• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Korunma yöntemleri...

Teşekkür ederim , öyleyimdir :9:

Yok aslında yardımcı olmak isterim elbette ki.. Ama ne bileyim hangi kelimeyi seçeceğimi bilemedim birden :9:

Düğün günümde adettim , ilk birkaç gün yırttım paçayı yani :9:

Sonrasında da malum dakika 1 gol 1 kimse hemen hamilelik düşünmez.. Ama korunma hususunda biz de çok acemiydik ( Sanki şimdi değiliz :9: ).. Hapı duymuştum ama zararlı olabiliyormuş.. Aşıyı şu an duydum zaten..

Eşim korunacaktı ama o zamanda olmadı.. Nasıl desem :17: canı daha çok acıyor bayanın..

Sonunda hiç bir şey kullanmamaya karar verdik.. Sadece malum durumda dikkat ediyoruz , final dışarda oluyor desem :17::17::17: kafi sanırım :9:

cnm utanma o kadar en iyi korunma yöntemi bencede bende nişanlımla konuşuyorum ben hap içmek istemiyorum o da korunmak istemiyo dediğin gibi final dışarıda olacak artık dedi ikimizde yerlere yattık gülmekten yapacak bişi yok 9 ay 10 gün sonra bebeği kucağa almak var işin ucunda:9::9::9:

Bu konuyla ilgili olarak öncelikle herkesin yorumlarına teşekkür ederim.
Bende araştırmamı yaptım ve sizinle bu araştırmanın sonucunu paylaşıyorum.

Herkese bilgi olması açısından inşallah hem kendim için hem de başkaları için yardımcı olabilmişimdir.

Korunmasız bir ilişkide gebelik oluşma olasılığı her ay başına yaklaşık
%25'tir. Bu rakamın bu kadar düşük göründüğüne bakılmamalıdır. Zira bir senelik
korunmasız bir ilişkide bu olasılık %85'e çıkar.

Etkili bir doğum kontrolü kullanmaya karar verme aşamasında özellikle kadının
kafasını karıştıran en önemli konu, kullanılması düşünülen yöntemin riskleridir.
Korunma yöntemlerinin var olan ve "var olduğu sanılan" riskleri, plansız bir
gebeliğin sonlandırılmasının risklerine göre (günümüzde kullanılan tahliye
yöntemleriyle her ne kadar bu riskler azalmış olsa da) çok daha düşüktür.

Aşağıdaki tabloda günümüzde kullanılan çeşitli korunma yöntemlerinin
koruyuculuk oranlarını görüyorsunuz:

Bilmeniz gereken en önemli husus, hiç bir
yöntemin %100 koruyucu olmadığıdır. Kadın organizması gebe kalmak için mükemmel
bir mekanizmayla donatılmıştır ve bunu engellemek için yapılan her girişimin
başarısız olma riski her zaman vardır.

Korunma yöntemlerinin başarısızlık oranları Pearl Index adı verilen bir
birimle ifade edilir.

Pearl Index bir kadın yılını, yani bir kadının 12 aylık adet döngüsünü ifade
eder.

Aşağıdaki yüzdeler 100 kadın yılı, yani 100X12 =1200 adet döngüsünde
kullanımdaki başarısızlığı göstermektedir.

Hormon İçerikli Yöntemler

contracep1.jpg

Hormon İçermeyen Yöntemler

contracep2.jpg

Doğum kontrol yöntemlerinin başarısızlık oranları

* Hiç bir yöntem kullanmamak: (%) 85.0

* Doğum kontrol hapları : (%) 0.03-0.22

* Depo-preparatlar ("aylık, üç aylık iğneler") : (%) 0.03-1.2

* Norplant derialtı implant sistemi: (%) 0.05

* Sterilizasyon
kadında tüplerin bağlanması: (%) 0.05
erkekte
kanalların bağlanması: (%) 0.1

* Minihaplar (günlük kullanılan, yalnız progesteron içeren haplar) : (%)
0.4-4.3

* Bakır içerikli spiral : (%) 0.1 (hormon içerikli spirallerin başarısızlık
oranları bakırlı olanlara göre daha düşüktür)

* Diyafram+spermisit: (%) 2-25

* Prezervatif+spermisit (sperm öldürücü): (%) 7-14

* Kadın prezervatifi: (%) 5-21

* Yalnız spermisit krem, jel: (%) 5-42

* Dışa boşalma : (%) 10-38

* Takvim yöntemi: (%) 14-35

* İlişki sonrası vajinanın yıkanması: (%) 21-41 - bu yöntemi bir korunma
yöntemi olarak görmemek gerekir...

Görüldüğü gibi koruyuculuk oranı en yüksek yöntem doğum kontrol hapı, en
düşük yöntem ise halk arasında en sık uygulanan dışa boşalma ve takvim
yöntemidir.

Yukarıdaki tabloda yer alan yöntemlerin başarısızlık oranlarının
bazılarında alt ve üst sınır olmak üzere iki ayrı rakam olduğunu görüyorsunuz.
Bu yöntemler başarısızlık oranları kullanıcıya bağımlı yöntemlerdir. Usulüne
uygun kullanımda (hap kullanımının düzenli olarak devam ettirilmesi, iğne
zamanlarının aşılmaması, prezervatifin usulüne uygun kullanılması gibi)
başarısızlık oranı alt sınıra yakın yer alacaktır.

****Alıntıdır****

Yani bu tabloya bakaraktan, eksilerini artılarını da düşünerek, yan etkilerini ve zararlarını da göz önünde bulundurarak, kendisini en rahat şekilde hissedeceği doğum yöntemi seçilebilir.
Ben hala aklım aşıda kalmakla beraber, doğum kontrol hapına da acaba ile bakmıyor değilim. Deneyip göreceğiz sanırım, ne diyelim... Başa gelince bakıcaz çaresine :9::17:

cnm utanma o kadar en iyi korunma yöntemi bencede bende nişanlımla konuşuyorum ben hap içmek istemiyorum o da korunmak istemiyo dediğin gibi final dışarıda olacak artık dedi ikimizde yerlere yattık gülmekten yapacak bişi yok 9 ay 10 gün sonra bebeği kucağa almak var işin ucunda:9::9::9:

bence bır cozum bul cunku ozellıkle de ılk gece ıcın dısarıya bosalmayı ne esıne ne kendıne yasatma derım. tam bırlesmenın duygusal mutlulugu ve normal hazzı daha farklı. ya ıcerıye bosalmasını saglayacak sekılde bır korunma yontemı bul kendıne derım.

Bence iyi bir başlık olmuş, bu konuda aydınlanmaya ihtiyacım var.
bide tecrübeli arkadaşlara soruyorum: takvim yöntemi nedir?
bildiğim kadarıyla adetin öncesi ve sonrası hamilelik açısından yanlış dönem.
yanlış mı biliyorum aceba?

bekarım ama bende merak ediyorum bunu..:31:
her şeyi çeyizimizle götürürken bilmemiz gereken en önemli konulardan bana göre..:17:
en güvenilir ve rahat olanı..güzel bir konu olmuş..:34:

Evlenmeden önce bir jinekolaga (kadin doktoruna) gidin ve sizi dogum kontrol yöntemleri konusunda
bilgilendirmesini isteyin.
Bulundugunuz yere yakin bir saglik ocagi varsa, oradaki bir hemsireden de isteyebilirsiniz bu bilgiyi.

o bahsettiğiniz yöntem korunma değildir. doktora danışıp ayrıntılı bilgi almalısınız zannımca. , kulaktan dolma bilgilerle beynini doldurmadan önce 1. ve en doğru ağızdan bunları öğren bence.

Son düzenleme:
Zaten pko tedavisinden dolayı doğum kontrol hapı kullanıyorum,ona devam:16:Uşağım oluncaya kadar sonra da sorumluluk eşime geçeçek:) :16:

Bence iyi bir başlık olmuş, bu konuda aydınlanmaya ihtiyacım var.
bide tecrübeli arkadaşlara soruyorum: takvim yöntemi nedir?
bildiğim kadarıyla adetin öncesi ve sonrası hamilelik açısından yanlış dönem.
yanlış mı biliyorum aceba?

Yorumun için teşekkür ederim canım.
Bende aynı fikirdeyim. Herkesin bu konuda az çok bilgi edinmeye ihtiyacı var.
Takvim Yöntemi'nin ne olduğunu bende bilmiyordum o yüzden üşenmedim araştırdım...
Edindiğim bilgi şu yönde:

TAKVİM YÖNTEMİ
Takvim yöntemi çiftlerin yaklaşık %10-%20'si tarafından tercih edilmektedir. Sağlıklı bir kadın gebe kalabileceği, gebe kalamayacağı veya daha düşük olasılıkla gebe kalabileceği günleri vardır. Bu yöntemde başarı, çiftin reskli veya riskin fazla olduğu günlerde cinsel ilişkiden kaçınması ile veya bu günlerde ikinci bir yöntem uygulamaları ile sağlanır. Kadınların adet döngüsünün 2 bölümü vardır, yumurtanın serbest hale geçmesinden (yumurtlama) önceki ve sonraki dönemler. Bir kadın genellikle yumurtlamadan önceki 5 gün ve yumurtladıktan sonraki 3 gün hamile kalabilir. Kısacası her kadının gebe kalması için en riski olduğu günler bu 8 gündür.
Takvim yöntemini (Gün Hesabı İle Gebelikten Korunma) seçen çiftlerin ikinci bir yöntem (kondom, diyafram, spermisid) daha kullanınması önerilir veya şüpheli günlerde ilişkiden kaçınması gerekmektedir.

BU YÖNTEM GEBELİKTEN NASIL KORUR?
Bu yöntemin (gün hesabı ile gebelikten korunma) çalışma prensibi; riskli olan, yumurtlama ihtimalinin yüksek olduğu günlerde cinsel ilişkiye girmemek veya bu günlerde prezervatif, spermisid gibi ek yöntemleri de tercih etmektir. Buradaki en büyük problem kadının olası yumurtlama gününün hesaplamasıdır. Yumurtlama gününü hesaplayan kadının bu günden önceki 5 gün ve sonraki 3 gün ilişkiye girmemesi gerekmektedir.

TAKVİM YÖNTEMİNİ KULLANMAK İÇİN YUMURTLAMA GÜNÜ NASIL HESAPLANIR?

- Takvim Hesabı
Bir önceki ay temel alınarak hesaplanır. Ancak kadınların adet düzenleri her an değişiklikler gösterebileceğinden çok güvenilir değildir. Düzenli adet olan kadınlarda yumurtlamanın 2 adet kanaması arasında olduğu varsayılır. Fakat en büyük problem düzensiz adeti olan kadınlardır. Yumurtlama gününü bu yöntem ile her zaman sağlıklı hesaplamak zor olabilmektedir ve bu sebepten dolayı da bu yöntem ile korunanlarda istenmeyen gebelikler sık görülebilmektedir. Olası beklediğiniz adet gününüzden önceki 14. gün yumurtlama gününüzdür. Bu günden 5 gün önce ve 3 gün sonra cinsel birleşmeden kaçınmanız gerekmektedir. Adet dönemlerinin uzunluğu çok değişkense ya da kişi düzensiz adet görüyorsa bu yöntem uygun değildir ve mutlaka hekim kontrolü gereklidir.

- Vücut Sıcaklığı Değişmesi Ölçüm Yöntemi
Bu yöntemde her sabah vücut sıcaklığı ölçülür. Yumurtlama gününde bir miktar sıcaklık artışı olur. Bu yönteme başlamadan önce en az 6 ay süre ile ölçümlere başlanmalıdır. Yönteme alışmak zaman gerektirir. Epey sabır gerektiren bir uygulamadır.

- Rahim Ağzı Salgısı Değişiklikleri Takibi Yöntemi
Adet döngüsünü kontrol eden hormonlar, rahim içi salgıların da yapısını değiştirirler. Bu salgılardaki değişikliklerin takibi yumurtlama gününü ortaya koyar. Bu yöntem aslında bir doğum kontrol yöntemi değil, kadının yumurtlama günlerinin tespitidir. Rahim ağzı salgısını takibi için eczanelerde satılan özel kit'ler vardır.

- Vücudun Sinyalleri
Yumurtlama gününde kasık ağrısı, cinsel istekte artış, 1-2 damla kanama gibi kesin olmayan, fakat bazı kadınların hissedebilecekleri bulgular da kullanılmaktadır.

TAKVİM YÖNTEMİ NE KADAR GÜVENİLİRDİR?
Takvim yöntemi güvenilir bir metot değildir. Bu yöntemin başarısızlık oranı yaklaşık %20 - 25'dir. Başarısız olmasının en büyük nedeni yumurtlama (ovulasyon) tarihinin tam olarak belirlenememesidir. Ayrıca sperm beklenenden daha uzun süre döllenme yeteneğini devam ettirebilmektedir. Kadınların adetin döngüsünün herhangi bir döneminde yumurtlamalarının olabileceği ve "yumurtlama adetin ortasında olur" diye bir kuralın olmadığını unutmamak gerekir. Bu yöntemi kullanan kadınlar, günleri geçtiğinde gebelik şüphesi ile doktorlarına başvurmalıdırlar. Takvim yöntemi ile birlikte riskli günlerde alternatif korunma yöntemlerinin kullanılması, bu yöntemi biraz daha güvenli kılmaktadır. Doktorunuza danışarak daha modern korunma yöntemlerini tercih etmeniz en doğrusudur.

bekarım ama bende merak ediyorum bunu..:31:
her şeyi çeyizimizle götürürken bilmemiz gereken en önemli konulardan bana göre..:17:
en güvenilir ve rahat olanı..güzel bir konu olmuş..:34:

Kesinlikle aynı fikirdeyim.
Bilgili olmak her zaman faydalıdır. İnsan bilmediğinden cahil olur zaten :34:

Evlenmeden önce bir jinekolaga (kadin doktoruna) gidin ve sizi dogum kontrol yöntemleri konusunda
bilgilendirmesini isteyin.
Bulundugunuz yere yakin bir saglik ocagi varsa, oradaki bir hemsireden de isteyebilirsiniz bu bilgiyi.

Kendimi tekrar tekrar açıklama gereği duymuyorum!
Yorum için teşekkürler.

kızlar benimde 29 eylül düğünüm bende bayramdan sonra doktora gitmek istiyorum doğum kontrol hapı kullanacağım bende hesaplamalarıma göre zaten düğünden bir sonraki gün adet oluyorum balayında o yüzden geciktiricide verir doktor çünkü nişanlım prezervatifi pek kullanmak istemediğini söylediği için hapla korunacağız bakalım

kızlar benimde 29 eylül düğünüm bende bayramdan sonra doktora gitmek istiyorum doğum kontrol hapı kullanacağım bende hesaplamalarıma göre zaten düğünden bir sonraki gün adet oluyorum balayında o yüzden geciktiricide verir doktor çünkü nişanlım prezervatifi pek kullanmak istemediğini söylediği için hapla korunacağız bakalım

ben de hapla korunacağım düğünüme birbuçuk ay kaldı ve senin gibi düğünün ertesi günü adet olacağım balayında olmak istemediğim için eczacıya danıştım hapı 21 günden fazla içebilirsin

7 günlük arayı vermeden dedi o zaman adet olmazmışım.. ama şimdi aklıma takılan şu; mesela 21 günlük diğer kutuya başladım onun hepsini hiç ara vermeden bitirmem mi gerek yoksa

mesela 28 gün hap içtim sonra 7 gün ara versem olur mu.. bilgisi olan varsa sevinirim tekrar eczacıya sormama bir türlü fırsat olmadı..

Benim 6 ekim ve haftaya doktora gidip hapi alacagim.. Biz bu yönteme karar verdik.. Ve doktor bize cocuk istedigimizde sorun olmayacagini söyledi.. :)
Ben erken basliyorum cunku kilo
Fln alirsam diye veya hap
Iyi gelmezse diye.. Cok gec kalmak istemedim:)

ben de hapla korunacağım düğünüme birbuçuk ay kaldı ve senin gibi düğünün ertesi günü adet olacağım balayında olmak istemediğim için eczacıya danıştım hapı 21 günden fazla içebilirsin

7 günlük arayı vermeden dedi o zaman adet olmazmışım.. ama şimdi aklıma takılan şu; mesela 21 günlük diğer kutuya başladım onun hepsini hiç ara vermeden bitirmem mi gerek yoksa

mesela 28 gün hap içtim sonra 7 gün ara versem olur mu.. bilgisi olan varsa sevinirim tekrar eczacıya sormama bir türlü fırsat olmadı..

canım hiç bir bilgim yok ama galiba kutuyu yarıda kesemezsin galiba ama bilmiyorum yani doktora bir gideyim bayramdan sonra anca o zaman öğreneceğim

Tam olarak ne sorduğunu anlayamadım canım?
Yani geciktirici ilacı mı 28 gün içeceksin?
Eğer öyle ise neden öyle birşey yapacaksın ki?
Doktor mu bu şekilde yapmanı söyledi veya o ilacın kullanım şekli öylemiymiş? :44:

Gerçekten pek birşey anlamadım, daha net yazabilirsen belki bildiğim birşeyi paylaşabilirim :34:

Benim 6 ekim ve haftaya doktora gidip hapi alacagim.. Biz bu yönteme karar verdik.. Ve doktor bize cocuk istedigimizde sorun olmayacagini söyledi.. :)
Ben erken basliyorum cunku kilo
Fln alirsam diye veya hap
Iyi gelmezse diye.. Cok gec kalmak istemedim:)

Bende aynı şeyi düşünüyorum canım.
Bazılarında (bir arkadaşımın başına gelmişti) miğde bulantısı bile yapabiliyor.
Mahvolmuştu arkadaşım, o yüzden bende kısmetse bu haftasonu bir doktora gideceğim ve danışacağım.
Hemen kullanmaya başlarmıyım bilmiyorum ama doktorun tavsiyesine göre hareket edeceğim :34:

merhabalar,

bende bu konuda epey bi araştırma yaptım kızlar.. nişanlım hap kullanmamı pek istemiyodu ama ben evliliğimizin ilk aylarında prezv. uğraşmak istemedim özellikle de ilk gece.. o yüzden doktora gittim ve hormon testi yaptırmak istedim iyi oldu doktor başka testlerde istedi evlenmeden önce iyi bi kontrol olsun dedi.

sonuçlarımda herhangi bi sıkıntı çıkmadı ve bana yazz 24+4 ü verdi yasminde kullanabilirsin ikisi arasında pek fark yok yan etkisi en az olan ilaçlar dedi. yazz ı tercih ettim telefonumada alarmımı kurdum hergün aynı saatte aksatmadan alıyorum. 16 gündür kullanıyorum herhangi bi yan etkiylede karşılamadım. umarım ilerleyen zamanlardada karşılaşmam

konuya ilgisi olan herkese tavsiyem hormon testinizi yaptırın benim içim daha rahat çünkü ..

Güzel ayrıntılı bilgiler için teşekkürler..:34:
Ben geçenlerde yine burada ilk kez nuva ring denen halkayı duydum kızlar ve şaşırdım..
Hepsinden pratik geldi bana ve en az zararlısı diye anlatılıyor araştırdım..
Ama kullanan pek yok sanırım özellikle kullanıcı yorumlarını almak isterim?
Gözüm kulağım sizde:54:

Ben geçenlerde yine burada ilk kez nuva ring denen halkayı duydum kızlar ve şaşırdım..

merhabalar,

bende bu konuda epey bi araştırma yaptım kızlar.. nişanlım hap kullanmamı pek istemiyodu ama ben evliliğimizin ilk aylarında prezv. uğraşmak istemedim özellikle de ilk gece.. o yüzden doktora gittim ve hormon testi yaptırmak istedim iyi oldu doktor başka testlerde istedi evlenmeden önce iyi bi kontrol olsun dedi.

sonuçlarımda herhangi bi sıkıntı çıkmadı ve bana yazz 24+4 ü verdi yasminde kullanabilirsin ikisi arasında pek fark yok yan etkisi en az olan ilaçlar dedi. yazz ı tercih ettim telefonumada alarmımı kurdum hergün aynı saatte aksatmadan alıyorum. 16 gündür kullanıyorum herhangi bi yan etkiylede karşılamadım. umarım ilerleyen zamanlardada karşılaşmam

konuya ilgisi olan herkese tavsiyem hormon testinizi yaptırın benim içim daha rahat çünkü ..

Verdiğin bilgiler için teşekkürler canım.
Bu haftasonu zaten bir doktora görüneceğim, dediğin gibi bir hormon testini de sorayım.
:34:

Back