açıklayıcı yazmadığım için yanlış anlaşıldı sanırım
o puan türlerini ben içmiştim zaten
zamanında A kadrodan kursa gittim,baya haşır neşir oldum,detayları çok iyi biliyorum ama özelde de çalıştığım için uğraşamadım bıraktım gitti A'yı
ingilizce şart değil derken demek istediğim şu;
hedefinizin ne olduğu önemli,hangi kurumu düşündüğünüz önemli
yani nasıl anlatsam,diyelimki tüketici ve rekabet uzman yardımcısı olmak istiyorsunuz,o zaman ingilizceye özel olarak çalışmak zorundasınız,çünkü kpds'den en az C ister,diyelimki kurumun sınavına katılma hakkı kazandınız,bu sefer de kurumun yaptığı sınavda türkçe-ingilizce ve ingilizce-türkçe olarak çevirisini yapmak zorundasınız verdikleri cümlelerin
mesela tüik uzman yardımcı olmak istiyosunuz,kpss dil testinden en az 30 doğru der,puan değil direkt doğru sayısı ister ama bir çevre bakanlığı uzmanlık için doğru sayısı değil de kpssden şu kadar puan der o da en son 70 idi.
yani kurumdan kuruma değişkenlik gösteriyor ama bu örneklerde ki bunun gibi başka örnekler de var,ingilizceye oturup adamakıllı çalışmak gerekir,hatta kpdsye de girmek gerekir
ama bir de ingilizcenin ikinci planda olduğu ama o puan türünün hesaplanması için ingilizceden işaretlenmen gereken kurumlar da var
örneğin vergi denetmenliği gibi
P49la alır ve eğer ingilizce işaretlenmez ise alan derslerinin hepsini full yapsanız da bu kurumun sınavına giremezsiniz
ama bir tane dahi ingilizce işaretlemeniz ki yanlış da olabilir hiç önemli değil,puanın hesaplanması için yeterlidir,önemli olan alan dersleridir,hatta hepsi bile değil ve hatta muhasebe bile değil,hukuk,iktisat ve maliyedir asıl önemli olan ama kpssde,sonradan kurumun açtığı kendi sınavda ise muhasebe çok önemlidir.yani o kadar çok detay varki hangini nasıl anlatayım bilemedim.vergi denetmenliği sınavı test olur genelde ve ingilizcenin yeri yoktur.inkılap tarihi de sorarlar hatta ama ingilizce kurumun kendi yaptığı sınavda yoktur.yani kpssde sırf puan hesaplansın diye iki ingilizce işaretler geçersin kendini alan derslerine verirsin.bir arkadaşım vergi denetmeni olmuştu ondan da biliyorum.
bunların dışında P119 gibi,P111 gibi kpssde ingilizceyi hesaplamayan puan türleri de var.yani ingilizce işaretlemesiniz de bu puanlar hesaplanır.işaretleyince de hesaplanıyor tabiki,yani mantıkta tüm puan türleri hesaplanır ama bir puan türü için gerekli bir dersten işaretlenmediyse tabiki hesaplanmaz.anlatabildim mi bilmiyorum,tekrar anlatabilirim bu kısmı :)
ama ingilizcenin şart olmadığı bir puan türünü araştırmak gerekir,hangi kurum kullanıyor diye,o kurumun da özel sınavlarını araştırmak lazım çünkü bazen bazıları kendi sınavında özel ingilizce sınavı yapabiliyor çünkü.yani kurumdan kuruma değişiyor detaylar.
eğer A kadro hedef ise,öncelikle ne istediğimizi bilmeliyiz,derslere ona göre ağırlık vermeliyiz.
yaş unsunurunu da unutmamak gerekir tabiki.A kadroda genelde yaş sınırı 30.ancak istisnalar var.kurumdan kuruma göre yaş sınırı değişebiliyor ve buna kurumun kendisi karar veriyor ve şimdilik bu kararlara kimse karışamıyor.bu yaş sınırının 31,32 olduğu kurumlar da olabiliyor,ilanlardan takip edilebilir.35 yaş sınır olan kurumlar dahi var.örneğin bir hesap uzman yardımcılığında sınır 35,rekabet uzman yardımcısı,turizm uzman yardımcısı,çevre uzman yardımcısı,tüik,patent enstitüsü bunları hepsinde sınır 35.
yani yine aynı noktaya geliyoruz,A kadro istiyorsak,öncelikle kpssde hangi puan türünü kullanıyor ona bakıcaz,puan türünde hangi dersler daha ağırlıklı ona bakıcaz,yaş sınırını araştırıcaz yaşımızla karşılaştırıcaz :) sonra kendi kurum sınavını nasıl yapıyor ona bakıcaz ( bazıları test bazıları klasik ) ve tabiki tayin olaylarını araştırıcaz.çünkü bu da kuruma göre değişebiliyor.mesela bi rekabet uzman yardımcısının çalışma yeri ankaradır.
sözün özü şu ki olay kpssye girmekle bitmiyor,hatta en kolay aşama kpssdir.asıl önemli olan kurum sınavıdır.çünkü kpss test mantığıdır ama kurum sınavlarının çoğu klasiktir,yani okuldaki gibi oturup adam akıllı klasik sınava çalışır gibi çalışmak gerekir.hatta çok ciddi bir çalışma gerektirir.çünkü atıyorum mülakatta sana iktisatta derki oligopolün grafiğini çiz der.yazılı sınavda bile değilsin o an,mülakattasın ve o grafiği çizmelisin,böyle şeyler var yani.
ama eğer ben A kadro istemiyorum B kadro istiyorum derseniz,ilk önemli olan bir kere yaş sınırı yok...ösym kanalı ile merkezi atama yapılır.
(ama bazen ki bunların sayısı çok az,kurumlar kendileri ilan verebiliyor,P3 puan türü isteyerek yaş sınırı koyabiliyorlar ama bu merkezi atamalrın dışında gelişen ve sayısı çok olmayan istisnai ilanlar )
sınavda sadece genel yetenek genel kültüre girersiniz.cumartesi sabah oturumuna yani.P3 puan türü hesaplanır ve beklersiniz.kurumlardan gelen personel taleplerine göre merkezi atama tarihine karar verilir ( ki önceden ne zaman olacağı belli değildi artık devlet personel tarafından her yılın ocak ayında açıklama yapılacak ne zaman atama olacağına dair ) atama olacağı zaman tercihleriniz yaparsınız.adı üstünde tercih,il seçimi size ait.tabi kurum o ile kadro verdiyse.bunu zaten tercih kılavuzunda göreceksiniz.hangi ilde hangi kurum kaç kişi alıyor ne mezunu alıyor diye,siz de onların arasından tercih yapacaksınız.
puan sıralaması ve kontenjana göre atamanız olur ya da olmaz.
sınav ise iki yılda bir yapılır.2010da sınav var.eğer B kadro isteme ihtimaliniz varsa hemen çalışmaya başlamalısınız çünkü bir dahaki şansınız 2012de olacak.şu an ise 2008de alınan P3 kullanılıyor.
atama durumlarını da kuruma göre araştırmak gerekir,mesela üniversitelerde atama çok çok çoook zor,tercih ettiğin yerde kalırsın ama dediğim gibi kuruma göre araştırmak gerekiyor.eş eğer özel sektördeyse ve en az iki yıl en son çalıştığı yerde sigortası varsa bunu kullanarak tayin yapan olabiliyor,benim bir ark. böyle yapmıştı ama hangi kurumdaydı onu bilmiyorum ama bu durumu hiçe sayan kurumlar da varmış.örneğin bir gümrük bakanlığı eş durumuna filab bakmıyor diyorlar.ama eş memur ise bunu da özel olarak kurum bazında araştırmak gerekli.