• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kürtaj Gizlice Yasaklandı

Eğer benim yorumuma istinaden yazdıysanız ben zaten ironi yapmıştım.
siyaseti takip ediyorsanız anlamanız gerekirdi.:34:

yo hayır asla. Ben diğer konuya yazıyordum. orası kapanınca copy paste buraya :) Kimseye yazmadım yazsam alıntılıyorum. Orda da bir arkadaşa yazıyordum ama bakmam lazım kimdi.

yo hayır asla. Ben diğer konuya yazıyordum. orası kapanınca copy paste buraya :) Kimseye yazmadım yazsam alıntılıyorum. Orda da bir arkadaşa yazıyordum ama bakmam lazım kimdi.

tamam kusura bakmayın o zaman.
günah serbestliğini ben yazdığım için öyle düşündüm.

Yani şu benim için çok değişik. Eğer siz ceninin de bir canlı olduğunu kabul ediyorsanız. Anne karnında çıkınca öldürmekle anne karnındayken öldürmek arasında fark olmamalı. Ama tabi cenin sadece önce bir hücredir sonra da embriyodur. O bir canlı sayılmaz derseniz ona bir şey diyemem.

Yani şu benim için çok değişik. Eğer siz ceninin de bir canlı olduğunu kabul ediyorsanız. Anne karnında çıkınca öldürmekle anne karnındayken öldürmek arasında fark olmamalı. Ama tabi cenin sadece önce bir hücredir sonra da embriyodur. O bir canlı sayılmaz derseniz ona bir şey diyemem.

katılıyorum geçen gün bir karikatür gördüm bulsam paylaşıcaktım..annenin karnında bebeği gösteriyo ağlıyo bebek konuşma baloncuğu çıkarmışlar diyoki "benim hayatım annemin kararı":5:

İstisnalar hariç kadınlarımızın keyfi kürtaj yapmıyacaklarını düşünmekteyim bunlara yasak yada kısıtlama yapmak ne kadar doğru bu yönü tartışılır yavaş yavaş yeni model faşizmi içimize sokuyolar ama aralarda başka büyük karmaşalar olurken oluyo bu olaylar doğal gaza zam yapılırken gezi olayları oluyo diyelim yada bu kanun yürürlüğe girerken bikaç cana kıyılmış oluyo bakamıyacağın çocuğa hamilede kalma aldırmada diyen kadınlarsa bana çok ilginç geldi bugün spiralin kaymasıyla d.k hapıyla yada kondomun delinmesiyle hamile kalan bir çok bayan var hadi kürtaj olmadı allah rızkını verir dedi dünyaya getirdi ama bakamadı o kürtajı yasaklayan devlet gidipte al sana çok zordasın die bir yardım yapacakmı acaba? yapıyo dersenizde hani nerde diye sorucam ve çevremden sayamıyacağım kadar çok örnek vericem herkez rahat geçinemiyo herşey güllük gülistanlık değil bu ülkede hala sokaklarda aç gezen dilenen mendil satan soğukta yatan çocuklar var pis diye yüzüne bakmayıp tiksindiğiniz tinerci diye ürküp kaçtığınız bir çok çocuk var onlar bu dünyaya bu şekilde gelmek istedilermi benim annem onun kararı dedimi o çocuklar sorarım size?
azıcık vicdan lütfen :50:

İstisnalar hariç kadınlarımızın keyfi kürtaj yapmıyacaklarını düşünmekteyim bunlara yasak yada kısıtlama yapmak ne kadar doğru bu yönü tartışılır yavaş yavaş yeni model faşizmi içimize sokuyolar ama aralarda başka büyük karmaşalar olurken oluyo bu olaylar doğal gaza zam yapılırken gezi olayları oluyo diyelim yada bu kanun yürürlüğe girerken bikaç cana kıyılmış oluyo bakamıyacağın çocuğa hamilede kalma aldırmada diyen kadınlarsa bana çok ilginç geldi bugün spiralin kaymasıyla d.k hapıyla yada kondomun delinmesiyle hamile kalan bir çok bayan var hadi kürtaj olmadı allah rızkını verir dedi dünyaya getirdi ama bakamadı o kürtajı yasaklayan devlet gidipte al sana çok zordasın die bir yardım yapacakmı acaba? yapıyo dersenizde hani nerde diye sorucam ve çevremden sayamıyacağım kadar çok örnek vericem herkez rahat geçinemiyo herşey güllük gülistanlık değil bu ülkede hala sokaklarda aç gezen dilenen mendil satan soğukta yatan çocuklar var pis diye yüzüne bakmayıp tiksindiğiniz tinerci diye ürküp kaçtığınız bir çok çocuk var onlar bu dünyaya bu şekilde gelmek istedilermi benim annem onun kararı dedimi o çocuklar sorarım size?
azıcık vicdan lütfen :50:

Keşke öyle olsa. Benim üniversitedeki bir arkadaşım diğerine şunu derken duymuştum. "Artık bir korunmayı öğren kızım, geri çekil çekil nereye kadar bu kaçıncı kürtaj." Bu üniversitede okuyan ve öyle anne baba mahalle baskısı falan olmayan bir yerde yetişmiş bir kızdı. Yani keşke öyle bilinçli olsak. Korunmayı bilsek de sadece kaza durumları olsa. Sokakteki çocukların ailelerinin doğum kontrolünden bile haberdar olduğunu sanmıyorum. Sokağa çocuklarını salan insanlar zaten bilinçli doğuruyor. Bu ülkede 10 tane doğururum kalan sağlar benimdir diye düşünen insanlar var. Doğum kontrolü yaygınlaştırılıpş herkese anlatılmalı nasıl olacağı. Ücretsiz olmalı kesinlikle. Ama kürtaj işte orda benim kafam karışık.

Keşke öyle olsa. Benim üniversitedeki bir arkadaşım diğerine şunu derken duymuştum. "Artık bir korunmayı öğren kızım, geri çekil çekil nereye kadar bu kaçıncı kürtaj." Bu üniversitede okuyan ve öyle anne baba mahalle baskısı falan olmayan bir yerde yetişmiş bir kızdı. Yani keşke öyle bilinçli olsak. Korunmayı bilsek de sadece kaza durumları olsa. Sokakteki çocukların ailelerinin doğum kontrolünden bile haberdar olduğunu sanmıyorum. Sokağa çocuklarını salan insanlar zaten bilinçli doğuruyor. Bu ülkede 10 tane doğururum kalan sağlar benimdir diye düşünen insanlar var. Doğum kontrolü yaygınlaştırılıpş herkese anlatılmalı nasıl olacağı. Ücretsiz olmalı kesinlikle. Ama kürtaj işte orda benim kafam karışık.

istisnalar hariç dedim zaten yorumumun başında bunuda o söylediğiniz kişiler açısından söyledim tabiki korunma yöntemlerini bilerek hamile kalıp kürtaj olanlarda var bunlar için zaten söyliycek yorum bile yok allah korkuları olsa zinaya yönelip bir cana kıymaz ben sadece bu bahsettiğiniz kişiler yüzünden bu olayı tüm topluma mal etmeleri tecavüz mağdurları dahi istemedikleri halde çocukları doğurmak zorunda kalıyo ben kürtajı savunan biri asla değilim sadece yaptırmak zorunda olanla olmayanları aynı çerçevede gösterip buna göre yasa konmasına karşıyım herkezin kendi bedeni kendi vicdanı ister 40 kişiyle beraber olur isterse hiç olmaz yargılamak bize düşmez

istisnalar hariç dedim zaten yorumumun başında bunuda o söylediğiniz kişiler açısından söyledim tabiki korunma yöntemlerini bilerek hamile kalıp kürtaj olanlarda var bunlar için zaten söyliycek yorum bile yok allah korkuları olsa zinaya yönelip bir cana kıymaz ben sadece bu bahsettiğiniz kişiler yüzünden bu olayı tüm topluma mal etmeleri tecavüz mağdurları dahi istemedikleri halde çocukları doğurmak zorunda kalıyo ben kürtajı savunan biri asla değilim sadece yaptırmak zorunda olanla olmayanları aynı çerçevede gösterip buna göre yasa konmasına karşıyım herkezin kendi bedeni kendi vicdanı ister 40 kişiyle beraber olur isterse hiç olmaz yargılamak bize düşmez

Bakın sevişmek olsun, alkol kullanmak olsun herkesin kendi bedeni kendi vicdanı. Ama hamile bir kadın alkol alsa, sigara içerken görseniz ona kendi bedenin istediğini yap diyebilir misiniz? Ordaki ikinci canı düşünmesi gerekiyor mu? Bakın tekrar diyorum eğer ki karındaki bebeği bir can olarak kabulk etmiyorsanız anlıyorum. Ama eğer karındaki bebek de bir can ise, doğurduktan sonra öldürmekle karnındayken öldürmek arasında fark var mı? Tecavüze uğramış bir kadının bebeğini doğurduktan sonra öldürmesine olabilir der miydiniz? Benim bu konuda kati fikirlerim yok. Hani devlet şunu yapsın bunu yapsın diyemiyorum. Ama benim için bir hücreyken bile o bir can. Bir hayat. Bir kadın doğurup çöpe atsa neyse kürtaj da o benim için. Bir cana kıymak. Allah kimseyi buna mecbur bırakmasın inşallah.

Bakın sevişmek olsun, alkol kullanmak olsun herkesin kendi bedeni kendi vicdanı. Ama hamile bir kadın alkol alsa, sigara içerken görseniz ona kendi bedenin istediğini yap diyebilir misiniz? Ordaki ikinci canı düşünmesi gerekiyor mu? Bakın tekrar diyorum eğer ki karındaki bebeği bir can olarak kabulk etmiyorsanız anlıyorum. Ama eğer karındaki bebek de bir can ise, doğurduktan sonra öldürmekle karnındayken öldürmek arasında fark var mı? Tecavüze uğramış bir kadının bebeğini doğurduktan sonra öldürmesine olabilir der miydiniz? Benim bu konuda kati fikirlerim yok. Hani devlet şunu yapsın bunu yapsın diyemiyorum. Ama benim için bir hücreyken bile o bir can. Bir hayat. Bir kadın doğurup çöpe atsa neyse kürtaj da o benim için. Bir cana kıymak. Allah kimseyi buna mecbur bırakmasın inşallah.

amin inşallah ben yazımda zaten bunları söylemiyorumki ben kürtaj olması taraftarıda değilim diyorum ama zorundalıklar varsa diyorum herkezi aynı kefeye koymamaktan bahsediyorum yani vicdan diyorum hangi vicdan bir bebeğin canına kast etmeyi makul görür yazılarımı daha iyi okursanız zaten kötü bir şey savunmadığımı anlarsınız benim yazdığım yazıdada yok alkol alıosa hamileyse onun kararı demedim konuyu farklı anlıyosunuz

amin inşallah ben yazımda zaten bunları söylemiyorumki ben kürtaj olması taraftarıda değilim diyorum ama zorundalıklar varsa diyorum herkezi aynı kefeye koymamaktan bahsediyorum yani vicdan diyorum hangi vicdan bir bebeğin canına kast etmeyi makul görür yazılarımı daha iyi okursanız zaten kötü bir şey savunmadığımı anlarsınız benim yazdığım yazıdada yok alkol alıosa hamileyse onun kararı demedim konuyu farklı anlıyosunuz

Bütün samimiyetimle söylüyorum ki derdim sizinle ya da başkası ile zıt şeyler yazmak değil. Ya da size "siz kürtajı destekliyorsunuz" demek istemiyorum. Daha ben kendim bir fikir oluşturamadım bu konuda. Kafam çok karışık. Belki başka insanlarla konuşarak bir fikrim olur diye alıntılıyorum. Eğer rahatsız olursanız alıntılamayı bırakırım.

Bakın devlet sadece belli ameliyatları karşılıyor misal ama her burun estetiğini deviasyon gösteriyorlar. Kürtajın sadece mecbur durumlarda yapılacağının garantisini veremeyiz ki. Bir de mecbur durum nedir? Tecavüze uğramış kadın mıdır? Ülkemizde katilleri bile asamıyoruz. İdam yok. Ama şerefsizin biri bir kadına tecavüz etti diye ortaya çıkan bebeği öldürebiliyoruz.

Ayrıca bütün bunlar iki temel soruya takılıyor. Kürtaj cinayet midir? Karındaki cenin bir can mıdır? Karındaki cenin bir can ise kürtaj da cinayettir o zaman. Ve de devletin cinayetlere müdahale hakkı olmalı. (bu kısım sizle alakalı değil) Ama karındaki cenin can değildir diyorsak, ne biliyim vücuttaki bir benden farkı yoktur diyorsak. İşte o zaman benim vücudum benim kararım olabilir. Bir beni ister aldırırım ister aldırmam bana kalmış. Ama bence cenin benden farklı bir şey.

Günahını tabiki kendi boynuna insanın. Ama biri şunu diyebilir mi. Ben annemi öldürdüm ama anne benim annem, günahını ben çekeceğim devlet bana ceza veremez. Ya da daha uç ama daha yakın bir örnekte yapışık ikizlerden biri benim günahım intahar etmek istiyorum diyebilir mi? Yani tabi bütün bunlar o mercimeği bir can kabul edip etmemekte bitiyor. Bana 1 tanecik hücreyken bile bir can gibi geliyor. O yüzden benim için hamile bir kadın, bedenini başka bir canlı ile paylaşan biridir. Çift canlıdır. O yüzden misal hamile bir insan, ya da hamile bir canlı ölünce daha buruk olur insan, iki can birden gitmiştir. Bu şekilde sürekli iki canlı olarak koşullanmışken o canlardan birinin ölmesi kararını almak kimde olmalı bilemiyorum. Bu arada asla ben şöyle yaparım ben böyle yaparım diyemem. Sadece Allah'a dua ederim beni bu acıyla bu kararla sınamasın.

katılıyorum yazdıklarınıza...ben de kararsızım bu konuda...

ayrıca bebeğin kalbi 4. haftadan sonra atmaya başlıyormuş. fakat duyulması 6-8. haftalar arasında mümkün oluyormuş. yani 10 haftalık yasal sürede bile çoktan kalbi atmaya başlamış bir canlı...

son cümleniz için de kocaman bir aminnn...

tek tek alıntı yapmak istemedigim icin genel yazıyorum,

alkol vb konular icin insanların kendi hayatı ama kurtaj icin kendi bedeni diyemiyoruz diyorsunuz ya, bu işin bilimsel boyutu tam olarak nedir bilemiyorum ancak o duyguyu hissetsem aldıramam sanırım.
fakat bu baska birinin aldıramyacagı anlamına gelmemeli. mesela tecavuz diyoruz onu kabul ediyor herkes. orada da aynı bakıs acısıyla bir cana kıyılmıs olmuyor mu? ayrıca 10haftalık sure zaten anne karnındaki gelisim evrelerine gore belirleniyor, yani sonrasında alınmamasının nedeni cenin in bebegi temsil etmesi ve yasam hakkına sahip oldugunun savunulması.

fakat bu haberdeki sorun şu ki yasal olarak olarak tanınan birsey varken bu hastalık tecavuz durumlarında dahi ucretlendiriliyor...
korunma yollarına ragmen gebelik olabiliyor ama yine de bu desteklenecekse de eskiden oldugu gibi spirali devlet niye karsılamasın?
burada maddi durumu olmayan insanlara zorunlu gebelige yonlendirme durumu olmuyor mu?
ve bu konuda devletin cocugun maddi ihtiyacları icin destegi nedir? boyle yasalar yapılırken dogan cocukların egitimi, beslenmesi dusunuluyor mu acaba?herkes kendi cocugunu buyutmekle yukumlendirliyor...

o zaman kac cocuk yapacagıma da, korunup korunmayacagıma da, dogurup dogurmamayı da benim tercih etme hakkım olması gerekmez mi? ve bunu ucretlendirme sorunu da benim uzerimde devletin maddi bir anlamda baskı kurdugu anlamına gelmez mi? insanların karsı cıktıgı sey bu. buna ragmen 10hafta da alınmalı, alınmamalı tartısması ise bunun cok daha dısında bir sey.

Kürtaj konusunda kafam karışmış durumda, yasaklanmasına karşıyım ama sen olsan kürtaj olur musun derseniz olmam, kızıma hamileyken evde köpek beslediğim ve sürekli hayvanlarla iç içe olduğum için doktorum toksoplazma testi yaptırtmıştı, test sonucu pozitif çıkarsa bebeği düşürebileceğimden tutunda engelli olabileceğine kadar tüm riskleri anlatıp kürtaj olabileceğimi, istersem 20 haftalık olduğunda doğum yaptırarak gebeliği sonlandırabileceklerini söylemişti, kızımı ultrasonda görmüştüm, üstelik 12 haftalık olmuştu, kafası, gözleri, herşeyiyle capcanlıydı, eve döndüğümüzde ağladığımı, bebeğimi aldıramam dediğimi biliyorum, engelli de doğsa bebek benim bebeğimdi.

Ama öte yandan insan tecavüzleri, sağlık sorunlarını düşününce, kadın bedeni üzerinde söz sahibi olmalı düşüncesindeyim, tecavüz başlı başına bir travma zaten:((( kadınlar eşi tarafından da tecavüze uğruyor, size zorla sahip olan, boşanmak istediğiniz birinin bebeği kullanarak evliliği devam ettirmek istemesi veya boşanırsan çocuğu senden alırım yüzünü bile göremezsin tehditlerine maruz kalmak ne kadar kötü.
Ya erkek çocuk doğurana kadar sağlıkları hiçe sayılarak her yıl hamile bırakılan kadınların durumu:(((

O yüzden ben kürtaj konusuna keskin cümlelerle hayır kesinlikle karşıyım diyemiyorum. Kürtajı yasaklamak yerine kadın ve erkeklere doğum kontrol yöntemleri öğretilmeli, bazı tabular yıkılıp cinsel eğitim verilmeli çünkü sonuçta istediğiniz kadar kaş çatıp parmak sallayın, ayıplasanızda ayıplamasanızda gençler ilişki yaşıyor ve çevrelerine de sorup doğru dürüst öğrenemediklerinden istenmeyen gebelikler artıyor, gebelik arttıkça otomatikman kürtaj olmalarda çoğalıyor, şu sitede bile yaşı 20-25'lere ulaştığı halde erkek arkadaşıyla yaşadığı yüzeysel ilişkiden hamile kaldığını zannedip korkan, tedirgin olan kadınlar var.

Yasaklamak çözüm değil hatta yasaklamak daha kötü sonuçlara yol açar, illegal yollardan gebeliği sonlandırmaya çalışanlar hem bebeklerinden hem canlarından olacak, camii avlusuna, hastane bahçesine, çöp konteynırlarına bırakılan bebek sayısı artar, gizli saklı doğum yapıp sonra o bebeği öldürüp kurtulmak isteyenler çoğalır.

Ülkemizin sahipsiz kalmış doğum sonrası terk edilmiş bebeklere değil, aile ortamında bilinçli yetiştirilmiş nesillere ihtiyacı var.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kürtajın SGK kapsamında alınması için talepte bulunduklarını açıklamış

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kürtajın SGK kapsamında alınması için talepte bulunduklarını açıklamış

ben de okudum o haberi.
aslında direkt konuyla ilgili bir yasa cıkarırken cıkacak sorunları da hesap ederek ona gore yapılmalıydı duzenlemeler, uygulamayı yaparken insanlar denek gibi kullanılmıs oluyor gecis surecinde...
fakat gec de olsa onemli bir adım. umarım olumlu bir sonuca varılır, talepleri kabul edilir.

Son düzenleme:
ben de okudum o haberi.
aslında direkt konuyla ilgilibir yasa cıkarırken cıkacak sorunları da hespa ederek ona gore yapılmalıydı duzenlemeler, uygulamayı yaparken insanlar denek gibi kullanılmıs oluyor gecis surecinde...
fakat gec de olsa onemli bir adım. umarım olumlu bir sonuca varılır, talepleri kabul edilir.

zaten tam olarak yasak mı değil mi ben anlamadım çok karışık görünüyodu
ama düzeltmek için adım atmışlar sonuçta olumlu karşıladım
demek ki tepkiler dikkate alınmış

canın fıstığı bana sorarak yazmışsın dün çıkmak zorunda kaldım şuan bakabildim siteye mune bir nevi söylemek istediklerime tercuman olmuş gibi ben kürtaj günah değil katta yaptırın gibi bir kelime etmedim rabbim o durumda bırakmasın kimseyi tek dileğim budur kürtaj karşıtı biri oldugumuda söyledim ama öyle durumlar olurki zorunda kalırsa diyorum yasak olarak hüküm verilmesini yanlış görüorum 10 haftalık olana kadar anlışılır sanırım hamilelik olay 10 haftalıkken aldırmak 15 haftalıkken aldırmak değil kürtaj olmak zaten günah ister 10 haftalık ister daha öncesi olsun tekrar söylüorum bence günah kürtajı savunmuyorum ama bunu yasak olarak sunmalarına tepkiliyim anlatabildim umarım

Boşverin kürtajı falan, Türkiye'nin iyi eğitimli, iyi yetişmiş, bilinçli kadınlara ihtiyacı var. Her yaşa uygun, cinsel eğitimin verilmesi şart, cinselliğin pis kaka olmaktan çıkartılıp doğal olduğunun kabul edilmesi şart.

Bu ülkenin insanları değil mi, kız çocuklarını sürekli saklarlar, bir erkeğin yanında görünemezsin, kısa etek giysen adın çıkar, aman erkeklerden uzak tutun, bakın nereye gidiyor, kimle görüşüyor, cinsellik dese "aa ayıp evlenince öğrenirsin", birşey sorsa "kocan öğretir"; ama sonra o hiç cinsellik bilmeyen, kızın çeyizine dantelli iç çamaşırları koyup, bir gece de kocasını mutlu etmesini beklerler. Aman sonra yok vajinimus, yok ilk gece kaygısı, yok ilk geceden hamile kalmak gibi istenmeyen gebelikler... saymakla bitmez.

Bir de evlilik dışı yaşanan ilişkiler var ki durum çok daha vahim, sırf meraktan yaşanan cinsellikler, istenmeyen gebelikler, bulaşıcı hastalıklar, merdiven altı kürtajları, yitip giden bir sürü genç. Burada gün geçmiyor ki "sürtündük hamile kalır mıyım?" , "sürtündük kızlığım bozuldu mu?" , "parmağını soktu ama tam değil ama kan geldi kızlığım bozuldu mu" diye konu açılmasın.

Kız çocuk anneleri, çocuklarınızı bilinçli yetiştirin. Uygun yaşlarda uygun cinsel bilgileri verin. Bu onları cinselliğe itmez ,asıl onları cinselliğe itecek şey, bilmedikleri şeyi deneyerek öğrenmeye çalışmaları olacaktır.

Kürtaja gelince, şuan hamile bir anne adayı olarak ne diyeceğimi bilemiyorum. Başıma istenmeyen bir gebelik gelse, ne yapardım bilemiyorum. Bilemiyorum ama, o şartlarda vereceğim kararın kimseyi ilgilendirmemesini isterdim sanırım. Günahsa bana günah, kimsenin sevabı günahı kimseyi ilgilendirmez. Bu ülke de olmasını istediğim tek şey, kimsenin kişisel tercihlerinden dolayı başka kişilerce yargılanmaması.

Bu ülkede daha doğmamış çocukların hayatlarını kurtarmaya çalışmak yerine, doğmuş olanlara iyi bir hayat sunmak olmalı hedefimiz.

Eğer ki cenin dediğimiz şeyin vücudumuzdaki apandisitten bir farkı yok diyorsanız evet kürtajın anneden başka kimseyi ilgilendirmemesi gerekir. Ama yok cenin bir candır diyorsanız kürtaj cinayettir ve cinayet konusunda söz hakkı kimde olmalı tartışılmaz. Ben cenin can değildir diyenlerin benim vücudum benim kararım demelerini anlıyorum. Ama cenin bir candır diyenlerin yasaklanmasına karşı olmalarını anlamıyorum. Bir canın alınmasının yasak olmasına karşı değil misiniz yani? Bir canın alınması sadece tek bir insanın kararına mı bağlı olmalı? Altını tekrar ciziyorum cenin bir can değildir diyenleri anlıyorum.

Back