1 varsa 4 kesin olmalı zaten. Aynı cümleye denk geliyor.a şıkkı değil mi meb hangi şık demiş
Ya arkadaş KPSS zamanı ne çektim o ÖSYM'den bir ben bilirim. Arkadaş benim okulum Sosyal Politika üzerine, sayısız ödev hazırladım, sayısız teze yardım ettim, bir sürü seminere gittim ama ÖSYM benden daha iyi biliyor, yemek dağıtmak Sosyal Devlet göstergesi imiş.
Bize boşuna anlatmışlar, Sosyal Devlette "ihsan" yoktur, "hak" vardır diye
Örneğin sen sigorta primi ödüyorsun değil mi? Her birimiz ödüyoruz, ailemiz de ödedi.Sosyal devletten kasıt sosyalizmse evet o yemeği dağıtmak devletin görevidir, komunizm de ise sıkıysa dağıtmasın. Ama biz emperyalist ülkeler olduğumuz için devlet lütfederse o yemeği dağıtır, bu da onun yüce (!) gönüllüğündendir.
Burada önemli olan sosyal devletten kasıt nedir?
Nedir Mari, anlat bilelim, ben sayıslacıyım, sosyal mosyal kafa basmıyor ben de
Örneğin sen sigorta primi ödüyorsun değil mi? Her birimiz ödüyoruz, ailemiz de ödedi.
Çalışan 500 kişi varsa, çalışmadan hastaneye giden 1000 kişi var diyelim, aradaki 500 kişi sosyal devlettir.
Yani diyelim ki eşin ailenizde tek kişi çalışıyor ama onun ödediği primle eşin, sen, çocuklarınız sağlık hizmetinden yararlanıyorsunuz.
Hiçbir geliriniz yok, Yeşil Kart vs gibi imkanlardan yararlanıyorsunuz. Ve bundan gerekli şartları sağlamak koşuluyla (örneğin belli bir gelir seviyesinin altında olmak) sadece vatandaş olduğunuz için yararlanabiliyorsunuz.
Örneğin devletin sana kömür dağıtması değil, sana yakacak alacak imkanı sağlamasıdır, sosyal devlet.
Oysa ki Osmanlı'da pek çok şey, padişahın iki dudağının arasındadır, evet yıllar boyu uygulanarak gelenek haline gelmiş ve gelenek haline geldiği için "Sosyal Devlet Uygulaması" olarak görülüyor ama ortaya çıkış yolu bir hak değil, bir ihsan.
Sosyal devlet ihsan etmez, hak verir.
Kapitalist ülkeler içinde Sosyal Devlet olanı vardır, bir de Jandarma Devlet olanı vardır. Nedir, Jandarma Devlet? Ben sadece sınır güvenliğine bakar, ülkede kolluk hizmeti sağlarım, diyen devlet. Pratikte pek örneği yok günümüzde ama Merkantalist Dönemdeki İngiltere gibi düşünebilirsin ki çoğu Sosyal Politikacı onu bile doğru örnek olarak kabul etmez.
Anayayasa göre biz bir Sosyal Devletiz.
Zaten Sosyalist Devlet, sınıfsız devlettir ve teoride zaten Sosyal Harcama uygulamasına ihtiyaç duymaz, ama teoride. Sosyal Devlet, kapitalist devletlere özgü bir sistemdir.
Sosyal Demokrat lafı da buradaki Sosyal Devlet uygulamasına atıfta bulunur.
Yani ekonomik olarak nasıl bir tercih yapacağınla alakalı bir sorun, aslında. Liberal olup Sosyal Harcamaları kısabilir, ya da Sosyal Demokrat olup Sosyal Harcamaları gerekli görebilirsin.
Sosyal Devlet: Bana Balık Verme, Balık Tutmayı Öğret'in akademikçesi, kısaca.
Zaten Anayasaya Sosyal bir Hukuk Devletidir, yazmakla Sosyal Hukuk Devleti olunmaz. Uygulamayla olunur.Bence dünyada siyasi terimlerin hepsi fazlaca içiçe geçmiş durumda ve her ülkenin aslında tek bir yönetim şekli yok. Mesela bizim ülkemizde Cumhuriyet yönetim biçimi ama liberalizm de var, emperyalizm de var hatta had safhada (sosyal uçurumun bu derece büyük olduğu tüm ülkeler emperyalisttir hatta emperyalist diye suçladığımız ABD ve Avrupa bizden daha az emperyalisttir), şimdi biraz şeriat da eklenir. Ohh kaymak.
Sosyal devlet asla olamayız çünkü bizde yapılan sosyal yardımlar gereklilik gibi değil de, lütuf gibi gösteriliyor. Devlet zaten herşeyi özelleştirmişken, o sosyal haklar özel sektörlere kalıyor ki onlar da zaten sıkı emperyalist oldukları için sosyal haksız düz maaşla afedersin it gibi çalışarak patron zengin etmeli bir sistem benimsemiş durumda. Yabancı firmalar bile ABD'de çalışana sonsuz hak verip, İSG'ye dehşet önem verirken, Türkiye'de firma açınca aynı işi çok daha ucuza, sosyal ve yan haklar sıfıra yakın, 6 ayda bir işten çıkarmalı ve İSG'ye önem vermeden iş yaptırıyor. Bknz: Ford fabrikaları.
Eşim Kore firmasında çalıştı, firmanın ABD'deki fabrikasındaki maaşlar, yan haklar ile Türkiye'deki maaş ve yan haklar arası uçurum. Türk Mühendis, Koreli formenden yarı yarıya az maaş alıyor. Resmen rezalet.
Yani dünyada ne ekersen onu biçiyorsun, zaten ülke böyle at koşturmalı, işçi sınıfı ezilmeli olmasa birçok uluslararası sermaye seni tercih etmez. Bu sermayeyi başarı sayanlar aslında bu durum ülke yönetimindeki zaafiyetin eseridir.
Zaten Anayasaya Sosyal bir Hukuk Devletidir, yazmakla Sosyal Hukuk Devleti olunmaz. Uygulamayla olunur.
Türkiye'de daha az maaş veriyorlar, çünkü verebiliyorlar. ABD'de ödemesi gereken asgari ücret ve vermesi gereken yan ödemeler, Türkiye'den çok çok daha fazla.
Buna izin veren de yapısal uygulamalar.
Türkiye'deki sorun senin dediğin tam olarak, Lütuf.
Ben emekli maaşını bankadan çekerken "Allah razı olsun hükümetimizden" diyen teyze amca biliyorum. Sadece AKP için değil, tüm hükümetler için.
Sen yıllarca çalıştın, senin emeğinin hakkı o.
Ama yok, bizde Hak, Emek, bunlar yasaklı kavramlar zaten.
Ya, Madende 300 canımız gitti, Yaşam Odası tasarısını geçirmediler. Şaka gibi.
Özel Sektör hak vermez, onu devlet zorlayacak, o adam kâr açısından bakar olaya, öyle de olmalı. Ama devlet de yaptırımları koyacak ortaya.
İşsizlik Sigortası fonu var, ama işssiz kalınca o fondan para alamıyorsun, öyle şartlar koymuşlar ki, akıl tutulur. Ama devlet her ay takır takır parayı kesiyor, işçiden ayrı işverenden ayrı.
Bir de fonda çok para birikti nereye aktarsak diye düşünüyorlar şu ara, han deprem fonuyla yol yaptıkları gibi. İşçiye verelim mi? Onu düşünen yok.
Bu adamlar bu işssizlik sigortası fonuyla yol yapsa, hökümetimiz yol yaptı diye sevinecek asgari ücretli var.
Müstehak da diyemiyorum, adamın geliri belli eğitim seviyesi belli.
Ama Nazım'ın bir şiiri var ya, Dünyanın En Tuhaf Mahluku diye
Kabahat senin demeye dilim varmıyor ama kabahatin çoğu senin canım kardeşim.
Hiç yok hem de. Hiç.Bu ülkedeki düzenden utanıyorum, işte dediğin gibi emekliye, asgari ücretliye böyle şeyler lütuf gibi gösterildiği için mutlular. Önce milleti ez, hakkını al sonra aldığın hakkın daha azını ver, o verdiğine şükrettir.
Cidden biz tipik bir Orta Asya ülkesiyiz, Avrupa ile alakamız yok.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?