Meslegimi seviyorum, ama kendimi yetersiz hissediyorum.

Bir tavsiye veremedim ama siz harika birisiniz Allah yardimciniz olsun.

A sey bu arada, kizilayin toplum merkezlerinde multeci cocuklar icin Dil dersleri etkinlikler vs oluyor. Siginmaci ve gocmenler dayanisma dernegi, save the children, ikgv, bunlara da bakabilirsiniz belki multeci cocuklara yonelik Dil, ders destegi vs etkinlikleri olabilir. Halk egitim ve shmlere de bakabilirsiniz belki. Iki senedir turkiye'de diilim son durum nedir bilmiyorum ama ders disi faaliyetler acisindan yabanci ogrencilere yonelik biseyler olmali bulundugunuz yerde. Belki ogrenip velileri yonlendirebilirsiniz. Belki turkce ogrenme ve entegrasyonlarina bir sekilde fayda saglayabilir bu tur seyler bilemedim.
Yapiliyor ama yeterli olmuyor diye dusunuyorum. Yonlendirilen yerlere kişilerin duzenli olarak gitmesi lazim.Is yine onlarda bitiyor.

Ben en çok madde kullanımına takıldım nasıl yani ilk okul öğrencisi bunlar nasıl olur. Benim de vardı suriyeden gelen öğrencilerim çok efendi uyumlu çocuklardı saldırganlık vs hiç olmadı. Sizinki çok zor bir durum. Tecrübelerim bana sunu gösterdi ki klasik bir cümle olacak sert olun gerçekten sizden çekinsinler. Saçma gelecek belki ama öğrenci çekindiği öğretmeni de daha fazla seviyor bunu gördüm. Arkadaş gibi öğretmen olmak diye bir şey yok. İlk senemde öğrenciler gelip bir sürü sey paylasırdı benimle arkadas olup yol gösterirdim ama o öğrenci öğretmen çizgisini bozduğumun farkına varamamıştım mesela. Ya da öğrenciden rica eder gibi ödev yapmasını isterdim, ezilip büzülerek veli toplantılarında okulun ihtiyaçlarını söylerdim ki en sevmediğim iştir para toplamak. Baktım olmuyor bu ödev yapılacak nokta. Okulun ihtiyaçları şunlar size düşen bunlar nokta. Artık böyleyim ve ödevini yapmayan öğrencim neredeyse hiç yok şimdi. Bu anlantıklarınızın hepsini bu şekilde halledemezsiniz belki ama en azından sorunların bir kısmını azaltabilirsiniz.
Ailelerde madde kullanımı var.Mutlaka her 3 aileden 2sinde oluyor. Çocuk da bunu biliyor ve görüyor.

Ben en çok madde kullanımına takıldım nasıl yani ilk okul öğrencisi bunlar nasıl olur. Benim de vardı suriyeden gelen öğrencilerim çok efendi uyumlu çocuklardı saldırganlık vs hiç olmadı. Sizinki çok zor bir durum. Tecrübelerim bana sunu gösterdi ki klasik bir cümle olacak sert olun gerçekten sizden çekinsinler. Saçma gelecek belki ama öğrenci çekindiği öğretmeni de daha fazla seviyor bunu gördüm. Arkadaş gibi öğretmen olmak diye bir şey yok. İlk senemde öğrenciler gelip bir sürü sey paylasırdı benimle arkadas olup yol gösterirdim ama o öğrenci öğretmen çizgisini bozduğumun farkına varamamıştım mesela. Ya da öğrenciden rica eder gibi ödev yapmasını isterdim, ezilip büzülerek veli toplantılarında okulun ihtiyaçlarını söylerdim ki en sevmediğim iştir para toplamak. Baktım olmuyor bu ödev yapılacak nokta. Okulun ihtiyaçları şunlar size düşen bunlar nokta. Artık böyleyim ve ödevini yapmayan öğrencim neredeyse hiç yok şimdi. Bu anlantıklarınızın hepsini bu şekilde halledemezsiniz belki ama en azından sorunların bir kısmını azaltabilirsiniz.
Hassas bir insanim.Ogrencilik hayatimda unutamadigim anilarim var.Ya cocuklarim da benim gibi unutamazsa diyorum.Ama sinif yonetiminde ve ders durumunda basari gosteren hocalarin çoğu sert olanlar burada.Ama ben hep korkmusumdur.yillar aonra guzel anilmak isterim.

Böyle öğrenci ve velilere karşı sert ve mesafeli olmak gerek bence ondan anlar böyle insanlar.büyük konuşmak istemem ama öğretmenlik asla yapamayacağım işlerden biridir.çok zor bir iş ve siz ne kadar çabalarsanız çabalayın veli ve öğrencide iş yoksa verim almanız zor.zaten eğitim sistemi ve suriyeliler ayrı bir sorun.her yönden yakın zamanda başımıza bela olacak bu aksaklıklar.İşinizden soğumamak için bir şekilde başka yere geçmeye çalışın veya daha otoriter bir öğretmen olun.

Dil bilmeyen Suriyeli öğrencilerle de, doğuda Kürt öğrencilerle de çalıştım. Öğrencilere bütün bir sınıf gibi bakmakla değil kişisel ilişkiler kurarak ulaşılabileceğine inanmışımdır hep, bunu da uygularım. . Malesef sınıfınız bizim hayal edemeyeceğimiz tarzda şiddetle karşılaşmış, türlü travmalar yaşamış çocuklarla dolu üstelik dilini bilmedikleri bir ortamda var olmaya çalışıyorlar. O yüzden içinde bulundukları psikolojiyi çok iyi anlamalı ve o kanalı bulmak gerek. Eğitim bir kuştur, bir kanadı aile diğeri öğretmen. Tek kanadı kırık kuşları uçurmaya çalışıyorsun malesef. Allah senin ve o çocukların yardımcısı olsun.

Hassas bir insanim.Ogrencilik hayatimda unutamadigim anilarim var.Ya cocuklarim da benim gibi unutamazsa diyorum.Ama sinif yonetiminde ve ders durumunda basari gosteren hocalarin çoğu sert olanlar burada.Ama ben hep korkmusumdur.yillar aonra guzel anilmak isterim.
Biliyormusunuz yıllar sonra güzel anılanlar da sert olanlar aslında. Demiştimya öğrenci çekindiği öğretmeni aynı zamanda seviyor da. Nerede yumusak bir öğretmen olsa başta çok seviyor sonra değer vermiyor ciddiye almıyor onun sözleri ile disiplinli sert öğretmenin sözleri aynı bile olsa aynı etkiyi yapmıyor

Kenar semt okulunda sinif öğretmeniyim. Mevcudumuz 35 .İşimi çok seviyorum ama bazen olmuyor,çocuklara yetemediğimi düşünüyorum. 15 ögrencim yabancı uyruklu.Yabanci uyruklu ögrencilerde dil problemi,uyum problemi,kültür problemi vb. gibi pek çok sorun var.Diger öğrencilerimin de profili pek parlak sayılmaz. Madde kullanımından tutun da şiddete kadar ne ararsan var.Normal öğrencilerim de var.Ama geneli sorunlu.Ben bir seyler yapmak istiyorum,faydalı olmak istiyorum ama yetemiyorum.Olmuyor gibi geliyor.Bir noktada tukeniyorum.Sadece ben uğraşıyormuşum gibi geliyor.Verim alamıyorum.
Mesela yeni kayitla gelen öğrencim okuma yazma bilmiyor 3. Sınıf olmasına rağmen.Bana ve diger öğretmenlere saygıli degil.Yaninda tehlikeli aletler taşıyor. En son da cetveli kırıp bıçak olarak kullanmış. Türkçe de bilmiyor.Iki kere pskiyatriye yönlendirdim. Ikisinde de özel egitim almasini gerektirecek,rehabilitasyon merkezlerine gitmesini saglayacak bir teshis konulmadi.Velisi de savas magduru,bedensel engelli.Adamcagiz uğraşıyor ama olmuyor. Bu cocugu adam edemiyorum.Kizsam,öfkelensem vicdanim elvermiyor ,diger turlu daha tehlikeli oluyor.
Baska sorunlar da var.Baska sorunlari olan öğrencilerim de var.Bu bardağı tasiran son damlaydi.Hiperaktiflerim var..Ailesinin bir posetle okula gonderdigi,aramadigi,sormadığı ,bir telefon bile birakmadigi ogrencilerim var.Inanin cocuk hastalandi,babaya bir velim araciligi ile ulaştım. Baba gelmek istememis,işi varmis .Veli müdür çağırıyor diye kandırmış artik.Adam bir hışımla sınıfa girdi.Kizina da bana da o kadar kötü bakti ki..Kızcağız korkudan ne yapacağını şaşırdı.
Dersler acısından da cok bir seg yapamadığımi dusunuyorum.Okulda fotokopi makinesi var ama biz parayla kantinden cektiriyoruz.Her seyi kendi cebimden yapiyorum. Velilerden okul aile birligi temizlik ucreti ve fotokopi parasi topluyoruz.3 -5 kisi veriyor.Haliyle yetmiyor.Ben de bir yere kadar kendi cebimden öderim. Veli destegim de yok yani maddi manevi.
Odev veriyorum. Pek cogu yapmiyor.Yapanlarin velileri de bir bilmis anlatamam.En son birisi toplantida beni eleştiriyor. Cocuk carpim tablosunu ezberlememis.Bu benim sucummus.Cocuk benden korkmuyormuş. Ben onu korkutacakmışım. Ablasi demis ki carpim tablosunu bilmiyor bu bolmeyi yapamaz.Ogretmen yanlis yapıyormuş. Carpim tablosuyla uğraşıyorum aylardan beri inanin.Neyse kırmadan ama iğneyi de batirarak cevabimi verdim ama gururuma dokunuyor. Zaten sorunlu veli. Bana hep emrivaki yapar.Ben de umursamam.Ama bütün bu olanlarin icinde anlasilmamak,destek görmemek benim canımı yakıyor. Diger zümrelerime bakıyorum. Sınıfı iyi olanlar da var kötü olanlar da. Sinifi iyi olan ogretmenler ne yapiyor inanin bilmiyorum ama nasil basariyorlar merak ediyorum.Ogretmenlik ahlakimin disina da cikmak istemiyorum ama bu sartlarda bunu yapmaya zorluyorlar insani.
Tayin ise imkansız gibi bir sey.Yoruldum arkadaslar..

Sizin bir suçunuz yok ki öğretmenim...
Öğretmenliği böyle ayağa düşürenleri Allah beter etsin
Olmayan bir sistem içinde çabalayıp duruyorsunuz zor
Rabbim yardımcınız olsun

Biliyormusunuz yıllar sonra güzel anılanlar da sert olanlar aslında. Demiştimya öğrenci çekindiği öğretmeni aynı zamanda seviyor da. Nerede yumusak bir öğretmen olsa başta çok seviyor sonra değer vermiyor ciddiye almıyor onun sözleri ile disiplinli sert öğretmenin sözleri aynı bile olsa aynı etkiyi yapmıyor
Haklisiniz galiba.

Dil bilmeyen Suriyeli öğrencilerle de, doğuda Kürt öğrencilerle de çalıştım. Öğrencilere bütün bir sınıf gibi bakmakla değil kişisel ilişkiler kurarak ulaşılabileceğine inanmışımdır hep, bunu da uygularım. . Malesef sınıfınız bizim hayal edemeyeceğimiz tarzda şiddetle karşılaşmış, türlü travmalar yaşamış çocuklarla dolu üstelik dilini bilmedikleri bir ortamda var olmaya çalışıyorlar. O yüzden içinde bulundukları psikolojiyi çok iyi anlamalı ve o kanalı bulmak gerek. Eğitim bir kuştur, bir kanadı aile diğeri öğretmen. Tek kanadı kırık kuşları uçurmaya çalışıyorsun malesef. Allah senin ve o çocukların yardımcısı olsun.
Yabanci uyruklu ogrencilerde elimden geldigi kadar anlayışlı davraniyorum .Bir kısmı yasca da büyük ama pek cogunda sunu goruyorum.Milliyetciler malesef.Tuhaf oluyorum. Veliden kaynakli problem. Hem kulturlerini esnetmiyorlar,hem de yerli halkla iletişim kurmak istemiyorlar. Mesela çocuk karşı cinsle 3 seneden beri oturmuyor.Istemiyor veya sınıf arkadasinin yaptığı sakaya tekme tokatla karsilik veriyor. Yani ciddi bir problem ve bu durum pek cogunda boylr.

X