• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Madenin yetkililerinden kahreden itiraf!

DatluCadu

5 dakkaya hazırım
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
22.576
772
413
45
Soma'da 284 kişinin hayatını kaybettiği madenin yöneticileri yaptıkları açıklamada madende yaşam odası bulunmadığını belirtti.

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve madenin yöneticileri tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında madende yaşam odası bulunup bulunmadığına yönelik soruya cevap verildi.

Madende yaşam odası bulunup bulunmadığıyla ilgili madenin yetkilileri şu şekilde konuştu:

Madeni ilk işletmeye başladığımızda 1 tane yaşam odası oluşturduk. Bu oda 500 işçi kapasiteliydi. İşçilerimizin en yoğun çalıştığı yere bu alanı oluşturduk.

Ancak kurduğumuz alanda çalışmalar bitince o odayı sökerek farklı bir yere kurma çalışmalarımız sürüyordu.

O yüzden madenimizde yaşam odası yoktu. Kömür madeninin içine yaşam odası yapılamaz. Zaten kanunen yaşam odası yapma zorunluluğu yok.

http://ekonomi.haber7.com/turkiye-ekonomisi/haber/1158503-madenin-yetkililerinden-kahreden-itiraf

yazıklar olsun size

Hükümet patron el ele.
Ne ala memleket ya zorunluluk yoktu öyle mi?
zorunlu olanların hangisini yaptınızda 300 kişi sizler yüzünden öldü.
Ben eminim hiç bir ceza almayacaklar ellerini kollarını sallaya sallaya başka insanları öldürmeye devam edecekler.

Hükümet patron el ele.
Ben eminim hiç bir ceza almayacaklar ellerini kollarını sallaya sallaya başka insanları öldürmeye devam edecekler.

KAZA SIRASINDA YER ALTINDA 787 İŞÇİMİZ VARDI

13 Mayıs günü meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin çogunu tanıyorum ve çok büyük bir acı içerisindeyim. Madenimizde toplam 2 bin 941 çalışanımız var. Toplam madenimize giren çalışan sayımız 787 kişidir. Bu arkadaşlarımız madene kart basarak giriyorlar.

TRAFODAN KAYNAKLANMADI

Kaza 140 kotunda meydana gelmiş bir kaza. Burada tespit edilemeyen bir kızışma meydana geldi. Ocakta aşırı bir hava akımı olduğu için kızışma sonrası bir göçme meydana gelmiş. Bu göçükte düşen korlar aşırı hızlı hava akımı ile büyük bir yangına yol açtı. Trafoda yangın çıkması gibi bir durum söz konusu değil. Trafolarımız sağlam bir şekilde duruyor. Zaten trafoyla kazanın meydana geldiği yer arasında 400 metre var. Biz kazanın tam olarak nasıl kaynaklandığını bilmiyoruz araştırmalarımızı sürdürüyoruz.

YANARAK CAN VERME SÖZ KONUSU DEĞİL

Yangın sonrasında gazın çalışanlara 5 dakika gibi kısa bir sürede ulaştığını tahmin ediyoruz. Oksijen maskeleri alanlarda mevcut. Yoğun dumandan kaynaklı işçilerin görüş mesafesi 1 metreye düştü. Yangın açık alev değil o yüzden yanarak can verme gibi bir durum söz konusu değil.

18 KİŞİ YER ALTINDA

İçeride maksimum 18 kişi var! Kaza anında 787 işçimizin tamamı yer altındaydı. Bunlardan 363 arkadaşımızı bizzat benimde içinde olduğu ekip tarafından servislere bindirilerek evlerine gönderildi. 284 işçimiz hayatını kaybetti. 122 yaralı arkadaşımız var.

15 YAŞINDA İŞÇİMİZ YOK!

Kemal Yıldız diye bir işçimiz yok. Cemal Yıldız diye bir arkadaşımız var kendiside 19 yaşındadır. Bahsedildiği gibi 15 yaşında değildir. Madenimizde bir tane yabancı uyruklu bir tane 18 yaşın altında, bir tane de taşeron işçi bulamazsınız. Hayatını kaybeden Cemal Yıldız kendisi elektrik bilgisine sahip bir arkadaş.

HİÇBİR İHMALİMİZ YOK!
Bu olayda hiçbir ihmalimiz yok. 20 yıldır böyle bir olay görmedik. Ocakta temiz hava verirsiniz bütün ocağı süpürür pis hava dışarı çıkar. Ocakta sensörlerimiz var. Herhangi sıkıntı durumunda mühendislere bilgi veriliyor. Biz kurtarma ekibi olarak önce yangına müdahale ettik. Duman çok yoğun olduğu için ikiye bölündük. Temiz hava vererek içeride olan arkadaşlarımızı kurtarmaya çalıştık.
MADENDE YAŞAM ODASI YOKTU

Madende 1 tane yaşam odası bulunuyordu. Bu oda 500 işçi kapasiteliydi. Biz bu işletmeyi aldığımızda bu odayı kurduk. İşçilerimizin en yoğun çalıştığı yere bu alanı oluşturduk. Ancak kurduğumuz alanda çalışmalar bitince o odayı sökerek farklı bir yere kurma çalışmalarımız sürüyordu. O yüzden madenimizde yaşam odası yoktu. Kanunen de yaşam odası yapma zorunluluğu yok.

SON DENETİM MART AYINDA YAPILDI

Madende en son denetim Mart ayında yapıldı. Denetimlere gelen arkadaşlar Bakanlığa bağlı.

HER AY TATBİKAT YAPIYORUZ

Madende her ay tatbikat yapıyoruz. Onun belgelerini savcılık aldı. Hangi ay ne yapmışız hepsi bu belgelerde var. Biz eğitimleri yeni işe alırken de her daim veriyoruz. Her türlü risk ve karşılaşacağı sorunlarla ilgili tüm arkadaşlarımızı eğitiyoruz.

DAHA ÖNCE YANGIDA KAYBETTİĞİMİZ İŞÇİMİZ YOK

Geçen sene bu madende bir arkadaşımızı kaybettik. Kendisi göçük sonrası hayatını kaybetti. Daha önce yangında kaybettiğimiz işçimiz yok.

GEREKİRSE İSTİFA EDERİM

Arkadaşlarımı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum gerekirse istifa ederim. Çünkü ölen 300 arkadaş benim canım ciğerimdi.

içleri gayet rahat. hesaplar tutuyo, belgeler varmış.

ne belgesi be . bilmiyozmu biz o belgeler nasıl yapılır. hiç bişey yapılmaz ama hep yapılmış gibi şakır şakır imzalanır,nasıl olsa herşey formalite demi... hey yavrum heyy gitti 300 can, geri gelir mi?????*

Son düzenleme:
kazadan kurtulan madencilerin açıklamalarını okuyun !!. Çünkü onlar orda yaşadıkları için gerçekleri yansıtıyor. Aslında o kömürün siyah lekesi bu işçileri bu durumda çalıştıranların alınlarına sürülmüştür..

"Kendimize yaşam odası yarattık"

Faciadan sağ olarak kurtulanlardan Fatih Ocay, madende yaşam odası olduğunu ancak oraya ulaşabilen kimseyi görmediğini söyledi. Yaşam odasının bulundukları noktadan 300-350 metre uzakta olduğunu kaydeden Ocay şöyle devam etti: “O odaya sığınmaya çalışsak giderken zehirlenme olasılığımız yüksekti. Hem orada gazın yoğunluğunun ne olduğunu da bilmiyorduk. Maskelerle odaya erişebilirdik belki ama bu bizim için riskti. Toplu karar alarak bulunduğumuz yerde perdeleme yapıp kendi kendimize yaşam odası yarattık. Ben bu yaşam odasına yaklaşık 1 yıl önce girip, bakmıştım. Oturaklar, yiyecekler vardı. Yaklaşık 150 kişinin sığınabileceği bir kapasitesi vardı. Bizim madende sadece 1 yaşam odası gördüm. Aralıklarla olduğunu görmedim” dedi.

"Odada oksijen falan yok"

Kurtulan madencilerden Recep Gök ise olayın yaşandığı alanın 350 metre ilerisinde bir oda olduğunu ancak oraya ‘yaşam odası’ denilemeyeceğini söyledi. Gök, “Ben 2 senedir o madendeyim yaşam odası diye bir şey duymadım. Sığınma odası diye bir yer biliyorum. Eğer bizim patronumuz oraya yaşam odası yapmış bunu da gazetelerde söylemişse keşke bize de söyleseydi. Orası yemek yenebilen, sağlık hizmetlerinden yararlanılabilen bir oda. Yukarıdan gelen kumanyalar orada durur. Orada oksijen falan yok onun için oraya ‘yaşam odası’ falan denemez. Orada oksijenli hava olmadığını bildiğimiz için gitmedik. İyi ki de gitmedik gitsek kesin ölürdük” diye konuştu.

Milliyet

Son düzenleme:
KAZA SIRASINDA YER ALTINDA 787 İŞÇİMİZ VARDI

13 Mayıs günü meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin çogunu tanıyorum ve çok büyük bir acı içerisindeyim. Madenimizde toplam 2 bin 941 çalışanımız var. Toplam madenimize giren çalışan sayımız 787 kişidir. Bu arkadaşlarımız madene kart basarak giriyorlar.

TRAFODAN KAYNAKLANMADI

Kaza 140 kotunda meydana gelmiş bir kaza. Burada tespit edilemeyen bir kızışma meydana geldi. Ocakta aşırı bir hava akımı olduğu için kızışma sonrası bir göçme meydana gelmiş. Bu göçükte düşen korlar aşırı hızlı hava akımı ile büyük bir yangına yol açtı. Trafoda yangın çıkması gibi bir durum söz konusu değil. Trafolarımız sağlam bir şekilde duruyor. Zaten trafoyla kazanın meydana geldiği yer arasında 400 metre var. Biz kazanın tam olarak nasıl kaynaklandığını bilmiyoruz araştırmalarımızı sürdürüyoruz.

YANARAK CAN VERME SÖZ KONUSU DEĞİL

Yangın sonrasında gazın çalışanlara 5 dakika gibi kısa bir sürede ulaştığını tahmin ediyoruz. Oksijen maskeleri alanlarda mevcut. Yoğun dumandan kaynaklı işçilerin görüş mesafesi 1 metreye düştü. Yangın açık alev değil o yüzden yanarak can verme gibi bir durum söz konusu değil.

18 KİŞİ YER ALTINDA

İçeride maksimum 18 kişi var! Kaza anında 787 işçimizin tamamı yer altındaydı. Bunlardan 363 arkadaşımızı bizzat benimde içinde olduğu ekip tarafından servislere bindirilerek evlerine gönderildi. 284 işçimiz hayatını kaybetti. 122 yaralı arkadaşımız var.

15 YAŞINDA İŞÇİMİZ YOK!

Kemal Yıldız diye bir işçimiz yok. Cemal Yıldız diye bir arkadaşımız var kendiside 19 yaşındadır. Bahsedildiği gibi 15 yaşında değildir. Madenimizde bir tane yabancı uyruklu bir tane 18 yaşın altında, bir tane de taşeron işçi bulamazsınız. Hayatını kaybeden Cemal Yıldız kendisi elektrik bilgisine sahip bir arkadaş.

HİÇBİR İHMALİMİZ YOK!
Bu olayda hiçbir ihmalimiz yok. 20 yıldır böyle bir olay görmedik. Ocakta temiz hava verirsiniz bütün ocağı süpürür pis hava dışarı çıkar. Ocakta sensörlerimiz var. Herhangi sıkıntı durumunda mühendislere bilgi veriliyor. Biz kurtarma ekibi olarak önce yangına müdahale ettik. Duman çok yoğun olduğu için ikiye bölündük. Temiz hava vererek içeride olan arkadaşlarımızı kurtarmaya çalıştık.
MADENDE YAŞAM ODASI YOKTU

Madende 1 tane yaşam odası bulunuyordu. Bu oda 500 işçi kapasiteliydi. Biz bu işletmeyi aldığımızda bu odayı kurduk. İşçilerimizin en yoğun çalıştığı yere bu alanı oluşturduk. Ancak kurduğumuz alanda çalışmalar bitince o odayı sökerek farklı bir yere kurma çalışmalarımız sürüyordu. O yüzden madenimizde yaşam odası yoktu. Kanunen de yaşam odası yapma zorunluluğu yok.

SON DENETİM MART AYINDA YAPILDI

Madende en son denetim Mart ayında yapıldı. Denetimlere gelen arkadaşlar Bakanlığa bağlı.

HER AY TATBİKAT YAPIYORUZ

Madende her ay tatbikat yapıyoruz. Onun belgelerini savcılık aldı. Hangi ay ne yapmışız hepsi bu belgelerde var. Biz eğitimleri yeni işe alırken de her daim veriyoruz. Her türlü risk ve karşılaşacağı sorunlarla ilgili tüm arkadaşlarımızı eğitiyoruz.

DAHA ÖNCE YANGIDA KAYBETTİĞİMİZ İŞÇİMİZ YOK

Geçen sene bu madende bir arkadaşımızı kaybettik. Kendisi göçük sonrası hayatını kaybetti. Daha önce yangında kaybettiğimiz işçimiz yok.

GEREKİRSE İSTİFA EDERİM

Arkadaşlarımı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum gerekirse istifa ederim. Çünkü ölen 300 arkadaş benim canım ciğerimdi.

içleri gayet rahat. hesaplar tutuyo, belgeler varmış.

ne belgesi be . bilmiyozmu biz o belgeler nasıl yapılır. hiç bişey yapılmaz ama hep yapılmış gibi şakır şakır imzalanır,nasıl olsa herşey formalite demi... hey yavrum heyy gitti 300 can, geri gelir mi?????*

Geri gelmeyecekleri gibi birde sebep olanlar rahat rahat gezecekler.
Ne zamn hangisi ceza almış ki bunlar alacak.

Hükümet patron el ele.

Söylediği son cümle beni benden aldı artık. Diyecek bir şey yok savunmaya bakar mısınız?

Geri gelmeyecekleri gibi birde sebep olanlar rahat rahat gezecekler.
Ne zamn hangisi ceza almış ki bunlar alacak.

Peki neden ceza almıyorlar? Hep mi rüşvet, hep mi para? Biz işletmeler çatır çatır her cezayı öderken onlar nasıl kotarıyor acaba? Saatler falan mı?
Bu kadar mı insanlıktan çıktık?
Hakket hiç ceza alan yok mudur?

hani diyorlar ya eğitim verdik eğitim verdik diye eğitim verdik dedikleri de 3 günlük eğitimmiş :30::30::30:
3 günlük eğitimden ne olur Allah aşkına

Peki neden ceza almıyorlar? Hep mi rüşvet, hep mi para? Biz işletmeler çatır çatır her cezayı öderken onlar nasıl kotarıyor acaba? Saatler falan mı?
Bu kadar mı insanlıktan çıktık?
Hakket hiç ceza alan yok mudur?

İşte buna bende bir türlü anlam veremiyorum İpek.
Yasaların herkese eşit davranması gerekirken bazıları görmezden geliniyor.
Bu da aslında ne kadar adaletli olunduğunu ortaya koyuyor.
En fazla 3 sene yatar tonla para cezası öder çıkarlar. 300 kişinin ömrünnü çaldılar onlardan gidecek olan 3 yıl en fazla.
Baksana savunması bile hazır zorunluluk yok.
Yasalardaki bu boşluklar doldurulmazsa adalet asla tecelli etmez.
Ama bence bu adamların hukuk ile değil vicdanlarla yargılanmaları gerekiyor.

Back