Naylon poşet'Bir tüketici poşeti satın alıp, ürünleri eve bıraktıktan sonra 'Memnun kalmadım' diyere

İşte bizde bu uygulamalar var gibi ama hala az miktarda ve belli yerlerde var, ülke geneline yayılmadı maalesef, bir de ne yazık ki halkta çevre bilinci tam oturmadı, bırakın her ambalaj için konteyner olmasını, normal çöp konteynerlerini bile kullanmaktan imtina eden insanlar var, her yerde çöpleri yerlere atanlar var ama özellikle yaz mevsimi tatil beldelerinde durum vahim, haberi bile yapıldı denk geldiniz mi bilmem, bu yaz Marmaris resmen tatilci çöpüne boğuldu, yollarda bebek bezleri, içilip atılmış şişeler, kutular, temizlik elemanları resmen harap oldu sezon boyunca.
Yok, burda plajlari, piknik alanlarini pis birakmak cok ayip.. Yeni gelenler, disarliliklar yapiyor bazen, hic hos karsilanmiyor. Zaten Amerikan kulturunde sofradan bile kadin erkek, coluk cocuk herkes kirli tabagiyla, bardagiyla kalkiyor, kalan cope siyrilip bulasik makinasina tabak yerlestirilir, sofradan o sekilde ayrilinir. Kimse pisligini bir baskasina toplatma luksune sahip degil. Gerisi ne kaldiysa ya anne ya baba ya buyuk kardes toplar artik.. Istisnalar var tabii, heryerde oldugu gibi. Ama genel adet, aliskanlik bu sekilde.

Uzun süre önce (daha bu ücretli poşet muhabbeti yokken) Migros'tan geri dönüşümlü plastik çantalardan almıştım bir kaç tane. Çok fazla kullanmamıştım tembellikten ama artık arabada mutlaka 1 tanesini bırakıyorum. Eğer yanıma almamışsam gıcıklığına poşet de almıyorum, arabaya kadar elimde götürüyorum :KK70:

Sorun 25 kr değil. Benim için sorun samimi gelmemesi olayın. Çevreye duyarlılık adı altında böyle bir kanun çıkartıyorsan, gelirini de TEMA Vakfi'na bağışlarsın. Ya da plastik şişe ve kutulara da geri dönüşüm uygulatırsın. Belli noktalar olur, oralara bu atıkları götürürsün, karşılığında ya cüzi miktarda bir ücret ya da ne bileyim mesela çevre temizlik vergisinden indirim alırsın. Bak bakalım o zaman ortalıkta bir tane çöp kalıyor mu!

Kaynak yaratmak gerekiyordu, cuk oturdu. Diyeceğim budur :)

not: eczanelerde de paralı olacakmış, bilginize.

Sırada hangi ütopik fikir var acaba:) hazineyi doldurmak için daha ne vergisi çıkaracaklar merak ediyorum
Nefes alma vergisi?
Bence gayet mantıklı.,

Birer ölçüm cihazı takılır, be kadar nefes alırsan o kadar vergi ödersin.

Karpuz kabuğu mu düşürdüm birinin aklına ne? :KK70:

Ya bugün aklıma şu geldi:Bu poşete 25 kuruş tantanası yapan çoğu insan sigara içip izmaritini yere atıyor muhtemel.Yani duyarlılığı keşke cebimizden para çıkmadan gösterebilsek.

ne poşetmiş arkadaş:KK48: markette aynı ürünleri aldıkları halde, çok çok daha fazla ücret ödemeleriyle bu kadar ilgilenmediler valla:KK53:
Yani bu naylon poşetten böyle direkt para almasalar elektrik faturasına her ay +50 lira plastik poşetten alınan vergi deyip ppv diye kısa bir isim koysalar halkımız bu ne diye ses bile çıkarmayacaktı
Doğrudan para cebinden çıkmayınca anlamıyor bizim insanımız basit mantık kuramayan çok fazla malesef

Aslında her ay herkesin parası direkt kesintisiz maaş olarak yatsa üstüne vergiyi siz yatıracaksınız dense ancak olayı anlarlar
Örneğin asgari ücret 2500 verip nasıl 2020 liraya indiğini gözleriyle görecek

Yani bu naylon poşetten böyle direkt para almasalar elektrik faturasına her ay +50 lira plastik poşetten alınan vergi deyip ppv diye kısa bir isim koysalar halkımız bu ne diye ses bile çıkarmayacaktı
Doğrudan para cebinden çıkmayınca anlamıyor bizim insanımız basit mantık kuramayan çok fazla malesef

Aslında her ay herkesin parası direkt kesintisiz maaş olarak yatsa üstüne vergiyi siz yatıracaksınız dense ancak olayı anlarlar
Örneğin asgari ücret 2500 verip nasıl 2020 liraya indiğini gözleriyle görecek

mesela TRT payını cebinden eliyle versin, bakalım kanala sabah akşam sövmüyor mu:KK48:

Bu yasa para verip poset alin diye degil aslinda, poseti cazip kilmamak. Gayet basarili ama cogu seyde oldugu gibi bundada isin suyunu cikartiyolar. Ab yinornek alirlar ya bazi vatandaslar.. konu kuyruguna basildiginda oyle olmuyo iste. Ab de bir cok ulkede yillardir zaten paraliydi marketlerde. Giyim dukkanlari vs. Ya kagit posete gectiler bi kac yil evvel ya da onlarda parali oldu. Bu kadar abartmayi ancak bizim insanimiz yapardi. Bez canta koyun cantaniza. O da olmuyosa 1-2 ihtiyacin olani alip elinde tasi madem. Zaten buyuk alisverise hazirlikli gidiyosun o yuzden neden sknti olsun?

Çok şık bez çantalar var artık.Şokta da gördüm .Biz yine taşırız da erkekler imkanı yok taşımaz.Ekmekte olmayacak diye biliyordum ,oğlum fırına gitmişti ,orada da almışlar,marketten ekmek alırsanız ücretsiz demiş.:duduk:
Zaten esim posete para veriyo.. bende kiziyorum. Amac uc kurusta degil zatende.. arabalari varsa icine alisveris cantalarindan koysunlar onlarda. Yoksada hazirlikli gidecekler markete

Ve meyveyi koyacagin kese kagidi veya poset ucretsiz.

Ayrica bence plastik siselerede ayni uygulamayi yapsinlar. Mesela 50 kurus ekstra alsinlar ve geri getirildiginde geri iade etsinler o parayi... ama bizim millet dolandiriciligi iyi beceriyo bazen.. eminim paraya donusturmek icin alternatif uretenler olacaktir

Bence çok iyi oldu paralı olmaları. Kesilen Ağaçlar orda burda poşet pislikleri. Alın bez poşetinizi paşa paşa gidin arkadaş.

X