Muhteşem Yüzyıl -Kösem Star TV

Mahfiruz Hatice Valide Sultan (c. 1590 - 26 Ekim 1620, İstanbul), Osmanlı Padişahı II. Osman'ın annesi ve Sultan I. Ahmed'in ilk gözdesidir. Ilk adi Hatice'dir ve Saray'a geldiğinde diğer adi Mahfiruz oldu.Kösem Sultan saraya geldiğinde gözden düştü.

1590'da Kuzey Kafkasya'da dünyaya geldi. Babası Çerkes-Kabardey'lerin Kral Hanedanına mensup olan Prens Alkas Çerkassky'dir. Büyük dedesi Prens Çerkes Bitu Mustafa Paşa Çerkassky, Sultan I. Süleyman'ın eşi Mahidevran Sultan'ın yeğeninin torunlarıdır. Kız kardeşi Şahincan Hatun'dur ve daha sonraAbaza Mehmed Paşa ile evlendirilmiştir.

Saraya Geliş

Henüz çocuk yaşta 1601 yılında Saray'ın Kahyası olan Servazat Hatun tarafından Saray'a alınıp özel tahsil ve terbiye edilmiştir. Çerkes olan Handan Sultan'ın beğenini kazandığından genç Padişah Sultan I. Ahmed ile Şubat 1604 tarihinde evlendirilmiştir.

Kasım 1604'da Sultan I. Ahmed'den en büyük çocuğu II. Osman'ın annesi olmuştur. Böylece I. Ahmed'ın harem'deki başhasekisi olmuştur. I. Ahmed'in babaannesi olan Safiye Sultan'ın Eski Saray'a gönderilmesi ve Handan Sultan'ın genç ölümüyle Harem'deki en kuddretli kadin oldu.

Doğumları

Mahfiruz Hatice Sultan II. Osman'ın yani sira Şehzade Mehmed, Hatice Sultan, Şehzade Bayezid'ı ve Şehzade Hüseyinı dünyaya getirmiştir. Bunlardan Hatice Sultan ve Şehzade Hüseyin küçük yaşta vefat etdiler. Mahfiruz özelikle Şehzade Osman'ın yetişmesi için çok titiz davrandı. Osman iyi bir terbiye ve tahsil gördü. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca gibi doğu ve batı dillerini klâsiklerinden tercüme yapabilecek kadar güzel öğrendi.

Kösem Sultanla rekabet başlaması

Rum kökenli olan Kösem Sultan saraya geldikten sonra Mahfiruz Suzden düştü. Mahfiruz ve Kösem Sultanların arasında 1607 yılında ağır bir kavga gerçekleşmiştir, Celal Temrukoğlu'nun Anılarından: Bir merasim sırasında Kösem gidip Baş Haseki Mahfiruz'un yerine oturunca buda pek fena hiddetlenip: >Pis Köle, kalk yerimden!< diye bağırınca Kösem de >Buranın başı benim sen değilsin!< demiş. Mahfiruz'da sinirle hizmetçilerin elinde tuttuğu ve içinde Şerbet bulunan Sürahiyi Kösem'in başından aşağı döküp saçından çekip yerinden kaldırmış. Sultan Ahmet hadiseden haberdar olunca her iki zevcesini de azarlayıp iyi geçinmelerini emretmiş. Venedik Elçisi Simone Contarini olayı şöyle anlatır,Sultan'ın Rum karısı Şehzade Osman'ın annesi Çerkes Kadın'a hakaret etmiş, buda onu tokatlayıp haddini bildirmiş. Sultan olaydan haber alınca çok kızmış ve her iki karısına bağırmış. Zaten Saray'da bu iki kadın'ın rekabeti her yerde konuşuluyor. Duyduğumuza göre Sultan'ın mağrur Çerkes karısı kocasının köle olan Rum Kadına rağbet etmesine çok kızıyormuş.

Valide Sultanlik Dönemi

I. Ahmed 21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece 1617 yılında vefat etti ve oğlu Osman daha küçük yaşta olmasi neticeden I. Mustafa tahta otturdu. I. Mustafa devlet meseleleri ile ilgilenmediğini ifade ederek saltanatı kabul etmediyse de bu hal, devlet erkânı tarafından göz önüne alınmadı. Ancak gerçekten I. Mustafa devlet işleri ile ilgilenmeyip, devlet işlerini ehline teslim etmek istedi. Nitekim tahta çıktıktan 96 gün sonra 26 Şubat 1618 günü tahttan indirildi. Genç Osman'ın 1618'de 14 yaşındayken tahta geçmesi üzerine Valide Sultan oldu. Kendisine Devletlu İsmetlu Mâh-Firûze Hadice Valide Sultan Ahiyât üs-Şan Hazretleri unvanıyla hitap edilirdi. Mahfiruz'ın etkisiyle Kösem Sultan Eski Saray'a gönderildi.

Ölümü ve sonrası

1620'de oğlunun saltanatı sırasında öldü. Bir yıl sonra oğlu Şehzade Mehmed büyük ağabeyi Osman tarafından boğduruldu, fakat Osman'da tahttan indirilerek Valide Sultan olanHalime Sultan ile Sadrazam olan Kara Davut Paşa'nın etkisiyle feci öldürüldü. Kardeşı Şahincan Hatun'un sürgün'den sonra Mahfiruz'un diğer oğlu Şehzade Bayezid Kösem Sultan'ın eline düştü ve 1635 senesinde IV. Murad'ın emriyle boğduruldu.

Çocukları

· II. Osman (3 Kasım 1604 - 20 Mayıs 1622) - 16. Osmanlı padişahı ve 95. İslam halifesi.

· Şehzade Mehmed (3 Ağustos 1605 - 12 Nisan 1621) - II. Osman tarafından boğduruldu.

· Hatice Sultan (1608 - 1610) - küçük yaşta vefat etti.

· Şehzade Bayezid (1 Aralık 1612- 27 Temmuz 1635) - IV. Murad tarafından boğduruldu.

· Şehzade Hüseyin (1613 - 1617) - henüz dört yaşinda vefat etti.

HÜMAŞAH SULTAN KİMDİR?

Hümaşah Ayşe Sultan 1570,1605 yılları arasında yaşadı. Osmanlı Padişahı 3. Murad ve Safiye Sultan'ın ilk kızlarıdır. Osmanlı paşaları Damat İbrahim Paşa'nın, Yemişçi Hasan Paşa'nın ve Güzelce Mahmud Paşa'nın zevcesi idi.

HÜMAŞAH NE DEMEK? HÜMAŞAH İSMİNİN ANLAMI?

Hüma ismi Farsça kökenli olup ‘başına konduğu kimseye mutluluk getirdiğine inanılan devlet kuşu, talih kuşu’ ile ‘mutluluk ve saadet’ gibi anlamlara gelir.

HÜMAŞAH SULTAN 4 YAŞINDA SARAYDA

1570 yılında III. Murad ve Safiye Sultan'ın III. Mehmed'den sonraki ilk çocuğu olarak Manisa Sarayı'nda dünyaya geldi ve 15 Aralık 1574 yılında henüz dört yaşındayken dedesi II. Selim'in vefatı üzerine, babası III. Murad tahta çıktı ve Hümaşah Ayşe Sultan ailesi ile birlikte İstanbul'a Topkapı Sarayı'na taşındı. Annesi ve babası tarafından iyi bir eğitim aldı ve 1583 yılında babaannesi Nurbanu Sultan'ın vefat ile onun gücünü annesi aldı.

HÜMAŞAH SULTAN KİMİNLE EVLİYDİ?

Haremin gerçek kurucusu kabul edilebilecek III. Murad, annesinin ölümünden sonra bir süre Eski Saray’da ikamet ederek Mimar Sinan’a Topkapı Sarayı’nı onartmış; Kasr-ı şerif’i (III.Murad Odası) ve Harem hamamını yaptırmıştır. Padişah, Ağustos 1585 yılında başhasekisi Safiye Sultan, hasekileri Mihriban, Nazperver, Şahhuban, Fahriye, has odalıkları ve çocukları ile yeni Hareme taşınmış, Hümaşah Ayşe Sultan’ın Vezir İbrahim Paşa ile evlenmesi münasebetiyle de Mayıs 1586 yılında bu haremde ilk kez görkemli bir düğün yapılmıştır.

Hediye bohça ve sandıklarından çıkan cevahir işlemeli istefanlar, elmas, yakut, lal ve zümrüt işli levhler, bilezikler, duvak ve çizmeler İstanbul şekerlemecilerinin hünerlerini yansıtan şekerleme sepetleri ve tepsileri, Harem halkı için diktirilen üç bin hilat, bu düğün vesilesi ile Hareme akan zenginliği düşündürür. Bu evlilikten sonra Hümaşah Ayşe Sultan ve İbrahim Paşa güç kazandılar.

HÜMAŞAH SULTAN NEDEN İDAM EDİLMEDİ?

Hümaşah Ayşe Sultan babasının en sevdiği kızı idi. Bunun için iki nedeni var: annesi Safiye Sultan olması, ikincisi ise III. Murat'ın ilk kızı olması. 1595 yılında babası vefat etti ve yerine kardeși Mehmed tahta geçti. Hümaşah Ayşe Sultan çok şanslıydı; çünkü erkek olmadığı için idam edilmedi.

III. Mehmed tarafından çok sevilmiş ve zevcesi 1596 yılında ilk kez Veziriazam olduktan sonra iktidar yolu açılmıştı, ancak Hümaşah Ayşe Sultan siyasetle çok ilgilenmedi ve entriklarin içinde bulunmadı. 1601 yılında İbrahim Paşa vefat etti ve Hümaşah Ayşe Sultan yeni Vezirazam Yemişci Hasan Paşa'yla evlendi. Bu evlilikten 1603'de bir erkek çocukları dünyaya geldi. 1603 yılında Yemişçi Hasan Paşa'nın idamından sonra Güzelce Mahmud Paşa ile evlendirildi.

HÜMAŞAH SULTAN NASIL ÖLDÜ?

Güzelce Mahmud Paşa ile evliyken 15 Mayıs 1605 yılında henüz 35 yaşındayken annesinden önce vefat etti. Kardeşi III Mehmed'in türbesine defnedilmiştir.

Ayşe Sultan'dan doğmuş olan tek bilinen çocuk Sultanzade Mehmet Paşadır. O 1603 yılında İstanbul'da doğdu ve annesi Sultan olduğu için Sultanzade ünvanı aldı.

MUHTEŞEM YÜZYIL KÖSEM: HÜMAŞAH SULTAN

Yapımını TIMS Productions’ın, yapımcılığını Timur Savcı’nın yaptığı‪ ‎Muhteşem Yüzyıl Kösem’e başarılı oyuncu Vildan Atasever de katılıyor. Vildan Atasever, Safiye Sultan’ın kızı Hümaşah Sultan’ı canlandıracak.

Mısır’da yaşayan ve yıllar önce payitahttan giden Hümaşah Sultan, annesi Safiye Sultan’ı aratmayan zekası ve hırsıyla biliniyor. Bu nedenle Hümaşah Sultan’ın payitahtta kimlere yakın olacağı, nasıl hesaplar içerisinde yer alacağı merakla bekleniyor.

Hümaşah Sultan’ın ne yapacağını en çok merak edenlerden biri de annesi Safiye Sultan. Çünkü onun, bir piyon olmayacağını biliyor.
Üçüncü kez anne-kızı oynuyorlar.

Öte yandan Vildan Atasever ve Hülya Avşar üçüncü kez anne ve kızı rolünde. Daha önce 2005 yılında İki Genç Kız filmi ve Kadın İsterse dizisinde anne ve kızı canlandıran ikili, Muhteşem Yüzyıl Kösem’de de bu rolleriyle izleyici karşısına çıkacak

Ya Derviş'i nasıl öldürürler ya Game of Thrones'da Eddard Stark ölünce böyle şok olmuş üzülmüştüm en son

Ya Derviş'i nasıl öldürürler ya Game of Thrones'da Eddard Stark ölünce böyle şok olmuş üzülmüştüm en son
Acikcasi Ned Stark ve Dervis pasa kiyasina sasirdim. Ned Stark. Oyunculuk. Ve bizim uber tonlamali Dervisimiz!

Derviş iyi ki diziden çikti. "Hünk-ar-im ben size aslaaaa ih-ane et-mem" tonlamalari mimikleri cok asiriydi dedigim gibi. Oyunculugu yoruyordu izleyiciyi.

Dervisin basina gelen keske koseminde gelse. 1 dervis 2 kosem. Al birini vur otekine. Oyunculuk yok. Az once izledim safiye sultan "olum emrini verdigin kiz kardesindi bebegim" diyor. Zerre mimik yok. "Ufff oyle mi ya" ifadesi. Sasirmamaya,hayret etmemeye, oynamamaya yemin etmis sanki. Dervisin hazin sonu insallah Berencige de olur da dizi rahat bi nefes alir.

Derviş'in oyunculuğunu çok beğeniyordum, ölüm anında ben de öyle aşırı bir tepki verebilirdim, Ned Stark ve Derviş karakterini çok sevdiğim için kıyasladım ki dediğim gibi Derviş'in oyunculuğu da çok iyi. Beren Saat hayranı olmama rağmen beğenemiyorum taşıyamadı sultan rolünü çok kasıntı geliyor, düzelecek diye bekliyorum Kösem torununun padişahlık döneminde bile saraydaki en güçlü kişiydi ölmesini beklersen zor, keza dizi Kösem üzerine kurulu

Evet ben de bu yuzden sasirdim. Dizilerdeki karakterleri oyunculuklarina gore seviyoruz. Ned Stark? Devis? :) Gercekten bu kadar uber mimikler uber tonlamalara "iyi oyunculuk" demenize sasirdim. Hala saskinim. Dervis pasa edasiyla gozlerim saskinliktan retinasini yirtacak hatta.

Bi pasayi safiye sultanin oyunuyla olduruldu iftirasinda "ha gayret ne olur gitsin" diye kendi kendime soylendigimi bilirim. Oldugunde de derin bi "ohh" cektigimi. Cunku gercekten yordu izleyicileri. Herneyse algi algidir elbette. Zevkler algilar renkler tartisilamiyor.

Ve bunun yaninda elbet kosem sultanin kudretli bir sultan oldugunu, uzun sure bu dizide var olabilecegini anlamamak bilmemek olanaksiz. Herkes gibi bende farkindayim bu durumu

Beren yaslandirilip Meryem gibi yollanabilir. Cok da guzel olur. Ikinci derin ohh"u cekeriz.

kösem sultan 12 çocuk doğurmuş maşallah dün vikibetine baktım kızı Ayşe 6 yaşında nişanlamış şuan Ahmet sultan kaç yaşında oluyor

Murat öldü artık bakalım İbrahim bölümü nasıl yansitilacak.aslinda ben Murat'ı daha haklı gördüm koseme karşı.sinirimi bozuyor kosem

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…