Onkoloji - Kanser ve Türevleri Lenf Kanseri ( Lenfoma..)...

• Konu Sahibi Konu Sahibi irna
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

irna

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
16 Haziran 2007
6.729
4
156
Amasya
Lenf sisteminden köken alan habis bir hastalıktır. Lenfomalar öncelikle 2 gruba ayrılır. Hastaların az bir kısmı Hodgkin Hastalığı denilen lenfoma türüne sahiptir. Çoğunluk, Hodgkin dışı (Nonhodgkin) denilen lenfoma grubunda yer alır ve hastaya sadece lenfoma deniliyorsa genellikle bu grup kastedilmektedir.

Belirtiler
En sık görülen belirti boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesidir. Hastalarda diğer bulunabilen belirtiler ise söyledir; sebebi tam açıklanamayan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik, ciltte kaşıntı.... Bu şikayetler, grip gibi başka hastalıkların seyrinde de görülebilir. Bu nedenle bu tür bulguları olan hastalarda lenfoma teşhisini ancak doktor koyabilir.

Tanı

Lenfoma olasılığı düşünülen hastada kesin tanı konulabilmesi için büyüyen lenf bezinin tümünün çıkartılması ya da her hangi bir organda yerleşmiş ise parça alınması ilk işlemdir. Yapılan bu işleme biyopsi denir. Elde edilen dokuların patolog tarafından çeşitli işlemlere tabi tutularak mikroskop altında incelenmesiyle tanı konur. Hodgkin dışı lenfoma için çok farklı sınıflamalar vardır. Patolog tarafından hangi tipi olduğu tanı raporunda verilir. Bu tiplerin önemi; hangi tedavi seçeneğinin hasta için uygun olacağını göstermesidir. Doktor hangi tedavi seçeneğini uygulayacağına patoloji raporunda belirtilen tiplemeye göre karar verir.

Tedavi

Her lenfoma hastası için tedavi kendine özgündür. Çünkü hastalığın evresine, hücre tipine, hastanın yaşına, hastanın tedaviyi kaldırıp kaldıramayacağına ve lenfoma tipinin hızlı yada yavaş seyirli oluşuna göre doktor tedavinin şeklini ve verilecek ilaçları belirler. Hodgkin dışı lenfomanın tedavisi ilaçlarla (kemoterapi), ışın tedavisiyle (radyoterapi) veya ikisi birlikte olarak yapılmaktadır. Ayrıca hastadan kök hücre toplanarak yüksek doz kemoterapi sonrası bu kök hücreleri tekrar hastaya verme işlemi (yüksek doz kemoterapi ve otolog periferik kök hücre transplantasyonu), biyolojik ilaçlarlai ve cerrahi olarak da tedavi edilebilmektedir. Bazen yavaş seyirli lenfomalarda hastaya tedavi verilmez ve hasta belli aralarla doktor tarafından kontrol edilerek izlenir. Hastanın tedavisine karar veren uzmanlar tıbbi onkolog ve radyasyon onkoloğu olmaktadır.

Öneriler

Lenfoma ,diğer grup onkolojik hastalıklar içinde yaşamın uzatılması ve daha kaliteli yaşam sağlanması ve hastaların kurtarılmaları açısından daha fazla başarı elde edilmiş bir hastalıktır.Erken tanı hayat kurtarır.

arkadaşım lenf kanseri olmuştu 8 aydır kemoterapi görüyordu sonuçlarını bugün aldı ve temiz çıkmış hemen buraya yazmak istedim çok mutluyum:lepi:

allah'ım bana da o günleri göstesin.herşey iyi.tedavi bitti diyecekleri günleri sabırsızlıkla bekliyorum..

allah'ım bana da o günleri göstesin.herşey iyi.tedavi bitti diyecekleri günleri sabırsızlıkla bekliyorum..

siz mi yakınınız mı hasta bilmiyorum ama acil şifalar diliyorum. moral olduğu sürece, kanser türleri içinde en kolay atlatılanı deniyor. ama hikaye değil gerçekten moral şart!

allahım özellikle tüm hastalara acil şifalar versin. benimde babama lenfoma teşhisi kondu 6 aydan beri kemoterapi görüyor ilik nakli yapılacak ama yurt dışından ilaç gelecek onu bekliyoruz birini bulduk diğerini arıyoruz bulamadık.inşallah onuda bulursak ilik nakli olacak. nasıl olacak bilmiyorum ama çok korkuyorum.6 aydan beri ne öpebiliyorum babama ne sarıla biliyorum.çok acı .ALLAHIM TÜM HASTALARA ACİL ŞİFALAR VERSİN.ALLAHIM YARDIMCIMIZ OLSUN.

merhaba eşimin babası yani babama, lenfoma teşhisi koyuldu. bu yaş aralığında bir yakını olup da atlatan varmı hastalığı, ilerleeyen evrelerde bizleri bekleyen nedir.. bilgilendirirmisiniz.. (kemoterapi görecek)

Annemin bu hastalıkla tanışması 4.5 yıl önce oldu 4.5 yıl önce bitti dedık ve terarladı terar tedavi başladı ve kök hücre yapıldı kendınen tam hastaklık gectı derken yıne terarladı ve doktorumuz 3 ay falan ömur biçti anneme tabı ömrü veren allah yine alacak olcan olur ne yapmamız gerektıgını bılmıyoruz terar tedavımı yaptırsak yoksa annem gezdırsek tozdursakmı bu hastalıgı bılen bılır tedavılerının ne kadar agır oldugunu üffffffffffffff 3 gundur sağlıklı düşünemiyorum allah herkezın yardımcızı olsun lütfen annem için sizlerde dua edermısınız?

banada bu hfta lenforma teshısı koyuldu pzt den ıtıbren kemoterapi gormye baslıcam cok kotuyum cok korkuyorm

banada bu hfta lenforma teshısı koyuldu pzt den ıtıbren kemoterapi gormye baslıcam cok kotuyum cok korkuyorm

çook geçmiş olsun gençsiniz korkmayın moralinizi yüksek tutun hayatınızı yaşayın hastayım dıye kendınızı hıcbrıseyden gerı tutmayın emınımkı atlatacaksınız Allahın izniyle.
en kısa zamanda iyi haberlerını duymak dileğiyle.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…