Nasıl birikim yapıyorsunuz?

Aynen öyle söylediklerinin her kelimesine katılıyorum. Annemde yağda tavukta ette asla kısmaz, x markanın eti yarı yarıya ucuz olsun almaz gidip pahalısını alır. Hele ki piyasada bir sürü at eti eşek eti vakası çoğalmışken eti bilindik güvendik markalardan, kasaplardan almak en sağlıklısı.
Ben zaten inanmamıştım konuya, hanımefendinin 200 lira artırması için asgari ücretin en az 4000 falan olması gerekir, ki ailesinden de yemek yardımı alıyormuş zaten.

Uğraşmaya, parmaklarınızı yormaya değmez.
Eşinşn işyerinden erzak yardımı yapılıyormuş düzenli olarak. Temizlik cart curt gereksiz masraflar aylık 400 tutuyor diyor, e bin liraya da fazla diyor. Anlayamadım, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Ekonomiden, mutfak ve ev hesabından anlamadığı ortada.
İnsanları küçümsememeyi, yukarıdan bakmamaya öğrenecekler.
Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.

Her şey ateş pahası. Biz 1 i 3 yaşında çocuk olmak üzere 3 kişilik bir aileyiz. Market alışverişine rahat 1000 lira veriyoruz herhalde. Hiç hesaplamadım. Haziranda tek tek yazıcam valla. Şükür canımızın çektiğini de alır yeriz. Ama 500 lira mutfak masrafı bana da çok az geldi. 500 lira ile güzel dengeli beslenilmez bence

bizlerin zamani daha kotuydu bence. ama bu kadar beklenti yoktu. mesela benim çocukluğumda yokluk demek aclik demekti. babamin issiz kaldigi donem annem bir cuvan un alip sadece onu suyla katik edip doyurmus bizi. yokluk demek odun komur alamamak demekti. kiyafet bayramda bile cogu zaman alinmazdi. abur cubur kirk yilda bir. seker bayramda falan. okul desen ozel okula zenginler bile gitmezdi. asiri zenginler giderdi.

simdi orta gelirli bile sayılamayacak insanlar ozek okula gondermeye calisiyor cocuklari. abur cubur hergun zaten. telefonlar asgari ucretle calisanlar bile en az 2-3 binlik telefon aliyor. bizim zamanimizda giyim gercekten asiri pahaliydi ama bir alinan yillarca bozulmazdi. simdi giyim de herkes alabiliyor.

sebze meyve evet pahalilasti ama her daim bu sebze meyve fiyatlarindan yakiniliyordu. cocuklugumda da hatirliyorum cunku bu muhabbetleri.

gercekci olmak adina yazdim. yoksa sıkıntı yok demiyorum illaki var ama kabul edelim eger eskiyle kiyaslayacaksak eskiden su an yaptigimiz yaşadığımız cogu sey lukstu.

Ama bunlar artık lüx değil olması gerekenler eskiden teknolojide yoktu internette şimdi devir değişti ona göre yorum yapmak lazım yoksa eskiyle kıyasla olmaz bu işler yaşıyor muyuz evet bi şekilde yaşıyoruz

iste eskisi gibi degil dendigi icin yazdim. eskiden benim cocuklugumda daha kotuydu.

Ya sanırım arkadaş tek sefer market alışveirşi 1000 tutuyor diye anladı. Başta ben de öyle anlamış abartılı bulmuştum.

Son 16yildir da kötülemeye devam etti, ediyor bence.
siz siyaset yapiyormussunuz pardon ben anlamamisim. 30 lu yaslarda biri olarak 20-25 yildan oncesinden bahsediyorsunuz sandim. siyaset yapmaya ve alginizi siyaset uzerinden değiştirmeye devam edin.

siz siyaset yapiyormussunuz pardon ben anlamamisim. 30 lu yaslarda biri olarak 20-25 yildan oncesinden bahsediyorsunuz sandim. siyaset yapmaya ve alginizi siyaset uzerinden değiştirmeye devam edin.
38 yaşındayım siyaset yapmadım ama gerçekleri gözardı edemeyiz şimdi ki yaşamla eskisi bir tutulamaz eşit değil çünkü eskiden zaten yoktu şimdi var ama bize gene yok

Geçmiş bu kadar kötü değildi.
Eskiden sebze meyve ucuzdu.Et alamayan sebze meyve yerdi.Yahu şimdi kıytırık marka tavuk şnitzel 20 küsür lira.Sebzeler ateş pahası.
Geçim bu kadar pahalı değildi.
Bu arada tüm teknolojik gelişmeler tüm dünyada oldu sırf bizde değil.
Şu an ambargo yiyen Iranda bile teknoloji var.
Yani gelişmişlik ölçüsü bunlar değildir.
Gelişmişlik ölçüsü toplumun büyük çoğunluğu refah seviyede mi yoksa açlık sınırında mı onunla belli olur.

Halkımızın yüzde 60'ı açlık sınırında şu an.

2012 de maasim yaklasik 2000 dolardi, su an 700 dolarin bile altinda, yani alim gucumuz son 7-8 yilda 1/3 azaldı,
Hayvansal proteinler luks sayilmaya baslandi, ve herkes bunu kabullenmis durumda (ozellikle 30 yaş ve altindakiler) oysa et-balik ve sut urunleri insanin en temel besin maddelerinden, ve bunlari tuketmek en dogal ihtiyac. Beslenme asla luks sayilamaz (bahsettigim kasibeyazda aksam yemegi degil, 4 kisilik bir ailenin haftada en az 3 aksam bir kilo et-balik yemesinden bahsediyorum)
Simdi ikinci algi operasyonu da meyveye karsi yapiliyor, birkac yil sonra meyve yemek de luks sayilacak, meyve yemeden de yasiyoruz biz, meyve zaten şart degil, biz meyve yiyerek mi buyuduk gayet de saglikliyizcilar tureyecek. Bazilari troll mü, yoksa gercekten bu söylediklerine kendileri de inaniyor mu bilmiyorum ama cok iyi bildigim bir sey var ki, asgari ucret insanca yasamak icin temel gida maddelerini almaya bile yetecek seviyede degil.

Et yeme baklagil ye oda protein meyvenin alternatifi ne bilmiyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…