Kültür Sanat Karnemiz Zayıf: Ülkemizin Yüzde 70'i Hiçbir Etkinliğe Katılmıyor!

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın 'Kültür Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar' başlıklı raporu, Türkiye'de kültür sanat alanındaki vahim tabloyu gözler önüne seriyor. Rapora göre Türkiye’de kültür sanat alanında hiçbir etkinliğe katılmayanların oranı yüzde 70. Ayrıca Türkiye’nin yüzde 85’inin en sık yaptığı etkinlik televizyon izlemek…
Rapordan öne çıkan başlıkları sizlerle paylaşıyoruz.

Rapora göre Türkiye’de kültür sanat alanında hiçbir etkinliğe katılmayanların oranı yüzde 70.

Ülkemizin yüzde 39’u hiç kitap okumuyor.

Yüzde 66’sı konser, tiyatro ya da opera gibi herhangi bir etkinliğe katılmamış.

Yüzde 81’i hiçbir enstrüman çalmıyor.

Yüzde 47’si dergi okumuyor.

Yüzde 86’sı bir hobi kursuna hiç gitmemiş.

Yüzde 85’lik bir kesim ise en sık yaptığı etkinliğin ‘televizyon izlemek’ olduğunu söylüyor…

Ön yargılar, sosyal çevre ve eğitim sisteminden kaynaklı sorunlar ve maddi faktörler, kültür sanata katılım konusundaki engeller olarak görülüyor.

Trafik sıkıntıları, toplu taşıma eksikliği ve kurumların etkinlikleri duyurmadaki eksikliklerin de katılımı sınırlandırdığı belirtiliyor.

Raporun tamamı için

İKSV

✔@iksv_istanbul

İKSV'nin kültür politikaları çalışmaları kapsamındaki altıncı raporu “Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar” başlığı ile yayımlandı.#İKSV pic.twitter.com/qVhIuGVcGT

11:12 - 13 Şubat 2017

Takip et
İKSV

✔@iksv_istanbul

Kültür-sanatta katılımcı yaklaşım ve uygulamaların yaygınlaştırılmasını hedefleyen bu rapor, Türkiye ve dünyadan uygulamalar...

11:17 - 13 Şubat 2017

Takip et
İKSV

✔@iksv_istanbul

işbirliği modelleri ve yenilikçi yaklaşımları bir araya getiriyor.
Raporu incelemek için: https://goo.gl/dGdcfI #istanbulkultursanatvakfi

11:17 - 13 Şubat 2017

https://o nedio.com/haber/kultur-sanat-karnemiz-zayif-ulkemizin-yuzde-70-i-hicbir-etkinlige-katilmiyor-756540

Kendi adima konusayim cocuklarimi tiyatro sinema sergi muze gezdirmeye calisiyorum ama maddi yonden agir geliyor.
Dun kizimi tiyatroya gecen hafta da sinemaya götürdüm ocagima incir agaci dikildi.

Ama genel olarak bizim insanimiz tiyatro operadan zevk almaz fuzuli gorur gitmez.

opera herkese hitap etcek bişey değil tabii canım:) hatta bence sinemaya da gidilmese olur, kitap, dergi okumak müzik aleti çalmaya çalışmak, devlet tiyatrosuna gitmek, ücretsiz etkinlikleri takip etmek vs herkesin ulaşabileceği şeyler gibi

Nasıl katılsın ki asgari ücretli çoğunlukta zaten karnını zor doyuruyor birde özel sektörde çalışanların çoğu akşam saat sekizden önce evde olmuyor , modern kölelik zaman mı var sosyal faliyetlere katılmaya
evde pijamayı çekip dizi izlemeye devam , en büyük lüxü bu

Kültür sanat etkinlikleri ülkemizde lüks, zengin işi olarak algılanıyor. Yanlış da değil gerçi insanların çoğu zorunlu, yaşamsal ihtiyaçlarını zor karşılıyor. Kıt kanaat geçinirken mesela evine ayda 1 kilo et girmeyen aileye sen o parayı al sinemaya, konsere ver demek çok ütopik oluyor maalesef.

Erkeklerin kahve, kadinlarin evde kisirli ve bol hamur isili kadin toplantilari yetiyor herhalde herkese.

Müzeler, tiyatro vb para işi, çoğunluğun asgari ücretle çalıştığı bir ülkede bu tip etkinlikler zor ama kitap, müzik aleti çalmak gibi aktivitelerde haklısınız, kitapların indirimleri takip edilip en azından ayda bir kitap alınabilir veya kütüphaneye gidip okunabilir, müzik aletleri 2. el uygun fiyata bulunabiliyor, ücretsiz sergiler, seminerler de var, onlara katılabilir insanlar ama biraz da enerjiyle alakalı birşey, insanlar sabahtan akşama kadar üç kuruş maaşla çalışıyor, kafada büyük oğlanın okul masrafları, ev kirası, faturalar dönüp duruyor, bir yazı vardı ya ülkenin mutsuzluğuyla ilgili, mutsuzuz, mutsuz olunca da içlerinden birşey yapmak gelmiyor.

Mune içimi kararttın yaw ben dilerdim ki yetişkinlerden ziyade çocuklar ve gençler bu işlerin peşinden koşsun, bu tip kültür ve alışkanlıklara sonradan sahip olunmuyor pek, çocukları ve gençleri desteklemek lazım bu konularda

Ama gerçekler bunlar, sokağa çıkıp x bir kişiye niye tiyatroya gitmiyorsunuz desek faturaları, ev kirasını, oğlanın okul masraflarını, kredi kartı borcunu sıralar, soruyu sorduğuna pişman olursun:)
Gençlerin alışkanlık kazanması için ailenin teşvik ediyor olması, örnek olması gerekir.
Kaç aile hadi kızım bu ay sana müze gezileri için para vereyim diyecek ki?
Ya da kitap, ben kitap okumaktan sıkılıyorum, belki de bir türlü kitap tarzımı bulamadığım için ama kızıma okumayı öğrendiğinden beri kitap okuma alışkanlığı kazandırdım, şimdi tam bir kitap kurdu, çocuk benim okumadığımı göreceğinden hatalı olduğumu ama aynı hatayı onun yapmaması, benden ders çıkarması gerektiğini anlattım, deneme yanılmayla kitap tarzını buldu, şimdilerdeyse farklı kitap çeşitlerini de okuyor kendini geliştirmek adına.

Yahu nasıl katılalım, geçen ay tiyatroya gidelim dedik, oyuncular da meşhur değil bu arada. En arkaya yakın koltuk için 50 tl istediler. Demek meşhur olsalar ya da ön tarafta olsa ne kadar denecekti.
Zeki arkadaşım, bu 50 tl ise 5 kere sinemaya gideriz dedi, hiç! dedik, almadık bilet.

Katılıyorum, geçenlerde de müze konusu olmuştu burada, müze girişleri de pahalı, gidince birkaç kişi gidiyorsun o da yüklü meblağ tutuyor, gitmişken birkaç yer gezeyim derken bunun yemesi içmesi hep para, insanlar kazançlarını ucu ucuna yetiriyor, aktiviteler için kenarda ekstra parası olması lazım, o da mümkün değil.

Bizim insanımızın kültürün de bunlar yok, ne yazık ki. Çünkü bizim insanımıza bu tür etkilikleri, entel işi ve lüks olarak görüyor.. Halbuki insanımız nerelere ne paralar harcıyorlar.. Ayda bir tiyatroya, konsere gitmek.. Ayda 1 kitap almak.. Müzeleri gezmek, yahutta antik kentleri ziyaret etmek, ortalama bir gelire sahip aileyi batırmaz... Ama bizim insanımız bunu gereksiz görüyor..
İnsanlar sırası geliyor 500 lirayı aylık sigara parası olarak bütçe ayırabiliyor. Yahutta kuaför parası,manikür pedikür parası..
Ama sıra kitap almaya, gelince bu parayı insanlarımız gereksiz görüyor..

Açığı kitapla kapatıyorum ben, şikayetçi de değilim. Yaşasın kitaplar, okumak
İyi ki internet denen bir şey de var, mümkün olmayanları arayıp bulup izleyebiliyoruz.

Oturduğumuz sitede kütüphane var,ilk yıllardan bir başladım kitap okumaya gözler gitti resmen..
Şimdi fırsat buldukça okumaya gayret ediyorum.
Sinemayada gitmeye çalışıyoruz,kızım geldimi beraber gidiyoruz.
Opera ve bale zevkim dışında,hafta sonu fırsat olursa sinemaya gideceğiz eşimle.
Kalabalık bir ailenin bir sinema keyfi tuzluya patlar,keşke herkesin imkanları el versede tüm aktivitelere katılsak.

Sanat faliyetleri halen durumu iyi olanların eğlencesi ,
bazıların gençkende görmemiş ki yokluğunu hissetsin ,
ancak para kazanma derdinde olmuşlar, para harcama değil çünkü o nesil kıtlığı gördüğünden yeni nesilden ümitliyim , artık ailelerde eskisi gibi kalabalık değil

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…