Mammografi memedeki olağandışı gelişmeleri saptamaya ve kötü huylu tümörler erken tanı koymaya yarayan bir yöntemdir.
Dünyadaki 14 kadından birinin meme kanseri olduğunu ve bunların da üçte birinin bu hastalıktan öldüğünü düşünürsek erken tanının önemini daha iyi anlarız. Kendikendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi gibi mammografide erken tanıda önemli bir rol oynamaktadır.
Mammografi Nedir?Mammografi memenin doğrudan X ışınları ile incelenmesidir. İnceleme için hasta mammograf denilen röntgen aletinin önüne oturtulur.Meme X ışınına duyarlı bir levha üzerine yerleştirilerek sıkıştırılır. Her iki göğüstende ayrı ayrı açılar değiştirilerek filmler alınır.Mammografi cihazları diğer röntgen cihazlarından daha farklı şekilde tasarlanmışlardır ve X ışınlarının zararlı etkileri en aza indirgenmiştir.Mammografi yağ içeriği fazla olan memelerde daha iyi sonuç verir.Emzirmemiş genç bayanlarda, emzirme döneminde ve gebelikte
yağ oranı azaldığı için küçük kitlelerin ayırt edilmesi güçleşmektedir.
Mammografi Ne zaman Uygulanmalıdır?
Hiç bir belirtisi olmayan kadınlarda :
40 yaşındailk mammogram.(ailesinde kanser hikayesi olanlarda daha erken uygulanabilir.)
40-50 yaş arasında bir-iki yılda bir kez (doktor önerisiyle)
50 yaşın üstünde yılda bir kez uygulanmalıdır.
(Amerikan Kanser Derneği'nin önerdiği takvimdir)
Ayrıca memede kitle, göğüs ucunda çekilme, memede biçim bozukluğu, meme derisinde kalınlaşma ve kızarıklık, meme başında yamukluk gibi belirtiler oluştuğunda mammografi uygulanmalıdır. Bazen mammogramdan sonra ultrasonografi de gerekebilir.
Güvenilirlik:Mammografi meme kanseri tanısında en güvenilir inceleme yöntemidir.Güvenilirlik oranı tek başına uygulanırsa % 90, klinik muayene ile birlikte uygulanırsa % 95 kadardır. Mammografi ile emin olunamayan durumlarda daha ileri tanı tetkikleri kullanılır.
Unutmayın kanserde erken tanı hayat kurtarır.Mammografi de meme kanserlerinde erken tanı yöntemlerinden biri olabilir.