Ben öğrenciliğimden beri özel ders veriyorum. 12. Senemdeyim şu an. Haliyle bir portföyüm oluştu. Son 5-6 senedir öğrenci aramıyorum, onlar beni buluyorlar.
Beni bu işe uyandıran üniversitedeki hocam oldu. Kızına özel ders vermemi istedi. İlk onunla başladım. O memnun kaldıkça diğer hocalar, tanıdıkları falan geldi. Bir dönem ilan bastırıp duraklara, binalara falan yapıştırdım. Ama işin sırrı çocukla iletişim kurup, bir enerji yakalayıp sıkmadan boğmadan bir şeyler katabilmek ve veliyi memnun etmek.
Ben bir saat diye anlaşırım, bir buçuk saatten önce bitiremem genelde. Çünkü amacım sadece ders vermek okuldaki başarıyı yükseltmek değil, genel kültürlerini yükseltip birlikte geçirdiğimiz zamandan zevk almalarını da sağlamak. Ödev olarak test çözmesini söylemem mesela, yaşına göre bir sonraki derse gündemden bir haber hazırlamasını, bir öykü okumasını, bir şehir ya da ülkenin kültürel, coğrafi özelliklerini araştırmasını falan isterim. Testi zaten ders saatinde çözüyoruz yeterince. Eğitici oyunlar oynarım, şehir bulmaca, başkent bilmece, kelime oyunu falan gibi. Kendilerinin oyun kurmasına izin veririm. Uzun uzun yazdım ama özel ders vermeyi düşündüğün için kafanda canlansın istedim. Böyle vereceksen, becerebileceksen, çocuklarla da iletişimin iyiyse başla gitsin ilanlarla.
Ücret velinin durumuna ve öğretmenin tecrübesine göre değişiyor. Benim genelde 40-75 lira arası ders saatim. Sene başında 15 liraya ders veren bir rakibim çıktı. Çocuklarımı çaldı. Velilerin de işine geldi. Arayıp şu kadara verirsen sana gönderelim yoksa diğerine vericez dediler, buyrun verin dedim. İnanır mısın bir ay sürmedi. Teker teker döküldüler sonradan. Belliydi o işin yürümeyeceği. Sen de 20-25 lira arası başlayabilirsin sanıyorum çevre ve tecrübe edinene kadar.