Ali Kemal Bey (1867 - 1922)

Mondros Ateşkes Anlaşması sonrasında kurulan İstanbul Hükümetlerinde İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlıklarında bulundu. Kurtuluş Savaşı yıllarında "Peyam-ı Sabah" gazetesinde Kurtuluş Savaşı karşıtı yazılar yazdı. Büyük Zaferden sonra yargılanmak üzere Ankara'ya götürülürken İzmit'te linç edildi.
 
Anzavur Ahmet (… - 1921)

Alaydan yetişme bir jandarma subayıdır. İstanbul Hükümeti'ne yakınlığında dolayı "Mir-i Miranlık" rütbesi ile "Paşa" sanını aldı. İzmit Mutasarrıflığına atandı. Bolu, Düzce, Bandırma ve Gönen yörelerindeki ayaklanmaları yönetti. Yunanlı işgalcilerle işbirliği yapan Anzavur 1921 yılında bir çarpışma sırasında öldürüldü.
 
Bekir Sami Bey (Kunduh) (1862 - 1932)

Osmanlı Döneminde valilik yaptı. Sivas Kongresi'ne katıldı. Temsilciler Kurulu üyeliğinde bulundu. Dışişleri bakanlığı yaptı. TBMM'nin I. Döneminde Yozgat, II. Döneminde Tokat milletvekilliği yaptı. Terakkiperver Cumhuriyet Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı.
 
Cafer Tayyar Bey (Eğilmez) (Tümgeneral) (1877 - 1958)

Merkezi Edirne'de olan Birinci Kolordu Komutanı olarak Kurtuluş Savaşı'na katıldı. TBMM'nin I. ve II. Döneminde Edirne milletvekilliği yaptı. Terakkiperver Cumhuriyet Partisi'ne katıldı.
 
Celal Bey (Bayar) (1883 - 1986)

İttihat ve Terakki Derneği'nin İzmir ve Bursa örgütlerine Genel Sekreterlik yaptı. "Müdafaa-i Hukuku Osmaniye Cemiyeti"ne girdi. "Galip Hoca" takma adıyla Batı Anadolu'da çalışmalarda bulundu. Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde Manisa milletvekili seçildi. TBMM'nin I. döneminde Bursa, II. Döneminde İzmir milletvekilliği yaptı. İktisat ve İmar Bakanlığı yaptı. İş Bankası'nın kurucuları arasında yer aldı. 1937 - 1939 yılları arasında Başbakanlık, 1950 - 1960 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yaptı. Demokrat Parti kurucularındandır.
 
Celalettin Arif Bey (1876 - 1930)

Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde İstanbul milletvekili seçildi ve başkanlığını yaptı. Meclisin dağılması üzerine Ankara'ya geldi. TBMM'nin I. Döneminde Erzurum milletvekilliği yaptı. TBMM II. Başkanlığı ve Adalet bakanlığı yaptı. 1921'de Roma Büyükelçiliğine atandı.
 
Cemal Paşa (Mersinli) (1873 - 1941)

1919'da II. Ordu Müfettişi olarak Konya'da bulundu. İstanbul Hükümeti'nde Milli Savunma Bakanlığı yaptı. Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde Isparta milletvekili seçildi. 16 Mart 1920'de İstanbul'un işgali üzerine İngilizler tarafından Malta Adası'na sürüldü. Sürgünden döndükten sonra TBMM'nde Isparta milletvekilliği yaptı.
 
Cemil Cahit Bey (Toydemir) (Orgeneral) (1883 - 1956)

Albay rütbesi ile 10. Tümen Komutanlığında bulundu. 5. Kafkas Tümeni Komutanlığı, Trakya I. Bölge Komutanlığı, 41. ve 11. Tümen Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı.
 
Cevat Bey (Dursunoğlu) (1892 - 1970)

Vilayat-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Erzurum Şubesi kurucularındadır. Kendi delegelik hakkını Mustafa Kemal Paşa'ya vererek Mustafa Kemal Paşa'nın Erzurum Kongresi'ne katılmasını sağladı. Cevat Bey, kongreye Hasankale delegesi olarak katıldı. Milli Mücadelede Erzurum adlı önemli bir kitabı vardır.
 
Cevat Paşa (Çobanlı) (Orgeneral) (1871 - 1938)

İstanbul Hükümeti'nde Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı yaptı. 16 Mart 1920'de İstanbul'un işgali üzerine İngilizler tarafından Malta Adası'na sürüldü. İki yıl sonra yurda döndü. TBMM'nin II. Döneminde İstanbul milletvekilliği yaptı. Aynı yıl Üçüncü Ordu Müfettişliği'ne atandı.
 
Çerkez Ethem (1885 - 1948)

Kurtuluş Savaşı Dönemi çetecilerindendir. 1919 - 1920 yılları arasında, Anadolu'da kurduğu Gezici Kuvvetler (Kuvayi Seyyare) ile iç ayaklanmaların bastırılmasında ve Yunan ilerleyişinin durdurulmasında önemli hizmetleri oldu. Düzenli orduya geçiş süresinde Batı Cephesi Komutanlığı emrine girmeyi reddederek TBMM Hükümeti'ne başkaldırdı. Çıkan çarpışmada yenilerek Yunanlılara sığınmıştır. İzmir'e ve oradan Atina'ya gönderildi. Ankara İstiklal Mahkemesi'nde Çerkez Ethem, kardeşleri ve yakınlarıyla birlikte 9 Mayıs 1921'de "Hükümeti silahlı olarak düşürmek için girişimde bulunmak ve düşman tarafına kaçmak" suçuyla idama mahkum edildi.

Lozan Barış Antlaşmasından sonra Çerkez Ethem ve kardeşleri, yüzellilikler listesine alınarak yurda girmeleri yasaklandı.
 
Çerkez Reşit Bey (1877 - 1951)

Çerkez Ethem'in kardeşidir. TBMM'nin I. Döneminde Saruhan (Manisa) milletvekilliği yaptı. Kardeşi ile birlikte, düzenli ordunun kurulmasına karşı çıktı. Çerkez Ethem ile birlikte Yunanlılara sığındı. Ankara İstiklal Mahkemesi tarafından idama mahkum edildi. Yüzellilikler listesine alındı ve yurt dışına çıkarıldı.
 
Çolak İbrahim Bey (Albay) (1878 - 1944)

Kurtuluş Savaşı'nda, Batı Cephesi Komutanlığı'na bağlı II. Kuvayi Seyyare adı verilen bir süvari birliği ile, Bolu, Düzce ve Yozgat ayaklanmalarının bastırılmasında önemli başarılar kazandı. Tümen komutanlığına atandı. Birinci ve İkinci İnönü, Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruza katıldı.
 
Damat Ferit Paşa (1853 - 1923)

Vahdettin döneminde beş kez sadrazamlık yaptı. Kurtuluş Savaşı'nın başarısız olması için her türlü girişimde bulundu. Sadrazamlığı döneminde Sevr Antlaşmasını imzalandı. Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasından sonra Fransa'ya kaçtı.
 
Demirci Mehmet Efe (1885 - 1951)

Yunanlıların İzmir'i işgal etmesi üzerine çetesiyle birlikte Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Aydın Cephesi Umum Kuvayi Milliye (Ulusal Kuvvetler) komutanlığı yaptı. Düzenli orduya geçiş aşamasında kuşkulu davranışları nedeniyle baskın sonunda yakalandı. TBMM Hükümeti tarafından bağışlandı.
 
Fahrettin Bey (Altay) (Orgeneral) (1880 - 1974)

Kurtuluş Savaşı başlarında Konya'da II. Kolordu komutanı idi. Kütahya - Eskişehir Savaşı'ndan sonra kurulan V. Süvari Kolordusu komutanlığına atandı ve generalliğe yükseldi. Büyük Taarruz'da büyük başarılar gösterdi. 9 Eylül 1922'de İzmir'e ilk giren komutanlar arasında yer aldı. TBMM'nin I. Döneminde Mersin, II. Döneminde İzmir milletvekilliği yaptı. 1924 yılında milletvekilliğinden ayrılarak ordudaki görevine döndü.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…