• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

KPSS ile ilgili hiçbir şey bilmiyorum

joey

just breathe
Kayıtlı Üye
30 Eylül 2009
2.530
3
116
İstanbul
arkadaşlar bende özel sektörde ağzı yanmış biri olarak kamu düşünmeye başladım.

işletme mezunuyum. sınav hakkında hiçbir bilgim yok. A nedir B nedir? hangi konulardan sınava girmem gerek? kazandım diyelim ne olacağım, kadrolar neler?

internetten aratıyorum ama verimli bilgi ben bulamadım. kadro olarak sadece bakanlık adı yazıyor benim baktığım yerde.

bir de şu tayin meselesi nedir? illeri biz mi seçiyoruz, puanımız tutarsa gidiyoruz, yoksa atanıyor muyuz? eş durumundan kalma diye birşey var mı yoksa doğu hizmeti zorunlu mu?

çok soru sordum ama inanın hiçbir şey bilmiyorum :uhm:

canım bende çok bilgili değilim ama bildiklerimi paylaşayım
kpss A grubu üst düzey memurluk
yani kaymakamlık,uzmanlık,müfettişlik,uzman yard,denetmen yard.vs.....
bunun için ingilizcede lazım..genelinin şartlarında kpds den 70 almak veya kpss yabancı dilden41 soruyu doğru cevaplamış olmak var..bide kpss den 85 üzerinde puanlarla anca kurumun kendi sınavlarına başvurabiliyorsun..
kendi belirledikleri konulardan (hukuk,ekonometri,istatistik,matematik,kamu,iktisat, vs....) sınav oluyorsun..sınavda başarılı olursan da sözlü mülakata çağrılıyorsun..ondan da başarılı olursan yeni işin hayırlı olsun :)))

kpss B de bildiğimiz düz memurluk...örneğin ptt,vergi dairesi,nüfus gibi devlet ve bakanlıklara bağlı kurumlarda memurluklar....onun için ingilizce ve ayriyeten sınav yok..
kendileri ilan veriyorlar sende başvuruyorsun..kontenjana göre en yüksek puanlıları alıyorlar...

tayin meselesine gelince eskiden direk eş durmuna bağlı olarak oraya atanıyordun..ama şimdi belirli bir süre var..tercih dışıda bir yer gelebilir..belirli bir süreyiorada geçirmen lazım 6-12 arası..sonra dilekçeyle eşinin yanına alınıyorsun...

bende gözümü karattım bebeğimde var ama ayrı kalmaya razıyım..bu yıl gireceğim..ideallerine ulaşabilmek için bazı şeylerden feragat etmek gerekiyor..işim olması için ayrı kalmaya razıyım ben..

çok teşekkür ederim a.s.

of ya bu tayin meselesi düşündürüyor. nişanlıyım ben de. kayınvalidem dahil herkes gidersin 1-2 sene ne olacak diyor ama, ben yapabilir miyim bilmiyorum :1no2:

bak bende dersanede öğretmenlik yapıyordum..evlendim bırakmak zorunda kaldım eşimin tayin yerine gittim..öğretmenlikten de çok soğumuştum aşırı yoruyordu..bide branşım yoruyordu..ilk sene kpss ye öylesine girdim ama ayrılıp başka yerde durmayı göze alamadım...çocuk yaptım falan....şimdide düşündüm eğer bi şekilde buna razı olmazsam ya dersanede öğretmenlik yapacağım(ki hiç istemiyorum) ya ücretli öğretmenlik yapacağım..yada çalışmayıp evde duracağım..
bahaneleri bir kenara bıraktım ve çalışmaya başladım..böyle gidersemde sınava belirli bir bilgi birikimiylr gireceğim..

anneme de dedim eğer işe girersem yanıma gel..elin memleketinde kimseye güvenipte bırakamam dedim..tamam dedi..

bakalım inşallah olur yaa..kapağı atarız..

bende bu seneki sınava girmeyi düşünüyorum liseden sonra girmiş kazanmış ama tercih yapmamıştım osırada üniversite okuyordum.hem okuyup hem çalıştım 5 sene okul bitti bir süre sonra çalışmyıda bıraktım mali müşavirliğe başvurdum 1.5 milyar verip dosya açtırdım bir defada staj sınavına girdim staj yapmak için biryere işe girdim çalıştığım yer akrabam olduğu halde beni canımdan bezdirdi zor bela işten çıktım staj yapıcak yer aradım hepsi sadece sigorta+cep harçlığına 2 sene boyunca büronun her işini yapmam gerektiğini söyledi velhasııııııl..... gözüm yemedi ve 5 senedir çalışmayı aklımdan çıkarmıştım:(:( ama şimdi bakıyorum bu böyle gitmiyo babamdan para istiycem diye kanter içinde kalıyorum evlensem eşimlede aynı olcak çalışmaya karar verdim ama özelde doğru dürüst bir iş bulamıyorum tek çarem devlet gibi görünüyo...çok konuştum kusura bakmayın ama kafam çok karışıkmafoldumben

sorma yaa nedenlerimden biride seninkiyle aynı..para istemek.!!!!eşim bunları duysa çok kızar eminim..ama para istemekte çok çekiniyorum..adam bana bayağı fazla para veriyor..istediğin kadarını al..gersini briktiriyorumda bana veriyor..ama ben hiç dokunmadan biriktiriyorum..durumumuz çok ii allaha şükür ama 3senedir hala alışamadım..kredi kartıda verdi bana rahat alışveriş yap diye ama yok..eski ben olsam bişeyi bğendiğimde dener alırdım..şimdi amaaaan zaten çalışmıyorum nereye gidiyorum ki diyorum geçiştiriyorum..gerçi böylelikle isarfta etmiyorum..ama olsun ya...çalışmam lazm benim ...

sorma yaa nedenlerimden biride seninkiyle aynı..para istemek.!!!!eşim bunları duysa çok kızar eminim..ama para istemekte çok çekiniyorum..adam bana bayağı fazla para veriyor..istediğin kadarını al..gersini briktiriyorumda bana veriyor..ama ben hiç dokunmadan biriktiriyorum..durumumuz çok ii allaha şükür ama 3senedir hala alışamadım..kredi kartıda verdi bana rahat alışveriş yap diye ama yok..eski ben olsam bişeyi bğendiğimde dener alırdım..şimdi amaaaan zaten çalışmıyorum nereye gidiyorum ki diyorum geçiştiriyorum..gerçi böylelikle isarfta etmiyorum..ama olsun ya...çalışmam lazm benim ...
oh ohh sen iyiymişsin arkadaşım benim isteyemiyorum çünkü kardeşim askerde para istiyor şubat tatilinde geliyor ve hemen bir hafta içinde nişan istiyor.Bu arada kardeşim de atama bekliyor bunun daha nişanı düğünü derken isteyen isteyene babam bir emekli maaşı yetmiyor çalışıyor ehh bu vaziyette bana fırsat kalmıyor.Bende düşündüm taşındım bu hayatta Allah'tan başka kimseye muhtaç olmamak çalışmak lazım.Allah'ım bu yolda bana azim versinde bende dersleri çalışabileyim...(AMİN)

A kadroların hepsi için ingilizce şart değil
bazıları özel olarak şu kadar doğru sayısı diye belirtir
bazılarında da sırf puan hesaplansın diye bir iki işaretlersin o kadar

A kadroda yaş sınırı var,Bde yok
A mı B mi önce ona karar vermen daha iyi olur,bir yol haritası için

arkadaşlar bende özel sektörde ağzı yanmış biri olarak kamu düşünmeye başladım.

işletme mezunuyum. sınav hakkında hiçbir bilgim yok. A nedir B nedir? hangi konulardan sınava girmem gerek? kazandım diyelim ne olacağım, kadrolar neler?

internetten aratıyorum ama verimli bilgi ben bulamadım. kadro olarak sadece bakanlık adı yazıyor benim baktığım yerde.

bir de şu tayin meselesi nedir? illeri biz mi seçiyoruz, puanımız tutarsa gidiyoruz, yoksa atanıyor muyuz? eş durumundan kalma diye birşey var mı yoksa doğu hizmeti zorunlu mu?

çok soru sordum ama inanın hiçbir şey bilmiyorum :uhm:

canımmm
bende eşimden dolayı biraz bilgi sahibiyim bizimde kendimize ait işletmemiz vardı ve bizimde ondan ağzımız yandığı için eşim de artık memurluğu düşünür oldu ki hiç sevmez...
benim eşimde kamu yönetimi mezunu...
sınava giriyosun aldığın puana göre ataman oluyo iyi bir puan alırsan istanbuldada kalabilirsin tabiki... yapıcağın işe bağlı...
eşim geçtiğimiz sınav sorularını internetten indirdi ve aradan 10 yıl geçmesine rağman o konuların sorularını başarıyla çözdü...biz topladık falan bi 85 kesin ve rahat alırdı o puanlada istanbulda kalabilir tabiki...
iyi hazırlanmak gerekiyo canım...şart görevi yani zorunlu görev atandığın yere bağlı yapıyosun mecbur

canımmm
bende eşimden dolayı biraz bilgi sahibiyim bizimde kendimize ait işletmemiz vardı ve bizimde ondan ağzımız yandığı için eşim de artık memurluğu düşünür oldu ki hiç sevmez...
benim eşimde kamu yönetimi mezunu...
sınava giriyosun aldığın puana göre ataman oluyo iyi bir puan alırsan istanbuldada kalabilirsin tabiki... yapıcağın işe bağlı...
eşim geçtiğimiz sınav sorularını internetten indirdi ve aradan 10 yıl geçmesine rağman o konuların sorularını başarıyla çözdü...biz topladık falan bi 85 kesin ve rahat alırdı o puanlada istanbulda kalabilir tabiki...
iyi hazırlanmak gerekiyo canım...şart görevi yani zorunlu görev atandığın yere bağlı yapıyosun mecbur

ya mesele şark ya da garp değil de, bulunduğum şehirde kalabilmek. Yani şimdi çok iyi puan alınca diyelimkli İstanbul ya da İzmir oluyor. ama daha sonra tayini olmuyor mu? o zman da eş durumundan mı kalınıyor?

Benim için A kadro girmek daha mantıklı maden uzman yardımcısı falan alınıyor. Ama önce şu tayin olayını iyice öğrenip gözümü karartıp karartamayacağıma karar vermem gerek :sm_confused:

A kadroların hepsi için ingilizce şart değil
bazıları özel olarak şu kadar doğru sayısı diye belirtir
bazılarında da sırf puan hesaplansın diye bir iki işaretlersin o kadar

A kadroda yaş sınırı var,Bde yok
A mı B mi önce ona karar vermen daha iyi olur,bir yol haritası için

A da yabancı dil şart..a grubu puan türleri diye aratırsan görebilirsin..hem yaş sınırı var(30) hemde ybancı dil şart..sen yazdıktan sonra baktım acaba benmi yanlış biliyorum diye ama hepsinde vardı..

açıklayıcı yazmadığım için yanlış anlaşıldı sanırım
o puan türlerini ben içmiştim zaten
zamanında A kadrodan kursa gittim,baya haşır neşir oldum,detayları çok iyi biliyorum ama özelde de çalıştığım için uğraşamadım bıraktım gitti A'yı
ingilizce şart değil derken demek istediğim şu;
hedefinizin ne olduğu önemli,hangi kurumu düşündüğünüz önemli
yani nasıl anlatsam,diyelimki tüketici ve rekabet uzman yardımcısı olmak istiyorsunuz,o zaman ingilizceye özel olarak çalışmak zorundasınız,çünkü kpds'den en az C ister,diyelimki kurumun sınavına katılma hakkı kazandınız,bu sefer de kurumun yaptığı sınavda türkçe-ingilizce ve ingilizce-türkçe olarak çevirisini yapmak zorundasınız verdikleri cümlelerin
mesela tüik uzman yardımcı olmak istiyosunuz,kpss dil testinden en az 30 doğru der,puan değil direkt doğru sayısı ister ama bir çevre bakanlığı uzmanlık için doğru sayısı değil de kpssden şu kadar puan der o da en son 70 idi.
yani kurumdan kuruma değişkenlik gösteriyor ama bu örneklerde ki bunun gibi başka örnekler de var,ingilizceye oturup adamakıllı çalışmak gerekir,hatta kpdsye de girmek gerekir

ama bir de ingilizcenin ikinci planda olduğu ama o puan türünün hesaplanması için ingilizceden işaretlenmen gereken kurumlar da var
örneğin vergi denetmenliği gibi
P49la alır ve eğer ingilizce işaretlenmez ise alan derslerinin hepsini full yapsanız da bu kurumun sınavına giremezsiniz
ama bir tane dahi ingilizce işaretlemeniz ki yanlış da olabilir hiç önemli değil,puanın hesaplanması için yeterlidir,önemli olan alan dersleridir,hatta hepsi bile değil ve hatta muhasebe bile değil,hukuk,iktisat ve maliyedir asıl önemli olan ama kpssde,sonradan kurumun açtığı kendi sınavda ise muhasebe çok önemlidir.yani o kadar çok detay varki hangini nasıl anlatayım bilemedim.vergi denetmenliği sınavı test olur genelde ve ingilizcenin yeri yoktur.inkılap tarihi de sorarlar hatta ama ingilizce kurumun kendi yaptığı sınavda yoktur.yani kpssde sırf puan hesaplansın diye iki ingilizce işaretler geçersin kendini alan derslerine verirsin.bir arkadaşım vergi denetmeni olmuştu ondan da biliyorum.
bunların dışında P119 gibi,P111 gibi kpssde ingilizceyi hesaplamayan puan türleri de var.yani ingilizce işaretlemesiniz de bu puanlar hesaplanır.işaretleyince de hesaplanıyor tabiki,yani mantıkta tüm puan türleri hesaplanır ama bir puan türü için gerekli bir dersten işaretlenmediyse tabiki hesaplanmaz.anlatabildim mi bilmiyorum,tekrar anlatabilirim bu kısmı :)
ama ingilizcenin şart olmadığı bir puan türünü araştırmak gerekir,hangi kurum kullanıyor diye,o kurumun da özel sınavlarını araştırmak lazım çünkü bazen bazıları kendi sınavında özel ingilizce sınavı yapabiliyor çünkü.yani kurumdan kuruma değişiyor detaylar.
eğer A kadro hedef ise,öncelikle ne istediğimizi bilmeliyiz,derslere ona göre ağırlık vermeliyiz.

yaş unsunurunu da unutmamak gerekir tabiki.A kadroda genelde yaş sınırı 30.ancak istisnalar var.kurumdan kuruma göre yaş sınırı değişebiliyor ve buna kurumun kendisi karar veriyor ve şimdilik bu kararlara kimse karışamıyor.bu yaş sınırının 31,32 olduğu kurumlar da olabiliyor,ilanlardan takip edilebilir.35 yaş sınır olan kurumlar dahi var.örneğin bir hesap uzman yardımcılığında sınır 35,rekabet uzman yardımcısı,turizm uzman yardımcısı,çevre uzman yardımcısı,tüik,patent enstitüsü bunları hepsinde sınır 35.

yani yine aynı noktaya geliyoruz,A kadro istiyorsak,öncelikle kpssde hangi puan türünü kullanıyor ona bakıcaz,puan türünde hangi dersler daha ağırlıklı ona bakıcaz,yaş sınırını araştırıcaz yaşımızla karşılaştırıcaz :) sonra kendi kurum sınavını nasıl yapıyor ona bakıcaz ( bazıları test bazıları klasik ) ve tabiki tayin olaylarını araştırıcaz.çünkü bu da kuruma göre değişebiliyor.mesela bi rekabet uzman yardımcısının çalışma yeri ankaradır.
sözün özü şu ki olay kpssye girmekle bitmiyor,hatta en kolay aşama kpssdir.asıl önemli olan kurum sınavıdır.çünkü kpss test mantığıdır ama kurum sınavlarının çoğu klasiktir,yani okuldaki gibi oturup adam akıllı klasik sınava çalışır gibi çalışmak gerekir.hatta çok ciddi bir çalışma gerektirir.çünkü atıyorum mülakatta sana iktisatta derki oligopolün grafiğini çiz der.yazılı sınavda bile değilsin o an,mülakattasın ve o grafiği çizmelisin,böyle şeyler var yani.

ama eğer ben A kadro istemiyorum B kadro istiyorum derseniz,ilk önemli olan bir kere yaş sınırı yok...ösym kanalı ile merkezi atama yapılır.
(ama bazen ki bunların sayısı çok az,kurumlar kendileri ilan verebiliyor,P3 puan türü isteyerek yaş sınırı koyabiliyorlar ama bu merkezi atamalrın dışında gelişen ve sayısı çok olmayan istisnai ilanlar )
sınavda sadece genel yetenek genel kültüre girersiniz.cumartesi sabah oturumuna yani.P3 puan türü hesaplanır ve beklersiniz.kurumlardan gelen personel taleplerine göre merkezi atama tarihine karar verilir ( ki önceden ne zaman olacağı belli değildi artık devlet personel tarafından her yılın ocak ayında açıklama yapılacak ne zaman atama olacağına dair ) atama olacağı zaman tercihleriniz yaparsınız.adı üstünde tercih,il seçimi size ait.tabi kurum o ile kadro verdiyse.bunu zaten tercih kılavuzunda göreceksiniz.hangi ilde hangi kurum kaç kişi alıyor ne mezunu alıyor diye,siz de onların arasından tercih yapacaksınız.
puan sıralaması ve kontenjana göre atamanız olur ya da olmaz.
sınav ise iki yılda bir yapılır.2010da sınav var.eğer B kadro isteme ihtimaliniz varsa hemen çalışmaya başlamalısınız çünkü bir dahaki şansınız 2012de olacak.şu an ise 2008de alınan P3 kullanılıyor.
atama durumlarını da kuruma göre araştırmak gerekir,mesela üniversitelerde atama çok çok çoook zor,tercih ettiğin yerde kalırsın ama dediğim gibi kuruma göre araştırmak gerekiyor.eş eğer özel sektördeyse ve en az iki yıl en son çalıştığı yerde sigortası varsa bunu kullanarak tayin yapan olabiliyor,benim bir ark. böyle yapmıştı ama hangi kurumdaydı onu bilmiyorum ama bu durumu hiçe sayan kurumlar da varmış.örneğin bir gümrük bakanlığı eş durumuna filab bakmıyor diyorlar.ama eş memur ise bunu da özel olarak kurum bazında araştırmak gerekli.

peki hangi kurumda hangi pozisyonlar var bununla ilgili bilgi alabileceğim bir websitesi falan var mı bildiğin? ben bulamamıştım da, verebilirsen çok sevinirim.

bir de üniversite memuriyetleri derken üniversite mezunlarını mı kasdettin?

evet demekki tam açıklamadığın için yanlış anlaşılma oldu..şart değil deyince bir dah baktım çünkü hepsinde yd vardı..ama sadece işaretlemekle yetinen kurumlar varsada bunu özellikle belirtmemişler zaten..o yüzden ben hepsinde var sanıyordum..
ama benim istediğim meslek türünde şart ondan eminim :))) o yüzden ingilizce çalışıyorum..

bu tablolarda zaten herşey yazmıyor maalesef,sadece görünen kısım
aslında neyin ne olduğunu,hangi dersin nerde daha önemli olduğunu bilmek için de biraz işin içinde olmak gerekiyor aktif olarak

üniversite memuriyeti,B kadrodur
lisans mezunları girebilir
yani iki yılda bir yapılan sınava girer sadece genel yetenek genel kültür çözersin,P3 ü alırsın,atama zamanı da tercih kılavuzunda yer alan üniversitelerden birini,kendi şehrinde varsa tercih edebilirsin,misal :) maaşları da 1200 civarı oluyor onu da ekliyim :)

genelde tayin olmadığı için üniversite memuriyetleri pek revaçta değildir,tercih eden de boşta kalmamak için tercih eder ama kendi şehrinde atandıysan daha ne olsun :) bir bayan için...bence tabi :)

bu arada A kadro isterken maaşları da bilmek lazım,bir B kadro ile bir A kadro maaşı aynı olabiliyor.eğerki kariyer meslek idealiniz yoksa A kadro için o çaba harcayıp aynı maaşı almak da düşündürücü olabilir.tabi bu kişiye göre değişir.

bu arada ingilizce için iyi çalışmalar :) belki biliyosundur ohcanımadeysin,ayhan sezer ve cesur öztürk isimli kişiler sınav komisyonundalarmış,en son bilgi bu şekildeydi değişmediyse..bu kişilerin kitaplarına çalışmak nokta atışı olabilir...

linkleri özel mesaj olarak atayım,joey...

yaaa ben zaten onların kitaplarına çalışıyorum çok sevindim..yabancı olduğum soru tarzı çıkmaz inşallah..ben maaşlarıda çok araştırdım..dediğin gibi b ve a aynı maaşı alabiliyor..kuzenim gelir uzmanı olmak için yırttı kendini o kadar çok çalıştıki..çocuğu artık kitaplardan nefret ediyordu annesini kendinden aldığı için..sınavı kazandı..uzman yardımcısıda değil uzman oldu..ama ondan fazla alan b tipi memurlar dolu..hatta uzman oldu diye çoğu işide ona yüklüyorlar..çok yorucu bir hayatı var şu anda..

kızlar,paylaştığınız bilgiler için çok teşekkürler.benim de fazla bilgim yoktu.
2010da yapılacak kpss-b grubu sınavına başvurular ne zaman başlayacak, bilen var mı?

kızlar,paylaştığınız bilgiler için çok teşekkürler.benim de fazla bilgim yoktu.
2010da yapılacak kpss-b grubu sınavına başvurular ne zaman başlayacak, bilen var mı?

sınav 10-11 temmuzdaydı sanırım
başvurular da nisan-mayıs gibi başlar herhalde
ösym sınav takviminden de takip edilebilir ama burda da konuşuruz zaten

Back