Yeniden hamile kalmak için Türkiye'deki doktorların ve kıta Avrupasındaki birçok ülkedeki doktorun tavsiyesi bHcg negatife düştükten sonra 1 yıl beklemek. Benimki de tam 1. yılımın dolumunda oldu. Ama aslında daha önce denemeye başladım. ben. 9 ayım dolunca denemeye başlamıştım. Fakat ovülasyon tarihini yanlış hesaplıyormuşum. Ovülasyonu düzgün hesapladığımın 2. ayında hamile kaldım.
Yeniden denemeyi bekletmelerinin sebebi, metastaz riskinin erken dönemlerde daha fazla olması. Ne kadar çok beklersen metastaz riski o kadar düşüyor. Amerikan jinokoloji derneği hem kısmi hem de mol gebelik için bekleme süresini 6 ay olarak belirlemiş. Ama bekleme süresini belirlemede Hcg'nin ne kadar sürede düştüğü (yanlış hatılamıyorsam 6 haftalık süre normal olarak görülüyor), tekrar yükselme eğilimine girip girmediği de önemli faktörler. O yüzden kendi doktorunun tavsiyesine de dikkat et. Beklemekten sıkıldığımda ben "kesin 6. aydan sonra denemeye yeniden başlicam" demiştim. Ama doktorumun verdiği örnek beni korkuttu. Bana "ya 5 aylık hamiileyken beyninizde veya akciğerinizde metastaz olduğunu öğrenirseniz ne olacak?" diye fırça çekti. Sonra pazarlıkla 10. aydan sonra girişimlerde bulunma konusunda uzlaştık. Ama ben dayanamayıp 9. ayda başladım demelere.
Allah kolaylık versin hem bekleme süreci, hem de denemelere başlama kararını vermek stresli bir süreç. İnşallah biran evvel geçip gider bu süre...