Diziyi dün seyrettim ama dizide o dönemle ilgili bir kaç hata var Osmanlı tarihini iyi bilirim ama osmanlı yapısınıda,yaşam tarzlarınıda,yönetim yapısınıda desteklemem.Bildiğim kadarıyla harem osmanlıya 1540 da geliyor,kanuni ise 1520 lerde yaşamış bir padişah burda bir çelişki var.Birde dizide dikkatimi çeken şey haremin sadece kadınların bulunduğu ve padişaha kadınlık yapmak için kurulmuş bir saray bölümü olarak gösteriliyor buda yanlış çünkü o bölüm topkapı sarayında cariyelerin bulunduğu,padişahın ailesiyle vakit geçirdiği çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir yer.Osmanlı’da harem herkesin giremediği bir ortamdı. Sözcük olarak harem dokunulmaz, kutsal anlamına gelir. Bilinenin aksine Osmanlı’da Harem-i Humayun devlet adamları yetiştiren Enderun mekteplerine paralel bir kurumdu… Kesinlikle, cinselliğin ayyuka çıktığı, padişahın canı çektiğinde içinden kadın seçip beraber olduğu bir yer değildi. Buradaki kadınlar, Osmanlı’nın en üst kültür grubunu temsil ederdi. Bazı çevrelerde harem kavramına cinsel ve egzotik benzetmelerin yapılmasının nedeni 17 ve 18’inci yüzyıllarda Batı’nın bu kuruma cinsel içerikli yakıştırmalar yapmış olmasıdır. Buda insanları harem hakkında olumsuz düşündürüyor.
Harem’deki yaş ortalaması, oryantalist hayallerde olduğu gibi 15-16 değil, 60’ın üzerindeydi. Harem, Osmanlı’da padişahın ailesi anlamına gelirdi. Yani, padişahın mahrem kısmıdır. Padişah öldükten sonra da ailesi haremde yaşamaya devam ederdi. Harem’de bulunan bütün kadınlar padişahın cinselliği için tutulmadıkları gibi, buradaki kızlara her konuda uzun soluklu eğitim verilirdi. Din hocaları da öğretmenler de gelir haremde ders verirlerdi. Padişah da güzel ve bilgili bu kızlardan bazılarını devlet adamları ile evlendirirdi.Sonra dikkatimi çeken diğer nokta hareme gelen kadınlar cariye olarak nitelendirilir,hiç bir zaman köle sıfatını almazlarki Türk tarihinde hiç bir dönemde kölelik olmamıştır dikkat ederseniz dün valide sultan "rus köle" diye hitab ediyordu.