Mozaik embriyo

Herkese merhaba,
Mozaik bebegimi malesef 28 haftada erken dogum yaptim kizim cok saglikli doğdu ancak 15.gün hastane dr lari yüzünden ve beni takip eden dr tatili tercih etmesi sonucu kaybettim.

Simdi bir mozaik embriyom daha var donmuş.Yeni bir deneme yaptim saglikli bulamadik tekrar yaptirmak icin de toparlanmaya calisiyoruz.
Umarim mozaik bebeklerimiz bize tutunurlar.

Herkese merhaba,
Mozaik bebegimi malesef 28 haftada erken dogum yaptim kizim cok saglikli doğdu ancak 15.gün hastane dr lari yüzünden ve beni takip eden dr tatili tercih etmesi sonucu kaybettim.

Simdi bir mozaik embriyom daha var donmuş.Yeni bir deneme yaptim saglikli bulamadik tekrar yaptirmak icin de toparlanmaya calisiyoruz.
Ne diyeceğimi bilemiyorum çok üzüldüm başınız sağ olsun. En yakın zamanda Allah yerine sağlıklı bir evlat bağışlasın size.

Merhaba arkadaşlar yüzde 35 mozaik embyisu olup da tutan var mı. Mozik embriyo transfer edilip hamileliğünde sorun çıkan var mı😐
Sorularının cevabı

Kromozom incelemesi sonucunda embriyolar öploid (normal, her kromozomdan iki adet ve toplam 23 çift), anöploid (anormal, artmış ya da azalmış kromozom sayısı) ya da mozaik olarak bulunabilirler...Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) sonucunda mozaik tanısı konan embriyolar transfer edilebilir mi?Aralık 2018Kromozom incelemesi sonucunda embriyolar öploid (normal, her kromozomdan iki adet ve toplam 23 çift), anöploid (anormal, artmış ya da azalmış kromozom sayısı) ya da mozaik olarak bulunabilirler. Blastosist döneminde trofektoderm biyopsisi yapılan embriyoların mozaik olması, aynı embriyo içerisinde farklı kromozomal yapıya sahip olan hücrelerin varlığına işaret etmektedir. Mozaiklik tanısı ancak yeni nesil dizileme teknolojisi (next generation sequencing, NGS) kullanıldığında konulabilir ve bu teknikle mozaiklik oranı belirlenir. %20’nin altı mozaiklik normal (öploid) olarak değerlendirilirken, %80’nin üzeri anöploidi olarak değerlendirilir. %20-80 arası ise mozaik embryo olarak değerlendirilmektedir. Yapılan çalışmalarda blastosist döneminde mozaikliğin görülme oranı %4-24 olarak bildirilmektedir. Merkezimizde ise bu oran %7 oranında bulunmuştur. Ancak ileri dönem gebeliklerinde mozaiklik oranı %0,5’in altında bulunmaktadır. Preimplantasyon dönem embriyo ile ileri gebelik arasındaki mozaiklik farkı mozaik embriyonun tutunmamış olması veya tutunup düşük ile sonlanmış olmasına bağlı olabilir veya mozaik bir embryo kendi kendini düzeltebilir.Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi eğer biyopsi 1 no’lu embriyonun kırmızı hücrelerinden alınırsa anöploid, ancak kırmızı ve yeşil hücreler birlikte alındığında mozaik embriyo tanısı konulacaktır. Tam tersine embriyonun sadece yeşil hücrelerinden trofektoderm biyopsisi yapılırsa embriyo bütünüyle normal, yani öploid tanısı alacaktır. Blastosist dönemi trofektoderm biyopsisi işlemiLiteratürde mozaik embriyoların tutunma oranı %33 olarak bildirilmiştir. Merkezimizde bu oran %50 civarındadır. Bunun nedeni ancak %40’ın altında mozaik embriyoların transfer edilmesidir. Bazı merkezler daha yüksek oranlı mozaik embriyoları da transfer için kullandıklarından düşük oranı artmakta ve devam eden gebelik oranı daha düşük bulunmaktadır. Mozaik monozomilerin trizomilere göre transfer için öncelikli olduğu bildirilmektedir. Başlangıçta 13, 18, 21, X ve Y kromozomlarının mozaik trizomilerinin transferi önerilmemekte iken günümüzde hangi kromozomların mozaik olduğundan daha çok mozaiklik oranı önem kazanmıştır. %20-%40 arası mozaik embriyolar transfer için daha uygundurç Bu nedenle %40 üzeri mozaisizm gösteren embriyoları transfer etmiyoruz. Eldeki veriler kısıtlı olsa da mozaik embriyo transferi sonrasında dünyaya gelen anomalili bir bebek henüz bildirilmemiştir. Merkezimiz sonuçları da bu bulguları desteklemektedir. Mozaik embriyoların transferi ile merkezimizde 10 tane sağlıklı bebek dünyaya gelmiştir. Bu nedenle Tüp bebek merkezlerinde de gün geçtikçe mozaik embriyoların transferi daha çok yapılmaktadır.Mozaik embriyo transferi sonrasında gebelik elde edilirse, gebelik süresince düzenli kontrollerinin yapılması, gerekli görüldüğünde mutlaka NIPT (anne kanından kromozom taraması) veya amniyosentez işleminin yapılması gerekmektedir.Normal kromozomal yapıda bir embriyodan alınan biyopsi örneğinin NGS profiliMozaik kromozomal yapıda bir embriyodan alınan biyopsi örneğinin NGS profili (6. kromozomda mozaik monozomi, 7. kromozomda mozaik trizomi saptanmıştır)Mozaik kromozomal yapıda bir embriyodan alınan biyopsi örneğinin NGS profili (18. kromozomda mozaik trizomi saptanmıştır)Dr. Murat ÇETİNKAYA

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba,

Çok üzüldüm canım ne diyeceğimi bilemedim

okuduklarıma ben de çok üzüldüm. pgt ile mozik tanısı konulan embriyoyu transfer ettirmedik. embriyolog, doktorum ve benim ortak kararım oldu. bu gibi durumlarda mutlaka oturup konuşulmalı.

okuduklarıma ben de çok üzüldüm. pgt ile mozik tanısı konulan embriyoyu transfer ettirmedik. embriyolog, doktorum ve benim ortak kararım oldu. bu gibi durumlarda mutlaka oturup konuşulmalı.
Mozaiklik oranınız kaçtı? Genelde bir deneme daha öneriyorlar ama yine de şişli memorial mozaik embriyo transferine olumlu yaklaşıyor tabii hangi kromozomlarda olduğu önemli. Memorialda sağlıkla devam eden gebelikler ve sağlıklı doğumlar olmuş.

Mozaiklik oranınız kaçtı? Genelde bir deneme daha öneriyorlar ama yine de şişli memorial mozaik embriyo transferine olumlu yaklaşıyor tabii hangi kromozomlarda olduğu önemli. Memorialda sağlıkla devam eden gebelikler ve sağlıklı doğumlar olmuş.

oranim yuzde 4 dusuk sayiliyor ama ona ragmen yaptirdigim 2 pgt isleminde mutlaka mozaik turnerli embriyo cikti

oranim yuzde 4 dusuk sayiliyor ama ona ragmen yaptirdigim 2 pgt isleminde mutlaka mozaik turnerli embriyo cikti
Mozaik turner olduğu için vermek istemediler demek benim demek istediğim embriyonuzun mozaiklik yüzdesi kaçtı? %20 ye kadar mozaikse normal %80 ise anormal arada olursa mozaik diyorlar ve %50 embriyo mozaik olan bir hastaya vermişler tutmuş amniyo bile yaptırmamış. Sizin kendinizde mozaiklik olduğu için daha dikkatli davranmak istemişlerdir. Belki embriyonuzda mozaiklik başka kromozomda olsaydı size de önerirlerdi.Anne karnında bölünürken düzelebiliyor mozaikler bu durumda tabii sağlam embriyoda bölünürken bozulup tutunamıyor bazen işte iki yönlü maalesef.

Mozaik turner olduğu için vermek istemediler demek benim demek istediğim embriyonuzun mozaiklik yüzdesi kaçtı? %20 ye kadar mozaikse normal %80 ise anormal arada olursa mozaik diyorlar ve %50 embriyo mozaik olan bir hastaya vermişler tutmuş amniyo bile yaptırmamış. Sizin kendinizde mozaiklik olduğu için daha dikkatli davranmak istemişlerdir. Belki embriyonuzda mozaiklik başka kromozomda olsaydı size de önerirlerdi.Anne karnında bölünürken düzelebiliyor mozaikler bu durumda tabii sağlam embriyoda bölünürken bozulup tutunamıyor bazen işte iki yönlü maalesef.
suan anladim pgt de bu kadar ayrintili rapor vermiyorlar sanirim sadece hangi kromozomda hastalik oldugu yaziyordu raporlarda ve down ya da mozaik seklinde yaziyordu. bu bilgiler ngsde mi veriliyor acaba? doktorum ve embriyolog gerek yok saglikli bulucaz sen de mutlaka. bunlari transfer etmeyelim demisti nasip heralde gercekten saglikli bulundu transfer oldum ve tuttu 5 haftaligim.

suan anladim pgt de bu kadar ayrintili rapor vermiyorlar sanirim sadece hangi kromozomda hastalik oldugu yaziyordu raporlarda ve down ya da mozaik seklinde yaziyordu. bu bilgiler ngsde mi veriliyor acaba? doktorum ve embriyolog gerek yok saglikli bulucaz sen de mutlaka. bunlari transfer etmeyelim demisti nasip heralde gercekten saglikli bulundu transfer oldum ve tuttu 5 haftaligim.
Evet ngs de bulunuyor. Orada tüm kromozom analizi var bir nevi amniyosentez gibi😊. Bu arada sizin adınıza çok sevindim Allah sağlıkla kucağınıza almak nasip etsin🧿🙏

Arkadasim cok sevindim gebeligine ben de savasmaya devam ediyorum sanirim mozaik emb tranaferi olmadin söyle sorsam yasin kac doktorun kim yeni tedavin nasil oldu saglikli wmbriyo icin degisik bir sey yaptin mi?

Mozaik tranaferi olan kimse yok sanirim halen
Büyük ihtimal onlar foruma girmiyor. Memorialda 10 veya 20 kadar sağlıklı doğum oldu demişlerdi. Aslında seninde sağlıklıydı mozaiklikten kaybetmedin. Zaten çok sorunlu olacağını düşündükleri mozaikleri vermiyorlar.

Büyük ihtimal onlar foruma girmiyor. Memorialda 10 veya 20 kadar sağlıklı doğum oldu demişlerdi. Aslında seninde sağlıklıydı mozaiklikten kaybetmedin. Zaten çok sorunlu olacağını düşündükleri mozaikleri vermiyorlar.
Evet benim bebegim saglikliydi sadece rahim agzi acildigi icin erken dogdu ve kaybettim merak ettim baska var mi diye 2 embriyo var onlarda mozaik

Evet benim bebegim saglikliydi sadece rahim agzi acildigi icin erken dogdu ve kaybettim merak ettim baska var mi diye 2 embriyo var onlarda mozaik
Canım bana transfer etmediler benim ilk bebegimde erken doğum oldu plesanta sarkmisti mozaikte plesanta ya atiyormus bu sefer perinatologa gidersin tatlım Allah yasamisindan versin çok üzüldüm sana

Canım bana transfer etmediler benim ilk bebegimde erken doğum oldu plesanta sarkmisti mozaikte plesanta ya atiyormus bu sefer perinatologa gidersin tatlım Allah yasamisindan versin çok üzüldüm sana
Ben şu kısmı anlamadım açıklayabilirmisiniz mozaik plesantaya atıyormuş derken ne demek istediniz?

Şöyle mozaik olan kısım bebekte olabileceği gibi plesanta da olabiliyor içerde bebek sağlıklı tabi buda riskli gebelik oluyor
Ben şu kısmı anlamadım açıklayabilirmisiniz mozaik plesantaya atıyormuş derken ne demek istediniz?

X