eğitim sistemi öğrencinin gerisinde kaldı.
ben öğretmenlerin de kendini yetiştirdiğini düşünmüyorum. maaş maaş diye inleyen öğretmenlerin bir kısmı var ki, beş bin lira maaş verilse gidip bir tane kitap almaz. okumaz, yazmaz, çizmez, düşünmez. sadece şikayet eder. neden altı bin olmadı diye...
böyle bir sistemden yine iyi yetişiyor çocuklar.
hırsızın hiç mi suçu yok arkadaşlar? ben öğretmenler odasında çocuk kaynana pasta muhabbeti yapan bayan öğretmenlerden bıktım doğrusu. bu öğretmenlerle mi mesleğimiz "kutsal" olacak tekrar?
iğne çuvaldız hikayesi. lütfen biraz daha az şikayet, daha fazla çözüm üretelim.
eğitim sistemi öğrencinin gerisinde kaldı.
ben öğretmenlerin de kendini yetiştirdiğini düşünmüyorum. maaş maaş diye inleyen öğretmenlerin bir kısmı var ki, beş bin lira maaş verilse gidip bir tane kitap almaz. okumaz, yazmaz, çizmez, düşünmez. sadece şikayet eder. neden altı bin olmadı diye...
böyle bir sistemden yine iyi yetişiyor çocuklar.
hırsızın hiç mi suçu yok arkadaşlar? ben öğretmenler odasında çocuk kaynana pasta muhabbeti yapan bayan öğretmenlerden bıktım doğrusu. bu öğretmenlerle mi mesleğimiz "kutsal" olacak tekrar?
iğne çuvaldız hikayesi. lütfen biraz daha az şikayet, daha fazla çözüm üretelim.
öğrencilere verilen geniş haklardan,öğretmenlere verilen kısıtlamalardan dolayı öğrenciyi pohpohlamaktan,sürekli sürekli aman öğrencinin psikolojisi şöyle güzel olsun böyle iyi olsun.sonuç,şımarık ukela hiç birşey yapamadığın,bırak öğretmeyi eğitemediğin bir sürü canlı.
arkanda da destek olacak hiçbir şey yok.maalesef öğrencilerimize gösterdiğimiz şu toleransı,tahammülü bazen çocuklarımıza gösteremiyoruz.
öğretmen çok pasifleştirildi maalesef.kendimi resmen dadı gibi hissediyorum,artık.
arkadaşlar,neler yapabiliriz,buradan birbirimize taktik verelim.önü alınacak gibi değil bunların.nedense idaredede ne mal olduğunu bile bile öğrencinin ağzına bakar.
öğretmen zaten okulda öğretmenden başka herşey.anne,baba,idareci,temizlikçi,psikolog,yapay disiplin kurulu................ varsa yoksa öğretmenle hep yüz göz olsun.arada sınır,saygı denen bir şey kalmadı artık.
eğitim sistemi (bana göre) bebeğe ders anlatır gibi bir hal aldı ben en iyi sistemin ösys olduğunu iki sınavlı sistemi yani 90 lı yılların eğitiminin olduğunu düşünüyorum en azından her dersten bir şeyler öğreniyorduk bu sistemde öğrenciye birkaç ay önce anlattığım şeyi soruyorum hocam anlatmadınız bilmiyoruz diyorlar oysa ben adım gibi hatırlıyorum o gün derste kime ne söz verdim ne sordum nasıl anlattım hangi örneği verdim.
açıkçası ben sizin dediğiniz tarzda hep erkek öğretmenleri gördüm ben de erkek öğretmenlere gıcık oldum bugüne değin... ve ben kendi adıma en azından okuyan bir öğretmenim mutlaka kitap okurum alanımla ilgili gelişmeleri takip ederim daha önce de yazmıştım bu sistemde her şeyin düzelmesi lazım; öğrencinin, öğretmenin, idarenin, bakanlığın kısacası bütün sistemin.. açıkçası ben daha çok yeni öğretmenlerin öyle muhabbetler yaptığını gördüm bir de çok eski, artık emeklilik dönemine girenlerin. bu muhabbetler biraz idareyle de alakalı... zaten öyle bir okulda idare de öğrenci de benzer bir durumda oluyor.
açıkçası benim en büyük şikayetim maaş filan değil; sadece öğrencilerin vurdumduymazlığı idarenin takdir bilmezliği... çok çalışan bir öğretmenim ama artık eskisi kadar çalışmayı düşünmüyorum çok yıprandım hiçbir işe yaramadığını gördüm boşuna çabalıyorum sizi destekleyen kimse yoksa birileri sizi kullanarak prim yapmaya çalışıyorsa bir zaman sonra yoruluyorsunuz.
herkesin fikri kendine tabii.
Aynısını eşim söylüyor biliyormusun.
Dadılık yapıyoruz diye, şimdi aynı şeyi burda duyunca demekki bütün öğretmenler böyle düşünüyor dedim.
Öğretmen, öğrencinin gerisinde kaldı, destekçisi yok ki öğretmenin.:umursamaz:
Öğretmenin gözünün içine baka baka sigara içen, makyaj yapan öğrenciler olduktan sonra daha çok dadılık yapar öğretmenler.
Bizim zamanımızda diye başlamiyim ben sustum
eğitim sistemi (bana göre) bebeğe ders anlatır gibi bir hal aldı ben en iyi sistemin ösys olduğunu iki sınavlı sistemi yani 90 lı yılların eğitiminin olduğunu düşünüyorum en azından her dersten bir şeyler öğreniyorduk bu sistemde öğrenciye birkaç ay önce anlattığım şeyi soruyorum hocam anlatmadınız bilmiyoruz diyorlar oysa ben adım gibi hatırlıyorum o gün derste kime ne söz verdim ne sordum nasıl anlattım hangi örneği verdim.
açıkçası ben sizin dediğiniz tarzda hep erkek öğretmenleri gördüm ben de erkek öğretmenlere gıcık oldum bugüne değin... ve ben kendi adıma en azından okuyan bir öğretmenim mutlaka kitap okurum alanımla ilgili gelişmeleri takip ederim daha önce de yazmıştım bu sistemde her şeyin düzelmesi lazım; öğrencinin, öğretmenin, idarenin, bakanlığın kısacası bütün sistemin.. açıkçası ben daha çok yeni öğretmenlerin öyle muhabbetler yaptığını gördüm bir de çok eski, artık emeklilik dönemine girenlerin. bu muhabbetler biraz idareyle de alakalı... zaten öyle bir okulda idare de öğrenci de benzer bir durumda oluyor.
açıkçası benim en büyük şikayetim maaş filan değil; sadece öğrencilerin vurdumduymazlığı idarenin takdir bilmezliği... çok çalışan bir öğretmenim ama artık eskisi kadar çalışmayı düşünmüyorum çok yıprandım hiçbir işe yaramadığını gördüm boşuna çabalıyorum sizi destekleyen kimse yoksa birileri sizi kullanarak prim yapmaya çalışıyorsa bir zaman sonra yoruluyorsunuz.
herkesin fikri kendine tabii.
fikrinize saygı duyuyorum ama,çok da katıldığımı söyleyemeyeceğim.
canla başla çalışan ücretli öğretmenler var,bir de bunun yanında kadrolu olup da fazla takmayanlar var.bunlar genellikle erkek öğretmenler,ders işlemiyor sohbet ediyor,öğrenciler erkekse belden aşağı muhabbet,cep teli derste yasak değil hatta müzik bile dinleyebilir,öğrenciler kızsa aşk meşk konuları diğer öğretmenlerin dedikoduları,ya da öğretmen derste uyur.daha neler neler......hooppp!diğer ders sen derse giriyorsun dersi dinle konuşma,telefonu kapat,not tut,düzgün otur,derse geç gelirse yok yaz .kısacası kuralları uygula olması gerektiği gibi.daha sonra da öğrenciler sana düşman gibi bakıyor.
tabiki de derste süre veriyorum konuşup ,dinlenmeleri için.ama,sen kötü öğretmensin.
idarede öğrencinin sözüne güvenir seni dinlemez bile yada sorma gereği bile hissetmez.
tepeden inme kuralları zaten biliyorsunuz kısaca öğrenci her zaman haklıdır.
biliyormusnuz,şu anda öğrencilerin çoğunun devamsızlığı 30 a ulaştı.ben silinip,derse gezmeye gelenlerin okuldan atılmasını beklerken bunlar affediliyor.işte,ben de bu kaos ortamında dersimi en iyi şekilde işleyip paramı hakketmeye çalışıyorum.evet,benim gibiler için bu para gerçekten az çünkü ben haftasonu üzerimdeki sinir stresi yükü atmak için psikoloğa gitmek gezip dinlenme ve ertesi haftaya daha huzurlu başlamak istiyorum.
ama,şunu da yazmadan geçemeyeceğim.erkek meslektaşlarımın çoğu öğrenciye ek ders gözüyle bakıyor.hem ders işlemiyor,hem de para bekliyor.gerçekten bu durum benim midemi bulandırıyor.
kusura bakmayın biraz uzun oldu ama,gerçekleri bilmek daha güzel.
peki bu durumda,SıZCE ÇÖZÜM NE?(bunu samimi olarak soruyorum,belki siz dışarıdan bizim durumumuzda olanları daha iyi yorumlarsınız.)
fiyonk, bir de şunu yazayım unutmuşum.öğrencilere ahlaki öğütler veriyoruz kendimizi sorumlu hissederek.yine bir kısım görmezlikten geliyor,umursamıyor bile.işte,sorumlu hissediyoruz.ailesinin neredeyse evden iççamaşırı gözükecek kadar mini etekli,boya kovasına batmış gibi makyajlı gönderdiği ,erkeklerin eğlencesi olabileceğini(yada açık açık yazayım yemi)gördüğümüz kızları,yine eroine bulaşmak ,alkole saplanmak üzere olan erkekleri çekip bir kenara güzel güzel uygun dille uyarıyor öğütler veriyoruz.ne oluyor biliyormusun,of bu hoca da her şeye karışıyor.
idareye gidip söylüyorsun hocam okul dışında bir şey yapamayız,ailenin hberleri var.aile karışmayın diyebilir.diyor.
sen çırpın idealist olacağım,kutsal olacağım diye bir şey kalmadı artık.
her şey yalan.
ben bunları para almadan yapıyorum,vicdanen rahat olamıyorum öğrenciyle aramın bozulacağını bilsem bile.
kızın okuldan mezun olduktan sonraki hallerini düşünüp üzülerek şimdiden kendimce önlem almaya çalışıyorum.başarıyor musun dersen hayır,ancak vicdanımı rahatlatıyorum bir nebze de olsa.
ben üzerime alınmadım siz örnek vermişsiniz ben de böyle örnekler de var demek istedim yoksa sizinle ağız dalaşına girmek gibi bir niyetim yok hepimiz çevremizdekileri görüp öyle örnek veriyoruz ben şimdiye kadar 3 ilde çalıştım ilçeleri sayarsan 4 oluyor. 10 yıllık da öğretmenim her yıl durumun daha da kötüye gittiğini yakınen görüyorum yeni arkadaşları kötülemek gibi bir maksadım olamaz asla, yanlış anlaşılmasın ama ben çevremdekilere baktım yine, tıpkı sizin gibi örnekleme yaptım aslında; hiçbiri branşlarından bahsetmiyor, hareketleri lakayt, kıyafetleri dersen öyle, bayanlar mini etekle geliyor mesela. bunlar yanlış örnek olmuyor mu?ben size kitap okumuyorsunuz demedim ki arkadaşım. ben okuyorum dediğinizde benim bahsettiğim sorun çözüme kavuşmuş mu oluyor? demek istediklerimi genel sorunlar olarak neden göremeyip kişiselleştiriyorsunuz örnekleri?
hayır çok yeni diye tabir ettiğiniz öğretmenler bu muhabbetleri yapmıyor, yeniler çok daha iyi durumdalar ancak onlara doğru düzgün meslek hakkı verilmiyor,erkek hocalar da öğretmenler odasındaki bayan hocaların tutum ve davranışlarından büyük ölçüde etkilenirler. bayanlar kaynana koca ev işleri konuşmaya başlayınca onlar da kendi hallerinde kalırlar. ama bir tartışma ortamı olduğunda az önce kaynana anlatanların çoğu susar. fikirler beyan edilecekken, eğriye eğri doğruya doğru denecekken susarlar. eleştirmemeyi hanımefendilik sayarlar. oysa asıl hanımefendilik fikir üretebilmek ve bunları en güzel şekilde paylaşabilmektir.
"çok yıprandım çalışmayı düşünmüyorum eskisi kadar" demişsiniz, tabi ki kendi seçiminiz. ben dersimin son dakikasına kadar dersimi verimli geçirmeye çalışmaya devam edeceğim çünkü ben müdür benim arkamda olsun veya müfettiş beğensin diye çalışmıyorum.
evet buna katılmayan var mı ayrım yapılıyor bu arada da bir sürü yenilik yapılıyor bize çaktırılmadan:)sözleşmeli ve kadrolu ayrımı yaparak öğretmenleri birbrine düşürmeyi başardılar. sözleşmelileri kadrolular beğenmiyor, kadroluları sözleşmeliler... bunun bilinçli yapıldığını düşünüyorum. kendi içimizdeki bu aptalca sorunlarla uğraşmaktan gerçekleri göremez olduk.
bir kurumda çalışan her bir öğretmenin hakları eşit olmalı. eşitlik olmazsa çalışma isteği kalmaz. bir kuruma hem düşman hem de o kuruma faydalı olunamaz. gerçekten herkesin iyi niyetli olması gerek.
ben gerekli merciilere gerekli tepkilerin verilmesinden yanayım her zaman için. sorunun asıl kaynağı nereyse ve kimlerse, oraya ve onlara ulaşılmalıdır. bunu sorunu olan herkesin yapması gerekir. tek sosyal çözüm bu olabilir.
bu kadar sorunlu bir ortamda öğrenciler yine iyi durumdalar diyorum ya. eğitimin içi boşalmadı sadece, ailelerin, televizyonun, toplumsal hayatın içi boşaldı... durum böyle olunca da öğrenciyle birkaç konuşmada halledemiyorsun sorunları.. ve sonra başlanıyor ahh benim zamanımda vs. zaman değişti arkadaşlar benim zamanımda demenin ne anlamı var?
öğütle hallolacak şeyler değil bahsettiklerin, çarpıcı şeyler yapmak gerek. senden o kadar etkilenecekler ki o an, sonrasında sözünden çıkamayacaklar. benim yaptığım bu.
bu kadar sorunlu bir ortamda öğrenciler yine iyi durumdalar diyorum ya. eğitimin içi boşalmadı sadece, ailelerin, televizyonun, toplumsal hayatın içi boşaldı... durum böyle olunca da öğrenciyle birkaç konuşmada halledemiyorsun sorunları.. ve sonra başlanıyor ahh benim zamanımda vs. zaman değişti arkadaşlar benim zamanımda demenin ne anlamı var?
öğütle hallolacak şeyler değil bahsettiklerin, çarpıcı şeyler yapmak gerek. senden o kadar etkilenecekler ki o an, sonrasında sözünden çıkamayacaklar. benim yaptığım bu.
antika bence bir okulda idare iyiyse sınıfı hazırlamışsa öğretmen dersini şevkle işler
senin profilindede müdür yardımcısı yazıyor çözüm sende...
ben şu durumda hal ve hareketlerimle örnek olabilirim.bunun dışında öğüt vermeye çalışıyorum.bu durumda yapabileceğim çarpıcı şeyler ne olabilir?gerçekten merak ediyorum cevaplarsanız sevinirim.belki farklı bir yöntem uygulayabilirim.bekliyorum yorumlarınızı,belki birbirimize faydamız olabilir bu konuda.
ayrıca yukarıda kastettiğim sözleşmeli öğretmen değil,ücretli öğretmen.yerine sözleşmeli veye kadrolu öğretmen atandığında hiçbir hak talep etmeden görevini bırakabilen.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?