aksam icim parcalandi cihangir nasil vefat etti hani abisi mustafanin mezar basinda bulunmustu huri kizi aldi goturdu cennete mahidevran niye gizukmedi bu bolmumde suleyman kildigi namaz ne namaziydi aklma gelmedi adi
vicdan rahatlatma namazıdır
yeni fragmanı izledim kızlar...daha cenazede beyazıt ve selim birbirine düşüyorlar..
mustafanın eşi mihrünisa hürreme güzel laf giydiriyor.beyazıd huricihan'a nikah kıyıyor ve bu pek iyi olmuyor.fatma sultan ve kocası selimin tarafına geçiyor planlarını algılayamadım.selim ve beyazıd kapışıyorlar,dövüşüyorlar...
entrika,entirika,entirika...
kadınlar bitirmiş koskoca imparatorluğu...
bu daha başlangıç..tarihi okudukça algılıyorum bende..yanlışım varsa bilenler düzeltsin lütfen..
hürremin bu kadar anılması sadece şehzade mustafa değil..
hürremden önce ve hürremden sonra bir çok değişiklik olmuş..mesela hürremin oğlu selim tahta geçtiğinde önceki padişahlara göre çok rahat bir dönem geçirmiş nurbanu da söz sahibi olmuş rahat dönem geçirmiş,onlarda sonra ki dönemde yine sultanlarımız devlet işlerine bire bir burunlarını sokup müdahele edebilmişler.bunların başlangıcı hep hürrem olmuş.sebep olmuşmu bilemiyorum ama okuduğun zaman kıyaslama yaptığım zaman bir hürrem öncesi -sonrası var yani...
evet hürrem başlatmış bunu
selim yerine daha yetenekli ve bilgili mustafa gelse imparatoluk böyle çöküş sürecine girmeyecekti belki de..
iyi de selim yönetimi zaten sokulluya bıraktı ve o çok iyi bi şekilde yönetti
3 padişaha sadrazamlık yaptı adam selimden sonra da devam etti yani
o öldükten sonra duraklamaya girildi
iyi ama şöyle ki
selim devlet işlerinden anlamayan, yeteneksiz,zevki sefaya düşkün bi padişahtı..bu nedenledir ki sokullunun gölgesinde kaldı..
onun yerine devletin selameti için mustafa gelseydi koskoca imparatorluk çöküş sürecine girmeyecekti..
yani benim söylediğim de bu doğrultuda...
ben de çöküşe girme sebebi bu değil demek istedim yani tarihle ilgili olduğum için buna bakmıştım dizidekiyle aynı doğrultuda mı diye alakası yok çok fazla ama romanlardan filan okumak ta çok sağlıklı değil çok kaynak okumak karşılaştırmak gerekiyo
çünkü çoğunluğu yabancıların anlattığı doğru olduğu düşünülmeyen bilgiler var
selim sanata sefaya vs daha düşkün biriymiş devlet işleriyle çok ilgili değilmiş ama dizide yansıltıldığı gibi de çok yeteneksiz değilmiş
sonuçta tüm şehzadeler çok iyi bi eğitm alıyolarmış ve 8 yıl gibi kısa bi süre tahtta kalmış
ama selim zaten yönetimi sokullu gibi çok iyi yöneten bi sadrazama bırakmış yani işin ehli birine bırakmış
tarihte zaten selim değil sokullu mehmet paşa dönemi diye alınıyo
ve tarihe bakarsanız devletin yükselişi o dönemde de devam etti ve pek ok şey yapıldı onun ölümüyle birlikte düzen bozuldu
yani öyle bi sadrazam da olmasa haklısınız diycem ama karşıda çok yetenekli bi devlet adamı var zaten
osmanlının çöküşü çok sonraları başlıyo duraklama gerileme sonra çöküş bu da pozitif bilimlere önem verilmemesi baş sebeplerden
ve mustafa gelse nasıl olurdu hiçbirimiz de bilemeyiz o gelenekçi biriymiş çünkü ve devlet zaten doğal sınırlarına hemen hemen ulaşmış artık coğrafi keşiflerden dolayı dünya farklı bi yere gitmiş bilim teknik konularına önem verilmesi gerekiyormuş kanuni bu sebepten onu tahta hiç düşünmemiş mehmeti düşünüyomuş ve çok seviyomuş
bunu ilber ortaylı anlatmıştı sebep olarak
yani ben mustafa da gelse duraklamanın kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum kısacası
ilk zamanlardaki derken ibni sina zamanlarından bahsediyorum..zaten rönesans ve reform ile avrupa ileri giderken bizde çok fazla bi yenilik olmadı... bu da mı doğru değil
öğreneyim:)
rönesansı istanbulun fethi sonucu batıya giden bilim adamları başlattı
rönesansta zaten osmanlı avrupadan ileri durumdaydı ve gelişmeleri takip etmedi yararlanma ihtiyacı duymadı
bilim sanat edebiyat alanlarında geri kaldı
reform hareketleri kanuni döneminde takip edildi ve hristiyan birliğini bozmak ve avrupada ilerleyişi hızlandırmak için desteklendi
yoksa zaten osmanlıda hoşgörülü yönetim anlayışı olduğu için reformdan olumsuz etkilenmemişti önemli olan geleceği görebilmek burda bence şimdi etkilemedi belki ama gelecekte neler olacağını görmek önemliydi
duraklama döneminde kötü gidişata dur demek için ıslahatlar yapıldı ama batı örnek alınmadı
osmanlı kendini hala üstün görüyodu zaten batıdan o dönemlerde ama ıslahatlar baskı ve şiddet yoluyla yapıldı ve kişilere bağlı kaldı devlet politikası haline gelmedi ayrıca köklü çözümler yoktu yüzeyseldi herşey
medreselerden pozitif bilimler kaldırılınca iyice çağın gerisinde kalındı
18.yyda ıslahatlar batı yönünde ıslahatlar başladı en köklü değişiklikler 3.selim zamanında yapıldı ama yeniçeriler onu da tahtan indirdi
yani yeniçeriler yeniliklerin önünde büyük engeldi en son 2. mahmut kaldırabildi dağılma döneminde
o dönemde pek çok ıslahat yapıldı içişlerine karışılmasını önlemek için
fransız ihtilali sonucu milliyetçilik akımları osmanlı için büyük tehlikeydi
ıslahatlarla azınlıklara müslümanlardan daha fazla haklar verildi ama devletten kopma önlenemedi
zaten coğrafi keşifler osmanlının ekonomisini bozdu pek çok olumsuz etki yarattı
sanayi devrimine de geçemedi
jeopolitik konumu nedeniyle osmanlı topraklarının önemi arttı
ekonumi iyice bozuldu sonrası malum zaten