- 11 Aralık 2015
- 1.981
- 5.901
- 158
- 41
- Konu Sahibi zehracaner
-
E gelinde kendine gelen misafire yedirmeyi amaclamis zaten... ya zaten kucukbas kesilince 3te 1 dagitilinca ne kadar kaliyo ki... ki bence bu konuda sorun kurban eti degil, kayinvalidenin sık gelen elti icin et isteyip durmasi... hele ki konu sahibi eltisini sevmiyorsa hakli olarak batiyordur.Egri oturup dogru konusalim kayinvalide kimin evine bu kadar karissa batar...Üçte biri de gelen misafire, eşe dosta yedirilmez mi? Bu hikayede kaynananın istediği etler o üçte bir işte. Gayet amacına uygun kullanılmış oluyor aslında.
Yok yanlış biliyorsunuz. Kurbanın makbul hükmü şudur. 1/3 dağıtılır 1/3 misafirlere ikram edilir. 1/3 ev halkına kalırBenim bildiğim kurbanından yersin biraz da ayırır geri kalanını dağıtırsın. Siz de ya nasip demeden doğumda gelen gidene vereceğiniz etin stoğunu yapmışsınız, eleştirim bu yönde kusura bakmayın. konuyla ilgili yorumum yok…
Biz eskiden kavurma bile yapamiyorduk hepsini dagitirdik. Buraya gelin geldim gerçekten çok şaşırdım. Yinede eşimle konuştum madem kurbanlık benim adıma kesiliyor benimkini dağıtın dedim. Mahallede inanır mısınız kurban kesmeyen tek tük insan vardı. Herkes kesiyormus öyle dediler
M merymeryg e katılıyorum. Kurban kesmeyen tek tük aile var ise paylarını ona göre büyük verirsiniz. 1/3 dağıtılır, 1/3 misafirlere 1/3 eve kalır. Biz gurbetteyiz, misafir olayı her zaman olmuyor diye 2/3 veriyoruz. Küçük başta zaten bu şekilde et kalmıyor doğru düzgün.Kurban vaciptir onu düzelteyim ve evet durumu yoksa alıp kesip dolaba yığınca adı kurban kesmek olmuyor et stoğu yapmak oluyor. Çevrede kesmeyen yok ne demek ya, bir şekilde kenar mahallelerde bile bulur dağıtırsın. Madem buzluğu doldurup bi de et dövüşü yapacaksın ne anlamı var o zaman kesmenin? En az 1/3ü dağıtılmadıysa saçma sapan iş yapılmış
Bizim oralar sizin buralar yok, kurbanın mantığı tektir ihtiyacı olmayanlar yesin diye kurban bayramında durumu olan keser,adına kurban demeyin bari..Bu bir dini vecibe değil,kurban dağıtmak demek,dağıtmadiysaniz kurban değildir o hem dagitmamanin günahı hem sanki bir dini vecibe gibi yapmışsınız gibi etrafta böyle bir algı oluşturmanın günahı,kalan etin en fazla 3 yemeklik olması lazımdı,yazık ya üzüldümOff sormayın bende çok kizdim inanın. Yinede dagitabildigimi dağıttım. Üst kattakiler hiç dağıtmadilar en çok ona şaşırdım. Bizim oralarda dağıtılır çünkü. Ben burda 10 aylık gelinim böyle yaptıklarını bilmiyordum mesela. Diğer konuya gelirsek de emin olun 2 3 defadan bir şey olmaz. Ben etinde değilim. Fakat artık alışkanlık haline getirdiler
Hissemiz 54 kilo geldi kemikle beraber.Ben de bu kurbanlık işinin bir senelik et yeme işine dönmesine şaşırıyorum açıkçası.
Eskiden bu kurban etleri bir sabahına kavurma olurdu o kadar. Kalanı da dağıtılırdı. Artık dağıtan da yok herkes et yeme peşinde.
Hani mesela buradaki kişilere böyle pat pat pat cevap veriliyor. Ama asıl konunun muhattabına kuzu olunuyor ya. Bende bunu anlamıyorum :)Sen halen sorunun et olduğunu düşün aynen böyle devam et. Cahil cahil yorumlar yapıyorsun. Sanki biz eti esirgemis gibi insanlardan. Bende zaten o kesmiş o getirsin dedim insanlara demi öyle rezil bir insanim. Çok tanıyorsun ya beni hani. Saçma sapan yorumlarını kendine sakla. Ayrıca eti dağıtmisim ya da stoklamisim kime ne. Ben bunu mu sordum size. Önce sorduğum soruyu anlayın sonra gelin yorum yapin
Anlamadım kurbanmi kestiniz yoksa dolaba koymak için keçi kestiniz.Arkadaşlar merhaba. Aslında bu konuyu açmaya utanıyorum bile. Ama fikirlerinizi almak istedim. Acaba ben mi bencillik ediyorum lütfen görüşleriniz benim için çok önemli. Konuya gelirsek biz eşimle bu kurban bayramında kurbanlık almayı düşünmüyorduk biraz maddiyat olarak sıkıstık. Sonra eşim canım senin için kestirelim hem senin kurbanligini kesmiş oluruz hem de dolabında et olur doğumuna yakın ailen gelir hem sende tüketirsin doğumdan önce ve sonra dedi. Bide ona göre karar verdik bir tane keçi aldık. Kp ve kv de bizim üst katta oturuyorlar onlar da koyun kestirdiler. Bayram sabahı kestirdik etleri doğradik eşimle. Ben hamile halimle kaç saat boyunca o etle uğraştım yorgunluktan az daha hastanelik oluyordum. Neyse etimi dolaba yerleştirdik. Onlarınkini de yukaridaki dolaba yerlestirdik. Kaynanam dedi ki köyünün etinden kebaplik yaparız kecininkinden de haşlama ve kavurma dedi. Neyse biz sesimizi çıkartmadik. Asıl konuya gelirsek kaynim ve eltim 2 çocuğu ile hemen hemen her 3 gün de bir atlarlar buraya gelirler. Kaynanam üst kattan arar kızım şu eti çıkar haşlama yapalım. Neyse tm dedim. Baktm sürekli yapıyor her gelislernde kızım şu eti çıkart kavurma yapalım. Kendi kendime dedim ben bunu onlar için mi kestirdim. Daha ben ağzıma alamadım. Kaldı ki ailem gelecek doğumda gelenm gidenim olacak ben ne olcm dedm. Gercektn kaç gündür sürekli bunu yapıyorlar ve bu defa isterlerse yok dicm. Benim zoruma giden kendileri de kestirdi kendi evlerinden getirsnler etlerini ya da ay da Bi gelseler falan tm yine anlicam ama artık sürekli sürekli. Gercektn o et azaldı bile. Yani ben etinde değilim sadece bu dusuncesizlik çok zoruma gidiyor
Enayi yerine koyuyorlar insanı. Arkadaşlar siz söyleyin ben ne yapayım haksizsam lütfen söyleyin ben ona göre hareket edeceğim.
3te1 durumu olmayanaNe alakasi var ben disardan et yemiyorum. Kurbanimi ona gore seciyorum. En az 7 hisse eti ayri kemikli eti ayri olmak üzere ayirip dagitiyorum. Verdigim hisselerin az olmamasina dikkat ediyorum. Kalani buzluga koyuyorum bu beni stokcu yapmaz... zira zaten evime de et kalsin diye buyukbas hissesine giriyorum.Günaha girmiyorum işin fikhi boyutunu bilmeden bu konuda yorum yapilmamali... fikhen 3 te 1i dağitilirkalani ev halki yer. Sadece afet durumunda kurban eti tamamen dagitilmalidir.
Nasıl 3 yemeklik kalması gerekiyor bunu ilk defa duydum.Bizim oralar sizin buralar yok, kurbanın mantığı tektir ihtiyacı olmayanlar yesin diye kurban bayramında durumu olan keser,adına kurban demeyin bari..Bu bir dini vecibe değil,kurban dağıtmak demek,dağıtmadiysaniz kurban değildir o hem dagitmamanin günahı hem sanki bir dini vecibe gibi yapmışsınız gibi etrafta böyle bir algı oluşturmanın günahı,kalan etin en fazla 3 yemeklik olması lazımdı,yazık ya üzüldüm
Keçi sütünü nereden buldunuz yoğurdunu yapın cem özkekten görüyorum tarifi onun sayfasında vardır mutlakahazır konu açılmışken bir sorum olacak benim de
keçi sütünden neler yapılabilir kefirden başka? kokusu ağır olduğu için ilk defa aldım hala koku ağır geliyor bu kokuyu yok edecek tarifler var mı
Ben konu sahibinin yerinde olsam her et isteysiinde kaynanadanr kavurmalık isterdimDini konuya hassas olan olmayan herkes yazmış mübarekarkadaş kişisel tercihlerinizle olması gerekeni ayırın. Kişisel olarak hepsini dağıtmak isteyebilirsiniz ama bu demek değil ki doğru olan bu.
Nasıl zekat malın belli payın verilirse,kurban da belli pay verilir.
O zaman zekat olarak da tüm malınızı verin
Herkes alim maşallah
Ayrıca konu sahibi eti ne yapayım vereyim mi kaldırayım mı diye de sormuyor bu cevaplar be alaka
Kayınvalidene direk söyle konu sahibi “anne bende yeterli et kalmadı kalan kısmı doğum sonrasında misafirlerime ikram için ayırdım kusura bakmayın” de. Bi daha da istemez heralde
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?