Cilt Bakımı Ürünleri Kozmetik Ürünlerin İnsan Sağlığına Olumsuz Etkileri

Cilt Bakımı Ürün Tavsiyeleri

GnotiSeavton

yine yeniden...
Kayıtlı Üye
11 Ocak 2010
1.854
41
Kızlar cilt bakım ürünleri ve kozmetik ürünlerinin içerikleri hakkında yaptığım araştırmayı sizlerle paylaşmak istedim...

Ve kimi cümleler ve markalar hakkında sonraki sayfalarda duyacaklarınıza son derece şaşıracağınıza eminim. :kahve:

Sizlere tavsiyem kozmetik ürün alırken içerik okumayı alışkanlık haline getirmenizdir.

Özellikle içinde 1,4 Dioxane, parabenler (methyl, propyl, butyl ve ethyl), phthales, BHT, formalhedit ve SLS diye bilinen (açılımı sodyum loreth sufate'dir) ürünlerden tamamen uzak durmanızdır.

Bu arada 1,4 Dioxene ve parabenlerden üstüne basa basa söylüyorum kesinlikle uzak durun.
Bunlar nemlendirici ürünlerde yaygın olarak bulunuyor ve etiket üzerinde "PEG" , "Polyethylene", "Polyethylene glycol", "polyoxyethylene" Kelimeleri ile tanımlanıyor. Kansere kadar yol açabiliyor.

Bu maddelerin ciltte tahriş ve ve alerji yol açabileceğide kanıtlanmış durumda. :nazar:

Aynı zamanda ürün satın alırken "mineral yağlar"dan kaçınmalısınız.
Çünkü mineral yağ diye tabir ettikleri yağ; petrolün işlenmesiyle elde edilen yağlardır.

Özellikle bu yağ cilt tarafından emilemiyorlar ve cilt üstünde su geçiremez bir tabaka oluşturuyorlar. Ve tabi ki içinde parfüm ve boyar madde ürünleride kullanmamamız gerekiyor.

Ve ne kadar garip ve ilginçtir(!) ki; bu yağlar bizim dermokozmetik diye tabir ettiğimiz CLINUQUE'nın Dramatically Different Lotion'nın neredeyse en yoğun içeriklerinden biri... bilmiyorumkismile

Kozmetik ürünlerinden vazgeçmemiz imkansız, ama daha dikkatli olmamız gerekiyor.Bu bilgileri Material Safety Data Sheets (MSDS)nin sitesinden bulabilirsiniz; tamamen bilimsel verilerdir.

Şimdi sıkı durun... Bu ürünler Body Shop'ın Body Butter'ının kiminde var kiminde yok.

Çoğu zaman bizim daha da güvenerek aldığımız "everyday minerals" allık ve fondötenler, içeriklerindeki titanium dioxide yüzünden CANCER işaretli...

Bende sıkı bir Dior,Lancome ve Estee Lauder kullanıcısı olarak ne yazık ki bu maddeleri kendi kozmetik ürünlerimde dahi buldum... :1no2:

Bunun içine Nivea markası gibi bir çok markada dahildir...

Maybellinin allıklarında bulunan "Asbest" içeriğide ne yazık ki lanetlenmiş durumda.:1shok:

Birde Dimethicone(silikon) maddesi zararlıymış fakat bunlarda kullandığımız saç kremi, şampuanlarda ve kremlerde bolca bulunmakta.

Yine temizleme jelleri ve ve kremlerinde bulunan DEA, MEA ile biten kimyasallar cildi tahriş edici özelliğe sahiplermiş; şöyle ki bunlar bildiğiniz detarjanmış. Bunu da dermatoloğum söylemişti ve kesinlikle uzak durmamı belirtti...

Genelde vücut ürünlerine koyulan Mineral Oil ve Paraffinium Liqudium adlı ürünlerinden uzak duruyorum.

Yani; mümkün olduğu kadar organik ve sertifikalı ürünleri ( BDHI,INCI vs.) kullanmakta yarar var.

Ne yazık ki bu kötü yazımın daha devamı var; en kısa zamanda yazacağım...

(not: yazdıklarımın ve yazacaklarımın bazı kısımları elbette alıntıdır)

Son düzenleme:
Bir haftadır yüzüme nemlendirici kullanmıyorum. La roche posay ve bioderma kullanıyordum bıraktım ikisini de. Ne kullanacağımı doğrusu şaşırdım. En zararsızı ne acaba, verdiğin bilgiler için teşekkürler GnotiSeavton.

Son düzenleme:
ya bu konuda ben de dikkat etmeye çalışsam da elim neye atsam zararlı bişeyler muhakkak çıkıyo
çözüm ya hep ya hiç.
çünkü bunun sonu yok silikon yok diye sevinirken içinde
silikondan daha zararlı şeyler yani detarjanlarda bulunan
maddelerin olduğunu gördüğüm şampuanlar oldu
tabi doğal sandığımız bi çok şeyde o kadar zararlı katkı maddeleri var ki
kozmatik şaşırtmıyo beni
malesef bu da evdee v yapımı salça ev yapımı tarhana yoğurt yapmaya
benzemiyo hazırlarını tüketiyoruz

Bir haftadır yüzüme nemlendirici kullanmıyorum. La roche posay ve bioderma kullanıyordum bıraktım ikisini de. Ne kullanacağımı doğrusu şaşırdım. En zararsızı ne acaba, verdiğin bilgiler için teşekkürler GnotiSeavton.

Rica ederim canım...

Daha da bu konuda paylaşımlarım olacak bugün; çünkü bende tam anlamıyla kozmetik tutkunuyum.

Aslında La Roche Posay güvenerek kullanabileceğin bir marka.

En azından içerisinde Alkol ve Paraben gibi kimyasallar yok... Bu marka özellikle Paraben konusunda oldukça duyarlı.

Organik ürünleri kullanmak gerekiyor;bunun hakkında da yine detaylı bilgi vereceğim...

Bu arada LUSH markasını ve ürünlerini biliyorsunuzdur. Hand-made doğal kozmetik olarak geçer.

İnanın bu markanın içinde parabenin her türlüsü ve titanium dioxide (özellikle kremlerinde) bileşenleri var.

Özellikle -tamamen içeriği doğal- anlayışıyla bilinen bir markanın bile bu derece sahtekar olması beni hayretlere düşürdü. :umursamaz:

ya bu konuda ben de dikkat etmeye çalışsam da elim neye atsam zararlı bişeyler muhakkak çıkıyo
çözüm ya hep ya hiç.
çünkü bunun sonu yok silikon yok diye sevinirken içinde
silikondan daha zararlı şeyler yani detarjanlarda bulunan
maddelerin olduğunu gördüğüm şampuanlar oldu
tabi doğal sandığımız bi çok şeyde o kadar zararlı katkı maddeleri var ki
kozmatik şaşırtmıyo beni
malesef bu da evdee v yapımı salça ev yapımı tarhana yoğurt yapmaya
benzemiyo hazırlarını tüketiyoruz

Son derece haklısın amon-ra... Neyi neresinden tutsak elimizde kalıyor.

Tabiki kozmetikten tamamen vazgeçemeyiz. Fakat mümkün olduğunca bu içerikleri en az olan (ama paraben ve yukarıda üstüne basa basa söylediğim kimyasal kesinlikle olmamalı) ürünler kullanmamalıyız.

Hadi kozmetikte neyse de,cilt bakım ürünlerindeki içerikler tamamen şaşırtıcı.

İnan geçen gün DOVE'un body butter'ları çıkmış. Denemek için almıştım. Onda bile Paraben'i buldum az önce ve afalladım...

Markalar ve ürünler hakkında detaylı araştırma yapmaktayım halen; onlarıda yazımda paylaşacağım.

Son düzenleme:
Son derece haklısın amon-ra... Neyi neresinden tutsak elimizde kalıyor.

Tabiki kozmetikten tamamen vazgeçemeyiz. Fakat mümkün olduğunca bu içerikleri en az olan (ama paraben ve yukarıda üstüne basa basa söylediğim kimyasal kesinlikle olmamalı) ürünler kullanmalıyız.

Hadi kozmetikte neyse de,cilt bakım ürünlerindeki içerikler tamamen şaşırtıcı.

İnan geçen gün DOVE'un body butter'ları çıkmış. Denemek için almıştım. Onda bile Paraben'i buldum az önce ve afalladım...

Markalar ve ürünler hakkında detaylı araştırma yapmaktayım halen; onlarıda yazımda paylaşacağım.

konunun takipçisi olucam, tam da ilgi alanımvereliniortak

Son düzenleme:
Eveeet şimdi bir tesbit haberimde SEBAMED'ten...

Bildiğiniz gibi içerisinde kimyasal içerik barındıran özellikle hashas ve alerjik ciltler için uygun olarak bildiğimiz; ve özellikle bebek ürünlerinde güvenerek kullandığımız bir marka...

Şimdi dikkat. Sizin bebekleriniz için kullandığınız Sebamed'in temizleme mendillerinin içeriğinde "Parafinnium Liquidum" var.

Bu madde bir tür petrol türevidir. Düşünebiliyormusunuz; bunu bebekler için kullanmışlar.akannehir

Bende güneşlenirken dudaklarıma Sebamed'in spf 30 faktörlü Lip Defense ürününü kullanıyordum. Az önce inceledim; gariptir ki bebek temizleme mendiline koyulan madde gibi herhangi zararlı bir bulgu yok!

Yani bu demek oluyor ki, Sebamed gibi ürünlerede gözü kapalı güvenmemeliyiz.

Eveeet şimdi bir tesbit haberimde SEBAMED'ten...

Bildiğiniz gibi içerisinde kimyasal içerik barındıran özellikle hashas ve alerjik ciltler için uygun olarak bildiğimiz; ve özellikle bebek ürünlerinde güvenerek kullandığımız bir marka...

Şimdi dikkat. Sizin bebekleriniz için kullandığınız Sebamed'in temizleme mendillerinin içeriğinde "Parafinnium Liquidum" var.

Bu madde bir tür petrol türevidir. Düşünebiliyormusunuz; bunu bebekler için kullanmışlar.akannehir

Bende güneşlenirken dudaklarıma Sebamed'in spf 30 faktörlü Lip Defense ürününü kullanıyordum. Az önce inceledim; gariptir ki bebek temizleme mendiline koyulan madde gibi herhangi zararlı bir bulgu yok!

Yani bu demek oluyor ki, Sebamed gibi ürünlerede gözü kapalı güvenmemeliyiz.

sebamed de mi böyle
bazen acaba diyorum sandığımız kadar zararlı değil mi bu maddeler
çünkü büyük marka olmuş kaliteli isimler
ayen beyan yazıyo içeriklerini
madem zararlı bu ürünleri denetleyen bi mekanizma
yok mu demekten alamıyorum kendimi

Son düzenleme:
Bu arada şampuanlardan ilk mesajımda kısaca belirtmiştim, biraz daha içerik konusunu açmak istiyorum.

Neredeyse piyasada silikonsuz şampuan ve saç kremi gibi ürünler bulmak imkansız gibi.

Silikonu kullanmalarının amacı ise, saçı parlaklık ve dış etkilerden koruma amacı. Nitekim geçici olarak bunu başarıyorda.

Fakat seneler sonra (yani defalarca kullanımdan sonra) saçta silikon tabakası birikiyor, saçı ağarlaştırıyor, saçın yağlı bir yapıya ulaşmasına neden oluyor ve daha da kötüsü; saçları döküyor...

Alacağınız şampuanın içide silikon olup olmadığını içeriğindeki "DIMETHICONE" veya "DİMETHİCONOL" maddesi bulunmasından anlayabilirsiniz.

Bu madde sadece şampuanda değil; bazı cilt bakım ürünlerinde de var. Cildi kaplar ve cildin soluk alışını tamamen engeller. Zamanla tahriş oluşur.

Tresan, Dalin gibi bebek şampuanları ve eczaneden temin edebileceğiniz bitkisel şampuanlarda bu içerik yok.

Fakat, ne yazık ki saç kremlerinin hepsinde var!

sebamed de mi böyle
bazen acaba diyorum sandığımız kadar zararlı değil mi bu maddeler
çünkü büyük marka olmuş kaliteli isimler
ayen beyan yazıyo içeriklerini
madem zararlı bu ürünleri denetleyen bi mekanizma
yok mu demekten alamıyorum kendimi

Canım, elbette zararlı olduğunu inceleyen mekanizmalar var. Özellikle ilk mesajımda belirttiğim gibi, sertifikalı ürünleri kullanmak daha doğru.

Dediğinde haklısın...Diyorsun ki, madem resmen tüm bu maddeler zararlı ne diye satışa sunuyorlar.

Cevap basit... Para! Devlet tüm bu ticari olanaklardan akıl almaz miktarlarda vergi alıyor. Bu sadece bizim ülkemiz için değil; tüm dünya için böyle.

Kozmetik sektöründe astronomik rakamlar dönmekte. Hal böyle iken, bunun ticaretini ve üretimini durdurmak imkansız.

Bu işten devletlerde para kazanıyor, firma sahipleride kazanıyor, işçileride, mankenleride, reklamcılarıda kazanıyor. Yani müthiş bir döngü içinde.

Eğer link vermek yasak değil ise yasal bir sitenin linkini verebilirim ürünleri inceleme açısından.

Kesinlikle araştırdıkça,okudukça korkar oldum kozmetikten bilmiyorumkismile

Tüm jellerimi,peelinglerimi,toniklerimi raftan kaldırdım,tamamen doğal olduğuna inanmak istediğim doğal bir sabun,tonik yerine lavanta suyu kullanıyorum peelinglerimide evde kille,meyve,sebzeyle vb. kendim hazırlıyorum,dalin şampuan kullanıyorum. :1rolleyes:

Doğal olana tercih etmekten başka yapılacak bir şey yok...

Bu arada AVON markasına değinmek istiyorum. Rujlardan giriş yapacağım...İlerleyen zamanlarda diğer cilt bakım ürünleri hakkındaki gerçeğide bilimsel verileriyle yazacağım.

Avon'un rujlarında ve bazı diğer ürünlerinde Oksibenzon (diğer adı Benzophenone) bulunur.Bu madde genellikle güneş kremleri ve kozmetiklerde kullanılan bir çeşit organik bileşen. UVB ve UVA ışınlarını emdiği için tercih ediliyor.

Fakat Benzophenone denen bileşenden türetilen oksibenzon cildin altında emilip DNA’ya zarar vererek cilt kanserine neden olabiliyor. 1993 yılından beri oksibenzonun zararlarına dair araştırmalar yapılmış ve halen yapılıyor. Şu an Avrupa’da %0.5’in üzerinde içeren ürünlere “Oksibenzon İçerir” uyarısı konuluyor.

Konu hakkında Türkçe kaynak internette bulamama rağmen anladığım kadarıyla Türkiye’de üretilen ürünlere böyle bir uyarı koymak gerekmiyor.

Environmental Working Group’un (Çevresel Çalışma Grubu’nun, EWG) hazırladığı bir liste bulunuyor. 1012 ürün var ve içerdikleri oksibenzon miktarına göre 1’den 10’a kadar sınıflandırılmış ürünler var.

Şöyle bir göz gezdirdiğimde tanıdık olarak Gillette, Avon, La Roche-Posay, Neutrogena, Nivea Visage isimlerine rastladım.

La Roche-Posay ve Neutrogena isimlerine şaşırdım doğrusu; çünkü üzerlerinde Dermatolog tavsiyesi yazıyor (hatta benim doktorum bana tavsiye etmişti!) ve dermo-kozmetik denen kategoriye giriyorlar, ama yine de ölümcül bir kanser türüne neden olabilecek bir maddeyi içeriyorlar (tabii ki bu markaların her ürünü değil, güneş koruyucu özelliği olanlar içeriyor).

EWG’nin çalışmasına göre diğer kozmetik ürünler (ruj, dudak bakımı, yaşlanma önleyici kremler gibi) ve içerdikleri oksibenzonun tehlike oranlarına ewg.org adresinden bakabilirsiniz.

Kesinlikle araştırdıkça,okudukça korkar oldum kozmetikten bilmiyorumkismile

Tüm jellerimi,peelinglerimi,toniklerimi raftan kaldırdım,tamamen doğal olduğuna inanmak istediğim doğal bir sabun,tonik yerine lavanta suyu kullanıyorum peelinglerimide evde kille,meyve,sebzeyle vb. kendim hazırlıyorum,dalin şampuan kullanıyorum. :1rolleyes:

Doğal olana tercih etmekten başka yapılacak bir şey yok...

Evet haklısın canım. Sanırım en doğrusu bu... eyvahedigeldismile

İnanın ne kullanmam gerektiğini şaşırdım. Gerçi bahsettiğim sertifikalı ürünleri araştırdım; onlarıda bu başlıkta paylaşacağım.

Tüm bu ürünlerden tamamen kaçmak imkansız, ama sanırım tüketici olarak biraz bilinçli davranmamız gerekiyor.

Bu arada şu bir gerçek; tonik yerine maden suyu kullanmak aynı etkiyi gösteriyor. Hatta çok daha sağlıklı,cildin için bunu önerebilirim... Lavantayı hiç duymamıştım; bunuda bir yere not ettim yerimseniben

Aynı zamanda peeling dedin de, şunu demeden geçemeyeceğim...Arkadaşlar aklınıza gelebilecek her markanın peelingini denedim. Ve size tek bir önerim olacak bu konuda...

Yazları denize girdiğiniz yerde ( tabiki denizi temiz olan ve kumu ince ve hakiki olan plajlardan bahsediyorum) suyun dibinden çıkaracağınız ince kumları bir pet şişesine depolayın peeling için.

Aslında plajlardaki kumlardan da yararlanabilirsiniz; fakat deniz suyunun faydalarını ve hijyen bakımından düşünürseniz; suyun dibinden çıkaracağınız kum daha isabetli olur.

Deniz kumu tamamen doğal bir peelingtir. Aynı zamanda denizdeki doğal mineralleride içerir. Fakat kumun yapay olmamasına ve içinde minik taşlı-çakıllı granürler olmamasına dikkat edin.
:hulya:

Son düzenleme:
Maden suyu cildimi kurutmuştu o nedenle yoğun araştırmalarım ve deneyimlerim sonucunda lavanta suyunda karar kıldım,tavsiye ederim :1rolleyes:

Kesinlikle deniz kumu harika bir peeling,bu uğurda eşime dalmayı sevdirmişliğim vardır:lepi:

Aslında herseyde olduğu gibi bu konuda da doğanın sunmuş olduğu pek çok alternatif var.

Son düzenleme:
Evet, öcü içerikler konusuna devam edelim... :hulya: "Petrolatum" çoğunlukla "Mineral Oil" diye geçiyor ürünlerin üzerinde...Yani bir nevi petrolümsü madde.

Örnek olarak az önceki CLINIQUE'in Dramacally Different Lotion'nunu ele alalım. Bu madde bu üründe fazlasıyla bulunmakta. Alerjiye sebep olmadığı için güvenli kabul ediliyor; zaten içerisinde parfümde bulunmuyor.

Gelgelelim bu ürün gözenekleri yağlandırıp siyah nokta yapan ürünlerin başında geliyor. :umursamaz:

Toniklerde yer alan "Camphor" maddesisi ise öncelikle cilt damarlarını hafifçe büzücü, sıkıştırıcı ama sonradan zamanla kılcal damarları tahriş eden ve kızarıklık oluşturan bir maddedir.

Peki bu madde daha çok hangi toniklerde var diye soracak olursanız; özellikle yağlı ciltler için olan toniklerde fazlasıyla var. bilmiyorumkismile

şahane bir konu... ve araştırmalarını bizimle paylaştığın çok teşekkür ederim...
sıkı takipçinim. az sonra tüm bakım ürünlerimi toplayıp kontrol edicem...

Benimde kullandığım ürünlerden biridir La Roche Posay... Bahsettiğim database sayfasına göre; La Roche'un Tolereine serisi 1 puana sahip kanser riskli maddeler arasında. Bunu kullananlar rahat olsun.

Gel gelelim benimde kullandığım ve doktorumun verdiği Effeclar serisi 8 puanlı... Nedeni ise jellerin SLS (ilk bölümde açıklamıştım) içermesi... :1closedeyes:

Loreal, Max Factor, Nars, Maybelline puanlamalarını merak edenlere not düşeyim... 7-8 puan almışlar. İçerik bakımından da en zararlı olanlar hiç şüphesiz AVON...

Bu arada bir not düşeyim; az önce Petrolium maddesinden bahsetmiştim. Bu genelde ambalajlarda ve ürün kutularında PEG sözcüğü olarak geçer... :dilcikar: Bu da ufak bir detay!

Son düzenleme:
şahane bir konu... ve araştırmalarını bizimle paylaştığın çok teşekkür ederim...
sıkı takipçinim. az sonra tüm bakım ürünlerimi toplayıp kontrol edicem...

Teşekkür ederim Patiska...

Her marka ve ürünler için araştırmalarımı paylaşacağım. bayanssulusmile

Şu gerçeğide vurgulamak istiyorum...

Ne yazık ki Türkiye'de tamamen organik olarak kullanılan markalar yok gibi birşey. Kozmetik çöplüğüne dönmüşüz.

En kabul gören dünyaca organik markalar; Miessence, Darphin, Anna Sui, Nuxse (her ürünleri değil), Avalon, Levera, Martina Gebhart, Living Nature, Yalia gibi ürünler.

Bu arada çoğu ünlü markalarda "Estee Lauder, Lancome" gibi Urea adlı madde bulunuyor. Tam açılımı imizodyl urea galiba...

Bu maddede ciltte egzamaya neden oluyormuş. Bu arada ben fondötende Lancome Photogenic ve Estee Lauder'ın Double Wear'ını kullanıyorum.

Şimdi baktığımda ise, Lancome'un şişesinde hiçbir içerik yazmıyor. Kutusunda yazıyorsa da ürünü çıkardığımda zaten atmıştım. Aynı şey Estee Lauder şişesi içinde geçerli...

Sizce de bu bir nevi strateji değil mi... :nazar:

X