Neden kapanılır (tesettür)

Sanırım dinde bahsedilen "kapanma" yalnızca vücudun hatlarını kapatmaktan bahsediyor..[/QUOTE]

bu hiç doğru değil.vucut hatlarını kapatırken bol olması dışında renk ya da şekil kuralı yok.saçlar gerdanını kapatmakta var.arkadaşlar bir belgeselde izlemiştim kilisede ki kıza sordular neden kapalısın diye cevabıda meryem kilsede kapanıyordu bende kapattım.mayo bile 1934ten sonra kadınlar arasında yayıldı aslında dünyada ateist bir akım var ve bütün kültürleri dejenere ediyor.eouison yarışmasındaki birinci kişye dikkatinizi çekerim .daha tartışmalar varken birinci olacağını sırf bu yüzden tahmin ettim.

Ama Kur'an'da öyle saçının bir teli bile görünmeyecek, kulağınızı, çenenizin altını örtün diye bir şey var mı?

Kuran'ı Kerim de serki kadınlarınıza aöyleyin örtünsünler örtünmek arapçada çarşafa girmek anlammdadır ayak bilekleri el bilekleri iman tahtası denilen bölge göğüs kafesi ve saçlar görünmeyecek şekilde kapanmaktır. Hadisler de detaylı bahsedilir KUran ı biz yorumlayamayız buna bizlerin ilmi bilgisi yeterli gelmeye bilir bu sebeple hadisler gelmiştir Kuranı anlamak ve detayın bahsedilenleri anlatabilmek için Allah bizlerede kapananilmeyi nasip etsin inşallah elimdn geldiğince nacizane anlaymak istedim

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Ben bu aralar bir insan neden kapanmak ister konusuna takıldım
Ben açığım ve kapalı arkadaşlarım var onlara neden kapandıklarını sorduklarımda dinimiz böyle söylüyor Kur'an da böyle yazıyor diyorlar internette araştırdığımda ise erkeklerin bakmaması için tartışmalar çıkıp ailelerin parçalanmaması için gibi nedenler yazıyor yani genelde hep erkeğin açık kadınlara baktığında cinsel dürtülerinden ve bu konuda çıkabilecek tartışmalardan bahsediyor.
Benim fikrime-bakış açıma göre erkeklerin cinsel dürtüleri varsa kendilerini tutsunlar neden bayanlar kapanmak zorunda? Sırf erkeklerin problemi yüzünden neden bayanlar kendilerini kısıtlamak zorundalar? Bu kapanma olayının tek sebebi erkekler mi başka daha mantıklı bir nedeni yok mu?
Arkadaşlarıma böyle sorduğumda ise çok sorgulama günah diyorlar. Allah bana bu beyni vermiş al kullan diye ben bunu kullanıp sorgulamak istiyorum. Şu anda dini bir çok konuda karmaşa içindeyim ve gerçek nedenleri bulup doğru bir yola gitmek istiyorum.
Bu yüzden bana "dinimizde böyle yazıyor, kitabımızda bu var, erkekler bakmasın diye" sebeplerinin dışında "çok sorgulama, Allah akıl fikir versin, doğru yolu göstersin" demeden bunu açıklayabilir misiniz? :44:

Bende açığım fakat bir tek tabsiyede bulunanilirim ben internetten yaptığım araştırmalarda sürekli başka şeyler okuyordum sonra Kuranın türkçe mralini ama iyi bir meal olması lazm aldm ve okuyorm orda okdr net ve hüzel bahsediyorki insan hayret ediyor bu kadar ince bir düşünce hadisleride oku bence dediğin gibi kendin anlayabilirsin

Bende açığım fakat bir tek tabsiyede bulunanilirim ben internetten yaptığım araştırmalarda sürekli başka şeyler okuyordum sonra Kuranın türkçe mralini ama iyi bir meal olması lazm aldm ve okuyorm orda okdr net ve hüzel bahsediyorki insan hayret ediyor bu kadar ince bir düşünce hadisleride oku bence dediğin gibi kendin anlayabilirsin

Sanırım yapılacak en iyi şey bu yoksa sorduğum her kişiden farklı girdiğim her siteden farklı şey okuyorum :/

Sanırım yapılacak en iyi şey bu yoksa sorduğum her kişiden farklı girdiğim her siteden farklı şey okuyorum :/

Oralarda insanlar kendilerine din yazıyorlar Allah yardımcın olsun Bakara ve Ali İmran surelerindede geçiyor bahsi

Ben açığım ve kapalı arkadaşlarım var onlara neden kapandıklarını sorduklarımda dinimiz böyle söylüyor Kur'an da böyle yazıyor diyorlar internette araştırdığımda ise erkeklerin bakmaması için tartışmalar çıkıp ailelerin parçalanmaması için gibi nedenler yazıyor yani genelde hep erkeğin açık kadınlara baktığında cinsel dürtülerinden ve bu konuda çıkabilecek tartışmalardan bahsediyor.
Benim fikrime-bakış açıma göre erkeklerin cinsel dürtüleri varsa kendilerini tutsunlar neden bayanlar kapanmak zorunda? Sırf erkeklerin problemi yüzünden neden bayanlar kendilerini kısıtlamak zorundalar? Bu kapanma olayının tek sebebi erkekler mi başka daha mantıklı bir nedeni yok mu?
Arkadaşlarıma böyle sorduğumda ise çok sorgulama günah diyorlar. Allah bana bu beyni vermiş al kullan diye ben bunu kullanıp sorgulamak istiyorum. Şu anda dini bir çok konuda karmaşa içindeyim ve gerçek nedenleri bulup doğru bir yola gitmek istiyorum.
Bu yüzden bana "dinimizde böyle yazıyor, kitabımızda bu var, erkekler bakmasın diye" sebeplerinin dışında "çok sorgulama, Allah akıl fikir versin, doğru yolu göstersin" demeden bunu açıklayabilir misiniz? :44:

Eger gerçekten akli olarak cevap arıyorsanız kurana bakın insanlarin dediklerine guvenmiyorsunuz madem ???

Kadinlar neden kapanir Nur suresi 31. Ayette yeterince aciklanmis ;-)

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Ama Kur'an'da öyle saçının bir teli bile görünmeyecek, kulağınızı, çenenizin altını örtün diye bir şey var mı?

Kuran-ı Kerim Nur suresi 31. ayette "Kendiliğinden görünen kısımlar müstesna olmak üzere ziynet yerlerini açmasınlar." yazıyor. Burada kast edilen "kendiliğinden görünen yerler" nereler, ona bakmak lazım. O da hadislerde sıklıkla geçer. Bu yerler, el yüz ve ayaklardır. Hatta ayakların da kapatılması gerektiğini söyleyenler var.

İnanan bir insan olarak kendi adıma söylemeliyim ki tek dayanağımız Kuran-ı kerim değil. Sadece Kuran'da yazanlar değildir bizim itibar ettiklerimiz. Öyle olsa idi yalnızca kitap gönderirdi bize Yaradan ve okuyup oradakileri uygulamamızı beklerdi. Ama peygamberleri gönderdi bize. Dolayısıyla hadisler de var bizi yönlendiren. Mesela şunlar:

"Ey Esma! Şüphesiz kadın erginlik çagına ulaşınca, onun şu ve şu yerlerinden başkasının görünmesi uygun değildir." Hz. Peygamber bunu söylerken yüzüne ve avuçlarına işaret etmişti." (Ebu Davûd, Libâs, 31).

"Erkeğin avret yeri göbeği ile diz kapağı arasıdır." (Ahmed b. Hanbel, II/187). "Diz kapağı avret yerindendir." (Zeylai, Nasbu'r-Raye, I, 297)

Hep erkekler için mi kapanılır diye sormuşsun ya... Bak ikinci hadiste de erkeğin nerelerini örtmesi gerektiği yazıyor. Onların da örtünmesi gerek, onların da tesettürü var.

Canım sana tüm aklım fikrimle ve kalbimle katılıyorum,

İlk olarak Allah'ın bahşettiği aklı kullanmamak ona ve kendimize yapacağımız en büyük hakarettir Nitekim Hayvanlardan farkımız düşünebiliyor, sorgulama edebiliyor ve muhakeme yapabiliyor olmamaızdır,,,

Kapanma konusunda kimi Kur'an da kadının başörtüsü ile bile değil çarşafla hatta ferace ile kapanması gerektiğini söyleyenler vardır Ben Kur'an da böyle bir kapanma şeklinin dayatıldığına rastlamadım Diyor ki müstehcen yerlerinizi kapatın hatta ziynet eşyalarınızı kocanızın babanızın eşininiz babasının ve diğer erkekler ile beraber erkek çoçuklarınızın göreceği şekilde takmaktan sakının diyor Şimdi aklını kullanan bir insan olarak sormak istiyorum Madem kapanmayı emrediyor kur an ee ziynet eşyalarınızı da göstermeyin sakının aksi halde tövbe edin diyor İnsanlar niye özellikle kırsal kesimlerde ziynet eşyalarını göstermek konusunda bu kadar hevesliler? Madem kapanın diyor ve ziyneti bile göstermeyin diyor, bu kişilerin çoğunda benim dahi yapmadığım kadar yoğun bir şekilde makyaj görüyorm,,, Bunlar hep cevaplanması gereken sorular benim kafamda da

Bir de çok atlanan bir konu var, erkeklerin cinsel dürtüleri var da kadınların yok mu? Öyle erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz ki daha "ortaokulda" dahi "milli olma" diye bir iğrenç yakıştırma ile erkekler daha bunu tecrübe edip etmediklerini konuşabiliyor tecrübe etmeyenlei dışlıyor veya yönlendiriyorlar,,, Kızlarımız ise ilk genç kız oldukalrı gün annelerine sıkıla sıkıla bu durumu açıyorlar, çoğu kız kan gördüğünde ağlıyor bile çünkü ne olduğunun farkında değil, anlatılmamış ona,,,

Aklı fikri bozuk olan adam kapalı kadını da görse açığı da görse cinsel dürtüsünü kontrol edemez Kadınının saçını boynunu bacakalrını görüp de etkileniyorum diyen bir erkek adamlıktan nasbini kanımca almamıştır Nitekim başkasının karısına, kızına bakmayı bilirler ancak bunun kendi ailesinden birine yapılıyor olma ihtimaline dahi dayanamazlar, bunun yolu da kapanmaktan geçmez Bozuk fikirli adamlar olduktan sonra "kadın" olması yeterlidir çünkü o kişi kadının sadece bir "obje" olarak görür

Sorgulamayın günaha giriyorsunuz diyenleri ise maalesef anlamakta zorlanıyorum Akıl vermiş düşünün muhakeme yapın iyi ile kötüyü ayırın diye ,,,
Tüm bunların erkek egemen toplumda kadınlara dayatıltığını ve işlerine kadın üzerinde hem siyaset yapmak kolay geldiği hem de insanların duygularını kolayca sömürecekleri için olduğunu düşünüyorum Benim için kapanmanın ve kadının özgürlüklerini elinden alıp kısıtlamanın başka bir açıklaması yoktur

Aksini söyleyenler lütfen Kur'an a ve İslam bilimine uygun cevaplar versinler, belki ben de yanılıyorumdur,,,
arkadaşım bir yanlışını düzeltmek istedim kuranda geçen ziynet kelimesi takılardan bahsetmiyor .Allahın değerli gördüğü kısımlarınızı sakının diyor .[göğüs ,boyun vs...]

Ahzab 33-59 okuyun isterseniz
Bu konu tartışmaya açık bi konu değildir çünkü ayetler açıktır
Neden kapanıyorum Allah emretti o yüzden illa felsefe yapmak istiyorum diyorsan otur düşün
Erkeklerin tesettürü de göz kapaklarıdı
kapaklarıdır
Ayrıca bu konu hadislerle de desteklenmiştir

Canım sana tüm aklım fikrimle ve kalbimle katılıyorum,

İlk olarak Allah'ın bahşettiği aklı kullanmamak ona ve kendimize yapacağımız en büyük hakarettir Nitekim Hayvanlardan farkımız düşünebiliyor, sorgulama edebiliyor ve muhakeme yapabiliyor olmamaızdır,,,

Kapanma konusunda kimi Kur'an da kadının başörtüsü ile bile değil çarşafla hatta ferace ile kapanması gerektiğini söyleyenler vardır Ben Kur'an da böyle bir kapanma şeklinin dayatıldığına rastlamadım Diyor ki müstehcen yerlerinizi kapatın hatta ziynet eşyalarınızı kocanızın babanızın eşininiz babasının ve diğer erkekler ile beraber erkek çoçuklarınızın göreceği şekilde takmaktan sakının diyor Şimdi aklını kullanan bir insan olarak sormak istiyorum Madem kapanmayı emrediyor kur an ee ziynet eşyalarınızı da göstermeyin sakının aksi halde tövbe edin diyor İnsanlar niye özellikle kırsal kesimlerde ziynet eşyalarını göstermek konusunda bu kadar hevesliler? Madem kapanın diyor ve ziyneti bile göstermeyin diyor, bu kişilerin çoğunda benim dahi yapmadığım kadar yoğun bir şekilde makyaj görüyorm,,, Bunlar hep cevaplanması gereken sorular benim kafamda da

Bir de çok atlanan bir konu var, erkeklerin cinsel dürtüleri var da kadınların yok mu? Öyle erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz ki daha "ortaokulda" dahi "milli olma" diye bir iğrenç yakıştırma ile erkekler daha bunu tecrübe edip etmediklerini konuşabiliyor tecrübe etmeyenlei dışlıyor veya yönlendiriyorlar,,, Kızlarımız ise ilk genç kız oldukalrı gün annelerine sıkıla sıkıla bu durumu açıyorlar, çoğu kız kan gördüğünde ağlıyor bile çünkü ne olduğunun farkında değil, anlatılmamış ona,,,

Aklı fikri bozuk olan adam kapalı kadını da görse açığı da görse cinsel dürtüsünü kontrol edemez Kadınının saçını boynunu bacakalrını görüp de etkileniyorum diyen bir erkek adamlıktan nasbini kanımca almamıştır Nitekim başkasının karısına, kızına bakmayı bilirler ancak bunun kendi ailesinden birine yapılıyor olma ihtimaline dahi dayanamazlar, bunun yolu da kapanmaktan geçmez Bozuk fikirli adamlar olduktan sonra "kadın" olması yeterlidir çünkü o kişi kadının sadece bir "obje" olarak görür

Sorgulamayın günaha giriyorsunuz diyenleri ise maalesef anlamakta zorlanıyorum Akıl vermiş düşünün muhakeme yapın iyi ile kötüyü ayırın diye ,,,
Tüm bunların erkek egemen toplumda kadınlara dayatıltığını ve işlerine kadın üzerinde hem siyaset yapmak kolay geldiği hem de insanların duygularını kolayca sömürecekleri için olduğunu düşünüyorum Benim için kapanmanın ve kadının özgürlüklerini elinden alıp kısıtlamanın başka bir açıklaması yoktur

Aksini söyleyenler lütfen Kur'an a ve İslam bilimine uygun cevaplar versinler, belki ben de yanılıyorumdur,,,
iman ettiysem teslim olmak zorundayım yani sorgulama mantık arama gibi bir durum yok çünkü bazı şeyler bizim anlama kabiliyetimizin üstünde yani anlasak bile az bir kısmını anlamış oluruz
Ahzab 33-59 sanırım diğer mesajımda yazdım orada açık bir şekilde verilmiştir örtünme şekli hatta ibni kesir gibi sağlam hadisler var bu konuda
Yani bu konu belirsiz değil aksine apaçık

Bir de bacaktan saçtan etkileneni normal insan sınıfına koymamışsın ama buraya bir baksan görürsün artık bu durum gayet normal karşılanıyor ne var canım ben de bakıyorum deniyor

Son düzenleme:

Bu arada bana samimi gelmedi konun
Sanki bir şeylere cvp bulma değil zihin bulundurma için burdasın gibi
O zaman oruç namaz hac hepsinde böyle mantık ara
Ne bilim ateist sitelerde çok takıldım tarzını soruları onlarınkine benzettim

Son düzenleme:
Allah rızası ıcın kapanılır bunu allah ıcın yapmıcaksan içinden gelmıyorsa yapma derım ben kapanmak hersey demek deıl bas ortulunce kapanmıs olunmuyor tam olarak kndıne ve ıslama uygun hıssedıyorsan kapan bnce
Kapalı bırı olarak soyluyorum bunuda teseddur hersey deıldır ama cok sey ıfade eder bunu unutma
ruhunu ozgur basını baglı yapmAnın anlamı yok cevre aıle toplum bunlara aldanıp cekınıp kapanmayın kızlar
Bnm nıce arkadaslarım var bas ortulerı yok ama vakıt namazlarını bıle kacırmıyorlar velhasıl kelam uzun mevzu bu ıyı dusunun kızlar :)

Bu arada soruyu soran arkadas bıraz stresde sanırım din konusunda yanı kur an ın soyledıklerıyle tatmın olmuyor ve bızden destek beklıyor gıbı ust yazıdada belırttıgım gıbı kapanmak allah rızası ıcındır sen acık olup ıbadetlerını yerıne getırsende muslumansın kapalı olsanda bunu ınkar etme bnce kapanmamakdan zıyade bu daha gunah
Ha bıde gunah demısken kapAnmayı erkeklerden dolayı deıl de ztn bz kadınlarında yerıne gore nefsı arzulara kapılıp azgın duygular besleyebılıyoruz tahrık etmemek ve olmamak adına muslumanlıgı ıyı bır sekılde emrolundugu gıbı uygun kıyafetlerle yasamak adına ınsanın nefsıne hukmetmesı sahıp cıkması adına ve bas ortunun altında rahat huzurlu bır bırey olup gelecek nesıle ve topluma muslumanlıgı yaymak adına kapanmalıyız !
Bırısı ıstedıgı toplum hos gormedıgı
Aıle ızın vermedıgı arkadas cevresı uygun gormedıgı ıcın deıl kndımız ıcın ıkı cıhanda huzur ıcın ..

erkekler tarafından dikkat çekmemek için kapanılır... bana göre tesettür için illa saçların kapanması gerekliliği yok. saç açık olarak da dikkat çekici olmadan giyinilebilir.

Bence kalbini ve beynini tesettüre sokmalı insan. Nefsini tesettüre sokmalı. Allah niyete bakar. Tesettürlü olup da afedersiniz içim ona buna kaynayacaksa, önüme gelene göz süzeceksem, dapdar pantolonları, tonla makyajı bürüneceksem ki bu tiplerden dolu var; bu nasıl bir allah inancı olur sizce? Bence önemli olan niyet. Tesettür artık hem siyasi hem dini hem de kişisel çıkarlar için bir araç oldu. Şahsi fikrim bu yönde.

buarada ben kapalıyım yazmaya usendıgım ıcın kopyala yapıstır yaptım:16:

Tesettürü Kur’an emrediyor
Ateist genç diyor ki:
Sual: Başını ve vücudunu açmak Kur’anda yoktur. Hele kol ve bacakları açmak asla Kur’anda yoktur. Buna rağmen kapanmak nasıl Allah’ın emri olur?
CEVAP
Resulullah efendimiz, kapanma hükmü Kur’an-ı kerimde olmadığı halde mi emretti? Asırlardır Müslümanlar Kur’ana, sünnete uymuyorlar mı? Ne kadar basit bir görüş bu. Tesettürle ilgili âyet-i kerimeleri Peygamber efendimiz açıklamış, âlimler de bizlere bildirmiştir. Bu husustaki tartışmalar kasıtlıdır. Kur'an-ı kerimde genel olarak hükümler, kısa olarak bildirilmiştir. Bunları Peygamber efendimiz açıklamıştır. Çünkü Kur’an-ı kerimde mealen, (İndirdiğim Kur’anı insanlara açıkla) buyuruluyor. (Nahl 44)

Bir kimse, İsra suresinin (Ana babana öf deme) mealindeki 23. âyete bakarak, ana babasına öf demeden, sopa ile dövse, sonra da (Ben öf demediğim için, Kur'anın emrine uydum) dese, doğru olur mu? Bunun anlamı, (Ana babanızı üzmeyin, hatta onlara öf bile demeyin) demektir. (Beydavi)

Bunun için tesettür âyetlerinden göğüs kısmını kapatıp başka yerleri açmak anlamı çıkmaz. Bu bakımdan Kur'an tercümesine bakmak çok yanlış olur. Herkes Kur'andan hüküm çıkarabilseydi, Peygamber gönderilmesi lüzumsuz olurdu. Dinimizin bir hükmünü öğrenmek için herkes Kur'an-ı kerime bakıp anlayamaz. Kur'an-ı kerim, hadis-i şeriflerle açıklanmıştır. Hadis-i şerifleri de anlamak büyük ilim işidir. Bunları da İslam âlimleri açıklamıştır. Onun için hiç kimseye Kur'an tercümesi okumasını tavsiye etmiyoruz. Tıp kitabı okuyarak, ilaç yapmak ve hastaya teşhis koymak yanlıştır. Kur'an tercümesinden hüküm çıkarmak bundan daha büyük yanlıştır. Çünkü yanlış ilaç öldürebilir; ama yanlış hüküm, imanı kaybettirip, sonsuz azaba düşürebilir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Kur'anı kendi görüşü ile açıklayan, doğru olsa bile, muhakkak hata etmiştir.) [Nesai]

Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
[Yabancı erkeklere bakmaktan] sakınsınlar, ırzlarını korusunlar, [el, yüz gibi] görünen kısmı hariç, ziynetlerini [ziynet takılan yerlerini] göstermesinler, başörtülerini yakalarına kadar [saç, kulak ve gerdanlarını] örtsünler!) [Nur 31]

Bu âyet-i kerimeden kadınların başörtüsü ile sadece yakasını örteceği, baş ve vücudunun diğer yerlerini örtmenin gerekmediği anlaşılabilir. Gözünü neden sakınacak, ırzını nasıl koruyacak, ziynetten maksat nedir? Kına, sürme, boya mıdır, altın, gümüş gibi ziynetler midir? Bu hususlar açık değildir, hadis-i şerifle bildirilmiştir. Bir âyet-i kerime meali de şöyledir:
(Ey Nebi, hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına [dışarı çıkarken] cilbablarını [dış elbiselerini] giymelerini söyle! Bu, onların tanınıp, eza edilmemelerine daha uygundur.) [Ahzab 59]

Bu tercümeye bakıp "Kadın, tanınıp eza edilmemesi için elbise giyer. Tanınıp eza edilmezse, çıplak gezebilir" diyenler çıkmıştır. Önemli olan Resulullahın açıklamasıdır. O buyuruyor ki:
(Kadının [yüz ve iki elinden başka] bütün bedeni avrettir) [Mecmaul-enhür, El-mugni]

Bu hadis-i şerifte kadının tesettürü açıkça bildiriliyor. Kur'an-ı kerimin 17 yerinde Resulullaha (De ki, bana tâbi olun) buyuruluyor. Resulullaha tâbi olup Onun bildirdiği şekilde tesettüre riayet etmelidir!
Resulullah efendimiz, baldızını, ince elbise ile görünce, (Ya Esma, bir kız, namaz kılacak yaşa gelince, yüz ve elleri hariç, vücudunu erkeklere gösteremez) buyurdu. (Ebu Davud)

Hazret-i Âişe buyurdu ki:
(İlk muhacir kadınlara Allah rahmet etsin! Tesettür âyeti inince, hemen peştamallarını yırtıp başlarını örttüler) buyurdu. (Buhari, Nesai)

Kur'an-ı Kerim inmeden önce kadınların nasıl giyindiğine bakarsak,bu ayetleri anlamamız daha kolay olur:

İslâm dini gelmeden önce cahiliye döneminin kadınlarının giyinme tarzı şöyle idi:

Arap kadınları başlarına bir örtü koyarlardı. Bu örtünün iki uçlarını, iki omuzlarının arasından arkaya doğru sarkıtırlardı. Böylece boyunları, gerdanları ve göğüslerinin bir kısmını açıkta bırakırlardı.

Giydikleri entarinin ön kısmı göğüslerinin yarısına kadar açık olurdu. Böylece göğüslerinin bir kısmı açık kaldığından dolayı görülürdü.

Giydikleri giysiler vücuda tam yapışırdı. Böylece vücut hatları belli olurdu.

Göğüslerini büyük göstermek ve dikkat çekmek için bezlerle sıkıştırırlar yukarıya kaldırmaya çalışırlardı. Böylece dikkat çekmiş olurlardı.

Giydikleri entarileri yırtmaçlı olurdu. Böylece bacak ve baldırlarını teşhir ederlerdi.

Ayaklarına halhal denilen zilli bir âlet takarlardı. Bu âlet adım attıkça şık şık veya tak tak ederdi. Bu şıkırtılar şıkıdım şıkıdım ettikçe erkekler bir kadın geçtiğini anlarlar, şıkırtının geldiği tarafa dönerler, geçenin yürüyüşüne dikkat kesilirlerdi. Böylece şıkıdım şıkıdım yürüyen kadınlar anonim bir zevk metaı olurdu.

Nûr sûresi, 31'inci âyetiyle cahiliyye kadınlarının hal hal ile dikkat çekme eylemleri yasak edildi.

------------------------------

İbni Kesir, Mukatil bin Hayyan'dan, o da Cabir bin Abdullah el-Ensarî'den şöyle rivayet eder: «Esma binti Mirsed (ra)'in Beni Harise mevkiinde bir hurmalığı vardı. Kadınlar oraya etek giymeden, göğüsleri, saçları ve ayaklarındaki halhalları açık olarak giderlerdi. Esma (ra), «Bu görünüşünüz ne kadar çirkin.» dedi. Bunun üzerine, «Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar...» âyeti nazil oldu.» (İbni Kesir, Tefsir, 3/283. Süyuti. 5/104.)

-------------------------------

Cahiliye döneminde Araplar Kâbe'yi çıplak tavaf ederlerdi. Gündüz erkekler, gece kadınlar gelirler, tavaflarını anadan doğma yaparlar ve "İçinde günah işlediğimiz elbiselerimizle tavaf etmeyiz." derlerdi. Diğer yandan İslâm'da her müminin namazını en güzel ve temiz görünüş ve giyim içinde kılması sünnet gereğidir. Ayette şöyle buyurulur: "Ey Âdemoğulları! Her mescide gelişte zinetinizi giyin." (el-A'râf, 7/31). Ayet, tavafı ve namaz için mescide gelmeyi kapsar. Başka bir ayette gizli yerlerini örtüp koruyan erkeklerle kadınların Allah'ın affına ve büyük bir mükâfata ulaşacakları belirtilir. (bk. el-Ahzâb, 33/35)

--------------------------------

Forumda din konusu yasak. delil istiyorsanız diyanete ya da cami imamınıza danışmanızı öneririm.. birazdan kan çıkar bu konuda, gerek yok..

Back