Doğuma Hazırlık mira ismi ile ilgili yardımm lütfenn

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....
Merhaba mesajınızı yazalı yıllar olmuş ama bu ismi doğacak bebeklerine hala koymayı düşünenler olursa diye yazıyorum. Çünkü şu an ben de hamileyim ve isimleri araştırırken bu ismin anlamını da öğrenmek şu zamana nasip oldu. Miranın kötü anlamı yok demişsiniz ama malesef var. Miranın; Kuran-ı Kerim’de ve hadislerde tartışmak, iki yüzlü olmak, yalancı riyakar olmak gibi anlamları var. Bu anlamlar elbette çok kötü anlamlar. Avrupa’daki anlamları iyi mi kötü onlara da bakmalıyız tabi ama öncelikle bizim kültürümüzdeki anlamına bakmalıyız. Ve dilimizde kullandığımız isimlerin çoğu Türkçe, Arapça, Farsça kökenli. Toplumuzda Arapça anlamı Avrupa’daki anlamlarından dilimiz ve kültürümüz açısından daha önemli. Öncelikle Kuran-ı Kerimde’de kötü bir anlamda geçiyor Mira kelimesi zaten. Mira kulağa ne kadar hoş gelse de anlamı malesef kötü ve kimsenin çocuğunun ileride anlam açısından mağdur olmaması için tavsiye etmem. Bence anlamı net, bilinen, hoş isimler koymak en güzeli. Çünkü yıllar önce de Ceylin, Ecrin gibi isimler kulağa hoş geldiği için popülerken şimdi anlamı hoş değil diye internette çokkkk yerde yazıyor. O ismi koyan anneler buna çok üzülüyor. Bu hep internetteki bilgi kirliliği ve iyice araştırmadan isim seçmenin sonucu malesef.

Yanlışlık olmasın. Tam açıklayayım. Tartışma, münafakaşa anlamına geldiği yerlere net örnekler verebiliyorum ama yalancılık, iki yüzlülük, riyakarlık anlamına geldiğini gösteren ayet görmedim. Ya da ben bilmiyorum emin değilim. Bildiğim kadarıyla yok yani. Ama hadislerde iki yüzlü, yalancı, riyakar anlamına da geldiğine dair birşey okumuştum sanki, yani aklımda öyle kalmış ama ondan da tam emin değilim. Bir de biliyorsunuz ki doğru hadisler olduğu gibi uydurma hadisler de var. Uydurma mı değil mi onları da en iyi bilecek olan güvenilir olan din adamlarımızdır. Yine de Arapça’da iki yüzlü olma, riyakarlık anlamına geldiği de internette Mira’nın gerçek anlamı diye başka yerde de yazıyor. İsteyenler internetten araştırabilir.
Ama şu net bilgidir
Kuran-ı Kerim’de Kehf suresi 22. ayette tartışmaya girme, münakaşaya girme anlamındadır.
İki yüzlü, riyakar olma, yalancı gibi anlamları ise sahih hadisten midir yada öyle birşey yok da ben mi yanlış hatırlıyorum ondan emin değilim.

Bir de şöyle bir bilgi okumuştum:
Hadis-i Şerif’in bir bölümünün ismi de Cidal ve Mira (Kavga ve Tartışma).

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…