Mutfakta pratik olabilmek için

Neko Nyan

Üye
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2019
173
276
23
Merhaba kızlar. İlk defa başlık açıyorum. Umarım yanlış yere açmamışımdır. Ben elimin lezzetine güveniyorum. Yaptığım şeylerin tadı güzeldir ama biraz yavaşım. Neredeyse 22 yaşında olacağım, mutfakta o kadar zaman geçirmedim. Acaba geçirdiğim zaman arttıkça hızlanır mıyım? Bir de mutfağı biraz dağıtıyorum galiba, ilk başta her şey güzel bir şekilde ilerlerken sonra bir bakıyorum işler karışmış, en son dağınık bir mutfakla karşılaşıyorum. Çok dağınık çalışmayım dediğimde ise daha da uzun sürüyor mutfakta geçirdiğim süre. Ne yapabilirim? :(

Zamanla alışırsın dağınıklık sıralı çalışmadığın için olur mesela pilav yaparken önce pirinci yıka sonra şehriyeyi kavur pirinci tencereye koy geri kalan malzemeleri yıka kaldır ardından yapacağın yemekleri yap yani sıraya koyarsan yapacaklarını malzemeleri önceden ayarlarsan dağılmaz mutfak birden hazırlıksız başlarsan dağılır ortalık

Zamanla oturur. İnsanlar beni 24 yaşımdan önce ağırkanlı uyuşuk bilirdi şimdi 26’yım inanmıyorlar o kadar kısa sürede yaptığıma. Zamanla prstik yaptıkça oturur.

Zamanla alışırsın dağınıklık sıralı çalışmadığın için olur mesela pilav yaparken önce pirinci yıka sonra şehriyeyi kavur pirinci tencereye koy geri kalan malzemeleri yıka kaldır ardından yapacağın yemekleri yap yani sıraya koyarsan yapacaklarını malzemeleri önceden ayarlarsan dağılmaz mutfak birden hazırlıksız başlarsan dağılır ortalık
Evet, pek sıralı yapmıyorum. O an düşünüyorum şimdi ne yapsam diye. Çok teşekkürler.

İçimi rahatlattı bu. O zaman daha çok mutfağa giriyorum! Çok teşekkürler.
Yemek yapmanın matematiğini öğren mesela hamurun mayalanması, turşu vb diğer fermentasyon olayları mucize gibi çok zevkli öğrenmek ve yapmak.

Kaliteli malzeme yemeği daha da güzelleştiriyor, tereyap salça sıvıyağ baz’ın kaliteli olması şart :)

Temiz ve dağınık kalma konusunda şunu diyebilirim bazısı çok yemek kaşığı kullanır mesela yemeğe bir salça koy hop bir kaşık gitti, yemeğe tereyağ koy hop bir kaşık gitti, kasete yoğurt al ee bütün kaşıklar kirlendi. Ben mümkün olduğunca tatlı kaşığı kullanmaya özen gösteriyorum ve kullandığım şeyi hemen makinaya atmaktansa yağsız ise durulayıp kenara bırakıyorum. Birkaç kez kullanılmış oluyor ortalık çok dağılmıyor. Gibi gibi.

Yemek yapmanın matematiğini öğren mesela hamurun mayalanması, turşu vb diğer fermentasyon olayları mucize gibi çok zevkli öğrenmek ve yapmak.

Kaliteli malzeme yemeği daha da güzelleştiriyor, tereyap salça sıvıyağ baz’ın kaliteli olması şart :)

Temiz ve dağınık kalma konusunda şunu diyebilirim bazısı çok yemek kaşığı kullanır mesela yemeğe bir salça koy hop bir kaşık gitti, yemeğe tereyağ koy hop bir kaşık gitti, kasete yoğurt al ee bütün kaşıklar kirlendi. Ben mümkün olduğunca tatlı kaşığı kullanmaya özen gösteriyorum ve kullandığım şeyi hemen makinaya atmaktansa yağsız ise durulayıp kenara bırakıyorum. Birkaç kez kullanılmış oluyor ortalık çok dağılmıyor. Gibi gibi.

Yağsızsa eğer ben de o şekilde kullanılıyorum. Yoğurt alıp daha sonrasında su altında tutarak salça almak gibi.

Ben de zaten sağlıklı şeylere meraklıyım. Çoğu şeyi de evde kendim yapmak istiyorum. Şimdilik yoğurtla başladım. Daha sonra ekmek, turşu vb. bu şekilde ilerlemeyi düşünüyorum.

27 yıllık ev hanımıyım tecrübelerim doğrultusunda birşeyler aktarabilirim.😊 Önce mutfakta bulaşık bırakma sonra neler yapacağına karar ver ve sadece yapacaklarını tezgah üzerinde bırak kullandığın her ürünü hemen yerine kaldır evye içinde bulaşık bırakma hemen makineye yerleştir yemek işi bitince ocağı hemen sil bunları eğer kural olarak kesin yaparsan dağılmaz pazardan marketten alınanları dolaba hemen yerleştir baklagiller i taze ürünleri bir grup olarak yerleştir bu mutfakta sana zaman kazandırır

Senin yasinda bende hic birsey bilmiyordum nerdeyse.. cunku ya okuyordum ya calisiyordum vaktim olmuyordu. Evlenincede ogrenmedim cogu seyi aslen... ama cocuklarim olunca onlar yesin diye hamur islerini yemekleri ogrendim. Halada hamur isi yapmak bana daha kolay geliyor 2 cesit yemek yapmaktan. Eskiden mesela bi misafir menusune saatlerimi harcarken simdi gercekten cok kisa surede yapiyorum. Menuyede bagli tabii ama heleki onceden belirlediysem menumu mesela daha kolay.

Simdi recelini kendi yapan her turlu hamur isini, baklavasini boregini kendi acan biriyim.. ve isin dogrusu herseyin puf noktasi var ve yapa yapa ogreniyorsun. Hemen ilk seferde mukemmel lezzeti ve kivami yakalayamazsin... ama zamanla olur. Pes etmek yok

Back
X