• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Wilson İlkeler (14 Nokta)

Wilson'un 8 Ocak 1918 yılında sunduğu ilkeler (Wilson İlkeleri, 14 Nokta) olarak adlandırılır. Bu ilkelerin başlıcaları:

1.
Açık barış antlaşmaları ve gelecekte de açık diplomasi uygulanacaktır.

2. Karasuları dışında, savaşta ve barışta denizler kesinlikle serbest olacaktır.

3. Ekonomik engeller mümkün olduğunca kaldırılacaktır.

4. Ulusal silahlanmaların azaltılması için gerekli ve yeterli garanti sağlanacaktır.

5. Sömürge isteklerinin, ilgili halkların çıkarları ile yetkileri sonradan belirlenecek olan sömürgeci devletin istekleri aynı derecede göz önüne alınmak sureti ile, kesin bir tarafsızlıkla çözümlenecektir.

12. Osmanlı İmparatorluğu'nun Türk olan kısımlarının egemenliği sağlanacak, fakat Türk olmayan uluslara özgür gelişme imkanları verilecektir. Çanakkale boğazı devamlı olarak bütün ulusların gemilerine açık olacaktır.

14. Büyük ve küçük, bütün devletlerin siyasi bağımsızlıklarını ve toprak bütünlüklerini karşılıklı olarak garanti altına almak olanağı sağlamak amacı ile bir milletler örgütü kurulacaktır.
 
Yüzellilikler

1924 yılında kabul edilen genel af kapsamı dışında kalan ve sınır dışı edilen yüzelli kişi. Sevr Antlaşması'nı imzalayanlar, Kuvayi İnzibatiye'den yana olanlar ve Vahdettin'in hizmetinde bulunan Kurtuluş Savaşı karşıtı görevliler ve bazı gazetecilerden oluşan grup.
 
Biyografi

Abdurrahman Şeref Bey (1853 - 1925)

78803,adurrahmanserefjpg.png
Ünlü tarihçi ve siyaset adamlarımızdan birisidir. Osmanlı Ayan Meclisi üyeliğinde bulundu. TBMM'nin II. Döneminde İstanbul Milletvekilliği yaptı. Eserlerinden en önemlisi iki ciltlik "Tarih-i Devlet-i Osmaniye"dir.



 
Adbülmecit Efendi (1868 - 1944)

78804,abdulmecidefendijpg.png
Son halifedir. 1918'de Vahdettin'in tahta çıkması üzerine Veliaht oldu. Büyük Millet Meclisi Hükümeti 1 Kasım 1922'de saltanatı kaldırınca, Veliaht sıfatını kaybetti. Vahdettin'in İngilizlere sığınması üzerine Meclis tarafından Halife seçildi. Cumhuriyetin ilanından dört ay sonra halifeliğin kaldırılıp bütün Osmanlı hanedanının sınır dışı edilmesi üzerine yurt dışına çıkarıldı.
 
Adnan Bey (Adıvar) (1882 - 1955)

78805,adnanadivarbeyjpg.png
Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde İstanbul milletvekili seçildi. Kurtuluş Savaşı başında Anadolu'ya geçti. TBMM'nin I. Döneminde Sağlık Bakanlığı yaptı. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucuları arasında yer aldı.
 
Ahmet İzzet Paşa (1864 - 1937)

78806,ahmedizzetpasajpg.png
Sadrazamlığı sırasında Mondros Ateşkes Anlaşması imzalandı. Ahmet Tevfik Paşa Hükümeti'nde İçişleri Bakanlığı yaptı. Bilecik görüşmesine katılan Osmanlı kurulu içinde yer aldı. Ankara'ya götürüldü. İstanbul hükümetlerinde görev almayacağına söz vermesine üzerine İstanbul'a dönmesine izin verildi. Ahmet İzzet Paşa, Mustafa Kemal Paşa'ya verdiği bu sözü tutmadı.
 
Ali Bey (Çetinkaya) (1878 - 1949)

78808,alibeycetinkayajpg.png
172. Alay Komutanıydı. Batı Anadolu'da Yunanlılara karşı ilk askeri direnişi başlattı. Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde İstanbul milletvekili seçildi. 16 Mart 1920'de İstanbul'un işgali üzerine İngilizler tarafından Malta Adası'na sürüldü. TBMM'nin II. Döneminde Afyon milletvekilliği yaptı. İstiklal Mahkemeleri Başkanlığı'nın yanı sıra Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlıkları görevlerinde bulundu.
 
Ali Fuat Paşa (Cebesoy) (Orgeneral) (1882 - 1968)

78809,alifuatpasacebesoyjpg.png
Merkezi Ankara'da olan 20. Kolordu Komutanlığı görevinde iken Sivas Kongresi kararıyla Batı Anadolu Genel Kuvayi Milliye Komutanlığına getirildi. 26 Haziran - 10 Kasım 1920 tarihleri arasında Batı Cephesi Komutanlığı görevinde bulundu. TBMM'nin I. ve II. Döneminde Ankara milletvekilliği yaptı. 1920 yılında Moskova büyükelçiliğine atandı. Milletvekilliği ve Meclis Başkanlığının yanı sıra Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı da yapan Ali Fuat Cebesoy'un "Siyasi Hatıralar", "Sınıf Arkadaşım Atatürk" gibi eserleri vardır.
 
Ali Galip (1871)

1919 yılında Damat Ferit Paşa tarafında Elazığ (Harput) Valiliğine atandı. Sivas Kongresi'ni engellemeye, Mustafa Kemal Paşa'yı tutuklamaya çalıştı. Yüzellilikler listesinde yer aldı ve yurt dışına çıkarıldı.

 
Back