Nakiller sürüyor liseler dolmuyor

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.826
898
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması (TEOG) çerçevesinde liselere yerleştirmede nakil dönemi sürüyor, ancak kontenjanlar dolmuyor.
Sitene Ekle
[xtable]
{tbody}
{tr}
{td} {/td}
{/tr}
{/tbody}
[/xtable]
AYSEL BOZAN YILMAZ

Son olarak 29 Eylül-9 Ekim tarihleri arasında alınan nakil başvurularının sonuçlarına göre Galatasaray, İstanbul, kabataş, İstanbul gibi gözde liseler de dahil, okulların büyük çoğunluğunda boş kontenjan bulunuyor.
Üstelik pek çok lisede puanlar çok düştü. 100 puanın üzerinde düşüşler olmasına rağmen boş kontenjan kalması dikkat çekiyor. Öyle ki İstanbul’daki Kazım İşmen Anadolu Lisesi ilk yerleştirmede 415 puanla öğrenci alırken bu hafta 182 puanlık bir düşüş yaşadı ve 233 puanla öğrenci aldı; 22 kontenjanı da boş kaldı. Yine 459,79 puanlı İstanbul Anadolu Lisesi’nin puanının 307’ye düştüğü görülüyor. Okulda 152 puanlık düşüş yaşanırken, 10 boş kontenjan bulunuyor.
Puanı çok düşen liselerden biri de Ankara’daki Leyla Turgut Anadolu Lisesi. 155 puanlık bir düşüş yaşayan lise 202,76 puanla öğrenci alıyor, 49 boş kontenjanı bulunuyor. Gözde okulların dışında liselerin genelinde puanların çok düştüğü görülüyor.
Milli eğitim Bakanlığı (MEB) Türkiye genelindeki boş kontenjanları açıklamadı, ancak 10 Ekim Cuma gecesi e-Okul üzerinden açıklanan sonuçlara göre bazı liselerdeki boş kontenjanlar şöyle:

fft16_mf4862304.Jpeg

milliyet

Bu nedir ya? Bu öğrencilerin emekleri boşa mı gitti şimdi.Düşünüyorum da ben ne kadar streslenmiştim bu oks döneminde ne kadar ağlamıştım psikolojim bozulmuştu istediğim yeri kazanamama korkusuyla.Ben ağlayım psikolojim bozulsun öbürü de hazıra konsun iyi valla..Hak yemek değil mi şimdi bu?Eğitim sistemi denen bir şey yok ortada yazıklar olsun.

Nerdeyse okullar yarıyıl tatiline girecek çocukları yerleştiremediler.
Kabul etsinler ellerine yüzlerine bulaştırdılar, çocukların kaç haftalık ders kaybıda cabası.
Bozulan psikolojileriniyse hiç hesaba katmıyorum, eğitim ki bir ülkenin ilerlemesinde en büyük rolü oynar, yap-boz tahtasına çevirdiler, temelsiz atılan adımlar böyle sonuçlar doğurur işte.
Olan yine kime oldu? Elbette çocuklara oldu, en güzel zaman benim okuduğum zamanlardı, ben onu bilir onu söylerim 90 sonrası eğitim deneme tahtasına döndü:KK12:

Nerdeyse okullar yarıyıl tatiline girecek çocukları yerleştiremediler.
Kabul etsinler ellerine yüzlerine bulaştırdılar, çocukların kaç haftalık ders kaybıda cabası.
Bozulan psikolojileriniyse hiç hesaba katmıyorum, eğitim ki bir ülkenin ilerlemesinde en büyük rolü oynar, yap-boz tahtasına çevirdiler, temelsiz atılan adımlar böyle sonuçlar doğurur işte.
Olan yine kime oldu? Elbette çocuklara oldu, en güzel zaman benim okuduğum zamanlardı, ben onu bilir onu söylerim 90 sonrası eğitim deneme tahtasına döndü:KK12:
bizdede kredili sistem denediylerdi.:KK45:.şimdi nasıl acaba:KK64:

bizdede kredili sistem denediylerdi.:KK45:.şimdi nasıl acaba:KK64:
Kredili sistem sizlerle başlamıştır zaten, ki o da kötü bir sistemdi, o yüzden diyorum ya 90'lı yıllardan itibaren eğitim deneme tahtasına döndü diye.
Şimdi kredili sistem yok, yanlış bilmiyorsam kredi AÖL-AÖF'de var yalnızca.

Gerçi artık TEOG varki o da berbat görüyoruz işte çocuklar yerleştirilemedi. Eğitimde çocukların becerileri, yönelimleri de hesaba katılmalı, teog falan değil öğrencinin ilk ve orta okul ortalamaları+tercihler ve becerileri göz önünde bulundurularak seçebilecekleri okullar listelenmeli, çocuklar o okullarla görüşür kendilerine en uygun olanı seçerler, böyle olursa severek isteyerek gider ve almak istedikleri eğitimi alırlar.

Ama Milli Eğitim teog yapıyorum, puanın istediğin okulu tutmuyor, hadi bakalım sana meslek lisesi x bölümü veya imam hatip yolu gözüktü derse mutsuz, eğitimi reddeden başarısız öğrenciler topluluğu çıkar ortaya.

Bir öğrencinin severek okula gitmesi, sevdiği bir mesleğe doğru yönelmesi o kadar mühim ki.

Kredili sistem sizlerle başlamıştır zaten, ki o da kötü bir sistemdi, o yüzden diyorum ya 90'lı yıllardan itibaren eğitim deneme tahtasına döndü diye.
Şimdi kredili sistem yok, yanlış bilmiyorsam kredi AÖL-AÖF'de var yalnızca.

Gerçi artık TEOG varki o da berbat görüyoruz işte çocuklar yerleştirilemedi. Eğitimde çocukların becerileri, yönelimleri de hesaba katılmalı, teog falan değil öğrencinin ilk ve orta okul ortalamaları+tercihler ve becerileri göz önünde bulundurularak seçebilecekleri okullar listelenmeli, çocuklar o okullarla görüşür kendilerine en uygun olanı seçerler, böyle olursa severek isteyerek gider ve almak istedikleri eğitimi alırlar.

Ama Milli Eğitim teog yapıyorum, puanın istediğin okulu tutmuyor, hadi bakalım sana meslek lisesi x bölümü veya imam hatip yolu gözüktü derse mutsuz, eğitimi reddeden başarısız öğrenciler topluluğu çıkar ortaya.

Bir öğrencinin severek okula gitmesi, sevdiği bir mesleğe doğru yönelmesi o kadar mühim ki.
inşallah düzelir mune eğtim sistemi kurbanı olmasın artık gençler..insanların evlatlarıyla arası bozuluyor..at yarışı gibi hazırlanıyorlar..anneler babalar çalışmasını istediğinde baskı istemiyorlar..

Bu TEOG mudur nedir,onun bir benzerini de liselerde yapmayı düşünüyorlar.İlköğretimde bile bu kadar soruna yol açtıysa üniversite için hiç düşünemiyorum...
Baştan bozuk sistemin temelini değiştirmeden sınavları değiştirerek ne yapmaya çalışıyorlar onu da anlamıyorum.

Bu TEOG mudur nedir,onun bir benzerini de liselerde yapmayı düşünüyorlar.İlköğretimde bile bu kadar soruna yol açtıysa üniversite için hiç düşünemiyorum...
Baştan bozuk sistemin temelini değiştirmeden sınavları değiştirerek ne yapmaya çalışıyorlar onu da anlamıyorum.
Valla düşüncelerimiz bir, eğitimci değilim bu sebeple her yönüyle ele alıp ahkam kesebilecek konumda değilim ama 12 yıl veli statüsüyle yakından takip ettim sistemi.
TEOG en azından şu an varolan haliyle üniversiteye geçiş için uygulanırsa birçok genç mağdur olacak.
Kaldı ki normalde YGS-LYS uygulamasına da karşıyım çünkü gençlerin hayatı, gelecekleri, seçmek istedikleri meslekleri söz konusu.

Gençler birtakım puanlamalar ve bu puanlamalarla meslek seçimine zorlanıyor ve birçok üniversite öğrencisi sırf bu yüzden istemediği bir bölümü okuyor.
Bugün üniversitelerde bir istatistik yapılsa hatta mezun olanlarda dahil edilse aile faktörü de dahil, sırf bu sınavlar yüzünden pek çoğunun istemediği mesleğe mecbur bırakıldığını görürüz.

Çocukların en azından ilkokul sonrası hangi okula gitmek istediğini sormak gerektiğini düşünenlerdenim, hayatlarını şekillendirme fırsatı verilmeli, ayrıca temeli olmayan bu eğitim sisteminden de vazgeçilmeli, çocuklar her okulda eşit eğitim hakkına sahip olmalı, devlet-özel diye ayırmak yerine tüm eğitim kurumları içi dolu ve aynı eğitimi vermeli, zaten dersleriyle ilgili birçok sınava girip çıkıyorlar bu bile onların üstünde büyük bir baskıyken teog, ygs, lys gibi çocukları yarış atına çeviren, kazanamadıklarında veya istedikleri bölümü tutturamadıklarında mutsuz gençler topluluğu olmalarına neden olmaktansa, okul başarısına odaklanıp kendilerine bir hedef belirlemelerini sağlamak, üniversiteleri 12 yıllık eğitim süresindeki başarı ortalamalarına göre kategorize etmek daha mantıklı.

Bir genç hukuk fakültesinde okumak istiyorsa 12 yıllık başarı puanı İstanbul'da bir hukuk fakültesine uygun değilse atıyorum Bursa'da ya da ne bileyim Konya'da hukuk fakültesine gidebilmeli, bir ön görüşme yapabilir vb.

Birde şu var ki teogla aldın diyelim birde liseden mezun olup üniversiteye henüz gitmemiş olanlar var, onlar hangi yöntemle girecek?

Okul kayıtları hala sürüyor mu:KK57:
Hey maşallah. Millet sınıfıyla kaynaştı, öğretmenlerini tanıdı, derslere başladı hatta herhalde haftaya falan ilk sınavlar başlar. Hala çocukları mı yerleştiriyorlar??

Okul kayıtları hala sürüyor mu:KK57:
Hey maşallah. Millet sınıfıyla kaynaştı, öğretmenlerini tanıdı, derslere başladı hatta herhalde haftaya falan ilk sınavlar başlar. Hala çocukları mı yerleştiriyorlar??
Yerleştiremiyorlar demek daha münasip sanırım:KK14:

herkesin kafası karışık veliler ne yapacağını şaşırdı.benim oğlum virgülden sonrası ile ilk tercihi kaçırdı.eski sisteme göre orada 1. yedek olması gerekirdi.açıkçası bende öyle düşünmüştüm.3 dönemdir üst tercihe nakil istedik.1.hafta455 2.hafta 462 3.hafta 471 puan ile öğrenci aldı.bahsettiğim lisenin taban puanı 449.demekki insanlar zaten orayı ilk tercihe yazsa idi girerdi.bu sistemde iki lise arasında sürekli yer değişimi oluyor.insanlar kararsız.nekil yapıp tekrar eski okuluna geri nakil olan bile var.bende artık yazılılara 15 gün var diyerek üst tercihten vazgeçtim.çünkü çocuğum bi türlü adapte olamıyordu.gidersem kalırsam diyerek.

beceremediklerini kabul etmedikleri gibi liselerede bu sistemi getirecekler, üni. ye girişler hepten kaos olcak, ısrarlılar yani bu konu da nedense, yanlış üstüne yanlış

Şaka gibiler,2 aydır yerleştirme yapılıyor dolu açıkta öğrenci var ama doluda boş kontenjan var.
Herkes bıktı,bıraktı peşini.
Bu kadar beceriksiz olunmaz.

Back
X