-
- Konu Sahibi GnotiSeavton
- #61
bu konuyu açmanız çok iyi olmuş,teşekkürler. eğer sizin yazınızı görmeseydim ben ekleyecektim yazıyı. Daha dün bu konuda bir araştırma yaparken netten okudum. Güvenli Kozmetikler Kampanya (Campaign for Safe Cosmetics)'sını gördüm. O ünlü markaların kayıtsızlıklarına hayret ettim yani. neden acaba kadınlar bu konserojen maddeler içeren kozmetik ürünlerini kullanmaya mecbur bırakılıyor? Niye dünyaca ünlü markalar "Güvenli Kozmetikler Kampanya (Campaign for Safe Cosmetics)" sına katılmıyor?? Kadınların çoğu bu maddelerle zehirleniyor ve çoğu şirket bunu görmezden geliyor. "Vay halimize" dedim kendi kendime. Kadın olmak ne zor!!
Bu arada şampuanlardan ilk mesajımda kısaca belirtmiştim, biraz daha içerik konusunu açmak istiyorum.
Neredeyse piyasada silikonsuz şampuan ve saç kremi gibi ürünler bulmak imkansız gibi.
Silikonu kullanmalarının amacı ise, saçı parlaklık ve dış etkilerden koruma amacı. Nitekim geçici olarak bunu başarıyorda.
Fakat seneler sonra (yani defalarca kullanımdan sonra) saçta silikon tabakası birikiyor, saçı ağarlaştırıyor, saçın yağlı bir yapıya ulaşmasına neden oluyor ve daha da kötüsü; saçları döküyor...
Alacağınız şampuanın içide silikon olup olmadığını içeriğindeki "DIMETHICONE" veya "DİMETHİCONOL" maddesi bulunmasından anlayabilirsiniz.
Bu madde sadece şampuanda değil; bazı cilt bakım ürünlerinde de var. Cildi kaplar ve cildin soluk alışını tamamen engeller. Zamanla tahriş oluşur.
Tresan, Dalin gibi bebek şampuanları ve eczaneden temin edebileceğiniz bitkisel şampuanlarda bu içerik yok.
Fakat, ne yazık ki saç kremlerinin hepsinde var!
Organicum. ve otacının sampuanında yok bu türevler. otacıda sls var ama:26:
Kızlar cilt bakım ürünleri ve kozmetik ürünlerinin içerikleri hakkında yaptığım araştırmayı sizlerle paylaşmak istedim...
Ve kimi cümleler ve markalar hakkında sonraki sayfalarda duyacaklarınıza son derece şaşıracağınıza eminim.
Sizlere tavsiyem kozmetik ürün alırken içerik okumayı alışkanlık haline getirmenizdir.
Özellikle içinde 1,4 Dioxane, parabenler (methyl, propyl, butyl ve ethyl), phthales, BHT, formalhedit ve SLS diye bilinen (açılımı sodyum loreth sufate'dir) ürünlerden tamamen uzak durmanızdır.
Bu arada 1,4 Dioxene ve parabenlerden üstüne basa basa söylüyorum kesinlikle uzak durun.
Bunlar nemlendirici ürünlerde yaygın olarak bulunuyor ve etiket üzerinde "PEG" , "Polyethylene", "Polyethylene glycol", "polyoxyethylene" Kelimeleri ile tanımlanıyor. Kansere kadar yol açabiliyor.
Bu maddelerin ciltte tahriş ve ve alerji yol açabileceğide kanıtlanmış durumda.
Aynı zamanda ürün satın alırken "mineral yağlar"dan kaçınmalısınız.
Çünkü mineral yağ diye tabir ettikleri yağ; petrolün işlenmesiyle elde edilen yağlardır.
Özellikle bu yağ cilt tarafından emilemiyorlar ve cilt üstünde su geçiremez bir tabaka oluşturuyorlar. Ve tabi ki içinde parfüm ve boyar madde ürünleride kullanmamamız gerekiyor.
Ve ne kadar garip ve ilginçtir(!) ki; bu yağlar bizim dermokozmetik diye tabir ettiğimiz CLINUQUE'nın Dramatically Different Lotion'nın neredeyse en yoğun içeriklerinden biri... bilmiyorumkismile
Kozmetik ürünlerinden vazgeçmemiz imkansız, ama daha dikkatli olmamız gerekiyor.Bu bilgileri Material Safety Data Sheets (MSDS)nin sitesinden bulabilirsiniz; tamamen bilimsel verilerdir.
Şimdi sıkı durun... Bu ürünler Body Shop'ın Body Butter'ının kiminde var kiminde yok.
Çoğu zaman bizim daha da güvenerek aldığımız "everyday minerals" allık ve fondötenler, içeriklerindeki titanium dioxide yüzünden CANCER işaretli...
Bende sıkı bir Dior,Lancome ve Estee Lauder kullanıcısı olarak ne yazık ki bu maddeleri kendi kozmetik ürünlerimde dahi buldum... :1no2:
Bunun içine Nivea markası gibi bir çok markada dahildir...
Maybellinin allıklarında bulunan "Asbest" içeriğide ne yazık ki lanetlenmiş durumda.:1shok:
Birde Dimethicone(silikon) maddesi zararlıymış fakat bunlarda kullandığımız saç kremi, şampuanlarda ve kremlerde bolca bulunmakta.
Yine temizleme jelleri ve ve kremlerinde bulunan DEA, MEA ile biten kimyasallar cildi tahriş edici özelliğe sahiplermiş; şöyle ki bunlar bildiğiniz detarjanmış. Bunu da dermatoloğum söylemişti ve kesinlikle uzak durmamı belirtti...
Genelde vücut ürünlerine koyulan Mineral Oil ve Paraffinium Liqudium adlı ürünlerinden uzak duruyorum.
Yani; mümkün olduğu kadar organik ve sertifikalı ürünleri ( BDHI,INCI vs.) kullanmakta yarar var.
Ne yazık ki bu kötü yazımın daha devamı var; en kısa zamanda yazacağım...
(not: yazdıklarımın ve yazacaklarımın bazı kısımları elbette alıntıdır)
Bu arada şampuanlardan ilk mesajımda kısaca belirtmiştim, biraz daha içerik konusunu açmak istiyorum.
Neredeyse piyasada silikonsuz şampuan ve saç kremi gibi ürünler bulmak imkansız gibi.
Silikonu kullanmalarının amacı ise, saçı parlaklık ve dış etkilerden koruma amacı. Nitekim geçici olarak bunu başarıyorda.
Fakat seneler sonra (yani defalarca kullanımdan sonra) saçta silikon tabakası birikiyor, saçı ağarlaştırıyor, saçın yağlı bir yapıya ulaşmasına neden oluyor ve daha da kötüsü; saçları döküyor...
Alacağınız şampuanın içide silikon olup olmadığını içeriğindeki "DIMETHICONE" veya "DİMETHİCONOL" maddesi bulunmasından anlayabilirsiniz.
Bu madde sadece şampuanda değil; bazı cilt bakım ürünlerinde de var. Cildi kaplar ve cildin soluk alışını tamamen engeller. Zamanla tahriş oluşur.
Tresan, Dalin gibi bebek şampuanları ve eczaneden temin edebileceğiniz bitkisel şampuanlarda bu içerik yok.
Fakat, ne yazık ki saç kremlerinin hepsinde var!
Ben Roc'un cilt bakım ürünlerini kullanıyorum tabi içeriklerine şu ana kadar çok dikkatli bakmadım ama riskli grupta mıdır bilmiyorum Roc ürünleri hakkında bilgisi olan varsa ve yazarsa sevinirim.
Makyaj ürünlerine gelirsek fondöteni,pudrayı ayda, yılda bir kullanan birisiyim daha çok göz kalemi, ruj kullanıyorum o bile her gün değil ve açıkcası şu ana kadar hiç makyaj malzemelerinin içeriklerini okumamıştım bundan sonra alırken daha dikkatli olmaya çalışacağım.
Bu arada cilt temizliği için doğal ürünlerin yanında bir de artık mikrofiber bezler çıktı.
Açıkcası ben makyajımı uzun zamandır temizleme jelleri veya ıslak mendille temizlemek yerine petra'nın makyaj temizleme bezi ile temizliyorum hemde yüzüme peeling yapmış oluyor.
Ayrıca yüzümüze kullandığımız kozmetikler ne kadar zararlıysa bu deterjanlar içinde geçerli uzun zamandır toz deterjan kullanmıyorum onun yerine sıvı çamaşır deterjanı kullanıyorum.
Ve artık ülkemizde de yavaş yavaş yayılmakta olan kansorejen madde içermeyen temizlik malzemeleri satılıyor banyo, bulaşık, çamaşır temizliği, oda kokusu vb. gibi ürünlerde de içeriğine özen gösteren firmalar var.
Makyaj temizleme bezini kullandığım firmanın ürünlerini tavsiye ederim özellikle piyasada satılan deterjanlarda edta maddesi mevcut hele ki sabunların çoğunda yer alan kimyasallardan birisi ve tehlikeli sayılacak maddelerden.
Demem o ki sadece kozmetik ürünlerinde değil temizlik ürünlerinde de özellikle çamaşır ve bulaşıkta kullandığımız deterjanlarda da dikkatli olmakta fayda var.
Mesela uzun senelerdir bulaşık makinemde parlatıcı kullanmıyorum deterjandan kat be kat içerik olarak zararlı olan birşey kullananınız varsa en kısa zamanda çöpe atmasını tavsiye ederim.
Bir de sormak istediğim birşey var bebek pudrası, pişik kremi, bebek vücut ve saç şampuanı gibi bebeklerin cildine sürülen ürünler içinde en iyi üretim yapan marka hangisi bu konuda bilgilendiren olursa sevinirim.
Bu arada AVON markasına değinmek istiyorum. Rujlardan giriş yapacağım...İlerleyen zamanlarda diğer cilt bakım ürünleri hakkındaki gerçeğide bilimsel verileriyle yazacağım.
Avon'un rujlarında ve bazı diğer ürünlerinde Oksibenzon (diğer adı Benzophenone) bulunur.Bu madde genellikle güneş kremleri ve kozmetiklerde kullanılan bir çeşit organik bileşen. UVB ve UVA ışınlarını emdiği için tercih ediliyor.
Fakat Benzophenone denen bileşenden türetilen oksibenzon cildin altında emilip DNA’ya zarar vererek cilt kanserine neden olabiliyor. 1993 yılından beri oksibenzonun zararlarına dair araştırmalar yapılmış ve halen yapılıyor. Şu an Avrupa’da %0.5’in üzerinde içeren ürünlere “Oksibenzon İçerir” uyarısı konuluyor.
Konu hakkında Türkçe kaynak internette bulamama rağmen anladığım kadarıyla Türkiye’de üretilen ürünlere böyle bir uyarı koymak gerekmiyor.
Environmental Working Group’un (Çevresel Çalışma Grubu’nun, EWG) hazırladığı bir liste bulunuyor. 1012 ürün var ve içerdikleri oksibenzon miktarına göre 1’den 10’a kadar sınıflandırılmış ürünler var.
Şöyle bir göz gezdirdiğimde tanıdık olarak Gillette, Avon, La Roche-Posay, Neutrogena, Nivea Visage isimlerine rastladım.
La Roche-Posay ve Neutrogena isimlerine şaşırdım doğrusu; çünkü üzerlerinde Dermatolog tavsiyesi yazıyor (hatta benim doktorum bana tavsiye etmişti!) ve dermo-kozmetik denen kategoriye giriyorlar, ama yine de ölümcül bir kanser türüne neden olabilecek bir maddeyi içeriyorlar (tabii ki bu markaların her ürünü değil, güneş koruyucu özelliği olanlar içeriyor).
EWG’nin çalışmasına göre diğer kozmetik ürünler (ruj, dudak bakımı, yaşlanma önleyici kremler gibi) ve içerdikleri oksibenzonun tehlike oranlarına ewg.org adresinden bakabilirsiniz.
siz yazdıkça benim de aklıma geliyor.
acid=asit genelde bu içerikte görülünce endişelenilir ama çok çeşidi var ve birçoğu da çok yararlı.
özellikle en çok karşımıza çıkanlar oleic, lineloic,linelonic, palmitic vb. acid. yediğimiz yağlarda varlar. korkulacak bir durum yok.
lanolin in zararlı olduğuna dair bir şey duymamıştım daha önce. koyunun tüyünden elde edilen nemlendirici ve su geçirmez bi madde. pek çok üründe var bu nedenle.
lanolin zararlı diyemeyiz de bazı lanolin üreticileri yeterince kaliteli üretemiyor diyebiliriz.