O kadar naif bi dert ki bu, gülümsemeden edemedim okuyunca.
Ortaokul, lise, üniversite, iş yeri hiç fark etmez. Kimse girdiği ortamda tuhaf bakılan, sayılmayan, ciddiye alınmayan, sevgi-saygı görmeyen insan durumuna düşmeyi kendine yakıştırmaz. Her insan girdiği ortamda fark edilmek, tanınmak, desteklenmek, takdir görmek ve sevilmek ister bu doğal bi şey.
Ama bazıları bunu doğal bi cazibeyle yaparken bazılarının biraz çaba göstermesi gerekiyo maalesef. Tabi girdiğiniz ortamdaki insan sayısı, bu insanların karakterinin sizle ne kadar uyumlu olduğu da önemli. Biraz da şans lazım yani kısaca.
Lisede neler yapabileceğinize gelince:
1. Birincisi kendinize yer edinmek için rol yapmayın, o "popüler" olarak adlandırdığınız insanlara benzemeye çalışmayı bırakın. Bunu iki sebeple söylüyorum.
Birincisi her söylenene "aynen" diye kafa sallayanlar yeterince iyi rol yapıyolarsa kısa bi süreliğine bir yer edinebilir belki ama böyle yaparsanız kim olduğunuzu keşfettiğiniz bi dönemde karakteriniz silinip gider. Sonra "ben böyle bi insan değildim" nidalarıyla baş başa kalırsınız.
İkincisi ise zaten yazdıklarınızdan anlaşılan sosyal ilişkilerde rol yapabilen bi insan değilsiniz, kendinizi saçmalarken buluyorsunuz. Yani işleri kötüleştirmekten başka bi işe yaramıyo.
2. "Hakkımda zaten bi şey düşünüyorlar ve ben bunu değiştiremem" düşüncesinden vazgeçin. Lise orası, gündem gün içinde bile 50 defa değişir. Kimse sizin garip davranışınızı aklına kazımayacak. Kendi imajınızı kendiniz yaratın.
Size ait emin olduğunuz bi davranışı biraz vurgulayın. İnsanlara sizi hatırlatacak bi davranış verin. Atıyorum "X çok güler yüzlü bi kız" "X derslerde herkese çok yardım ediyo" "X çok iyi voleybol oynuyo" "X baya hamarat gecen gün sınıfa getirdigi kek müthisti" bla bla.
Yani onlara sizi kodlayacakları iyi bi şey verin, sonra da yavaş yavaş kim olduğunuzu gösterin.
3.Karşınızdakileri dinleyin, anlattıklarına ilgi gösterin. Kendinizi anlatmak için önce sizi merak etmelerini bekleyin, gizemli olun. Ara ara insanlara "vay be bu kız bunu da mı yapıyomus" dedirtmek iyidir.
4.Herkese karşı güler yüzlü olun. Sınıfa günaydıın diyerek girmek her zaman çalışır mesela. Ya da biri dersle ilgili yardım istediğinde yardım etmek.(Kendinizi kullandıracak kadar abartmayın. Bazı çalışkan öğrencilere niye inek derler biliyo musunuz? Cünkü sınıfın kalanı o ineğin etinden sütünden bi güzel faydalanır ama ona dostluk göstermez, çünkü o yararlı da olsa onların dengi değildir, hayvandır.)
5.Kendinizle çelişmeyin, yapınıza uygun olmayan hiçbi şeye evet demeyin. Bi kere yaparsanız sürekli aynı şeyi beklerler, kendinizi kısıtlarsınız.
6. Görüntünüze daima dikkat edin. İnsanlar şekilci ne yazık ki hele de ergenler. Gerekirse sabah bi 15 dk erken kalkın ama kendinize güveneceğiniz bi fiziksel görüntü elde etmeden evden cıkmayın. Bakın barbie gibi makyaj ve sac yapın demiyorum, kendinizi güzel ve özgüvenli hisstmenizi ne sağlıyorsa o şekilde yapın.
7. Sosyal medya, dedikodular vs. gündemden asla uzak kalmayın, bi konuda söyleyecek bi fikriniz varsa söylemeye çekinmeyin ve insanlarla ara sıra catısmaktan korkmayın.
8. Son ve en önemlisi lise kendini bulmak ve geliştirmek için bi adımdır. İnsanlar ne der diye hata yapmazsanız, fanusta yaşar farklı şeyler denemezseniz, derslerinizi ve yeteneklerinizi geliştirmezseniz hayatta eksik kalırsınız.
Neyse benden bu kadar umarım bi faydası olur. A bi de bu sevimli dertlerinizi bi yere yazın, okudukça çok eğleneceksiniz ileride.