• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kürtaj Nedir ve Riskleri Nelerdir?

patronicem

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
9 Nisan 2014
4
0
0
İstanbul
Gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılan bir işlem olarak bildiğimiz kürtaj, rahim içinden doku almak anlamına gelir. Kürtaj aynı zamanda biyopsi yapmak için ve tedavi için de kullanılan bir yöntemdir.

Kürtaj, kadın doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir operasyondur. Ülkemizde, gebeliklerin sonlandırılması maksadıyla yapılan kürtaj işlemi için belirlenen yasal süre, son adet tarihine göre gebeliğin 10.haftasına kadardır.

Kürtaj, hamileliğin anne veya bebek sağlığı için tıbben sakıncalı olduğu durumlarda 10. gebelik haftasına kadar yapılabilmektedir. Ancak, annenin hamileliği kaldırabilecek sağlık koşullarına sahip olmaması gibi durumlarda, gebelik 10 haftayı geçmişse bile, anne adayına kürtaj yapılabilir. Bu tarz durumlarda birden fazla hekimin kararı ve onayı olması gerekir.

Gebeliğin sona erdirilmesi amacıyla yapılan kürtaj işleminin gerçekleştirilebileceği yasal sınırlamalar, bazı risklerin önüne geçebilmek adına getirilmiştir. Kürtaj, gebelik ilerledikçe, riski artan bir operasyondur. Bu sebeple kürtaj yapılmadan evvel gebeliğin büyüklüğü tespit edilir.

Kürtaj işlemi, hastaya lokal anestezi veya genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Sağlığa uygun koşullarda yapılması gereken bir operasyondur. Kürtaj işlemini yapacak hekimin güvenilirliği ve deneyimi son derece önemlidir. Bu sebeple, kürtajın herhangi bir yerde, ehliyetsiz kişilerce yapılması hastanın hayatı ve sağlığı açısından son derece riskli ve tehlikelidir.

Kürtaj işlemi büyük çaplı bir cerrahi müdahale değildir. Bu yüzden kürtaj işleminin maliyeti çok yüksek olmaz. Ancak kürtajın fiyatı, işlemin yapılacağı sağlık merkezinin fiyat politikalarına göre değişiklik gösterir.

Kürtaj İşleminin Riskleri Nelerdir?
Kürtaj işleminde risk oranı gebeliğin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Küçük haftalı gebeliklerde, işlem riski daha düşüktür. Dilerseniz, kürtaj esnasında veya sonrasında ne gibi sorunlarla karşılaşılabileceğine birlikte göz atalım:

1- Rahimde Parça Kalması



Bazen gebelik tam anlamıyla sonlandırılamayabilir. Bu durum enfeksiyona ve kanamaya yol açabilir. Rahimde parça kalması, kürtaj işleminden belli bir süre sonra ortaya çıkan, aşırı miktarda ve kesilmeyen kanamalarla kendini belli eden bir durumdur. Rahimde parça kalmış olması, kürtaj işlemini tekrarlamayı gerektirebilir.



2- Enfeksiyon Oluşumu



Kürtaj işlemi esnasında, hijyene ne kadar dikkat edilirse, işlem sonrasında enfeksiyon oluşma ve yayılma riski de o derece azalır. Bu yüzden kürtaj işlemi için ilk dikkat edilmesi gereken şey, öncelikle kürtajın hijyenik bir ortamda yapılmasıdır. Kürtaj sonrası, havuza, denize, jakuziye girilmemeli, cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Bunlar enfeksiyon riskini artırır.



3- Gebeliğin Devam Etmesi



Genellikle 5 haftadan küçük gebeliklerde, kürtaja rağmen gebeliğin devam etmesi durumuyla karşılaşılabilir. Gebelik kesesi çok küçük olduğu için, işlem sırasında vakumla alınamayabilir. Gebeliğin devamının fark edilmesi durumunda, kürtaj işlemi tekrarlanabilir.



4- Asherman Sendromu (Yapışıklık)



Kürtaj sonrasında gebe kalamamaya yani kısırlığa yol açan nedenlerden bir tanesidir. İşlem esnasında, rahim iç dokusunun metal küretle gereğinden fazla kazınması asherman sendromuna yol açan nedendir.



5- Kürtajın Yapılamaması



Rahim içindeki şekil bozuklukları, kürtajın yapılmasına engel teşkil eder. Ağızdan alınan veya rahim ağzına konulan ilaçlarla rahmin açılması sağlanarak, kürtaj işlemi yeniden denenir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Back