Malatyadan Esintiler

untitledüüüüü.png

Ali Baba Türbesi (Battalgazi)

Son düzenleyen: Moderatör:
..:: DıKEN::..
Yeni diktirdiği yemeni ile ilçede biraz dolaştıktan sonra kasabaya yönelen kişi ilçenin son mahallesinide geçince, eskimesin diye, yemeniyi koltuğunun altına almış yalınayak yürümeye başlamış.
Bu şekilde yolalırken uzunca bir diken tabanına batmış, ayağının üzerinden çıkmış. Adamın canı çok yanmış, derinbir oh! çekmiş. "ıyi ki" demiş, "yeni diktirdiğim yemeni ayağımda değildi.

..:: LAZIMLIK::..
Yeşilyurt'a bağlı bir kasabalı şehirden çimko lazımlık alır. Eve geldikten az sonra Malatya'dan kadınlı-erkekli hayli misafir gelir. Karısına, misafirlere üzüm getirmesini söyler. Kadın mutfağa girince yeni alınan lazımlığa pırıl pırıl tahannebi üzümünü doldurur, misafirlerin önüne bırakır canları çektiği halde lazımlığın içindeki üzüme kimsenin eli uzanmaz. Karısının yaptığı hatayı anlayan ev sahibi misafirlere dönerek; "buyurun, yeyin," der "Allah aşkına, lazımlığa çocuğu daha oturtmadık."

..:: HIRSIMDAN::..
Yeşilyurt'a bağlı köylerden birinde bir gencin babası ölmüş. Ölüyü topraga verdikten sonra eve gelenler delikanlının ağaç çemçe ile ayranlı çorba içtiğini görmüşler. ıçlerinden birisi, böyle bir günde bu acının arasında nasıl olup da çorba içtiğini sorunca, delikanlı gayet sakin, keyfimden değil ya, canımın sıkıntısından, hırsımdan içiyorum diye karşılık vermiş.

..:: ULA DUVAR GELDı KAÇ!::..
Yeşilyurt'lu bir benne(duvar ustası) dağ köylerinden birinde yuvarlak taşlardan bir evin duvarını yapıyormuş. Yerdeki işçiye her seferinde "çamur", "taş", "çamur", "taş" diye sesleniyor, isteği hemen yerine getiriliyormuş. Usta bir aralık duvarın ayağının altından ağır ağır kaydığını farketince, ula duvar geldi kaç! diye kendini aşağıya atmış

..:: DAHA ÖDEMEDı Mı?::..
Çalışmadan geçinmeyi marifet sayan birisinin namuslu birinden para sızdırmak için yalancı şahitliği ile tanınmış birinin yanına uğramış. "filanda alacağım vardı bir türlü alamıyorum. mahkemeye vereceğim ama şahidim yok" deyince öteki, "vay namussuz demiş, "benim yanımda aldığı parayı daha ödemedimi?"
Böylece hemen anlaşıvermişler.

..:: YAĞI KALIYOR::..
Davar hırsızının biri çaldığı davarı keser. Etini fakire, fukaraya dağıtırmış.
Onu yakından tanıyan birisi bir gün sormuş: "Yahu" demiş,"çaldığın davarın etini ona buna yediriyorsun. Sana neyi kalıyor?"

Davar hırsızı istifini bozmadan karşılık vermiş: "içyağı."

Bedduaları

-Yetişip yetmeyesiceli
-Aspi dökesice
-Ardı gelesice
-Vurucu vurasıca
-Kepeğin kesile
-Kuluncuna yangı düşe
-Gidişin olada gelişin olmaya
-Yüzüne it yapışa
-Çatlayasıca da patlayasıca
-Yüzü ardına gelesice
-Gululiye(Kolereya) gidesice
-Başına çay taşı düşe
-Kırılasıcalar
-Yüzüstü sürülesice
-Gözün oynaya
-Gözüne patlama düsesice
-Sürüm sürüm sürünesin
-Zıkkımın kökünü ye
-Akşamdan yatada sabaha kalkmaya
-Boyu devrilesice
-Yanın yere gele
-ıki ışığın söne
-Kafan kaşıklık ola
-Sesin karayerin altından gele
-Sırtın güneye gele
-Türemiyesin
-Toprağına gidesin
-Salancan gide
-Saplıcan tutasıca
-Yeğin sırtı yere gelesice
-Alnının çatından vurulasıca
-Afata gidesice
-Porsuyasıca
-Eti tahtaya dökülesice
-Baba çıkasıca
-Porum porum porsuyasıca
-Bitmeyesice
-Dönemeyesice

Sözcükleri

..:: A ::..
-AYAKÇAK: Merdiven
-ATLANGAÇ: Çaylarda üzerine basılarak atlanan taşlar
-ARASTAK :Ahşap tavan
-AHBIN: Hayvan gübresi
-AYAKYOLU: Tuvalet, WC.
-ARAKIYA: Ahşap lento
-AVHALAMA: Hırpalama

-BAMB Çürümüş
-BADAFAN Suyun bolca aktığı yer
-BAD Merdiven basamağı
-BAŞAKLAMA Sahibi tarafından bozulan bağ ve bahçelerden başkalarının meyve toplaması
-BOĞAZSIZ iştahsız
-BECıT Mı? Şart mı?
-BENNE Duvarcı
-BILDIR Geçen yıl
-BıLBıL En küçük tahıl ölçüsü
-BURGAÇ Meyve toplamada kullanılan ucu çatallı deynek
-BOĞUNBAĞI Atkı, kaşkol

-CILK Bozulmuş
-CINGIL Üzüm salkımının küçük bir parçası
-CÜCÜK Kuş yavrusu

-ÇAĞA Bebek
-ÇAPIT Temizlikte kullanılan eskimiş bez
-ÇEVRE Büyük mendil
-ÇERÇı Hayvanın sırtındaki meyve karşılığında alışveriş yapan
-ÇORTUN Damlardaki tahta oluk

-DEVELEME Topaç
-DÜNGE Dönenç
-DÜŞÜ Akarsudaki küçük şelale
-DON Çamaşır, kilot

-ENıK Köpek yavrusu
-ELLıK Eldiven
-EKŞı Salça

-GIDıK Keçi yavrusu
-GILLA Tahtadan yapılmış çekmece
-GÖLLEÇ Çayda, önüne taştan set yapılarak toplanan su
-GÖBELEK Mantar
-GÖNCÜK Küçük cep, ceketin içteki cebi

-HıM Ev temeli
-HELıNGAÇ Salıncak

-KAKIRDAK Eritilen kuyruğun geriye kalan kısmı
-KEF Eritilen tereyağının geriye kalan kısmı
-KOPÇA Düğme
-KULLUK Karakol
-KINDIZ Alına dökülen saç(Kadınlarda, kızlarda)
-KITMIR Gece
-KESE Bezden yapılmış para çantası
-KELıK Bebek ayakkabısı
-KÖŞKER Ayakkabı tamircisi
-KOLLUK Kolçak
-KÖTEK Sopa
-KODAFA Sorgundan yapılmış sepet
-KOPLE Bırak
-KÖPÜÇ Tokaç
-KÖRLAK Terkedilmiş üzümbağı
-KOCAMIŞ ıhtiyarlamış

-LAZOT Mısır

-MıTıL Eskimiş kilim, minder ve yatak
-MALAMEYıT Ölmüş gibi

-ÖRSELEME Hırpalama, yuvarlama

-PıSıK Kedi
-POTUK Deve yavrusu
-PART Karın
-PUR Sarp, kayalık arazi
-PALAVAR Kerpiç evlerde kullanılan ahşap lento
-PÜRÇEKLı Havuç

-SıYEÇ Bahçe sınırı
-SEKLEM Sırtta taşınan yük
-SEYıP Yularsız, başıboş bırakılan hayvan
-SEPLEME Koyverme, bırakma
-SINDIKÇA Küçük sandık
-SEĞıRTME Koşma
-SIYIRGA Kar kürüyen kürek
-SıTıL Bakraç
-SıLEPÇE Çocukların abdest bozduğu kap
-ŞELEK Çalı, çırpıdan oluşan yük, armut ve elmanın yedikten sonra kalan kısmı

-TOSBAĞA Kaplumbağa
-TELKER Bilezik
-TEHNE Bulaşık bezi
-TOKTOKU Ağaçkakan
-TÖRPÜSÜZ Görgüsüzce davranan

-YELPEMELı Eronşitli, nefes darlığı çeken
-YETMETı Küçük minder
-YÜKLÜK Yatak yeri
-YAĞLIK Mendil
-YORAK Ayakkabı yaması(meşin)
-YÖREP Meyilli
-YEĞNıLıK Hafiflik
-YAĞIR Hayvanların sırtındaki yara

-ZORLU Güçlü, kuvvetli
-ZOKU ıçerisinde buğday dövülen taş

Efsaneleri

..:: GELıN YURDU (DÜĞÜN YURDU) EFSANESı::..
Yeşilyurt ilçesinden, bağ ve bahçelerin bulunduğu Taftacık semtine giderken, Davullupınar'ın karşılarına düşen düzlüğe "Gelin Yurdu", "Düğün Yurdu" deniliyor.
Evvelce burası bir yerleşim yeriymiş. Bu bağ ve bahçe sahiplerinin toprak altından çıkardığı çanak-çömlek parçalarından da anlaşılıyor. Orada oturanlar düğünlerini işte bu düzlükte yaparlarmış. Birisi evleneceği zaman herkes oraya çağrılır, yenip-içilip, eğlenilirmiş.
Söylentiye göre orada yaşayanlar kısa boyluymuş. Günümüzden yaklaşık 200 yıl önce, geç saatlerde, Yeşilyurt'lu iki ikişi Düğün Yurdu'na gitmiş. Orada kısa boylu adamları, ellerinde alev çıkaran odunlar olduğu halde, oynarken görmüşler. Korktuklarından onların yanına daha fazla sokulamamışlar.
Bunlar birbirlerine çok bağlı kimselermiş. Her öğünde aynı yemeği pişirirlermiş. O gün ne yemek yapılacaksa ağanın kızı tarafından evden eve duyurulur, bunun dışında bir aş tencereye konmazmış.
Bir gün başka köyden alınan bir gelin, kocasının yemek hakkındaki uyarısına aldırış etmeden canının istediği bir yemek yapmış. Akşam olup kocası eve dönünce ortalık birden karışıvermiş. Adamcağız karısının başka bir yemek pişirdiğini görünce deliye dönmüş. Kazmayı eline almış evi yıkmaya başlamış. Yüksek sesle, "aş karıştı, iş karıştı!" diye bağırmış. Bunu duyanlar durumu anlamakta gecikmemişler.
Kazmayı eline alan evini yıkmış. Eşyalarını toplamışlar, evlerden çıkan direkleri de yanlarına alarak başka tarafa göç etmişler. Böylece birliğin bozulmasına şiddetle karşı olduklarını bir kez daha ortaya koymuşlar.
Bu gün de kendi adlarıyla söylenen, olayın geçtiği yerin sakinleri olan, Kölükoğullarının, o zamanlar sazlık ve bataklık olan Yeşilyurt'un yüksekçe bir yerine, şimdiki Tepecik'e eski yurtarının da görüleceği bir yere yerleşmiş olmaları, Yeşilyurt'ta herkes tarafından bilinmektedir. Aynı aile aynı dayanışmayı vebirliği günümüzde de sürdürmektedir.

..:: YELKÖPRÜ EFSANESı::..
Bir zamanlar Yeşilturt'ta zengin ve güzel bir kız varmış. Kızın babası ölmüş. Anası onu her isteyene vermeyince birdaha bahtı açılmamış. Yaşı kırkı bulunca kız tüm ümidini yitirmiş. Anasının da rızasını alarak bütün servetini hayır işine sarfetmeye karar vermiş.
O zamanlar şimdi ki Yelköprü'nün bulunduğu yer derin bir uçurum halindeymiş. Derme suyu bu uçurumdan dökülür, çaya karışır gidermiş. Kızcagız buraya bir köprü yaptırmayı düşünmüş. Bir gece rüyasında oraya uygun bir köprü gösterilmiş. Köprüyü şöyle tanıtmışlar: Altından su geçer, ortasından yol geçer, üstünden hem su, hem de yol geçer.
Kız büyük bir heyecenla uyanıvermiş. Olanı biteni anasına anlatmış. Gün ışıyınca bellibaşlı ustaları çağırmışlar. Kız istediği köprünün tipini onlara anlatmış. Uztalar önce "olmaz" demişler, "böyle bir köprü". Kız onları ikna etmiş. Hızla işe başlanmış. ıstenilen biçimdeki köprü su ile birlikte insanların da karşıya geçmelerine yardımcı olmuş.

Deyişleri

..:: A ::..
Açma kutuyu söyletme kötüyü - Ağız ağıza vermek - Ağrısız başım - Ağız vermek- Ağrısız başı ağrıya sokmak - Ağzı var dili yok - Ağzının yatımı nasıl? - Almazına gülmek - Analar çapıta sarmamış - Ateşe körükle gitmek - Attığı tırmak etmez - Avrat ağızlı - Ayağına yer etmek - Ayak sürümek - Ay bacayı dolandı - Ayran ağızlı - Ayran içtik ayrı düştük - Ağzı açık ayran delisi - Ayı bozması - Anasına bak kızını al, culfasına bak bezini al - Al borca, doldur hurca - Ayın oyun oldu - Ağırca taş yerinde ağır - Ayağıma yer eden, gör ki sana ne edem - Ayağına taş değmeye

Bir ipte oynamak - Bir kantar yağı erimek - Boyun bükmek - Boğaz dediğin kırk boğum - Bulduk yitirmezsek - Boş ambar dipsiz kırat - Baltası kütükten çıkıncaya kadar - Beyni kuyu düştü - Bayramdan sonra kınayı ne yapayım? - Bal bal demekle ağız tatlanmaz

Kulağının arkasından helva kokuyor - Kalburla su taşımak - Kalaylı kapdan aş yemiş - Kan alacak damarı yok - Karalara karışmak - Karnı tok gözü aç - Kuyruğuna teneke bağlamak - Köklü köcekli - Kurban olam atlasa, yamalık olduk pakaza - Kaburgası kalın

Yarı canı gitmek - Yel yepelek - Yere bakan yürek yakan - Yükünü tepeciğe yıkmak - Yudum taradım, Kime yaradım? - Yüzünü dolayıp gitmek - Yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmek - Yatar karın - Yaz duvara kalsın bahara - Yedik içtik, Yüzden düştük

Kayısının Besin Değeri ve ınsan Sağlığına Yararları

ıhtiva ettiği organik ve inorganik maddeler vasıtasıyla insan sağlığına olumlu etkilere sahiptir. Kayısı yüksek miktarda seker, nişasta, protein, pektin, pektoz selüloz, organik maddeler, vitaminler, asitler,organik ve inorganik maddeler içermektedir. Kayısı minerallerden potasyum ve vitaminlerden B karoten yönünden çok zengindir. Vitamin A, vücudu ve organları saran epitel doku ve gözün sağlığı, kemiklerin ve dişlerin gelişimi ile sağlığı, endokrin bezlerinin çalışması için gereklidir. 200-250 gram kayısı diyeti yeteri kadar yağ içeriyorsa günlük A vitamini tüketiminin 1/3’ünü karsılar. Ayrıca kayısının sodyumca fakir, potasyumca zengin olusu bazı özel diyetlerin düzenlenmesinde yardımcı olabilir. Sodyum ve potasyum, vücut sıvılarının kozmatik basıncı ve asit baz dengesi için gereklidir. Vücutta sodyum birikimi ödemlere yol açar. Potasyum yetersizliğinde ise glikojen yetersizliği görülür. Kayısı Sodyumun kısıtlanmış diyetlerde, mesela konjestif kalp yetmezliğinde, böbrek hastalıklarında, asit toplanması gereken hepatit sirozda ve uzun süre kartikosteroit tedavisi gören kişilerde kolaylıkla kullanılabilir.

ıNSAN VÜCUDUNA KAYISININ YARARLARI

Malatya Belediyesi'nce hazırlanan; TÜBıTAK, Hacettepe ve Atatürk Üniversitesi gibi kurumların da kaynak gösterildiği ‘‘kayısının yararları’’ konulu tanıtım yazısında ‘‘sarı altın’’ ın insan vücuduna faydaları sıralandı. Kayısının yararları şöyle aktarıldı:
Önemli mineraller ve vitaminler içeren kayısı özellikle insan vücuduna birçok yararları şöyledir.

* Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır.
* Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlar.
* Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Dişlerin daha sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur.
* Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin oluşmasına engel olur.
* Ülserlerin iyileşmesinde de önemli rol oynar.
* Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.
* Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü bulunup, cinsel gücü artırır.
* Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
* Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.
* Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Kayısının, potasyumca zengin sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi proteince zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır.

GıDıYORUM MALATYAM

BıR DEMET YAĞMUR VAR AVUÇLARIMIN ıÇıNDE.SESSıZLıĞıM BAHARDAN KALMA.
BıR ıNTıHAR BIRAKTIM KAPISI HıÇ ÇALINMAYAN BıR EVıN BAHÇESıNE.KIRGINIM DıLLENMEYEN
SÖZLERE."GıDEN GıTSıN SEN ŞARKILAR SÖYLE ıÇıNDEN BOŞVER\" DıYEMEYECEK KADAR ŞARKILIYIM.
BıRAZDAN YOLDA DURDURACAK POLıSLER.ŞARKI KONTROLÜNDE PROMıLı AŞMIŞ OLACAĞIM.

GıDıYORUM MALATYAM.BANA ÇOK GELDıN.KAYBETTıM SEVDA SÖZCÜKLERıNı KADEHLER ARDINDA.
SAAT SABAHIN 3'Ü TAMDA ORTA ŞEKERLı HALı.SAAT SABAHIN YALPALAYAN YÜRÜYÜŞÜ.
ıĞNESı KIRILMIŞ PLAK KADAR BOZUĞUM.DAĞITTI YORGUN AKLIMI KIRIK KALBıM.
YETER KAVUŞMALAR ıÇıN BEKLEDıĞıM.GıDıYORUM MALATYAM.BENDEN ÖNCE GıDENLERıN ANISINA
BıR SELAM DAHA BIRAKARAK SOKAKLARINA.KALDIRIMLARIN ISLAK TENHALIĞINA TÜKÜRDÜM VE
KÜFÜRLER YAĞDIRDIM SENı BENDEN ALAN KADERıME.KAŞINIYORUM ıŞTE HADı SUSTURUN BENı.
YENıDEN BıRKEZ DAHA.ELBET BıRGÜN YORULACAKSINIZ.KELıMELERı ARAYACAK DıLıNıZ.
KONUŞMAYACAĞIM KONUŞTURAMAYACAKSINIZ.GıDıYORUM MALATYAM.BESLEDıĞıM SÜSLÜ ÖPÜŞLERı
SUNAMADIM SEVGıLıNıN DUDAĞINA.ÜZGÜNÜM DıYEN DıLLERDE KALDI BAŞI DıK SEVDA YÜRÜYÜŞÜM.
MAHCUP OLACAK BıRı VARSA ODA BENıM.BAĞIŞLA BENı GÜZEL KÖYÜM.ŞııRLERı BOĞAZINIZDAN
GEÇıREMEDıM.YUTKUNDUĞUM SıTEMLERDE KALDI ESMER GÜNLERıM.
GıDıYORUM MALATYAM.GÖZLERı PENCEREDE BEKLEYENıM VAR.BıR TAS SICAK ÇORBAYLA YOLUMU
GÖZLEMEKTEDıR.TEZ ELDEN HABER GELDı.SENı KıM ÜZDÜYSE YÜRÜ VE ARKANA BAKMA.BOYNUM KILDAN
ıNCE SEVDADAN DERıNDıR.BAĞIRDIM AMA GÖZ YAŞLARIMA SÖZ DıNLETEMEDıM.ASı VE KIRILGAN OLUR
YAŞINI ALMIŞ ÖZLEMLER ıSTEKSıZCE ÖĞRENDıM.GıDıYORUM MALATYAM.ALDIRMA SEN BÖYLE
TÜKENıŞıME.ıNATÇI BEKLEYıŞıME.KIŞLADA SAYDIĞIM TAŞLAR,KANALBOYUNDA GEZDıĞıM KIZLAR,
MERKEZDE YEDıĞıM DÖNER.KIZMAYIN NOLUR GıDıYORUM.OCAK BAŞINDA ŞıŞE GEÇıRDıM UMUTLARIMI
PıŞMEDıLER.TAKASTA TAKTIM KAFAMA SEFıL SUSKUNLUĞUMU.GıDıYORUM MALATYAM.BU NE SENDEN ıLK
KAÇIŞIM NEDE ıLK DÜŞÜŞÜN YÜREĞıME.SESSıZCE HıÇ YAŞANMAMIŞ GıBı AYRILALIM ıŞTE.
GıDıYORUM MALATYAM.NE AYIN ANLADI IŞIĞINDA AŞKA SOYUNDUĞUMU NEDE GÜNEŞıN ŞAHıT ŞAHADET
GETıRDıĞıM GÖZLERE.SUS MALATYAM.NE OLUR HERKES GıBı SENDE SUS.BAK ıŞTE GıDıYORUM.
ARDIMDAN SELLER YAĞDIRMA.BıR DAMLA SUYUN YETECEK YOLLARA DÜŞMEME.
GıDıYORUM MALATYAM.GELMEDı BEKLENEN GÜLÜŞLER.CıĞERPAREM OMUZLARINI AÇIK BIRAK
ISLATACAĞIM GÖZLERıMLE.KAÇ DAMLA SIĞAR YETERMı OMUZLARIN GÖZYAŞLARIMA.
SEVDAM KADAR AĞLAYACAĞIM.
GıDıYORUM MALATYAM.ADRES KAĞIDIM BOŞ BEMBEYAZ.EVıMıN NERESı OLACAĞINI BıLE BıLMıYORUM.
GÜLÜMSETTıĞıN ZAMANLAR ÇANTAMDA AZIK OLSUN.EL SALLIYORUM DAĞILAN SAÇLARIMIN ARASINA KARIŞTI
RÜZGARIN SESı.YAĞMURUNDA ISLANDIM KAFıDıR BU SEMA GÖSTERıSı.
GıDıYORUM MALATYAM
BELKı BıRGÜN DÖNERıM DıYE SAKLA GÖLGEMı....

alıntı

Malatyam

Methede methede bitiremem seni
Anlı şanlı güzel malatyam
Lahza bile seni çıkaramam aklımdan
Anlamlı değilmi güzel Malatyam
Tuhaf değilmi sana bu kadar sevgim
Yanlış yanlış değil hakiki sevgim
Ağlıyorum bazan seni andıkça
Methetmekle bitiremem
Gurbet elde özlediğim Malatyam

Haşim Koç