Yakın zamanda Davut heykelini görme ve inceleme imkanım oldu.
Gerçi gördüğü zarardan dolayı birebir kopyasının sergilendiği hakkında dedikolar olsa da farkı apaçık ortada.
Çevresindeki diğer heykellerle karşılaştırınca inanın onu Michelangelo'nun yaptığı, kas dokularının, damar hatlarının
kusursuzluğuyla kendini belli ediyordu ve hayran olmamak elde değil.
Sanatla yakından uzaktan alakası olmayan kocam, ben hayranlıkla heykeyi incelerken hiçbir rahatsızlık duymadı, duymamalı da.
O heykelin salonumda olması, nü bir tablodan farksız olacaktır benim gözümde.
Sizin boş dayatma dediğiniz şey, yineliyorum bir sanattır!
Sanatı algılamak ve olduğu gibi bırakmak gerekir.
Sanatın teşhiri, erotiği ya da seksapalitesi olması mümkün değildir.
İşte bu algının oluşması bir toplum için inanılmaz önemlidir.
Sizin boş bir dayatma olarak gördüğünüz algı oluştukça, bireylerin at gözlükleri atılacak.
İnsan bedeninin 'sahip olunacak' bir şey olmaktan çıkıp, herkesin kendine aitlik duygusuyla yer değiştirecektir.
Sanat, birçok olumsuz davranış, hal ve tutumu yüzyıllardır yerinden eden bir yapıya sahiptir.
Biz ki, dünyanın birçok yerinde sanat eserlerinin bulunduğu alana adını yazan milletiz(gözlerimle türkçe isimler gördüm!), sanatın bu sonsuzluğu ve salt değerlendirilmesi gerektiğini anladığımız an özgürlük ve düşünce kavramımız kendimizle sınırlanacak, bir başka bireyin beden ve düşüncelerine zarar verecek davranışlarından ister istemez kaçınacağız.
Bu yüzden bu algıyı oluşturmak dayatma değil, gerekliliktir.
Sanat, sanattır.
Altında başka bir şey aramak, kendi pis düşüncelerimizi o eserde göstermeye çalışmaktan başka hiçbir işe yaramaz.
Ha bir de ciplaklik deyince aklimiza o dediginiz sey gelmiyor utanmak geliyor ...kimse itiraz etmiyo soyunsunlar bize ne madem sanat icin Allahim sen koru
Burada herhalde birkaç cümleyle anlatabileceğimi düşünmüyorsunuzdur.Iyi peki o zaman, madem oyle...
Sanat nedir?
iyide ben zaten o resimleri cinsellik, günah aman bakılmaz olarak düşündüğüm için sormadım.. ama şu yazına çok hak verdim...(Tüm vücuttaki kaslarin isimlerini biliyorum ve bunu eger ressamda cok güzel cizmisse, iste hayretler icinde seyrediyorsun...)))Kakao ve Ben kesin senin göremedigini görüyorum desem emin ol.
Cünkü bunu kendin kesfedeceksin. Cinsel organda, kulak gibi, el gibi ayak gibi, nesini merak ederim orasini anlayamadim sorunun ? Ben anatomi dersinde 2 kere ölü kesmisim, icini acip bakmisim incelemisim, yani insan vücudu bana hic bir sey ifade etmiyor, etten, kemikden baska.
Hayati hep büyük pencereden bakacaksin. Hersey cinsellik degil.
Ha cinsellikde güzel birsey ama onun yeri baska, sanat ve tipda bir insanin vücudunu sex objesi olarak algilamiyorsun cünkü arka bilgin bu konuda cok. Tüm vücuttaki kaslarin isimlerini biliyorum ve bunu eger ressamda cok güzel cizmisse, iste hayretler icinde seyrediyorsun.
Hersey cizimle baslamis, eskiden anatomi kitaplari, böyle kabiliyetli ressamlar sayesinde bizi bu zamana kadar tip ögrencilerini egitti. Meshur " Sobotta " kitaplarimiz vardi, bunlar hep cizimle bir organi bize anlatirdi. veya mimari binalar eski zamanin cizimleriyle bu zamana geldikde simdi 3D animasyonlu hersey.
Cevabim seni tatmin etmistir umarim.
konuşmalarımızın özeti bu filmde saklı arkadaşlar.
Sanat, kusursuzluğu minimum seviyede kusurla anlatan eserlerin sonlanmış halidir.
Bir şeyin sanat olduğunu kabul edebilmemiz için, görünenden çok daha öte anlam, ifade, estetik, biriciklik ve teknik bulundurması, aynı zamanda sanatçı dahil birçok insanın keşfedemediği okumaları olması gerekir.
Daha anlaşılır bir ifadeyle, o sanatçı bile başka zaman aynı eseri tekrar yapamaz.
Çünkü yaptığı andaki duygu, düşünce, vermek istediği mesaj, yapmak istediği şey yani obje zaman içinde değişikliğe uğrar, 1 gün sonra bile yinelemez.
Yukarıda en yalın haliyle anlatmaya çalıştığım şeyleri bulunduran yapıtları, sanat eseri olarak kabul ediyoruz.
"Fakat İslamiyette yeri olmayan haram olan çıplaklığın Müslüman ülkelerde böyle serbestçe sanata ve başka alanlara girmesini doğru bulmuyorum."Bir sanat tarihçisi olarak nü tabloların eğer var ise sanat değerini taktir ediyorum. Fakat İslamiyette yeri olmayan haram olan çıplaklığın Müslüman ülkelerde böyle serbestçe sanata ve başka alanlara girmesini doğru bulmuyorum. Bu kişisel bir tercihtir. Esere ve yapana saygı duyulmalı fakat, benimsenmemeli diye düşünüyorum.
Müslüman bir ülkede yaşamıyorsun laik bir ülkde yaşıyorsun"Fakat İslamiyette yeri olmayan haram olan çıplaklığın Müslüman ülkelerde böyle serbestçe sanata ve başka alanlara girmesini doğru bulmuyorum."
İnsanın çıplaklığı konusu bence bu, sanatın değil.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?