Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Bunun Turk olmakla alakasi nedir?Problem de burada iste.
Herseyi sig ve genelleyerek gorme aliskanligi Turklerin en kotu karakter ozelligidir.
Bir olayin altinda yatan gerecekleri gormeden analiz etmeden damga basmak muthis bir otorite sahibi olma firsatidir.
Kendine guveni olmayan insanlarin basvurdugu kolay yontemdir.
Ne yazik ki buray ayazanlarin %90i bu yonteme basvurmaktadir.
Derin dusunmez cogu vatandas. Sig ve basit kategorilere sigdiriverir herseyi.
Problem de burada iste.
Herseyi sig ve genelleyerek gorme aliskanligi Turklerin en kotu karakter ozelligidir.
Bir olayin altinda yatan gerecekleri gormeden analiz etmeden damga basmak muthis bir otorite sahibi olma firsatidir.
Bun
Bunun Turk olmakla alakasi nedir?
Aynen. Her olayi farkli degerlendirmek gerekirken, küçücük bi kesidini dinleyip herkes ayni basmakalıp yorumu yapıyor. Halbuki kendi hayatlarina baksalar, bir hatayi bir insan için affedemezken bir diğeri icin affedebilmislerdir örneğin. Kisiler baska, koşullar başka, yaslar başka, imkanlar başka, her sey başka baskayken hep benzer hep stabil düşünemezsin. Eger dusunebiliosan bitmişsin tukenmissin demektir. Insanlar su gibidir akar değişir surekli ayni kafa yapısında olamazsın olursan yasamiyorsundur.
Benim gördüğüm genelde 20li yaşların başında olan uyeler hep böyle fevri sert acımasız ve çete gibiler :) bağımsız dusunebilmek güzeldir ama cok etkileniyorlar birbirlerinden. Ilk yorum ayarsiz gelince hepsi gaza gelip patir patir girisiyorlar karga sürüsü gibi :)
Ozaman demek istediginiz insanlari irklara gore ayiralim zaten Turkler boyle baskalari boyle diye kesin bir karar verelim kestirip atalim.Herkesi sirf irk veya inanis yuzunden ayni gruba sokamazsiniz.Ya da soyle sorayim size madem sig dusunen biziz neden bu sig insanlarin oldugu yere uye oldunuz?Ne yazik ki diger milletlerle karsilastirma imkani buldugumda beni de soke edecek bir tespitti.
Genelde dogu ulkelerinde olan onyargi ve baskalip dusunme tarzi oldugunu gozlemistim.
Ancak Turklerin kendine ozgu bir kategorize etme, sig dusunme tarzi oldugunu da fark ettim. Cok uzuldum. Cunku kendi basmakalip dusuncelerimin farkina varmam da yillarimi aldi!!!
Diger milletlerde de var sig dusunen var elbette, ancak iyi egitim cok seslilik getiriyor. Fakat mesela bati ulke insaninn hic bir zaman adil dusunecegine inanmam, onlar da cikarci ve kabilesel dusunuurler, beyaz anglosakson protestan dusunce turu gibi.
Gercek hayatta da bu boyledir. Herkes kendi penceresinden bakar hayata ve herkesin kendini ifade etme bicimi farklidir. Burada da boyle.. Evet bazi yorumlar cok agir oluyor hatta hakarete variyor ancak bununda cozumu mevcut K.I.B
Yorumu yapan kadar konuyu acanin niyeti de onemli. Bazen gayet akli basinda yorum yapip yol gosteriyorsun. Konu sahibi seni kaale almiyor bile. Baskalarina cemkirip duruyor. O zaman dusunuyorum bende. Amac reytingli bir konuya sahip olmak mi, derman aramak mi? Bu fikir iki taraf icinde gecerli. Konu acarken yorum yazarken amac uzum yemek mi bagciyi dovmek mi? Onu bir dusunmek gerek.
Mesela su cevabiniz tipik bir genelleme ornegi. yukarida okudugunuzu yanlis anlamissiniz. Turklerin hepsi sig dusunuyor demedim. Turkelere ozgu bir sig dusunme sekli var dedim. Bunu kendi uzerimde de gozlemleyince bir nebze daha acik fikirli oldugumu soyleyebilirim. Lutfen yuksek cozunurlukte dusunun biraz ne dedigimi.Ozaman demek istediginiz insanlari irklara gore ayiralim zaten Turkler boyle baskalari boyle diye kesin bir karar verelim kestirip atalim.Herkesi sirf irk veya inanis yuzunden ayni gruba sokamazsiniz.Ya da soyle sorayim size madem sig dusunen biziz neden bu sig insanlarin oldugu yere uye oldunuz?
Tipik genellemeyi en basta yapan sizdiniz.Ben insanlari ayni kaliba sokmayin derken yaptiginiz genellemeye karsi oldugumu belirttim zaten.Turklerin hepsiyle Turklere ozgu arasinda yedi farki bulup bana anlatir misiniz?Yuksek cozunurlukte dusunuyorum zaten tost makinasindan akil alip yazmiyorum buraya.Bahsettiginiz degisik bakis acilari burda haliyle mevcut.Mevcut oldugu icin acilmis bir konu zaten bu.Mesela su cevabiniz tipik bir genelleme ornegi. yukarida okudugunuzu yanlis anlamissiniz. Turklerin hepsi sig dusunuyor demedim. Turkelere ozgu bir sig dusunme sekli var dedim. Bunu kendi uzerimde de gozlemleyince bir nebze daha acik fikirli oldugumu soyleyebilirim. Lutfen yuksek cozunurlukte dusunun biraz ne dedigimi.
Benim karsilastigim insanlar degisik milletlerden cunku omrumun yarisindan fazlasi yurt disinda gecti. Her milletten onlarca insan tanidim, ve genel bir trend gorebiliyorum, elbette hepsinin ayni oldugunu soyleyemem. Ama bir Pakistanli bana fikrini belirttiginde hep ayni dusunce seklini goruyorum, bir hintli de oyle, Cinli de oyle, Rus da oyle. Fikir dagilimi en fazla olan milletler kendi kendilerini elestirebilen, kutsali da dahil, yonetimi de dahil. Bunlar genelde Kuzey Avrupa ulkeleri, Avustralya ve Japonya'dan gelenler oluyor. Bu ulkelerden tanidiklarim ozgurce kendilerini ifade edebiliyor, degisik bakis acilari getiriyorlar tartismalara.
Lutfen bu kadar cabuk isi "neden buradasin" a getirmeyin. Insnalar haberleserek anlasirlar. Size gore bir yerde insanlar sig ise sig dusunmedigini zannedenler orada durmamali. Tam bir kisir dongu bu bahsettiginiz yontem.
bazen birini yerden yere vurmak onu ipeklere sarmaktan daha iyidiir..siteyi yeni keşfettim çok da sevdim ama anlamadığım bişey var. İnsanlar size bir soru soruyor akıl danışıyor yani o onun kararı sadece yolunu bulmak istiyor. Eleştirmenizi hor görmenizi değil. Ay bu nası olucak e ayıp ama bilmem ne yazın diye değil. Yardımcı olun insanlara bazıları gayet yardımcı cevaplar verirken öbürü yerden yere vuruyor mantıklı mı bu yaptığınız.
Tipik genellemeyi en basta yapan sizdiniz.Ben insanlari ayni kaliba sokmayin derken yaptiginiz genellemeye karsi oldugumu belirttim zaten.Turklerin hepsiyle Turklere ozgu arasinda yedi farki bulup bana anlatir misiniz?Yuksek cozunurlukte dusunuyorum zaten tost makinasindan akil alip yazmiyorum buraya.Bahsettiginiz degisik bakis acilari burda haliyle mevcut.Mevcut oldugu icin acilmis bir konu zaten bu.
Olayi neden burdasina getirmem sizi neden sasirtti?Yalnizca yaptiginiz yoruma dair bir aciklama istemistim.Sig dusunmedigini zannedenler burda durmamali ise bir nebze siz de sig dusunuyorsunuz o halde yaniliyor muyum?
ha sen onyargili ya da yaftaci degilsin simdi, oyle mi?Problem de burada iste.
Birini yerden yere vurmak pozitif elestiri degildir. Siddet dolu bir harekettir. O son noktaya gelmeye gerek yok, yapici elestirici yaparak da anlatilir coguseyler.bazen birini yerden yere vurmak onu ipeklere sarmaktan daha iyidiir..
Tipik genellemeyi en basta yapan sizdiniz.Ben insanlari ayni kaliba sokmayin derken yaptiginiz genellemeye karsi oldugumu belirttim zaten.Turklerin hepsiyle Turklere ozgu arasinda yedi farki bulup bana anlatir misiniz?Yuksek cozunurlukte dusunuyorum zaten tost makinasindan akil alip yazmiyorum buraya.Bahsettiginiz degisik bakis acilari burda haliyle mevcut.Mevcut oldugu icin acilmis bir konu zaten bu.
Olayi neden burdasina getirmem sizi neden sasirtti?Yalnizca yaptiginiz yoruma dair bir aciklama istemistim.Sig dusunmedigini zannedenler burda durmamali ise bir nebze siz de sig dusunuyorsunuz o halde yaniliyor muyum?
Burda trend olusturmaya calismiyo kimse.Fikirbirligi yapmazsak nasil yardimci olabiliriz her kafadan farkli ses cikmasi cesit olusturmaz karisiklik yaratir.Yanlis burda da yanlistir dunyanin obur ucunda da yanlistir.Burda herkesin kendi has karakteri var ve yas araliklari degisebiliyor.Yasadigimiz hayatlar bile farkli.Bakis acilarimiz farkli.Ozgunluk nasil yok?21 yasindayim neyin dogru neyin yanlis oldugunu bilecek yastayim yaptigim yorumlar da kendime ozgudur.Sig dusuncesi olmayan insan da yoktur dunyanin her yerinde.Insnalar ayni kaliba girmez ama, genel bir trend vardir diye belirttim. Mesela on kisilik bir orneklemede 9'u sorduklarima asagi yukari ayni cevap verirse o benim karsilastigim gruba ozgur bir trend'dir. Elbette tum millet oyle dusunuyor diyemem ama, o grup hakkinda bir fikrim olusabilir. Bu fikir yeni bir ornek gelince biraz degisse de bir genel izlenim olarak bende kalabilir. Bunda bir sakinca goremiyorum.
Bahsettigim degisik bakis acilarinin hepsinin mevcut oldugunu nasil iddia edersiniz anlamadim. Ben bir konu altinda genelde fikirbirliginin %80 civarinda oldugunu gozlersem orada cesitlilik yok demektir. Ben gayet de cesitlilik ve ozgunluk eksikligi hissediyorum cevaplarda.
Evet itiraf ediyorum, ben de zaman zaman sig dusunebiliyorum, ilk yurt disinda ciktigimda cok sig dusunuyordum. Ancak buradaki cogu sahis ile aramizdaki fark onlarin da sig dsunebilecigini farketmemeleri ve kendilerine itiraf etmemeleri.
Istediginiz kadar ayristirin.Bir insanin nasil dusunecegine karar veremezsiniz.Turklere ozgu dusunme sistemini de kendi bakis acinizdan bu denli asagi cekemezsiniz.Irk ayrimi yapmadan her dusunceye saygi gostermelisiniz.Kusura bakmayin da neyi dusunecegimize siz karar veremezsiniz.Denilen seyi iyice ayristirarak anlatayim:
Turklere ozgu bir sig dusunme sistemi var, ya da bir trend var. Ancak her Turk bu sig dusunce sistemini kullanmayabilir, azinlik olsalar bile, cok sesli dusunebilir, fakat var oyle bir trend var.
Simdi daha acik oldu mu?
Istediginiz kadar ayristirin.Bir insanin nasil dusunecegine karar veremezsiniz.Turklere ozgu dusunme sistemini de kendi bakis acinizdan bu denli asagi cekemezsiniz.Irk ayrimi yapmadan her dusunceye saygi gostermelisiniz.Kusura bakmayin da neyi dusunecegimize siz karar veremezsiniz.