Mutfağın en güzel kokularından biri, bence un helvası yapılırken yükselir. Çocukluğumdan beri ne zaman bu koku evin içine yayılsa, hep bir huzur ve mutluluk hissederim. Az malzemeyle, bolca sevgiyle hazırlanan bu tarif; kimi zaman bir hatıranın tadı, kimi zaman da sevdiklerinizle paylaşılan sıcacık bir mutluluk olur.
Vee benim 3 yaşında ki oğlum,Ege'm bayılıyor un helvasına.İlk Anneannesi yaptığından beri sık sık bize helva yaptırır oldu .Önce annemden istiyordu ,o gidince dün benden istedi. Ben de hazır ona yapmışken mutfağımada eklemek istedim.Haa bu arada dondurmayla yemeyi seviyor
İşte buda benim un helvası tarifim:
Malzemeler:
-1 su bardağı un
-125 gram tereyağı (isteğe göre yarısına kadar sıvı yağ da eklenebilir)
-1 su bardağı toz şeker
-1,5 su bardağı su
Yapılışı:
1. Şerbet Hazırlığı:
Bir kaba 1,5 su bardağı su ve 1 su bardağı şekeri koyup karıştırıyoruz. Şeker eriyene kadar karıştırmak yeterli kaynatmaya gerek yok. Kenarda beklesin.
2. Unu Kavurma:
Tereyağını derin ve geniş bir tencerede eritiyoruz. Yağ tamamen eridikten sonra unu ekliyoruz.
Kısık ateşte, sürekli karıştırarak, unun rengi koyu altın kahverengi olana kadar kavuruyoruz. Bu işlem sabır ister, yaklaşık 20-25 dakika sürebilir.
Unun mis gibi kokusu çıkınca ve rengi döndüğünde kavurma işlemi tamamdır.
3. Şerbetin Eklenmesi:
Hazırladığımız şekerli suyu, kavrulan unun üzerine yavaş yavaş ekliyoruz. Dikkat edin, bu aşamada karışım çok sıcak olduğu için sıçrayabilir.
Şerbeti ekledikten sonra hızlıca karıştırarak helvanın toparlanmasını sağlıyoruz.
4. Dinlendirme ve Servis:
Helva toparlandıktan sonra ocaktan alıyoruz. Üzerini kapatıp 5-10 dakika dinlendiriyoruz.
Kaşıkla ya da şekilli kalıplarla tabaklara paylaştırıp sıcak veya ılık servis yapıyoruz..
Eğer ceviz, fındık, fıstık gibi eklemek isterseniz, un kavrulmaya yakın eklemeniz yeterli.
Afiyet olsun!