• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Noterde Vasiyetname bilgisi olanlar yoruma lutfen

Sizce senelerce süren davalar mallara tedbir koymadan devam ediyor olabilir mi? mal kaçırmasınlar diye dava açıldığı an tedbir koyuluyor. Kaldı ki o malların yenilmiş olması haklarını kaybettirmiyor. Sadece para alacağı olarak devam ediyor hakları. Dediğiniz gibi olsa sadece mirasta değil hiçbir davada alacağını alamaz insanlar. Dava açıldığını gören koşa koşa satar malı mülkü.
Biz avukata sorduk oldukça bilindik bir avukat. Mirasçı ölmeden dava açılamıyor. Burda da kayınpeder hala yaşıyor. Örneğin bizde dedemin arsasına evler yapıldı dükkanlar düştü direkt kuzenimin dayımın üstüne oldu. Annemin dedesi bile hayatta. Ya da arsa diyelim hala ekilip biçiliyor. Bunlar dava süresi boyunca devam etmiyor mu? O evlerden hak talebi nasıl edilecek. Arsa ev yerinde dursa seneler sürse de kayıp olmaz. Ve küçük bir yer kalıyor köy evi gibi işte bu senin saklı payın denmiyor mu? Ya da arsa miras biri üstüne ev yaptı. O zaman evin parasını öde denmiyor mu dava açana? Çevremde bu işlerde dava yoluna gidip hakkını alan o kadar az insan var ki. Ya da komik bir fiyata anlaşma oluyor. Evde oturan varsa tahliyesi olmuyor.

Avukat değilim ama boşanma ayrı ölüm ayrı şey. Ölüm durumunda eşe kalan mirastan diğer eşin mahrum bırakıldığını sanmıyorum. 1/4 de çok mirasçı durumunda avantajlı bir miktar ama ortada 2 3 mirasçı varsa bu şekilde işleyeceğinden emin değilim. Şu durumda ortada çocuk var zaten çocuksuz kısmını karıştırmaya gerek yok.

Şöyle bir açıklama buldum.

Kocası Ölen Kadın Kayınpederinden Miras Alır Mı?

Kayınpeder öldüğünde oğlu mirasçısı olur. Eğer koca babasından önce ölmüşse, kayınpeder öldüğünde geline miras kalmaz. Kocası kayınpederden sonra ölmüşse, kocası ölen kadın kayınpederinin mirasını dolaylı olarak alır. Çünkü kayınpeder öldüğünde miras oğluna geçmiştir. Kocasının ölümüyle miras eşine intikal eder.
İşte ölüm de sıralı gelmiyor. Boşanma konusunu mal rejmi için açtım burada çiftler eski evlidir ve ortak mal rejmi yoktur. Ne olursa olsun mirastan mal kaçırma doğru değil. Bu konuda da bana kayınvalideye değil de konuyu açanın eşi üstüne yapılacak gibi geldi.

İşte ölüm de sıralı gelmiyor. Boşanma konusunu mal rejmi için açtım burada çiftler eski evlidir ve ortak mal rejmi yoktur. Ne olursa olsun mirastan mal kaçırma doğru değil. Bu konuda da bana kayınvalideye değil de konuyu açanın eşi üstüne yapılacak gibi geldi.
Hayır dikkatli okumamışsınız miras kvye bırakılmış. Konu sahibi vermiş hatta bu fikri. Ya deden kalan miras falan ne alaka şimdi. Konu boşanma değil sağ kalan büyük kpde değil. Altı üstü kpnin noterde malları kvye bırakan bir vasiyet hazırlaması ve bunun bozulup bozulamayacağı. Onlar dava açıp vasiyeti bozdurup hakkını almaya çalışana kadar kv yaşar mı o bile belli değil, o arada kadıncağız gelen gelirlerle yaşamını devam ettirecek o kadar. Allah sıralı ölüm vesin, adamcağız ne güzel eşini düşünmüş. Ben takdir ettim.

Hayır dikkatli okumamışsınız miras kvye bırakılmış. Konu sahibi vermiş hatta bu fikri. Ya deden kalan miras falan ne alaka şimdi. Konu boşanma değil sağ kalan büyük kpde değil. Altı üstü kpnin noterde malları kvye bırakan bir vasiyet hazırlaması ve bunun bozulup bozulamayacağı. Onlar dava açıp vasiyeti bozdurup hakkını almaya çalışana kadar kv yaşar mı o bile belli değil, o arada kadıncağız gelen gelirlerle yaşamını devam ettirecek o kadar. Allah sıralı ölüm vesin, adamcağız ne güzel eşini düşünmüş. Ben takdir ettim.
Bozuluyor işte vasiyetname kanunen kadının hakkı belli. Ama bunlar ölene kadar ortaya çıkmaz. Ama o arada kardeşlerden biri ölünce çocukları nasıl hak sahibi olup bunu takip edecek bilmiyorum. Vasiyetname zaten ölünce çıkar kayınpeder hala sağ. Kayınpederden önce kayınvalide ölürse ne olacak. Bence adam direkt çocuklarından mal kaçırıyor. Konuyu açan kişinin eşinin üstüne yapıldı. Siz eş 2 pay alıyor zaten dediniz. Bu miras işleri karışık avukat en iyisini bilir.

Son düzenleme:
Bozuluyor işte vasiyetname kanunen kadının hakkı belli. Ama bunlar ölene kadar ortaya çıkmaz. Ama o arada kardeşlerden biri ölünce çocukları nasıl hak sahibi olup bunu takip edecek bilmiyorum. Vasiyetname zaten ölünce çıkar kayınpeder hala sağ. Kayınpederden önce kayınvalide ölürse ne olacak. Bence adam direkt çocuklarından mal kaçırıyor. Konuyu açan kişinin eşinin üstüne yapıldı
İyide bu konuda mallar yine kayınpederin üstüne diyelim ki kayınvalide kayinpederden önce ölürse değişen birşey olmayacak ki yada diyelim baba önce oldu çocuklar yada torun onlar veraset belgesi alacak alınca görürler herşeyi zaten ki vasiyet de iptal ettirmek isteyen ettirir.

Diyelim ki baba sadece bir çocuğa verdi oda dava yoluyla iptal ettirir yine diğer çocuklar.

Sizin de miraslik durumunuz kişi vefat ederse ortaya çıkar arsaya yapılan evler dükkanlar satilsada yine hakkınız var dava yoluyla para olarak öderler size.

Yakinlarda yasadigimiz bir olayi anlatiyorum.

Babannem ata evini satin aldi tum kardeslerinden, ilgilenebilecek tek cocuk babam oldugu icinde olmeden evvel tum haklarini babama devretti (noter kanaliyla)

Babamin kardesleri ve mirascilari duruma asla itiraz etmedi ama babannemin kardeslerinden kalan mirascilar duruma itiraz etti ve ata evinin dogru sekilde mirastan pay edilmesi icin babama dava açtılar, babam davada noter kanaliyla aldiklari devirleri hep kanitladi ama bir sorun vardi noterden sonra tapuya gidip mal devir alınmamış yani evin durumu tapuda kayit altina alinmamisti. Bu arada soz konusu mirascilarin tamami bu devir islemlerinden haberdar, zamaninda rizalari alinarak yapilmisti.

Sonuc, dava sonrasi mirasin miras hukukuna uygun sekilde bolunmesine bunu istemiyorlarsa hukuk yoluyla evin satisina diye karar cikti, babamda bu durumda dediki madem oyle ben satis istiyorum, diger mirascilarda onayladi ve ev satisa cikti, tamamen alakasiz bir kisiye ev satildi, biz dahil herkes mirasli evin satisindan gelen parayi bolustuk.

Ne zamaninda evin noter uzerinden satisi sirasinda verilen para, ne ev ayakta kalsin diye harcanan para bize geri donmedi, babam bir suru parayi harcadigiyla, eve emek verdigiyle kaldi.

Yani kanun degisti diye birseyler okudum yukarda ama benim bildigim Turk medeni hukukunda "vasiyetname" diye bir kavram yok ve muris (miras bırakan) oldukten sonra yasal mirascilar miras haklarina kavusuyorlar.

İyide bu konuda mallar yine kayınpederin üstüne diyelim ki kayınvalide kayinpederden önce ölürse değişen birşey olmayacak ki yada diyelim baba önce oldu çocuklar yada torun onlar veraset belgesi alacak alınca görürler herşeyi zaten ki vasiyet de iptal ettirmek isteyen ettirir.

Diyelim ki baba sadece bir çocuğa verdi oda dava yoluyla iptal ettirir yine diğer çocuklar.

Sizin de miraslik durumunuz kişi vefat ederse ortaya çıkar arsaya yapılan evler dükkanlar satilsada yine hakkınız var dava yoluyla para olarak öderler size.
Ben vasiyetnameye göre bağışın bozulması daha zor eğer eşine kalsın öldükten sonra çocukları zorlaştırmasın istiyorsa bağış daha mantıklı dedim. Eş arası miras kaçırma da olmaz çocukları bir şey yapamaz diye. Vasiyette direkt tapu geçmiyor bozulursa mal paylaşımı olur ve anne az pay alır. Miras kalan varsa kayınpedere çocuklara göre yine daha az avantajlı olabilir

Bozuluyor işte vasiyetname kanunen kadının hakkı belli. Ama bunlar ölene kadar ortaya çıkmaz. Ama o arada kardeşlerden biri ölünce çocukları nasıl hak sahibi olup bunu takip edecek bilmiyorum. Vasiyetname zaten ölünce çıkar kayınpeder hala sağ. Kayınpederden önce kayınvalide ölürse ne olacak. Bence adam direkt çocuklarından mal kaçırıyor. Konuyu açan kişinin eşinin üstüne yapıldı. Siz eş 2 pay alıyor zaten dediniz. Bu miras işleri karışık avukat en iyisini bilir.
Doğru oku, vasiyette adam kendi eşine bırakıyor malları. Son 4 5 cümlede yazıyor yanılmıyorsam. Hatta kv de mutlu oldu yazmış. Çocuklardan mal kaçırma yok. Kadın ölünce yine onlara kalacak. Üvey yok başka eşten çocuk yok. 2. 3. Evlilik yok, her şey gayet düz ve basit. Adam karısını koruyor, iyi de yapıyor.

Eş iki pay alıyor demiştim, öyle biliyordum ama uygulama değişmiş demek ki.

Ne demek 'evlatlardan biri ölürse o evladın çocukları nasıl takip edecek' kapı gibi mirasçı listesi var, o çocuklar hakkını almadan ya da imza vermeden kimse kuruş alamaz zaten, mirasçılar arar çocukları köşe bucak. Kp ölmez de kv ölürse vasiyet zaten düşmüş oluyor, gider adam noterde iptal yaptırır ne olmuş ki çok mu zor. Sanki adam tapuları kadının üzerine geçirmiş. Neden ana konuda kalmayıp başka şeyler karıştırıyorsunuz ki

Doğru oku, vasiyette adam kendi eşine bırakıyor malları. Son 4 5 cümlede yazıyor yanılmıyorsam. Hatta kv de mutlu oldu yazmış. Çocuklardan mal kaçırma yok. Kadın ölünce yine onlara kalacak. Üvey yok başka eşten çocuk yok. 2. 3. Evlilik yok, her şey gayet düz ve basit. Adam karısını koruyor, iyi de yapıyor.

Eş iki pay alıyor demiştim, öyle biliyordum ama uygulama değişmiş demek ki.

Ne demek 'evlatlardan biri ölürse o evladın çocukları nasıl takip edecek' kapı gibi mirasçı listesi var, o çocuklar hakkını almadan ya da imza vermeden kimse kuruş alamaz zaten, mirasçılar arar çocukları köşe bucak. Kp ölmez de kv ölürse vasiyet zaten düşmüş oluyor, gider adam noterde iptal yaptırır ne olmuş ki çok mu zor. Sanki adam tapuları kadının üzerine geçirmiş. Neden ana konuda kalmayıp başka şeyler karıştırıyorsunuz ki
İşte diyorum ki vasiyetname bozulursa anlamı yok bunun yerine eşine bağış yapsa daha kolay olur. Eşini düşünüyorsa ona kalmasını istediği yeri bağış yapsa bozulması daha zor. Konu sahibi ne oldu bilmiyorum demiş. Bana kalırsa eşine bırakıldı. Vasiyetin geçerliliği tartışılır ama bağışta tapu üstüne geçiyor. Bunu bozmak vasiyetten daha zor. Yazdıklarımı sen oku istersen.

Merhabalar herkese...
Eski konularimdan az çok hatırlarsınız beni eşimin sorunlu ailesi ve kardeşleri ile olan saçma sapan bir yaşantımız var...Dı.. daha doğrusu aştım ben bunları konu farklı
K.pederim memleketten döndüğünden beri 2 ay kadar oldu...Diğer oğlu aynı binada olmasına rağmen yanına hiç uğramadı kızıda bir kez geldi bir iki saat durup gitti zaten problemli bir ilişkileri var.
Bu süreçte bir takım rahatsızlık lar yaşadılar eşim her zamanki gibi etraflarında pervane...ben çalıştığım için ilgilenmiyorum hiçbir şekilde...eşim iki aydır çalışmıyor ve onlarla uğraşıyor sürekli vakti bol zaten..(bu arada maddi sıkıntımız yok şükür )
Gelelim konuya,k.peder demiski eşime ben ölsem bunlar ne var ne yok satar bu kadında bakmaz kimse(eşi için) gel binayı ve tokattaki ev - arazileri senin üzerine vereyim otursunlar ama satamasinlar bu kadın mağdur olmasın günün sonunda ...
Eşim benimle paylaştı asla olmaz dedim bu büyük bir vebal olduğunu asla kabul etmemesi gerektiğini idrak ettirdim..zaten oda sıcak bakmadi kul hakkından korkar.Şoylede bir çözüm buldum ...dedimki söyle babana
Gitsin sağlık raporu alsin hastaneden (69 yaşında) noterden vasiyet (herseyini eşine biraksin) ....kimseyi karıştırmasın gerek yok böyle şeylere...
eşime mantıklı geldi uzun gelgitler sonunda sağlık raporunu aldılar ve (zaten bir gün geçerli) notere gidip ölümünden sonra bütün malvarlığının eşine birakilmasi konusunda bir vasiyetname hazırlayıp iki şahit eşliğinde onaylatmis..diğer çocuklarının asla haberi yok gizlilik kararida koydurmuslar ne olduğu konusunda benimde bir fikrim yok..
Sorum şu k.peder öldükten sonra herşey eşine kalacak tmm ama çocukları dava açtırıp bunu bozdurabilirmi?
ki bu çiğligi yapacaklarına eminiz ..ikiside babam olsun mali satip yolumuza bakalım derdinde...annelerini asla düşünmezler zaten eşim var bı evlatlari ..diğerleri düşman
Ama değerliler anneleri için o ayrı
Kayınvalidem mutlu oldu bu durumdan tabiki...50 yıllık eşi sonucta herşey en çok onun hakkı
Neyse çevrenizde varmı bu durumu yaşayan ...yada varmı yardimci olabilecek avukat...
Çocuklarının dava açmadına gerek yokki, annelerini ikna ederler zaten.

Anladığım kadarıyla üç kardeş var toplamda , bina ev araziler demişsiniz , kpederiniz otursunlar ama satamasınlar dediğine göre , halihazırda da oturuyorlar evlerde yani, zaten kira vs şimdi de gelmiyor kp ölünce kv çıkın evlerden ben kiraya vereceğim mi diyecek ki kendi öz evlatlarına.
Kendi oturdukları evleri niye satıp yesinler anlamadım, en fazla tarlaları satarlar.

Yok yazdıklarınızdan daha çok mal varsa , zaten 4 te 1 kv ye yeterdi, geri kalan da üç çocuğa kim ne yaparsa yapardı, bence bu işin içinde başka şeyler var.

Karısını bu kadar düşünen adam yıllar içinde (50 yıllık evlilik) bir iki mülküde karısının üzerine yapardı zaten şimdi bile yapmamış , eşininin üzerine geçir bitsin gitsin ne vasiyeti bilmem nesi , garibim kadıncağız da sevinmiş ya:(

Noterde vasiyet yapacağına malları direkt karısının üstüne yapsaymış ya. Eşin üstüne yapıldığında mal kaçırma olmuyor bildiğim kadarıyla.
Yaşarken vermek istemedi (eski zihniyetli bir kişilik kendileri)hoş eşine vermek gibi bir niyeti de yoktu zaten ...oğluna yani benim eşime verecekti biz karşı çıkınca eşine verdi mecburen

O sıkıntı değil zaten bizim için kadının mağdur olmamasi amac
Kızmayın ama kayinpederin önce öleceğine dair bir bilgi mi var elinizde? Yatan değil vadesi yeten derler. Bu vasiyeti yaptıktan sonra kayinvalide ölürse ne olacak? Kadına bırakılan bütün mallar yine miras şeklinde bölüşülecek.

Kimsenin mal kaçırdığı yok 3 çocukta öz cocuklari ikisi hayırsız k.peder olur olmaz malları satıp kadının mağdur olması söz konusu olduğundan böyle bir yola başvurdu k.peder...ikiside ölürse zaten üç çocuğa kalacak o zaman kim ne yaparsa yapsın önemli değil ama kadın hayattayken mağdur olmasın tek derdimiz bu

Anladığım kadarıyla üç kardeş var toplamda , bina ev araziler demişsiniz , kpederiniz otursunlar ama satamasınlar dediğine göre , halihazırda da oturuyorlar evlerde yani, zaten kira vs şimdi de gelmiyor kp ölünce kv çıkın evlerden ben kiraya vereceğim mi diyecek ki kendi öz evlatlarına.
Kendi oturdukları evleri niye satıp yesinler anlamadım, en fazla tarlaları satarlar.

Yok yazdıklarınızdan daha çok mal varsa , zaten 4 te 1 kv ye yeterdi, geri kalan da üç çocuğa kim ne yaparsa yapardı, bence bu işin içinde başka şeyler var.

Karısını bu kadar düşünen adam yıllar içinde (50 yıllık evlilik) bir iki mülküde karısının üzerine yapardı zaten şimdi bile yapmamış , eşininin üzerine geçir bitsin gitsin ne vasiyeti bilmem nesi , garibim kadıncağız da sevinmiş ya:KK43:
Şimdi durum şu babadan çekindikleri için kimse böyle bir işe kalkisamaz ama babaları ölürse kadının yıllarca emek verdiği (içlerinde bizim oturdugumuz evlerde var) memleketteki 3 katlı evde var araba banka hesapları araziler vs.herkes satar anneyle alakaları kalmaz (zaten şimdi bile yok) kadın mağdur olmaz tabiki her halükarda evi maaşı var ama kimse ona satıp hakkımızı alalım kendi yolumuza gidelim diyemesin ...ha anne ölünce tabiki kim ne yapmak isterse yapabilir ama yasagigi müddetçe herşey onda olsun yani bu benim fikrimdi açıkçası onlarada mantıklı geldi ...zaten k.peder yaşarken kimseye eşi dahil hiçbirine birşey vermez dedim ya eski zihniyetli bir kişilik ...eşime verecekti kabul etmedik ...hayırsız olmaları bizi ilgilendirmez sonuçta kul hakkı ahirette hesaplassinlar bızene niye kul hakkına girelim büyük vebal

Kimsenin mal kaçırdığı yok 3 çocukta öz cocuklari ikisi hayırsız k.peder olur olmaz malları satıp kadının mağdur olması söz konusu olduğundan böyle bir yola başvurdu k.peder...ikiside ölürse zaten üç çocuğa kalacak o zaman kim ne yaparsa yapsın önemli değil ama kadın hayattayken mağdur olmasın tek derdimiz bu
İyi de siz de vasiyetin içeriğini bilmiyorsunuz daha önce teklif etmiş eşinize onun üstüne de yapılmış olabilir niye kafa yordunuz eş mirasına. Onlar avukata sordu mu biliyor musunuz benim bildiğim biri ölünce adamın tapularında herkes ortak sonra o vasiyet kanıt gösterilip değişiyor ama bu da kesin değil. Bağış olsa tapu direkt eşine gider. En azından kalacağı evi yapabilir. Bu konuları en iyi avukat bilir.

İyi de siz de vasiyetin içeriğini bilmiyorsunuz daha önce teklif etmiş eşinize onun üstüne de yapılmış olabilir niye kafa yordunuz eş mirasına. Onlar avukata sordu mu biliyor musunuz benim bildiğim biri ölünce adamın tapularında herkes ortak sonra o vasiyet kanıt gösterilip değişiyor ama bu da kesin değil. Bağış olsa tapu direkt eşine gider. En azından kalacağı evi yapabilir. Bu konuları en iyi avukat bilir.
İçerik şu k.pederin üzerine olan banka,araba,arazi ve evler yani herşey eşine kalacak.... öldüğü zaman noter vasiyetnameyi sulh ceza mahkemesine gönderir orasida tüm mirasçılara tebligat gönderip bilgilendirir.itiraz hakları var elbette edecektirler de zaten ..ama mahkeme zaman alır ...saklipay nedir bununla ilgili bir bilgim yok bunu ve başka bir süreç varsa yasanilabilecek olan ogrnenmek icin buraya yazdım zaten

Vasiyetname ölüm sonrası için tasarruf işlemidir. Vaiyet geçerli ama mirasçıların saklı payı var ne olursa olsun bu payı alırlar. atıyorum normalinde hakları 500 bin olsun, saklı pay hakları ise 200 bin olsun işte mirasçılar 200 bin alır. Diğer 300 binlik tasarrufu anneye geçer. Doktor raporu alınmı, resmi şekilde vasiyet hazırlanmış herhangi bir usülsizlük yoksa sadece saklı payı alırlar. Saklı paydanda 4-5 madde kapsamında men olurlar. Onlarda bellidir. Ana babaya pek haysiyetsiz davranış, ana babanın canına kastetmek gibi vs. vs.

Back
X