niye sizin ağzınızdan her çıkan şeyi yapsın?
Siz birisi size 'şunu yap' dediğinde işi gücü,ya da o an izlediğiniz diziyi,içtiğiniz çayı bırakıp onun dediğini mi yapıyorsunuz?
Aşağı inecekti 'gidemezsin' dedim.
İyi de neden?
Neden kapıdan çıkan çocuğa bunu söylüyorsunuz, var mı mantıklı bir sebebiniz?
Mesela 'oglum şimdi inme, babaannen temizlik yapıyordur. Aksam baban gelsin cikariz' gibi bir alternatif mi sundunuz?
Bence herşeyden önce onun artik size ait bir varlık olmadığını, artık size eskisi kadar hayati ihtiyacı olmadığını, artık sizden başka bir dünyası olduğunu kabul edin. Ona emirler verip kendinize BAĞİMLİ hale getirmeye çalışmayın.
Onun evde aynı babaai gibi, siz gibi bambaşka bir birey olduğunu, onun da söz hakkı olduğunu kabul edin ve ona göre davranın. Ona emirler değil sorumluluklar verin.

Konuyu okudukca devamlı birşeyleri dikte eden, kendisine saygı gösterilmesini isteyen, kendisinin her sözünün yapılmasını isteyen, kendisinin kural koyan olmasını isteyen bir anne ve ergenlige yeni girmiş, kafası karışık, 10 yıldan sonra sülalesinin gözdesi olmayı bırakmak zorunda kalmış bir ergen erkek görüyorum.
Bence önce kendiniz değiştirin. Çocuğu rehber öğretmene vs taşımayın da önce bir kendiniz görüşün pedagoglarla, kendisinizi sorgulayin 'ben doğru iletişim kurabiliyor muyum?' diye.
Tabii ki sizi tanımam ama buradan görünen kesinlikle iletişim kurmayı bilmemeniz, eksi usul 'ben dedim yapsin' şeklinde,ona tepeden bakıp cümleler kurmanız.
İyi de yeni nesil sizin zamaninizdaki gibi ezik değil ki, vur kafasına al lokmasina olsun,emirlerinize biat etsin.
Onlar artık bir doguyorlar, etraftan sonsuz ozguven- sonsuz şakşak- sonsuz ilgi üstlerinde... Anne karnında folik asite doymuşlar, ellerinde laptop bilgiye anında ulaşabiliyorlar...
Böyle bir çocuğu ikna etmeden 'şunu yap bunu yap' derseniz de o çocuk onu yapmaz.
Bunda şasacak şey yok
Ki zaten yapmak zorunda değil. Yaşı küçük diye niye sizin ağzınızdan her çıkan şeyi yapsın?
Siz birisi size 'şunu yap' dediğinde işi gücü,ya da o an izlediğiniz diziyi,içtiğiniz çayı bırakıp onun dediğini mi yapıyorsunuz?
Aşağı inecekti 'gidemezsin' dedim.
İyi de neden?
Neden kapıdan çıkan çocuğa bunu söylüyorsunuz, var mı mantıklı bir sebebiniz?
Mesela 'oglum şimdi inme, babaannen temizlik yapıyordur. Aksam baban gelsin cikariz' gibi bir alternatif mi sundunuz?
Bence herşeyden önce onun artik size ait bir varlık olmadığını, artık size eskisi kadar hayati ihtiyacı olmadığını, artık sizden başka bir dünyası olduğunu kabul edin. Ona emirler verip kendinize BAĞİMLİ hale getirmeye çalışmayın.
Onun evde aynı babaai gibi, siz gibi bambaşka bir birey olduğunu, onun da söz hakkı olduğunu kabul edin ve ona göre davranın. Ona emirler değil sorumluluklar verin.

Bagimlilik disinda soylediklerinize katiliyorum.. ancak evet 10 yasindaki bir cocuk anne ve babaya bagimlidir. Bu bilimsel olarak da boyledir. 10 yasindaki bir cocuk henuz kimlik gelisimi tamamlanmamis olup kendi kararlarini kendisi verecek yeterlilikte degildir. Burada cocugun psikososyal gelisimi tamamen anne babanin sorumlulugundadir. Ancak degindiginiz diger noktalarda haklisiniz. Teknolojik cag cocuklarini anlamak, egitmek ve onlarin gelisimine yön vermek oldukca zor.

İlk yapacağınız şey şımartanları engellemek. Benim çocuğuma benden izinsiz kimse telefon alamaz. Emrivakidir bu. Bu kadar büyük bir hediyeyi kabul de etmem zaten. 9 yaşında çocuğa telefon mu hediye edilir yahu?

İkinci yapacağınızda sert tutumunuzdan vazgeçmek. Bu şekilde kazanamazsınız çocuğu. Sizi sinirlendirdiğinde oyununu silerseniz sizden nefret etmesni sağlarsınız. Neye kızdıysanız onunla ilgili konuşmalı ve kısıtlamalar getirmelisiniz. Çocuğunudan öc alamazsınız.

Kontrol sizde. Siz çok katı etraf çok serbest olursa çocuk yoldan çıkar. Unutmayın; bu çocuk sizin ve çevrenizin eseri. Onu sizler yönlendiriyorsunuz.

İlk olarak oyunlarına aşırı derecede önem veriyorlar. Kendilerini oyunlarla ifade edip varlık gösteriyorlar arkadaş cevrelerinde. Silmekle hiç iyi yapmamissiniz. Bu kadar tepki vermesi inanın normal. Onun yerine 3 gun-1 hafta gibi oynamama cezası vermeniz daha yerinde olurdu bence. Bende de aynı yaşta bir oğlan var oradan biliyorum.
Dikkatini yavaş yavaş başka yöne çekip, bu şeylere maruz kaldığı zamanı azaltın. Baba yardimci olamıyor anladigim kadariyla, peki evde bebeğe bakamaz mı bir iki saat, siz büyüğü aktivitelere gotururken?
Eğer siz küfür etmiyorsaniz evde ve oğlunuz bunları ogreniyorsa, arkadaş çevresini bir kontrol edin derim. Kötü olanlardan uzak tutmaya calisabilirsiniz.
Son olarak, size uyar mı bilmem ama, dünyayı olduğu gibi kabul edin. Küfür var, cinsellik var, varda var. Ogrenecekler birçoğunu kaçış yok. Yine kontrol altında tutun baktığı şeylere ama bu iyi bu kötü diye de öğretin. Bunu oğlunuzun mutlu olduğu sakin bir zamanda yapın.

Back
X