Mutfak Püf Noktaları Kuru fasülyem güzel olmuyor

maison

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Ocak 2008
91
0
Arkadaşlar bendemi kuru fasülyelerdemi bilmiyorum şöyle tane tane olmuyor yarısa eriyor ,yarısı bpişmiş,diğer yarısıda diri kalıyor.Fasülye karışıktır o yüzden dedim ama denemediğim fasülye kalmadı hepsinde sonuç aynı.birde örüntü olarak kırmızı seviyorum biber salçasıda ilave etmeme rğmen mat bir renk oluyor

Sizce neden?

toz kırmızı biber kullanıyruz yemeklerde rengi güzel oluyor. kru fasulyede sucuk ve yeşil biber de seviyoruz ve karabiber.

ben genelde aksamdan islarim yani haslamam fasulyeyi..
soganlarinida kavurmuyorum ben kucuk soganlardan atiyorum icine..
birde düdüklüde yapiyorum..
bence sen baska bir marka fasulye al,cunku paketler degisebiliyor..

Arkadaşlar bendemi kuru fasülyelerdemi bilmiyorum şöyle tane tane olmuyor yarısa eriyor ,yarısı bpişmiş,diğer yarısıda diri kalıyor.Fasülye karışıktır o yüzden dedim ama denemediğim fasülye kalmadı hepsinde sonuç aynı.birde örüntü olarak kırmızı seviyorum biber salçasıda ilave etmeme rğmen mat bir renk oluyor

Sizce neden?

Ben akşamdan tuzlu suda ıslatıp,ertesi gün güzelce yıkıyorum ve düdüklüde yapıyorum..
Aslında sanırım işin sırrı biraz da düdüklü tencerede.
Çünkü düdüklüyü alalı 2 sene oldu ve 2 senedir mükemmel oluyor fasulye vs. türü yemeklerim.

canım bende düdüklüde yapıyorum kuru soğan yeşil biber hatta tavuk veya et suyu tabletleri olur ya ondan bi tane beştürlü karabiber
k.pul biber biber ve domates salçası çok lezzetli oluyoo
o yüzden komşuya bile hep yapıyorum
geceden suda ıslat bende de bi kere öyle oldu fasülyem karışıktı diye

ben fasulyeyei yaklaşık 1,5 gün islatıyorum.sonra düdüklüde 15 dakika düdük tısladıktan sonra kaynatıyorum. o suyunu atıyorum gaz yapmasın diye. yağ soğan salça kavurduktan sonra sucukları ilave edip birazcık onları ceviriyorum sonra haşlanmış fasulye ve sıcak su ilavesi ile biraz daha pişiriyorum. sonrada tencereyi fırına atıyorum birazda orda pişiyor.
eşim çok yemek secer buna bayılıyor. birde televizyonda bir ahçı anlatmıştı bunu deneyin hakikaten farkı hissedin.

bende fasulyeyı once bır kaynatmam:) cunku tv de fasulyenın kaynatılması bırşey degıştırmezmış.sankı banada fasulyenın vıtamını suda kalıyor gıbı geldıgı ıcın kaynatıp dokmezdım zaten ama yınede guzel olmazdı sagolsun bır yakınımız bana bır sır verdı sımdı kum gıbı dagılıyor agzımızda:) ama uzunca pışıyor 3 saat gıbı:) rengıde gıtmıyor tadıda deneyın gorun şöylekı:) kurufasulyemıze dogradıgımız soganı cıg olarak ekleyın uzerıne cıkacak kadar soguk su ekleyın kaynadıktan sonra en kucuk gozde pışmeye bırakın suyu azaldıkca 1 cay bardagı veya su bardagı soguk su katın fasulyeler ıstedıgınız kıvama geldıkten sonra bır tavada yagı kızdırın salcasını kavurun pışen fasulyeye dokun. bır 10 dk oyle kaynasın bıttı afıyet şeker olsun.(banada ılk soylendıgınde oyle şey olurmu yavs dedım kendı kendıme ama ınanın cok guzel oluyor ustelık etsız yaparım et sevmemde)

bende fasulyeyı once bır kaynatmam:) cunku tv de fasulyenın kaynatılması bırşey degıştırmezmış.sankı banada fasulyenın vıtamını suda kalıyor gıbı geldıgı ıcın kaynatıp dokmezdım zaten ama yınede guzel olmazdı sagolsun bır yakınımız bana bır sır verdı sımdı kum gıbı dagılıyor agzımızda:) ama uzunca pışıyor 3 saat gıbı:) rengıde gıtmıyor tadıda deneyın gorun şöylekı:) kurufasulyemıze dogradıgımız soganı cıg olarak ekleyın uzerıne cıkacak kadar soguk su ekleyın kaynadıktan sonra en kucuk gozde pışmeye bırakın suyu azaldıkca 1 cay bardagı veya su bardagı soguk su katın fasulyeler ıstedıgınız kıvama geldıkten sonra bır tavada yagı kızdırın salcasını kavurun pışen fasulyeye dokun. bır 10 dk oyle kaynasın bıttı afıyet şeker olsun.(banada ılk soylendıgınde oyle şey olurmu yavs dedım kendı kendıme ama ınanın cok guzel oluyor ustelık etsız yaparım et sevmemde)

bir deneyim bakayım umarım güzel olur
tesekkürler

Arkadaşım güzel olmamasının bir sebebi de fasülyenin cinsi olabilir..Şeker fasülye denilen bir cins var onunla dene bir kere çok lezzetli..Ayrıca suyunun daha berrak olması için haşladıktan sonra süzgeçte sucak suyla yıkarsan tortular gitmiş olur ve fasülyeniz daha berrak olur..

benim eski çalıştığım yerde yemek yapan kadın kfasulyeyi birgün önce ıslattığında
suyun içinede akşamdan 1 dilim ekmek koyardı..
ertesi günü o ekmeği çıkarıp syunu döküp öyle yapardı..
çok lezzetli olurdu..
ekmek fasulyenin gazını alıyo derdi...

fosahinbas rıca ederım dene canım ben cok begenıyorum evdekılerde:) akşamdan fasulyeyı suda yada sutte bırak sonrasında dıger sıralamayı devam edersın afıyet olsun bu arada tuzunuda pişmeye yakın koyarsın :)

bende fasulyeyi önceden haşlayarak yapıyorum sonra salça ve soğanla kavuruyorum bu sıra da içine kimyon koyuyorum çok güzel tat veriyor denemenizi tavsiye ederim.[salçayla soğanı kavururken kimyon koyun hepsi birden kavrulsun ama kısık ateşte..]

ustasından tarif: fasulyeyi bi gece ıslat.(sütle ıslatmayı dene çok iyi oluyor) ertesi gün haşla. sonra tencereye sıvı yağ koy göz kararı, ardından soğanları ince ince doğra bi güzel kavur. ardından ince doğrınmış domates, salça. kemkli et at (atmayabilirsinde. ) onlarıda kavur sonra haşlanmış fasulyeyeri at. biraz kavur ardından suyunu koy, eğer fasulyen çok haşlanmışsa suyu az koy çok pişip boca az pişip sulu olmasın. eğer haşlamadrn sonra hala diriyse pişirme suyunu az koy. sonra düdüklünün kapağını kapat.pişir. ocaktan indirmee yakın bi kapta tereyağını erit. içine sivi biber, sarımsak doğra çok hafif yakmadan kavur. pişen fasulyenin altını kapatıp, düdüklünün havasını aldıktan sonra hazırladığın sosu içine at. gene pişir.
mümknüse bir gece beklet çünkü fasulye bir gece dinleditkten sonra anca kendine gelir ve çok daha lezzetli olur.
afiyet olsun
not: fasulyenin icinsi çok önemli bazı fasulyeler hem gece bekletmeye hemde haşlanmaya gelmiyo , pişerken parca parça oluyo . genelde iri taneli fasulyeler oluyo öyle. aynı zamanda iri taneli fasulyeler çokdaha lezzetli olur.
afiyet olsun, valla canım çekti, yanında turşu ve soğan piyazı ile harika olur. ve tereyağlı pilav.

eğer haşlamadrn sonra hala diriyse pişirme suyunu çok koy yazacaktım canım. pardon

fasülyeyi hangi şekilde pişirirsen pişir özlü olması için kapağı açık şekilde pişir fazla suyun buharlaşmasını sağlarsan sanırım sorun ortadan kalkar

aldıgınız fasulyeden kaynaklanıyor olabılır..
bır gece onceden ıslayın ve duduklude yapın a.s.

benımde esım kuru fasulyeyı cok sever.ben ılk zamanlar hıc beceremıyordumm.ama ısın sırrı duduklu tencerede ben arzumun duduklusunu kullanıyorum gayet guvenılır ve kullanıslı.bıber salcası koyma derım ben bırazcık pul bıber koyabılırsın.hadı sana kolay gelsın :)))

Bende evlendigim ilk aylarda esimin en cok sevdigi bu yemegi yapamiyordum(duduklum yoktu) ev hediyesi olarak esimin arkladasi duduklu almis sagolsun..o gunden sonra superr yapiyorummm soylemesi ayip:roflol: fasulyeni kaliteli al evet buda cok onemli hatta en onemliii....

Arkadaslar Ankaralilar bilir, Balgat'ta HUSREV diye bir kuru fasulyeci var, oraya is adamalari milletvekilleri unluler vs gelir, tabi halktan da gelen cok, biraz pahali bir yer ama fasuleyenin tadi muhtesem. Onlara sirlarini sormustum, ispir fasulyesi kullandiklarini soylediler. Bir de bakir tencere ve bakir kepce kullaniliyor, hic karistitlmadan pisiriliyormus...Bakir tencerem ve kepcem yok, ama olanlar deneyebilir..

valla denemediğim marka kalmadı,en son Reis marka aldım o daha fiyasko oldu

X