• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maaş hakkında (Asgari Ücret)

asgari geçim indirimi
Teşekkür ederim. :)
Peki ben bu maaştır, sigortadır vs haklarımı nasıl öğrenicem?
Nerelere bakmalıyım, nasıl araştırmalıyım?
Bu konularda biraz bilgim olursa kendimi daha etkili savunabilirim.
Baksanıza asgari ücreti bile bilmediğim için dünkü söylediği rakama tamam dedim. :(

Baksanıza asgari ücreti bile bilmediğim için dünkü söylediği rakama tamam dedim. :(
Canım patronun kim ise onunla goruşeceksin neden sana 1055 tl vermeleri gerekirken 910 verdiklerini sor mesela arada 145 tl fark var.Ayrıca neden sigortanı yapmadıklarını da sor.Ama sen işe girerken ne konuşmuştunuz orasıda var sigortasız çalışacaksın demişlermiydi?

Canım patronun kim ise onunla goruşeceksin neden sana 1055 tl vermeleri gerekirken 910 verdiklerini sor mesela arada 145 tl fark var.Ayrıca neden sigortanı yapmadıklarını da sor.Ama sen işe girerken ne konuşmuştunuz orasıda var sigortasız çalışacaksın demişlermiydi?
Ben ilk görüşmede asgari ücret ve sigorta diye girdim.
Servis var olmadı yol paranı veririz dediler.
Asgari ücreti de 1000 tl olarak bildiğim için ona göre plan yaptım kafamda.
İşe gireli 2 ay oldu zaten. İlk 1 ay deneme süresi diye yapmadılar, daha sonrasında işten çıkma ihtimalim olduğu için ben pek üstüne düşmedim.
Servis olayıda sadece sabah gelirken var, akşam dolmuşla gidiyorum ama onu da vermiyorlar.
Dün onuda sordum muhasebeciye , seni işe alan arkadaşla görüşelim sana öyle bi bilgi vereyim deyip kestirip attı.
İşin özü bu yani .

Asgari geçim indirimi esin ve sen calisiyorsan 90 TL çocuk falan varsa artıyor bu tutar

Asgari ücret tam olarak ne kadar?
Bide durumlara göre değişebiliyor mu? Mesela çalışma süresi, yaş vs.

Ben işe girerken asgari ücret olarak anlaşmştık ama ben 1000 tl olduğunu sanarak kabul etmiştim. Tam rakamı da sormadım hiç.
Maaşı bölük pörçük aldığım için de tam olarak ne kadar verdiklerini hesaplamamıştım.
Dün maaşımı istemeye gittiğimde muhasebeci 909.80 Tl dedi. Yani yuvarlama 910 TL.
Doğru mu bu rakam? Bana hiçte öyle gelmedi de belki bir açıklaması vardır diye sizlere sorayım dedim.:KK34:
Bu arada 2 aydır burdayım ve sigortam hala yapılmadı. :KK34:
"İşte yine ultra uyanık bir işverenle daha karşınızdayız. Yakında sinemalarda...

Şimdi emmi seninle asgari ücrete, anlaşmış. Dolayısıyla eline mim. 1000 tl geçmeliydi (zam olduysa bilemem) bunun, 90 tl diye agi.
Asgari geçim indirimi denen şey işyeri seni sgk ya bildirdiğinde maaş kesintilerinin bir kısmının indirime girmesi. E şimdi senin zerzevat işveren, seni sigortalamadığı gibi bir de ücretinden sanki sigortalanmışsın gibi kesinti yapmış.
Madem öyle 1273 tl brüt asgari ücreti ödesin.

ASGARİ ÜCRET VE YASAL KESİNTİLER
(01.07.2015 - 31.12.2015 Dönemi)

Brüt Ücret
1.273,50 TL

Sigorta Primi İşçi Payı

178,29 TL
İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı

12,74 TL

Gelir Vergisi Matrahı

1.082,48

Gelir Vergisi

162,37 TL

Damga Vergisi

9,67 TL

Kesintiler Toplamı

363,06 TL

Asgari Geçim İndirimi
(Bekar ve Çocuksuz)

90,11 TL

NET ELE GEÇEN (Asgari Ücret + AGİ)
1.000,54 TL

yukarıdaki tabloda sana verilen agini keserek verilmiş

Simdi konustumda biz agi vermiyoruz o yuzden 910 tl dedi.
Sigortasiz calistirdigi halde vermiyorlar. :/

"İşte yine ultra uyanık bir işverenle daha karşınızdayız. Yakında sinemalarda...

Şimdi emmi seninle asgari ücrete, anlaşmış. Dolayısıyla eline mim. 1000 tl geçmeliydi (zam olduysa bilemem) bunun, 90 tl diye agi.
Asgari geçim indirimi denen şey işyeri seni sgk ya bildirdiğinde maaş kesintilerinin bir kısmının indirime girmesi. E şimdi senin zerzevat işveren, seni sigortalamadığı gibi bir de ücretinden sanki sigortalanmışsın gibi kesinti yapmış.
Madem öyle 1273 tl brüt asgari ücreti ödesin.
Ay kesinlikle ya. Bide sigortaliymisim gibi kesiyorlarmis benim parayi.
Resmen hak yiyorlar ya

sıgortasız calıstırdıkları ıcın agı vermıyorlar
bazı yerler sadece evlı ve cocugu olan personelıne agı verıyor
ben bı mukellefımı bu yuzden sıkayet etmıstım :KK70:
dogru duzgun sıgorta maas yapamıyorlarsa patron ısveren olmasınlar kardesım
sıgortada asla af yok devlet bu konuda cok katı 170 ı arayıp ıhbarda edebılırsınız
hem sıgortanız yapılmalı hemde banka aracılıgıyla maasınız verılmelı
sırket sunu yapabılır maasın bı kısmını bankadan bı kısmını elden verebılır bazı seylere goz yumuluyor
ama sıze yaptıkları gıbı baskalarınada yapıyorlar hakkınızı yedırmeyın
haklarınızı soyleyın tam ıstıyorum maasımı deyın sıgortanızı hemen baslatsınlar
onların bası yanar kendılerı bılır

Çok teşekkür ederim.
1 ay deneme süresi dediler , diğer ayda işten çıkma gibi bi ihtimal vardı o yüzden sorgulamadım.
Neye göre bana 909,80 demiş olabilir? Yani ben bunu sorduğumda bana nasıl bir açıklama yapabilir sizce?

1 ay deneme süresi için başlatmadılar daha sonrasında işten çıkma durumum olduğu için pek üstüne düşmedim.
Kanıtlayabileceğim bir şey yok malesef. Biri denetlemeye gelse öylece kalırım, çalıştığımı ispatlayamam. :KK43:

Ay çok haklısınız ya.
Kendimi yevmiyeli işçi gibi hissediyorum.
Hadi elden verme meselesi neyse de resmen 910 tl veriyorlar.
Ben güven duyduğum için 2 ay sorgulamadım hiç.
Dün öğrenince şok oldum.
Çünkü harcamalarımı ona göre yapmıştım ben. :KK43:
1000,54 tl nin altında olması için 30 iş gününü doldurmamış olman gerekir. örneğin maaş gününe kadar 30 günü doldurmamışsındır veya girişin geç yapılmıştır veya ilgili ayda rapor almışsındır bunlar maaşından kesilir. ama kesinlikle parayı hesabına yatırmak zorundalar elden para almakda nedir. bence haklarınızı arayın çalıştığınız yer hiçte ciddi bir şirket değil.

Baksanıza asgari ücreti bile bilmediğim için dünkü söylediği rakama tamam dedim. :KK43:
herhangı bı malı musavıre sorsanız veya ssk- sgk sıtesıne gırsenız tum haklarınızı ogrenırsınız
bu arada ılk ay ısverenler 10 gun falan eksık verıp ıcerde tutabılırler
her ay asgarı ucretın altında verıcekse bunu yapamaz
haklarınızı ısteyın en bastan ...

1000,54 tl nin altında olması için 30 iş gününü doldurmamış olman gerekir. örneğin maaş gününe kadar 30 günü doldurmamışsındır veya girişin geç yapılmıştır veya ilgili ayda rapor almışsındır bunlar maaşından kesilir. ama kesinlikle parayı hesabına yatırmak zorundalar elden para almakda nedir. bence haklarınızı arayın çalıştığınız yer hiçte ciddi bir şirket değil.
Tam 2 ay oldu yinede 910 verdiler.
Hem sigorta yok hem agi yok.
Çalıştığım şirket dediğiniz gibi çıktı gerçekten de.
Ciddiyetsiz.

herhangı bı malı musavıre sorsanız veya ssk- sgk sıtesıne gırsenız tum haklarınızı ogrenırsınız
bu arada ılk ay ısverenler 10 gun falan eksık verıp ıcerde tutabılırler
her ay asgarı ucretın altında verıcekse bunu yapamaz
haklarınızı ısteyın en bastan ...
Çok teşekkür ederim bilgi için :)
Konuştum şimdi hem agi yok hem sigorta yok.
Boş beleşe çalışıyorum resmen.
Sigortayı ne zaman yapcaksınız dedim bilmiyorum dedi.
Bilmiyorum mu? :110: diye sordum bakarız ya dedi.
Anlaşılan zorlayacaklar bu konuda. Ama bende asla pes etmicem.

Simdi konustumda biz agi vermiyoruz o yuzden 910 tl dedi.
Sigortasiz calistirdigi halde vermiyorlar. :/
E agiyi zaten siz vermiyorsunuz devlet kesintisinde indirim yapıyor, demeliydin.
Madem öyle net eline geçmesi gereken tutarı vermeliler. O ne öyle hem sigorta yapma, gemse bunu biz vermiyoruz de geç, sanki verilen bitirtmişse biz de yok naapcan der gibi...

Acil işe ihtiyacın varsa yenisini bulana kadar sessiz sessiz, idare edersin. Yenisini bulduğundada şikayet eder alacağını bir güzel alırsın, ödeyecekleri ceza da onlara yeter de artar.
Sözleşme yaptılarsa aman kaybetme. Yapmadılarsa bol bol selfie çektir... ;)

E agiyi zaten siz vermiyorsunuz devlet kesintisinde indirim yapıyor, demeliydin.
Madem öyle net eline geçmesi gereken tutarı vermeliler. O ne öyle hem sigorta yapma, gemse bunu biz vermiyoruz de geç, sanki verilen bitirtmişse biz de yok naapcan der gibi...

Acil işe ihtiyacın varsa yenisini bulana kadar sessiz sessiz, idare edersin. Yenisini bulduğundada şikayet eder alacağını bir güzel alırsın, ödeyecekleri ceza da onlara yeter de artar.
Sözleşme yaptılarsa aman kaybetme. Yapmadılarsa bol bol selfie çektir... :KK66:
İşte diyemedim çünkü haklarım hakkında hiç bir bilgim yok.
Burdan öğrendiklerimle sordum agiyi falan.
Değilse tamam diyip boyun eğecektim.
Yavaştan başka işlere bakıyorum zaten. Sıkıntım olmasa hiç uğraşmadan çıkardım da idare etmek durumundayım şimdilik.
Sigorta yok agi yok ne sözleşmesi ayol :-)

Canım bende bir süre çalıştım, deneme süresinde bile sigortam yatmıştı olması gereken bu.

Adam dediğine göre zorluk cıkarıyor bence de şikayet etmelisin.

1000,54 krş agi dahil rakam ,sigortanız olmadığı için size agi hariç vermiş

Back