• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Koruyucu aile bilgisi tecrübesi olan var mı

Konu sahıbı esınız dınen evlatlıga karsı cıkıyormus, koruyucu aılelıgı nasıl yapacaksınız bu zıhnıyetle?

Selam Bende bir koruyucu anne adayıyım. Bulunduğum ilin Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurdum. Benden bazı evraklar istediler. Tabi ki öncesinde internetten koruyucu annelik şartlarına baktım. Ben bekarım daha önce bekarlara çocuk vermiyorlardı. Ama yeni düzenlemeyle 25 yaşına geçen ve şartları uyan her birey hem evlatlık hemde koruyucu anne olabiliyor. Evrakları tamamlayıp il müdürlüğüne teslim ettim. Daha sonra ev görmesine geldiler. Sonra koruyucu aile olmamda sakınca olmadığına dair kabul yazım geldi. Bekar olana genelde erkek çocuk tavsiye etmiyorlar. Zaten bende kız istiyordum. Fakat kız çocuğuna talep çok olduğu için uygun eşleşme olana kadar biraz beklemek zorunda kaldım. Bazı arkadaşlar erkek çocukları olduğunu kız çocuk almak istediklerini fakat önerilmediğini yazmışlar. Ben 10 yaşında oğlu olan bir bayanın 2 yaşında bir kızın koruyucu annesi olduğunu biliyorum. Sorun olmuyor bence. Ben 10 ayda başvuru yaptım. Bu ayın 10 da uygun bir çocuk olduğunu ve görüşebileceğimi ilettiler. Çocuk yuvasına gittim ve miniğimle görüştüm. Burada şunu belirtmek isterim ki orada çocukların tüm ihtiyaçları karşılanmasına rağmen o kadar sevgiye muhtaçlar ki, onların tek ihtiyacı sıcak bir yuva ve çokça sevgi. Her gün farklı bir duyguyla dönüyorum yuvadan , yazımı okuyanlardan ricam sizlerinde imkanı varsa ne olur sizde bir hayata dokunun.Hemen kaynaştık. Bir süre yuvada görüşmemiz devam edecek. Bu süre çocukla iletişiminizin gidişatına göre uzun veya kısa olabiliyor. Ben haftada 4 gün ikişer saat zaman geçirdim ve inşallah mart başı evimizde olacak. Koruyucu annelikte çocuk devamlı sizinle kalıyor. Kendi ailesi oluyor, eğer aile görüşmek isterse ve kurumda uygun görürse ayda 1 kez 1 saat kurum gözetiminde görüşüyor. Siz aileyi ailede sizi bilmiyor. Eğer aile evlatlık verilmesini isterse kurum ilk size soruyor almak ister misiniz diye isterseniz size veriliyor. İstemezseniz sizden alınıp evlatlık sırası bekleyen aileye veriliyor.Yani evlat edinmeden farkı çocuğun sadece velayeti sizde değil. Gönüllü annelikte durum daha farklı, kuruma gidip oradaki çocuklarla zaman geçiriyor, hafta sonları ve tatillerde eve alabiliyorsunuz. Sormak istediğiniz birşey olursa bildiğim kadarıyla yardımcı olmak isterim. ,
Vay be harıka bırsey bu

uzun zamandır cocukları olmayan bır yakınım var, benımde oglum tup bebek ıoldugu ıcın cok hassasım bu durumlara. Oglum olmasaydı bende kesınlıkle bu ısı kıvırabılecegıı canı gonulden sevebılecegımı dusunuyorum. Ha oglum engel degıl elbette baska karısık durumlarımız var ıyıce ısı karmasık bır hale getırmek ıstemedıgım ıcın ben koruyucu annelıgıde evlat edınmeyıde dusunemıyorum ancak cok cok hosuma gıttı yazınız. Ama ben yakın zamanda boyle bır davadan haberdar oldum cocuk koruyucu aıledeyken evlatlık verılıuyor cunku aılenın basvurusu yok mahkemeyle ne kadar ugrassalarda cocugu gerı alamıyorlar. Acaba yasamı degıstı

ben de düşünüyordum oğluma bir kardeş olurdu, ancak koruyucu ailelikte çocuğun geri alınma durumu olabiliyormuş. öz ailesi her an koşullarını düzeltince, kurum da kabul ederse geri alabiliyormuş. bizim için böyle bir durum yıkıcı olur diye düşünüyoruz.

Konu sahıbı esınız dınen evlatlıga karsı cıkıyormus, koruyucu aılelıgı nasıl yapacaksınız bu zıhnıyetle?
Bu zihniyetle demenizi nasıl algılamalıyım öncelikle onu merak ettim.
Evet evlat edinmek dinen problemli bir konu çünki çocuğun soy kütüğü direk size geçiyor. Dini yorum yapmak yasak ama benim dini inancıma göre 1. Dereceden akrabanla evlenemezsin. Soy kütüğü değişmiş olan çocuk kendi ailesini bilemeyeceğine göre bilmeden kendi kardeşiyle evlenebilir. Ayrıca ben tesettürlü bir bayanım ve evde saçım açık oluyor bu tesettür meselesi çocuk küçükken problem değil ama büyüdüğünde kendi kan bağımdan olmayan bi insana böyle görünmem problemli.
Koruyucu aile olarak kız çocuğu olsun istiyorum benim açımdan tesettür problemi olmamış olacak.
Onun dışında dini açıdan başka yönleri de var mesela o çocuk büyüdüğünde erkekse bana kızsa eşime nikah düşmesi gibi. Ne ben ne eşim böyle bi düşüncede ya da korkuda değiliz. Kendi evladımız gibi sahipleneceğimiz bi çocuk için asla ve asla böyle niyete sahip olamayız.

Evet evlat edinmek dinen problemli bir konu çünki çocuğun soy kütüğü direk size geçiyor. Dini yorum yapmak yasak ama benim dini inancıma göre 1. Dereceden akrabanla evlenemezsin. Soy kütüğü değişmiş olan çocuk kendi ailesini bilemeyeceğine göre bilmeden kendi kardeşiyle evlenebilir. Ayrıca ben tesettürlü bir bayanım ve evde saçım açık oluyor bu tesettür meselesi çocuk küçükken problem değil ama büyüdüğünde kendi kan bağımdan olmayan bi insana böyle görünmem problemli.
Koruyucu aile olarak kız çocuğu olsun istiyorum benim açımdan tesettür problemi olmamış olacak.
Onun dışında dini açıdan başka yönleri de var mesela o çocuk büyüdüğünde erkekse bana kızsa eşime nikah düşmesi gibi. Ne ben ne eşim böyle bi düşüncede ya da korkuda değiliz. Kendi evladımız gibi sahipleneceğimiz bi çocuk için asla ve asla böyle niyete sahip olamayız.
Sizin için üzüldüm, zira evlatlık edinmedede kütüğü üzerine almanız gerekecek 1 sene sonra yanı gerekıyormus bende buradan ogrendım halbukı bırı bana gondermıstı veda bıseyınde tam bılmıyorum okudum ancak etkılenmemıstım, soy bagını degıstırenın lanetlenecegını cocugun dogdugu dosege aıt oldugunu anlatan bır yazıydı.

Ben bu tarz seylerı cırkın buluyorum kocama helal, bana helal ters gelıyor bana bunlar, cok planlı . Herkesın ınancı kendıne hangı dınde nasıl yasamak ısterse elbette yasayabılır ama bu sızın kosullarınız ıcınde sıze caresız hıssettırmıyormu? Esınız aldıgınız kız cocuguna canı gonulden sarılabılecekmı beraber uyuyabılecek mı? Yanlıs anlamayın yargılamıyorum sadece soruyorum zıra bende tup bebek annesıyım belkıde vazgecmeden denemenız gerekıyor benım oglumda 3. tedavıde geldı. Zıra koruyucu aıle oldugunuzdada mesafelerın onemı olmamalı beraber uyumalısınız, banyosunu yaptırmalısınız denıze gırmelısınız bır suru seyı yapmalısınız tıpkı dıgerlerı gıbı . Pekı oz cocugunuz oldugunda erkek mesela onun yanında 15 yasında basınız acık gezebılıyormusunuz bunu cıdden bılmedıgım ıcın soruyorum, ben g.tü g.beği acık gezdıgım ıcın bana cok uc gelıyor bunlar

Baktım o adrese koşulları falan okudum. Görünürde şartlarımız uyuyor. Benim merak ettiğim bunu deneyimlemiş insanların düşünceleri. Bizim şuan çocuğumuz yok tüp bebek tedavisi gördüm ama başarısız oldu. Hem bi çocuk yetiştirip topluma kazandırmak hem de kimsesiz bir çocuğun sevgi eksikliği çekmeden aile ortamında büyümesini sağlamak. Kafamı kurcalayan şeyler etraftakilerin oluşabilecek olumsuz bakışları bunlara nasıl tepki vermek gerek. Çocuğa anne baba gibi mi yoksa abi abla gibi mi davranmak gerektiği gibi şeyler.
Bu tarz soruları sosyal hizmetler uzmanı ile görüşebilirsiniz bence size en yakın yuvaya başvurun orası sizi doğru yönlendirecektir

Sizin için üzüldüm, zira evlatlık edinmedede kütüğü üzerine almanız gerekecek 1 sene sonra yanı gerekıyormus bende buradan ogrendım halbukı bırı bana gondermıstı veda bıseyınde tam bılmıyorum okudum ancak etkılenmemıstım, soy bagını degıstırenın lanetlenecegını cocugun dogdugu dosege aıt oldugunu anlatan bır yazıydı.

Ben bu tarz seylerı cırkın buluyorum kocama helal, bana helal ters gelıyor bana bunlar, cok planlı . Herkesın ınancı kendıne hangı dınde nasıl yasamak ısterse elbette yasayabılır ama bu sızın kosullarınız ıcınde sıze caresız hıssettırmıyormu? Esınız aldıgınız kız cocuguna canı gonulden sarılabılecekmı beraber uyuyabılecek mı? Yanlıs anlamayın yargılamıyorum sadece soruyorum zıra bende tup bebek annesıyım belkıde vazgecmeden denemenız gerekıyor benım oglumda 3. tedavıde geldı. Zıra koruyucu aıle oldugunuzdada mesafelerın onemı olmamalı beraber uyumalısınız, banyosunu yaptırmalısınız denıze gırmelısınız bır suru seyı yapmalısınız tıpkı dıgerlerı gıbı . Pekı oz cocugunuz oldugunda erkek mesela onun yanında 15 yasında basınız acık gezebılıyormusunuz bunu cıdden bılmedıgım ıcın soruyorum, ben g.tü g.beği acık gezdıgım ıcın bana cok uc gelıyor bunlar
Bana çaresiz hissettirmiyor açıkçası dünya imtihan dünyası. Hayatımız dört dörtlük olsa da memnuniyetsiz olabiliyoruz herşeyimiz olsa da çaresiz hissedebiliyoruz. Allah başka dert keder vermesin. Ben çocuk meselesini dert edinirken başkası çocuğuna yedirecek ekmeği olmadığını, bi başkası çocuğuna villa alamadığını dert ediniyor.
Ben tüp bebekten ya da kendi çocuğum olmasını istemekten vazgeçmiş te değilim. Yana yakıla bi illa kendi çocuğum olsun diye de özlemim de yok. Rabbim nasip ederse inşallah birgün verir.7 tane yeğenim var kendi evladımdan farksızlar. Onlarla zaten yapmak istediğim herşeyi yapıyorum.
Kendi çocuğunuz olduğunda da korumanız gereken bazı tesettür sınırları var. Ama illa yanında başı kapalı olacaksın diye bişey yok. Herkesin seçmiş olduğu bir yaşam tarzı var ben de kimseyi yargılamıyorum. Herkesi olduğu gibi kabul etmeye çabalıyorum.

koruyucu aileyi bilmiyorumda ben birebir yanımda yaşanan olayı anlatmak istiyorum
12 yıllık evlilikte benim bildiğim 4 sanırım tüp bebek denemesi ve sonuç her seferinde hüsran olunca evlatlık almak istediler
bir kız bebek aldılar ve 6 yıl sonra doğal yollardan hamile kaldı yani 18 yılın üstüne...nasipse bebişimizi bekliyoruz
evlatlık deniyor ya hani ne kadar soğuk bir kelime aslında o evlattı onlarda anne baba
sevgilerini rabbim kardeş vererek mükafatlandırdı
kocaman bir aile olucaklar inşallah...

Çocuklar normalde her zaman yanlarında kalıyor değil mi sadece haftasonu falan değil. Çok güzel yazdıklarınız. İkiz çocuk olası da çok güzel :KK200:Bende böyle bir aile tablosu istiyorum inşallah Allah nasip eder. Kendi aileme konuyu açıp görüşlerini almayı düşünüyorum ondan sonra kesin kararımı vericem inşallah.
Her zaman yanındalar

ben de byadır bu konuda eşimin beynini yiyorum. Kuralları, sistemin işleyişi, şartlar v.s. bi sürü form okutuyorum. Ama pek yanaşmıyor. Yani böyle istiyo ama korkuyo sanki . Fakat tam bir gerekçe de sunmuyor...
4 yaşında kızım var. Tek çocuk.. ikinciyi düşünmüyorum. Ona arkadaş olur diyorum. İlerde bi hal hatır soranımız olur diyorum. Yok.. Hiç heveslenmiyor.. Delircem....
Geçen hafta artık ben isyan moduna girdim. Bu hafta evraklarımızı hazırlayıp başvuru yapıyoruz dedim. Yine isteksiz isteksiz peki dedi.. Sanki evlatlık alcaz yaaa, alt tarafı haftasonları bizimle olacak sıcak yuva görcek!!! dedim.. Ay demez olaydım. Meğer adamın derdi buymuş. Evlat edinsek iyi, Pazar akşamları onu yuvaya geri götürdüğünde, kendi kızın yanında ama o kürkçü dükkanına dönüyor. Düşünemiyor musun o çocuğun ne hissedeceğini, ben de kalmak istiyorum dediği zaman nasıl bırakıcan hiç mi için acımayacak dedi. Aman allahım ben bir kötü oldum. Hiç bişey diyemedim. Haklıydı... O çocuk asla bizim kızımızın sahip olduğu imkanlara sahip olamayacak belki de bunun için ağlayacaktı. o kalıyor ben neden kalamıyorum diyecekti. Bu sefer biz de bırakamayacaktık. Ama kurallar gereği bırakmak zorundasın. Ağlayarak gidecek sen o vicdanla nasıl geçireceksin o haftayı... Artık vazgeçtim ben de.. Kocam haklı çünkü:cry:

evet eşiniz haklı. bunu bir arkadaşım anlattı bana. çocuğu koruyucu aile olarak alıyorlar. evde de bir çocuk var. neyse yuvadan gelen çocuk, evdeki çocuğun üzerine kaynar su döküyor. beni daha çok sevsinler diye. yani en güzeli bebeklikten alıp kardeşlik duygusunu, sevgiyi aşılamak çocuklara.

Çok kutsal bir görev bu, tebrik ederim ben yapamazdım. Bir arkadaşımın var, başlarına örmediği çorap kalmadı. Geri de gönderemiyorlar. Çok çok iyi düşün. Sonuna dek sürdürmen gerek.

Evlatlık işlemleri ile soy kütüğü değişmez ki eski devirdeki gibi gizli yenidoğanı alıp nüfusunuza yazdırmadığınız sürece

Çocuk hem biyolojik ailesi ile bağını korur hem de sizinle yeni bir bağ kurulur

1950 li yıllarda evlatlık bağı kurulmuş kişilerin tüm eski soy kütüklerini ve bağları gözlerim ile gördüm ki şimdi herşeye erişim ve takip teknolojik olarak daha kolay

Yalnız evde nikah düşer günah vs diyorsanız koruyucu aile de olmaz kız olursa da eşinize nikah düşer

Babacığım diye kucağına da atlayamayacaksa o Nasıl aile olmak olacak ki

Böyle hassasiyetlerim yok ama bence bir çocuğun Mutlu bir yuvada, iyi bir insan olarak yetişmesine sunulacak katkının dini deyimle sevabı, o çocuğa saçınızı göstermenizin günahından kat be kat fazla olmalı

elbette müthiş güzel bir davranış. ben de eşimi ikna edemiyorum , çünkü çok fazla duygusal bakıyor bazı noktalara. düşününce hak veriyorum ben de bi geri adım atar gibi oluyorum. sonra yeniden alevleniyor bu konudaki arzum. internetten zaten bu konuyla ilgi istemediğin kadar yönlendirme be bilgi amaçlı yerler var

evet eşiniz haklı. bunu bir arkadaşım anlattı bana. çocuğu koruyucu aile olarak alıyorlar. evde de bir çocuk var. neyse yuvadan gelen çocuk, evdeki çocuğun üzerine kaynar su döküyor. beni daha çok sevsinler diye. yani en güzeli bebeklikten alıp kardeşlik duygusunu, sevgiyi aşılamak çocuklara.
offff çocuktur yapmaz diyemem. onların iç dünyası çok daha yoğun. e benim kızım da çok kıskanç, ondan başka birini sevmeme asla tahamülü yok. kaş yapayım derken göz çıkartmaya kadar gidebilir evet olay... zaten tamamen alma gibi durum yok bizde. ben ve eşim çalışıyoruz, kızımız tam gün özel bir kreşte. ancak haftasonları olurdu.. 2 gün ev, 5 gün yuva çocuğu da etkiler diye düşünmeye başladım. offff..... zor karar, çok zor.

offff çocuktur yapmaz diyemem. onların iç dünyası çok daha yoğun. e benim kızım da çok kıskanç, ondan başka birini sevmeme asla tahamülü yok. kaş yapayım derken göz çıkartmaya kadar gidebilir evet olay... zaten tamamen alma gibi durum yok bizde. ben ve eşim çalışıyoruz, kızımız tam gün özel bir kreşte. ancak haftasonları olurdu.. 2 gün ev, 5 gün yuva çocuğu da etkiler diye düşünmeye başladım. offff..... zor karar, çok zor.

evet etkiler. yani bebeklikten alıp yavaş yavaş birbirlerine alıştırsanız evet olur. ama bu durumda zor gibi yani. artıları-eksileri düşünmek lazım.

Bir çocuktan bahsediyorsunuz ya ne demek ilerde nikah düşer ya da düşmez. Tüylerim diken diken oldu yorumunuzu okurken. Kız çocuk alınca eşinize sarılıp baba deyip öpemeyecek mi? Çocukken koruyucu aile olup büyüdüğü zaman ilgiyi kesecek misiniz? O çocuğu sevabıyla günahıyla seveceksiniz. Bu düşünce tarzınızı değiştirmeden asla koruyucu aile olmayın. Daha yazacak çok şey var ama bu konulara girmek yasak olduğu için giremiyorum. Bide bir yakınım aldı şöyle oldu yazanlar var. Ee kendi evlatlarında bile bu tarz sorun yaşayanlar oldukça fazla . Önemli olan en ufak olayda pes etmeyip o çocuğu topluma kazandırmaktır. Nasıl kendi evlatlarından vazgeçemiyorlarsa o çocuktan da vazgeçmemeleri gerekiyor.

Bir çocuktan bahsediyorsunuz ya ne demek ilerde nikah düşer ya da düşmez. Tüylerim diken diken oldu yorumunuzu okurken. Kız çocuk alınca eşinize sarılıp baba deyip öpemeyecek mi? Çocukken koruyucu aile olup büyüdüğü zaman ilgiyi kesecek misiniz? O çocuğu sevabıyla günahıyla seveceksiniz. Bu düşünce tarzınızı değiştirmeden asla koruyucu aile olmayın. Daha yazacak çok şey var ama bu konulara girmek yasak olduğu için giremiyorum. Bide bir yakınım aldı şöyle oldu yazanlar var. Ee kendi evlatlarında bile bu tarz sorun yaşayanlar oldukça fazla . Önemli olan en ufak olayda pes etmeyip o çocuğu topluma kazandırmaktır. Nasıl kendi evlatlarından vazgeçemiyorlarsa o çocuktan da vazgeçmemeleri gerekiyor.
Bu inançlarla yola çıkılırsa alacakları çocuğun android olması lazım çünkü kız olunca babaya, erkek olunca anaya nikah düşüyor.

Konu sahibi çocuk esirgeme kurumunda cinsiyetsiz çocuk bulabilir misiniz bilmiyorum, bol şanslar.

tebrik ederim sizi. gelişmeleri yazarsanız sevinirim. benim de içimde bu konuda kıpırtılar var ama günyüzüne çıkmadı henüz.

Dini konularda konuşmak yasak ama söylemeden edemeyeceğim. Nasıl da çarpıtmışsınız bir şeyleri, ne demek nikah düşüyor ya? Sadece kan bağı ile anne baba olunmuyor hanımefendi, siz onu çocuğunuz olarak kabul ettikten sonra aklınıza ne nikah düşmesi gelir ne başka bir şey. Bence bu zihniyete sahip olduğunuz sürece koruyucu aile olmaya yeltenmeyin bile. Yazık günah çocuğa. Koruyucu aile sistemi çocuklar bir aileye sahip olabilsin, sağlıkla büyüyebilsin, anne baba sevgisini tadabilsin diye var.

Benim tanıdığım öyle bir çocuk aldı vs vs diyenlere: bugün bir hastam geldi zeka testi için. Çocuk, artık ne yaptıysa iki kez minik kardeşinin kriz geçirmesine neden olmuş. Bunu yapan öz abla, zekasında bir problem yok, hatta parlak zekalı (normalin üstünde yani) ve bilerek isteyerek yapan bir insan. Yani bu işler öyle aman yurttan aldımla olan şeyler değil sadece.

Yolu bir şekilde İSTEMEYEREK yurda düşmüş çocukları etiketlemeyelim lütfen.

Dini konularda konuşmak yasak ama söylemeden edemeyeceğim. Nasıl da çarpıtmışsınız bir şeyleri, ne demek nikah düşüyor ya? Sadece kan bağı ile anne baba olunmuyor hanımefendi, siz onu çocuğunuz olarak kabul ettikten sonra aklınıza ne nikah düşmesi gelir ne başka bir şey. Bence bu zihniyete sahip olduğunuz sürece koruyucu aile olmaya yeltenmeyin bile. Yazık günah çocuğa. Koruyucu aile sistemi çocuklar bir aileye sahip olabilsin, sağlıkla büyüyebilsin, anne baba sevgisini tadabilsin diye var.

Benim tanıdığım öyle bir çocuk aldı vs vs diyenlere: bugün bir hastam geldi zeka testi için. Çocuk, artık ne yaptıysa iki kez minik kardeşinin kriz geçirmesine neden olmuş. Bunu yapan öz abla, zekasında bir problem yok, hatta parlak zekalı (normalin üstünde yani) ve bilerek isteyerek yapan bir insan. Yani bu işler öyle aman yurttan aldımla olan şeyler değil sadece.

Yolu bir şekilde İSTEMEYEREK yurda düşmüş çocukları etiketlemeyelim lütfen.
Ağzına sağlık hayatım.

Nikah düşme mevzusu hakkında yorum yapmıcam. Kimsenin inancına laf söyleyemem. Ama bu bi tanıdığım koruyucu aile oldu, çocuk baslarına bela oldu, para istedi vs. bunları okuyunca üzüldüm. Lan zaten çocuk başa bela olur para ister :)) Çocukların yaptıkları şey budur. Güzel bir hadiseyi gereğinden fazla zorlaştırmayalım. Koruyucu aile olayının ciddiyetine varalım bu iş öyle işime gelince seveyim sıkılınca götürüp bırakayım işi değil. Bir çocuğun bütün sorumluluğu sizde olacak. Kendinden emin olmayan bu işe kalkışmasın.

Diyeceklerim bu kadar:)

Back