ocuklarda Gece korkular

Kuzey

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2007
2.027
13
116
Diğer
Cocuklarda Gece Korkuları

Uyku sorunu yaratan etkenlerden önde geleni “Gece korkuları”dır. Bu korkular görünürde ana-baba için anlamsızdır. Bebeklik dönemini aştıktan sonra, çocuk dört yaş civarına geldiğinde gece korkuları başlayabilir. Gece korkuları genellikle çocuk uykuya daldıktan bir-iki saat sonra ortaya çıkar. Çocuk çığlık atarak uyanır. Ter içindedir, kalp atışları hızlıdır, derin derin soluk alıp verir. Korktuktan sonra artık yatağında tek başına yatmak istemez. Annesiyle yatmak ister veya gece sık sık kalkıp anne-babasının odasına gidip ortalarına yatar. Bu durumun alışkanlık ya da şımarıklık olmadığı, korkunun gerçek olduğu çocuğun saatlerce uykuya dalamayışından anlaşılır.

Anne ile babanın büyük kavgaları gündüz yaşanan heyecanlı olaylar, korkulu rüyaların görülmesi, anne-babanın cinsel birleşmesine tanık olma gibi olaylar gece korkularına sebep olabilir.

Çocuk gece korkusuyla uyandıktan sonra anne-baba ona yeterince sevgi göstermeli ve sakinleşmesini sağlamalıdır. “Yine neden korktun, korkacak bir şey yok ki, hadi uyu bakalım” tarzındaki konuşma ve yaklaşımlar çocuğu sakinleştirmez, daha da hırçınlaştırır. Bu yüzden korkan çocuğa anne-baba şefkatle yaklaşmalı, onu sakinleştirmelidir. Uyuyana kadar çocuğun yanında kalmak, çocuğa güven duygusu verir. Bazen çocuk çok korktuğu gecelerde yatağında yatmak istemez ve anne-babasının yatağına gitmek ister. Çocuğu daha fazla örselememek için, çocuk uyanana kadar anne-babasının yanına alınmalı ama sabaha kadar yatmasına izin verilmemeli, uyuduktan sonra tekrar yatağına geri yatırılmalıdır.

Bu yaklaşımlar, çocuğun gece korktuğu zaman, onu sakinleştiren ve yeniden uykuya geçmesini sağlayan davranışlardır. Büyükler çocukların korkularını yenmek için giriştikleri çabalarda, onları destekleyerek yardımcı olabilirler. Bazen korku veren durumla yüz yüze gelerek, bazen bu durumu bir oyun konusu yaparak onlara yardımcı olmak gerekir. Asıl sorunu öğrenmeden, çocuğun gece korkuları bitmez. Çocuk korkulu bir rüya gördüğünden dolayı veya iç huzursuzluğundan dolayı korkuyla uyanabilir. Bu huzursuzluk araştırılıp bulunmalıdır.

Çocuklara yatmadan önce korku filmleri izletmemek gerekir. Çocuğun yanında onu korkutacak konuşmalardan kaçınmalıdır. Anne-baba kavgaları ve tartışmaları çocuğun yanında yapılmamalıdır.

Sonuç olarak şunu söyleyebilir: Çocuğun korkusuna saygı göstermek, küçümsememek, alay edercesine davranışlarda bulunmamak gerekir. Çocukların korkularıyla başa çıkmalarında yetişkinin tutumu çok önemlidir. Çocuk anlaşılamadığı inancına ve küskünlüğüne sürüklenmemelidir. Çocuğun ifade ettiği korku onun için gerçektir ve o andaki gereksinimi destek ve sevgidir.

Gece korkuları, çocuğun yaşı büyüdükçe kendiliğinden geçebilir. Ama çok aşırı durumlarda tedavi gereklidir

Alintidir...

Benim kızımda 1,5 yaş civarında uykuda korku yaşıyordu.Artık dayanılmaz hal almıştı.
Uykuda bağırarak uyanıyor,çığlık çığlığa bağırıyor,bizi tanımıyor,kucağımıza gelmek istemiyordu.
Bağıra bağıra nöbet gibi geçince ,anne yada baba diye ağlayarak bizi kucaklıyordu.
Doktorlara taşıdık,dualar okuttuk,çok zor günler geçirdi yavrum.Hala hatırlayınca içim sızlar.
Sebebimiz bakıcı kadındı,kadını çıkarttık.
Dr . durumun karabasan olduğunu söylemişti.Çok şükür daha sonra tekrarlamadı.

sebebimiz bakıcı kadındı demişsiniz kadın ne yaptı ki ?

Benim kardesim de var gece korkusu bagırıyor kabus goruyor. Bebekkende vardı sımdı 6. sınıfa basladı hala arada devam edıyor. Her doktora goturduk baska baska hastane denedik ama hala arada gece kalkıyor bagırıyor. Ne zaman ıyılesır bılmıyorum.

gece karanlıktan korkmak genetik olabilirmi benim kızım korkar bende çok korkardım küçükken....

oncelikle kızınıza davranısınızı merak ettim. ama genellikle kız cocukları babaya düşkün oluyo helede cok ilgili bir babaysa bu cok normal.benimde kızım oyle.

benim kızmda aşırı ağlayark uyanıyo
kendini atıyo yatağa
umarım kısa bi süreçtir bu
hemen atlatırız

oyyy kıyamam ben minişlerimeeeeee....
bende cok korkardım ufakken annem yok bişii yatt derdi.. nası olmaz bişiii???
kapıya asılmıs bi ceket.duvara vura araba farı ısıkları.dısarda sallanan bir yapragın gölgesi.aman allaaaaaaaammmmm
benim bebişim korksaydı eger ona tek tek anlatırdımm.bak yavrucum bende kan ter içinde uyanıyordum.cıglıklar atıyordum.ama bu fani dünyada korkulcak pekde bişi yok. gel koynusuma yat bakımm derdim.korktugu herşeyi bana anlatmasını beklerdim ve hepsine bir bir acıklama getirirdim.

ben 23 yasındayım ve bu aralar yalnız kalıorum.normal zamanda cook uyurum ama yalnızken sabah 7 de yatabılıorum butun gece tıkırtı dınlıorumbenneyaptımki kafayı yıcem:a015:

slm ben 20 yaşındayım ve küçüklüğümden beri korkuyorum ailen bunu umursamadı napıcam bilmiyorum odada kardeşimle birlikte kalıyorus o bazen diğer odada uyuyakalıyoır o zamanlar tek başıma uyuyamıyoum napıcam bilmiyorum

ben de korkuyorum..yok mu bi çözüm yolu?
akşamları yalnızken korkuyorum..odada yalnız yatarken falan..abimle aynı odada kalıyoruz ama yalnızken korkuyorum..başka bi konuya da yazmıştım dinsel olarak koruyorum ruh falan gelir diye..açıkcası kendimi korkutuyorum biliyorum ama napıyım elimde değil..aslında yanımda şuanda biri olsa hç korkmıcam düşünmicem ama..
kendimi nasıl rahatlatcam..gündüz olunca da,şimdi düşünüp de korktuğum şeyleri saçma bulup gülüyorum ve gayett de rahatım..ama şimdi korkuyorum..

Son düzenleme:
Ben de hala korkarim ya cocuklugumdan beri korkumusmdur hep bana o gun birinin öldügunu deseler hep o kisiyi dusunur hep ruhu yanimdaymis gibi felan hissederim kendi kendimi korkuturum aniden arkami donerim biri var gibi olur asla yanliz uyuyamam bazem esimle tartisiriz o da sinirle kalkip yastigini alip odada yatmak icin gider ben hakli da olsam geri barismak zorunda kalirim sirf gitmesin diye kendime cok kiziyorum ama napiim aklima korkuyu getirmesem korkmicam ama bilmiyorum bi ara evde artik her sese tikirtiya ciglik atar olmustum esim psikologa gidelim dedi ama istemedim neden onuda bilmiyom

bende 27 yasima geldim, kücüklügümden beri geceleri korkarim. evlendim cocuk yaptim ama hala kücük bi isik yakip yatiyorum, etrafi göremeyince panik oluyorum. cok kötü yaa, kücükken hep korkutuyolardi beni rüyamda ve o korku hic gitmedi....................... sevmiyorum geceyiiii !!!

Bende sadecee bizimm kızz böylee sanıyordumm
Şuann 9 yaşındaa amaa 3 yaşındann beriii gecelerii ağlayarak,çığlıkk atarak uyanıyorr
Onuu uyuttuğumuzda kesinliklee 2 saat dokunmamalıyızz ,yan tarafaa bilee döndürmememmm gerekiyorr uyanırsaa korku içindee ağlıyorr veee genellikleeebabasınınn kucağındann banaa bakıppp çığlık atarakkk babaaaaaaa orda orda diye bağıyrıyor vee babasınaa sımsıkııı sarılıpp ağlıyorr,acaba diyorumm oann benii farklımıı görüyorrr.Çokk korkuyorumm vallaaaa yaaa
Belirlii zamanlardaa oluyorr genellikleee bazenn geçiyorrr

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…