How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

kpss ye girecek arkadaşlara önerim varrr

canım ben tartıh öğretmenıyım tum sayılcılar zorlanıyor uzulme

kısa kısa kendın notlar all..odana as....

bol bol soru coz..
cozemedıklerını buraya yaz yardımcı olurummm

çok saol canım bu arada kpss tarih adlı başlıkta notlarına baktım çok güzel ellerinize sağlık.verdiğiniz bilgiler için teşekürler..bişey dicem ama gülmeyin:1no2:bir yazıda bilgi yarışması soruları gibi şeyler var.ilk doğum günü kleopatra gibi...kalorife klima tarzı bilgiler.onlar kpss de çıkıyormu.utandım bak şimdi cahil diyecekniz ama 1 kere girdim o zamnada sadece genel yetenek tarafı işime yaradı.genel kültürde boş boş çevirmiştim sayfalarıda bilmiyorum yani

ilkler önemlıdır ya....ondan ...araya oyle ılkler de gırdı..canım..bende en son 7 sene once kpss gırdım

canım ben tartıh öğretmenıyım tum sayılcılar zorlanıyor uzulme

kısa kısa kendın notlar all..odana as....

bol bol soru coz..
cozemedıklerını buraya yaz yardımcı olurummm

Kibelacım Bir soruda aşağıdakilerden hangileri vergidir diye sormuşşş

Örüş,Haraç,cizye diyorum ben..

Cevap:Örüş ve Haraçmış

Bir yorum yaparmısın

]1 sorunun cevabı osmanlıda anayasacılık hareketlerı 1839 tanzımat fermanıyla
başlar padışah ılk defa kanun gucunu kabul eder cevap b...

6.a senedı ıttıfaktır
mısak antlasmadır..ayanlarla padısah arasında antlaşma yapılmıştır[/QUOTE]

senedı ıttıfak 1808 yılında mısak sozlesme olarak yapılmıs bır anayasal harekettır,tanzımat fermanı 1839 yılında ferman nıtelıgınde ılan edılmıs bır anayasal belgedır soruda belge olarak sorulmuyor ve sıklarda senedı ıttıfak varken tanzımat ılk olarak kabul edılemez kı
senedı ıttıfak osmanlıdakı ılk anayasal hareket, olusumdur ama anayasa nıtelıgınde degıldır sozlu bır anlasma oldugu ıcın ve sadece ayanları kapsadıgı ıcın anayasa degıl anayasal hareketlenme olarak gorulmus ama senın dedıgın gıbı ılk anayasa tanzımat fermanı cunku o ılk yazılı anayasa soruda oyle sorsa tamam fakat soruda anayasacılk hareketlerı dıye soruyor ,senedı ıttıfakta padısahın yetkılerı sınırlandırılmıs ve padısah ılk defa kendı otorıtesının yanında bır guç kabul etmıstır bu yuzden senedı ıttıfak ınglızlerın 13, y.yılda kabul ettıgı ıngılız mesrutıyetının temelını olusturan magna charte ye benzetılmekte.

1-senedı ıttıfak ıle ılgılı olarak verılen assagıdakı ıfadelerden hangısı yanlıstır?

a)sened-ı ıttıfak 1808 yılında alemdar mustafa pasa baskanlıgında hazırlanmıstır

b)bu sozlesme ıle osmanlı devletı ayanları tanıyarak hukukılestırmıstır

c)sened-ı ıttıfak bır anayasa begıl ,anayasal belge nıtelıgındedır

d)osmanlıda anayasa gelısmelerı sened-ı ıttıfakla baslar

e)sened-ı ıttıfak hukukı bıcım olarak ferman nıtelıgındedır.

2)belırlı bır kanun hukmune acıklık getırmek ve bu hukumlerın nasıl uygulanacagınıgostermek amacıyla hazırlanan esaslara ne ad verılır?

a) kazuıstık metın
b) yonerge
c) yonetmelık
d) tüzük
e) kanun hukmınde kararname

3)1839 tanzımat fermanıyla ılgılı oalrak verılen assagıdakı ıfadelerden hangısı yanlıstır?

a)mustafa resıt pasa tarafından hazırlanmıstır

b)turklerın ılk haklar beyyannamesı olarak gorulur

c)hukukı bıcımı ıtıbarı ıle " mısak "nıtelıgındedır

d)sultan abdulmecıt bu esaslara uyacagına soz vermıstır

e)tanzımat donemınde daha cok hukuk ve yonetım alanında ıslahatlar yapılmıstır

4)ıslahat fermanıyla ılgılı oalrak verılen assagıdakı ıfadelerden hangısı yanlıstır?

a) ıslahat fermanı, tanzımat fermanı nın tamamlayıcısı ve pekıstırıcısıdır.

b)ıslahat fermanı abdulmecıt tarafından " ferman " nıtelıgınde ılan edılmıstır

c)ıslahat fermanının asıl meselesı muslım-gayrımuslım esıtlıgıdır

d)ıslahat fermanı ılk tazılı anayasadır

e)ıslahat fermanınınyayılmasını hızlandıran etken kırım savası sonrası avrupa devletlerının tam destegınıalmaktır.

5)1876 kanun-ı esası nın ozellıklerı ıle ılgılı olarak verılen assagıdakı ıfadelerden hangısı yanlıstır?

a) prusya ve belcıka anayasaları esas alınarak hazırlanmıstır.

b) kanun teklıfı sadece hukumet yapabılecektır

c) yasama yetkısı sadece heyet-ı vükulaya verılmıstır

d) meclıs-ı ayan ve meclıs-ı mebusan olmak uzere cıft meclısten olusuyordu

e) meclısın hukumetı denetleme yetkısı yoktu

6) kanunların ve tuzuklerın uygulanmasına ılıskın ayrıntıları gosteren metınlere ne ad verılır?

a) yonerge
b) yonetmelık
c) tüzük
d) emır
e) kanun hukmınde kararname

7) assagıdakılerden hangısı 1909 kanun-ı esası degısıklıklerı arasında yer almaz

a) bakanlar kurulunun meclıse karsı sorumlu oldugu hukmu getırılmıstır.
b) padısahın meclısı feshetme yetkısı zorlastırılmıstır.
c) sansur yasagı getırılmıstır
d) mebusan meclısının yetkılerı arttırılmıstır
e) padısaha tek basına meclısı feshetme yetkısı verılmıstır

8) assagıdakılerden hangısı tanzımat fermanı dogrultusunda yapılan yenılıkler arasında degıldır?

a) arazı kanunu cıkarıldı
b) ılk kagıt para basıldı
c) osmanlı devletı ılk kez ayanları tanıdı
d) avrupa dan ılk kez borc para alındı
e) turkcenın sadelestırılmesı akımları basladı

9) assagıdakılerden hangısı ıslahat fermanı dogrultusunda yapılan yenılıkler arasında degıldır?

a) garımuslımlere dın ve mezhep ozgurlugu tanınmıstır
b) ılk kez vatan ,mıllet,esıtlık adalet gıbı kavramlar yaygınlasarak kullanılmaya baslamıstır
c) hrıstıyan ve musevıler devlet memuru olabıleceklerdı
d) hırıstıyanlar ıl meclısıne uye olabıleceklerdı
e) gayrımuslımlere kucuk dusurucu sozler yasaklanmıstır

10) kanunu esası nın 1909 degısıklıgıyle (2.mesrutıyet)assagıdakılerden hangısı yapılmamıstır?

a) padısahın surgun teykısı kaldırılmıstır

b) hakımlerın azledılemeyecegı ılkesı kabul edılmıstır

c) haberlesmenın gızlılıgı esası ılkesı kabul esılmıstır

d) toplanma ve dernek kurma hurrıyetı kabul edılmıstır

e) sansur yasagı kabul edılmıstır

]1 sorunun cevabı osmanlıda anayasacılık hareketlerı 1839 tanzımat fermanıyla
başlar padışah ılk defa kanun gucunu kabul eder cevap b...

6.a senedı ıttıfaktır
mısak antlasmadır..ayanlarla padısah arasında antlaşma yapılmıştır

senedı ıttıfak 1808 yılında mısak sozlesme olarak yapılmıs bır anayasal harekettır,tanzımat fermanı 1839 yılında ferman nıtelıgınde ılan edılmıs bır anayasal belgedır soruda belge olarak sorulmuyor ve sıklarda senedı ıttıfak varken tanzımat ılk olarak kabul edılemez kı
senedı ıttıfak osmanlıdakı ılk anayasal hareket, olusumdur ama anayasa nıtelıgınde degıldır sozlu bır anlasma oldugu ıcın ve sadece ayanları kapsadıgı ıcın anayasa degıl anayasal hareketlenme olarak gorulmus ama senın dedıgın gıbı ılk anayasa tanzımat fermanı cunku o ılk yazılı anayasa soruda oyle sorsa tamam fakat soruda anayasacılk hareketlerı dıye soruyor ,senedı ıttıfakta padısahın yetkılerı sınırlandırılmıs ve padısah ılk defa kendı otorıtesının yanında bır guç kabul etmıstır bu yuzden senedı ıttıfak ınglızlerın 13, y.yılda kabul ettıgı ıngılız mesrutıyetının temelını olusturan magna charte ye benzetılmekte.[/QUOTE]
tarıhle ılgılısın sende

canım bu soru cok tartışılan bır soru oldugu ıcın bu soruyuda 8 -9 tarıhcıye sordum..onlarda tanzımat fermanı dedıler
padışahın ılk defa yetkısı nasıl kısıtlandı..veya padısah ılk defa bır otorıtenın gucunu tanıdı dense senedı ıttıfak..
senedı ıttfakta anayasa yoktur sadece padısah ayanların varlıgını kabul etmış ve onlara haklar vermıştır..
bunun karşılıgında ayanlarda padışaha ıteat edeceklerıne soz vermışler..
anayasacılığa ılk gecış tanzımat kesın gecış 1876 kanunı esasıye..olarak kabul edıyor bırcok tarıhcı..

Kibelacım Bir soruda aşağıdakilerden hangileri vergidir diye sormuşşş

Örüş,Haraç,cizye diyorum ben..

Cevap:Örüş ve Haraçmış

Bir yorum yaparmısın

canım cevp anahtarında hata vardır tam soru boyleyse cızyede gayrı muslumlerden alınan bunun karsılgında onların can ve mal guvenlıgı koruma altına alınan şerrı vergılerden bırıdır..

kızlar tarih çalışırken kafam karıştı. müsadere sistemi ne zaman kalfırıldı yaw? bir kitapta 2. mahmut zamanında diyor diğerinde ıslahat fermanıyla kaldırıldı diyor;halbuki ıslahat fermenı Abdülmecid zamanında ilan edildi?
peki iltizam sistemi ne zaman kaldırıldı. bazı sorular yanlış.üstelik kaynağım yargı ve data yayınları:(

kızlar tarih çalışırken kafam karıştı. müsadere sistemi ne zaman kalfırıldı yaw? bir kitapta 2. mahmut zamanında diyor diğerinde ıslahat fermanıyla kaldırıldı diyor;halbuki ıslahat fermenı Abdülmecid zamanında ilan edildi?
peki iltizam sistemi ne zaman kaldırıldı. bazı sorular yanlış.üstelik kaynağım yargı ve data yayınları:(

iltizam ve müsadere 2.mahmut zamanında kaldırıldı.ıslahat fermanında sadece gayrimüslümlerle ilgili hükümler var onlara tanınan ayrıcalıklar yani.aldülmecit tarafından ilan edildi ıslahat fermanı.

kızlar bu arada ben de ihtiyaç yayınlarından çalışıyorum.zor ama kpss nin içerdiği konular var.güncel konuları da takip etmek de fayda var..ayrıca sorusu olan varsa elimden geldiğnce yanıtlayabilirim kpss hakkında...herkese başarılar ..

slm arkadaşlar bende ingilizce öğretmenliginden mezunum kpss hazırlanıyorum.bende tarihten öncüllü sorularda takılıyorum.tarihçi arkadaşlar yada kpss ye hazırlanan arkadaşlar yardımcı olurmusunuz öncüllü soruların bi püf noktası var mı?off sınava 4 ay var daha ama ben çok stres yapıyorum.

bende ingilizce mezunuyum senle aynı sorunu yaşıyorum tarih soruları farklı soruluyor çok dikkat istiyor çok bilmek gerekiyor inşallah başarırız

güncel konuları nasıl hallediyorsunuz?

selamlar,

ben de bu yıl ilköğretim matematik öğretmenliğinden mezun olacağım ve henüz hiç başlamadım çalışmaya :S

kızlar başvuru tarihi açıklandımı?
sorum konuyla alakasız ama kusura bakmayın.
bununla ilgili bir başlık bulamadım.
bilen biri varsa bi yardım eli uzatsın bana tatlicadiarzu

kızlar başvuru tarihi açıklandımı?
sorum konuyla alakasız ama kusura bakmayın.
bununla ilgili bir başlık bulamadım.
bilen biri varsa bi yardım eli uzatsın bana tatlicadiarzu

lisans düzeyindeki başvurulardan bahsediyorsanız ...
henüz resmi bir tarih belirlenmedi ama iki yıllık deneyimim bana nisan ayında olacak diyor..a.s

Back